Dodaj do ulubionych

zespół rowka nerwu łokciowego

01.09.08, 20:45
Od trzech tygodni mam następujące dolegliwości: uczucie drętwienia,
sztywnienia i mrowienia w palcach małym i serdecznym lewej ręki; przy
dotknięciu tych palców odczucie lekkiego "prądu" i swędzenia; mały palec jakby
mocno czymś owinięty i ściśnięty, ze skłonnością do zginania; nieprzyjemne
uczucie silnego napięcia w dolnej krawędzi dłoni. Neurolog twierdzi, że to
zespół rowka nerwu łokciowego. Czy ktoś z Was to miał lub ma? Jak się to
leczy? Za wszystkie informacje z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • tigerness Re: zespół rowka nerwu łokciowego 02.09.08, 20:55
      "W okolicy stawu łokciowego nerw łokciowy przechodzi z tylnej powierzchni
      ramienia w masyw mięśni zginaczy przedramienia i biegnie między dwiema głowami
      zginacza łokciowego nadgarstka połączonymi pasmem powięziowym. W wyniku tego
      nerw biegnie w eliptycznym kanale kostno-włóknistym, ograniczonym od boku przez
      staw łokciowy i więzadło poprzeczne stawu, zaś od strony przyśrodkowej przez
      rozścięgno zginacza łokciowego nadgarstka. Przy ruchu zginania łokcia opisane
      wyżej rozścięgno ulega napięciu i kanał nerwu łokciowego zmniejsza swoje
      światło. Nerw łokciowy może zostać także uciśnięty przez wyrośla kostne,
      gangliony czy tłuszczaki. Zespół rowka nerwu łokciowego występuje zazwyczaj u
      mężczyzn i dotyczy ręki dominującej. Choroba objawia się zaburzeniami czucia -
      początkowo nadwrażliwość, później zaś osłabienie czucia przyśrodkowej
      powierzchni przedramienia i palców IV i V, które na długo wyprzedzają
      narastające osłabienie siły mięśni. Uszkodzenie ruchowe dotyczy większości
      mięśni wewnętrznych ręki. Z czasem ich osłabienie doprowadza do przeprostu
      palców w stawach śródręczno-palcowych oraz niemożnośći rozstawienia palców II-V.
      Leczenie zachowawcze można stosować przy neuropatiach pourazowych, ale zazwyczaj
      efekty są krótkotrwałe. Wybór leczenia operacyjnego zależy od miejsca i rodzaju
      ucisku nerwu łokciowego. Zazwyczaj wystarcza wycięcie dachu kanału. Przy dużej
      koślawości łokcia i przy zaburzeniach kostnych w wyniku zmian zwyrodnieniowych
      lub pourazowych wykonuje się przednie przemieszczenie (transpozycja) pnia nerwu
      łokciowego.Zabieg operacyjny wykonuje się w znieczuleniu przewodowym, rzadziej
      ogólnym. Hospitalizacja trwa 1 dzień."

www.sport-klinika.pl/_pol/informator/nerwy.php
    • tijgertje Re: zespół rowka nerwu łokciowego 03.09.08, 12:02
      Mialam to samo. Zaczelo sie nagle nie wiadomo skad, neurolog
      twierdzi, ze to coraz czestsza przyadkosc ludzi przed monitorami,
      jak lewa reke opieraja na lokciu.Zabronil mi sie na lokciu oopierac
      i starac nie zginac go zbyt mocno. Lokiec neurolog mi zoperowal,
      pzresuneli nerw na bok po wewnetrznej stronie ramienia. zabieg
      trawal 15-20 minut, robia w znieczuleniu miejscowym, ale ze mam z
      tym problemy, to sobie zazyczylam w narkozie i bylo super. kilka dni
      reka w opatrunku elastycznym w chuscie, po tygodniu szwy zdjeli i
      opatrunek rowniez, kilka dni tylko plaster na samej ranbie. Pierwsze
      tygodnie po zabiegu byly gorsze, bo nerw byl podrazniony, ale potem
      minelo bez sladu. Mieszkam w Holandii, zadko to tu operuja, bo
      czasem wystarczy nie opierac sie na lokciu i po kilku tygodniach
      samo mija, ja lazilam prawie 4 miesiace, zanim neurolog wyslal mnie
      na zabieg, uznal,z e po tym czasie to raczej szybko nie minie.
      • zespol_rowka Re: zespół rowka nerwu łokciowego 04.09.08, 10:44
        Bardzo dziekuje za odpowiedz. Wizyte u neurologa zaliczylem, a teraz czekam na
        wizyte u ortopedy. Niestety, dolegliwosci nie ustepuja. Na jednej z zachodnich
        stron internetowych wyczytalem, ze dobrze jest usztywniac reke na noc. Tak
        robie, ale dopiero od dwoch nocy, i wydaje mi sie, ze to daje lekka poprawe.
        Wolalbym uniknac zabiegu chirurgicznego, lecz pewnie powinienem brac go pod
        uwage. Mam pytanie: czy po zabiegu Twoje palce i dlon wrocily do takiej samej
        sprawnosci jak przed. I drugie pytanie: czy po przelozeniu nerwu trzeba na niego
        jakos specjalnie uwazac?
        • tijgertje Re: zespół rowka nerwu łokciowego 04.09.08, 10:51
          Po zabiegu nie mam zadnych problemow z palcami, nawet zapisalam sie
          z synem na nauke gry na wiolonczeli;-) Znaczy oboje mamy grac.
          Neurochirurg powiedzial mi tylko, zebym nie opierala rak na
          lokciach. Pare razy jednym czy drugim rabnelam w klamke ale nic sie
          nie dzialo. wewnetrzna strone lokcia ciezko uderzyc;-) Ortopeda
          chyba niewiele zdziala, sama sie dopytywalam, bo tez wolalam sie
          obyc bez zabiegu, a ze czekac mi strasznie dlugo kazali, a ja czasem
          nie moglam nic lewa reka podniesc, to chcialam isc na fizjoterapie.
          zarowno neurolog jak i fizjoterapeuta mi to odradzili, uznajac, ze
          przy tej dolegliwosci nie sa w stanie pomoc zadnymi cwiczeniami czy
          masazami. Albo przejdzie samo, albo zabieg.
        • kradam Re: zespół rowka nerwu łokciowego 04.09.08, 11:34
          > Bardzo dziekuje za odpowiedz. Wizyte u neurologa zaliczylem, a teraz czekam na
          > wizyte u ortopedy. Niestety, dolegliwosci nie ustepuja. Na jednej z zachodnich
          > stron internetowych wyczytalem, ze dobrze jest usztywniac reke na noc. Tak
          > robie, ale dopiero od dwoch nocy, i wydaje mi sie, ze to daje lekka poprawe.
          Tak dokładnie. Te neuropatie często nasilają się, gdy śpimy z łokciem złożonym
          pod sobą. Oprócz tego wspomniane nie opieranie się na nim. Do tego zmiana
          techniki jeśli np. ćwiczy się na siłowni. Zabieg ma sens wtedy gdy dolegliwości
          nie ustępują i chcemy wyprzedzić uszkodzenia nerwu, które są z punktu widzenia
          jego struktury nieodwracalne.
        • gos.mar87 Re: zespół rowka nerwu łokciowego 17.07.23, 23:31
          Po pierwszej opcji palce dopiero po długim czasie wróciły tak na 70% do pełnej sprawności. A siły w tej dłoni nie miałem bardzo bardzo długo.
      • zespol_rowka Re: zespół rowka nerwu łokciowego 10.09.08, 21:48
        Żadnej poprawy, a nawet coraz gorzej. Mały palec od kilku dni mam ciągle
        wyprostowany i odstający od pozostałych. Czy też tak miałaś? Czekam w kolejce do
        "państwowego" ortopedy - wizyta za ponad miesiąc. Dziś miałem umówioną wizytę
        "prywatną" u innego ortopedy, ale niestety, nie przyjmował, więc i tu muszę czekać.
        • tijgertje Re: zespół rowka nerwu łokciowego 10.09.08, 22:22
          Odpusc sobie ortopede, bo nic nie wskora. Problem jest z nerwem, a
          nie stawem czy koscmi. Idz do neurologa, albo neurochirurga, jezeli
          pogorszenie nastepuje szybko mimo dbania o lokiec, to im szybciej
          zdecydujesz sie na zabieg, tym mniejsza szansa na to, ze nerw
          zostanie trwale uszkodzony.
          • gos.mar87 Re: zespół rowka nerwu łokciowego 10.07.23, 23:18
            Ja pięć lat temu miałem operację odbarczania nerwu łokciowego i było wszystko ok do teraz, od kilku tygodni mam te same objawy mrowienie i drętwienie dwóch ostatnich palców ręka co raz słabsza itp. poszedłem prywatnie do neurochirurga i zalecił mi badanie EMG wyszło że nerw jest bardzo mocno uszkodzony. Dostałem skierowanie od lekarza rodzinnego na operację w trybie pilnym. W szpitalu w Koszalinie nie chcą mnie przyjąć bo nie mam skierowania od ich lekarza a oni przyjmują tylko prywatnie i sporo kasują za wizytę a na NFZ kolejki są straszne. Nie wiem co mam robić dalej. Proszę o pomoc
        • gos.mar87 Re: zespół rowka nerwu łokciowego 28.11.23, 05:55
          Witam jestem po drugiej operacji odbarczania nerwu łokciowego w prawej ręce. Pierwszy raz 5 lat temu i teraz miesiąc temu. Po pierwszej operacji szybko ręka wróciła do sprawności. Lecz teraz jest gorzej, ponieważ miałem bardziej uszkodzony nerw operacja trwała dwie godziny i lekarz powiedział mi że miałem straszny bałagan w ręce. Palce wróciły do sprawności lecz cały łokieć jest martwy i bardzo mnie boli oraz gdy wezmę coś w rękę to szybko tracę siłę. Lekarz w zaleceniu napisał że mam całkowity zakaz wykonywania ciężkiej pracy fizycznej (a jestem pracownikiem fizycznych) nie wiem jak teraz będzie wyglądało moje życie zawodowe ponieważ do biura się nie nadaję hehehe. A lekarz oznajmił mi że trzeci raz może mi nie uratować tej ręki a to jest prawa . Pozdrawiam serdecznie
          • koziorozka Re: zespół rowka nerwu łokciowego 28.11.23, 20:33
            Miesiąc to nie tak długo.
            Trzymam kciuki, żeby ręka wróciła do pełnej sprawności 👍
    • zespol_rowka Opinie o operacyjnym leczeniu? 21.09.08, 15:53
      Niestety, chirurg twierdzi, że pomóc mi może tylko operacja, bo w przeciwnym
      razie grozi mi zanik mięśni. W tym wątku jest już jedna pozytywna opinia o tej
      formie leczenia. Proszę o więcej informacji, opinii o operacji łokcia, bo muszę
      szybko podjąć decyzję.
      • lidzia21 Re: Opinie o operacyjnym leczeniu? 04.01.09, 16:12
        Witam ja juz po dwoch zabiegach zespolu rowka lokciowego I dalej nic dretwienie
        IV i V palca mrowienie brak czucia niesprawnosc hmm i co dalej Osratni zabieg
        10 mc temu Ponoc nerw sie musi zregenerowac ale ja juz nie wiem co robic !
        Trzeci? zabieg powiedziei ze jeszcze raz moga otworzyc ale juz ostatni raz
        Poczekac jeszcze moze w medycynie sie cos zmieni Moze ktos zna jakiego szpeca w
        tej dziedzinie chetnie poszukam pomocy Jestem z okolic Krakowa Pozdrawiam i
        czekam na kontakt
        • granulla operacja to nie wszystko.. 30.01.09, 21:35
          niestety ja miałam 2 operacje na cieśnie i jedna na rowek..zapomnijcie o wysiłku
          fizycznym ,nawet o prowadzeniu samochodu(np 5 h )polecam dobra specjalistkę ze
          szpitala na czerniakowskiej w wawie
          • kasztajka Re: operacja to nie wszystko.. 16.02.09, 22:31
            Witam mam pytanie ile czasu po operacji ręka się goiła.Mam planowany termin na
            12 maja a 17 czerwca chciałam wyjechać do Turcji tylko trochę się boję.Czy po
            operacji bardzo boli i czy długo jest się na zwolnieniu .Operacje mam mieć w
            szpitalu na Czerniakowskiej pisała pani o jakimś dobrym specjaliście można
            wiedzieć jak się nazywa.Jeszcze jedno czy po operacji chodzi się na
            rehabilitacje? pozdrawiam
            • granulla Re: operacja to nie wszystko..(kasztajka) 20.02.09, 21:57
              Witam,jeżeli nadgarstek ,to będziesz miała gips (14dni)i szwy ,wiec czasu trochę trzeba,czy boli? tak ,po operacji ,ale da się żyć ,dostaniesz pewnie proszki..zwolnienie do 3-4 miesięcy ,zależny od ciebie a raczej od twojej reki,jest to długa rehabilitacja i sama sobie ja musisz zorganizować.Czerniakowski szpital jest ok,specjalistka ,ktora mi robiła wszystkie operacje juz tam nie pracuje ,ja jednak cały czas do niej chodze(przyjmuje na mokotowie)jest jedna z najlepszych w wawie,nazywa sie Karaszkiewicz
              pozdrawiam
    • gos.mar87 Re: zespół rowka nerwu łokciowego 10.07.23, 23:27
      Operację odbarczania nerwu łokciowego miałem w 2018 roku. Wszystko się udało i sprawność wróciła lecz kilka tygodni temu znów zaczęły się takie same objawy z dłonią jak kiedyś zrobiłem prywatnie badanie EMG koszt 250 zł. Diagnoza taka sama jak kiedyś bardzo mocne uszkodzenie nerwu łokciowego. Muszę mieć operację najlepiej jak najszybciej bo ręka jest co raz bardziej nie sprawna a w dodatku to prawa. Skierowanie na operację mam od lekarza rodzinnego a szpital w Koszalinie nie chce mnie przyjąć bo to nie ich lekarz go wystawił. To dla czego lekarz rodzinny może wystawiać skierowania a nie są akceptowane?! Chore. Proszę o poradę
      • koziorozka Re: zespół rowka nerwu łokciowego 11.07.23, 17:48
        Wizyta w przyszpitalnej przychodni cię nie ominie. Tylko lekarz pracujący w danym szpitalu kwalifikuje do operacji i zapisuje w kolejkę.

Zadzwoń na infolinię NFZ, może gdzieś mają krótsze terminy.
        terminyleczenia.nfz.gov.pl/
        • gos.mar87 Re: zespół rowka nerwu łokciowego 17.07.23, 23:27
          Witam serdecznie poszedłem do szpitala na oddział neurochirurgi czekałem gdy pan doktor będzie szedł do pracy i normalnie go zaczepiłem przed szpitalem. Powiedziałem mu co mi dolega pokazałem wynik i pan doktor kazał mi chwilę poczekać, wrócił za kilka minut i kazał iść do rejestracji zarejestrować się na 02.08.23 do niego w celu ustalenia terminu operacji. Jednak są ludzie dobrzy. W rejestracji pani powiedziała mi że bez rozmowy z lekarzem pierwszy wolny termin za 4 miesiące.
        • gos.mar87 Re: zespół rowka nerwu łokciowego 17.07.23, 23:38
          Dziękuję za poradę. Mam jeszcze pytanie co mogę brać na ból tej ręki? Dodam że od kilku dni ból jest nie do zniesienia od łokcia do nadgarstka a tam najbardziej. Po prostu nie wiem gdzie ta rękę położyć. Tabletki nie pomagają. A ja już ledwo funkcjonuję 😪. Mam takie uczucie jakby mi coś rozrywało nadgarstek. Pomocy
        • snajper55 Re: zespół rowka nerwu łokciowego 19.07.23, 04:48
          koziorozka napisała:

> Wizyta w przyszpitalnej przychodni cię nie ominie. Tylko lekarz pracujący w dan
          > ym szpitalu kwalifikuje do operacji i zapisuje w kolejkę.

Nie rozumiem. Miałem wielokrotnie wystawiane skierowania do szpitala przez lekarzy nie mających z danym szpitalem żadnego związku. Podobnie miałem wystwaine skierowania na badania i to ja decydowałem, gdzie to badanie, w jakim szpitalu czy przychodni, wykonać. Czy coś się zmieniło?

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka