05.01.06, 11:53
Czy to możliwe, że kawa mocno podnosi poziom cukru??? A jeśli tak, to jak
długo się utrzymuje jej wpływ? A herbata? A mleko?
Obserwuj wątek
    • alex359 Re: kawa 05.01.06, 12:59
      kawa i herbata bez cukru nie podnosi, ale mleko ma w sobie tluszcz :)
      • lilka-lilka Re: kawa 17.01.06, 07:14
        No i szklanka mleka to już 1 WW.

Lilka
        • sineira Re: kawa 17.01.06, 15:47
          > No i szklanka mleka to już 1 WW.
          Wiem, ale chyba sformułowałam zbyt "oszczędne" pytanie.
          Chodzi o to, że miałam zwyczaj pić do śniadania kawę z mlekiem i cukrem. Licząc
          1/2 WW za dolane mleko i 1/2 WW za trochę cukru, zostaje mi "miejsce" na dwie
          cienkie skibeczki. W praktyce po takim śniadaniu za Chiny Ludowe nie udaje mi
          się zejść po 1 godzinie poniżej 120 mg/dl. Zazwyczaj jest to 125-135.
          Za to po dwóch grubych skibach, popitych gorzką herbatą lub połową szklanki
          mleka, poziom cukru mam około 115.
          Ponieważ mój ginekolog wymyślił sobie, że mam mieć 120 po 1 godzinie od
          posiłku, trochę mnie te śniadania irytują, zwłaszcza, że z pozostałymi
          posiłkami mój organizm rozprawia się bez problemu, nawet jeśli pozwolę sobie na
          totalne zlekceważenie wszelkich dietetycznych zasad.
          • nowakaga5 Re: kawa 17.01.06, 19:50
            Odpowiedź jest prosta - mleko Cię przecukrzca. Podobnie jak większość
            diabetyków. Bardzo często po wypiciu 1WW mleka cukrzycy mają dużo wyższy cukier
            niż po zjedzeniu 1WW chleba lub nawet wypiciu 1WW soku. Musisz odstawić mleko i
            będzie ok.
            • sineira Re: kawa 17.01.06, 23:15
              Też tak myślałam, ale ja piję mleko do wszystkiego... Przy pozostałych
              posiłkach jakoś mi nie szkodzi! Mam teorię, może głupią, ale wydaje mi się, że
              w nocy, kiedy spię na lewym boku, dziecko uciska trzustkę i stąd rano jest ona
              nieco niewydolna.
              W sumie to nie jest dla mnie jakiś straszny problem, mogę popijać śniadanie
              herbatą, tylko ciekawi mnie, że dzieje sie tak, a nie inaczej:)
              • nowakaga5 Re: kawa 18.01.06, 07:25
                To na którym boku śpisz na pewno nie ma znaczenia :)
                Mnie mleko rano też przecukrza, po południu mniej. Prawdopodobnie dlatego, że
                zapotrzebowanie na insulinę rano jest większe niż wieczorem.
                Odstaw poranne mleko :)
                • sineira Re: kawa 18.01.06, 08:54
                  Dzięki. Odstawiam. Właśnie sączę herbatkę. Strasznie pilnuję tych cukrów, bo
                  mój prowadzący ciążę jest z gatunku przewrażliwionych i straszył nawet
                  insuliną, bo RAZ miałam godzinę po śniadaniu 139...
                  Pozdrawiam.
                  • lilka-lilka Re: kawa 19.01.06, 10:10

Pamiętaj też o tym, że mleko ma tłuszcz, nie napisałaś ilu procentowe dolewasz,
                    ale być może to też ma znaczenie.
                    • sineira Re: kawa 19.01.06, 16:41
                      Mleko pijam i dolewam najwyżej 2%.
                      Ale... jednak to nie mleko! Dzisiaj zjadłam 2 jajka na miękko z majonezem i
                      popiłam słodką kawą z mlekiem, za to chlebka tylko maleńka skibeczkę. I wyszło
                      105. Będę musiała trochę jeszcze poeksperymentować, bo może to jednak chleb?
                      W sumie to tylko niewielkie wahania i tylko po śniadaniu, mogłabym sobie dać
                      spokój, ale strasznie mnie nurtuje CO i DLACZEGO:)
                      Gdyby mój lekarz widział, jakie jaja ja sobie robię z tej jego "cukrzycy
                      ciążowej", to by mnie chyba udusił:)))
                      • alex359 może i chleb? 20.01.06, 12:13
                        a wiesz ja też miałam takie spostrzeżenie... mnie np nie podpedza wogóle bułka
                        wrocławska natomiast każde inne pieczywo jest bee! kajzerka, ciemny chleb, czy
                        nawet zwykly miesznay jest dla mnie udreka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka