jotde2 26.09.08, 08:58 z tego co wiem to ryby mają min ważne tłuszcze omega 3 . pytanie czy w czasie gotowania czy pieczenia te tłuszcze nieulegają utlenieniu czy innemu zniszczeniu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manofstyle Re: tłuszcz rybi 26.09.08, 13:57 Ulegaja, tłuszcze wielonasycone powinno się dostarczać w formie surowej(nie smażonej), a jeżeli już smazymy ryby to na tłuszczach jednonasyconaych, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: tłuszcz rybi 26.09.08, 16:59 dziekuje :)domyślam sie że podczas wędzenia np.brzuszki łososia również ulegają ? jak więdzz dostarczać te tłuszcze ? suszi ? a może są jakieś lepsze sposoby ? kupić flaszeczke oleju lnianego ? Odpowiedz Link Zgłoś
repomucen Re: tłuszcz rybi 26.09.08, 18:04 Podczas smarzenia produktu, zachodzą niekorzystne reakcje, które powodują zmiane własciowsci odżywczych produktu. Podczas wędzenia te reakcje sa inne i mniej szkodliwe. Jako zródło kwasów wielonasyconych omega-3 i omega-6 tak jak podales, idealne są ryby zimnowodne(wędzone, gotowane na parze) olej lniany, tran, orzechy włoskie, a takze suplementy diety. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: tłuszcz rybi 26.09.08, 19:41 jotde2 napisał: > dziekuje : a może > są jakieś lepsze sposoby ? kupić flaszeczke oleju lnianego ? ......... nie ma za co proszę bardzo: siemię lniane namoczone w wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: tłuszcz rybi 26.09.08, 22:07 jotde2 napisał: > dziekuje :)domyślam sie że podczas wędzenia np.brzuszki łososia > również ulegają ? jak więdzz dostarczać te tłuszcze ? suszi ? a > może są jakieś lepsze sposoby ? kupić flaszeczke oleju lnianego ? Olej lniany nie zastapi rybiego, więc to żaden sposób. Obróbka termiczna ryb powoduje, co prawda, straty kwasów omega-3, ale wcale nie całkowite. Poza tym np. łososia wędzi się na zimno, wtedy znaczacych strat nie ma. Doskonałym źródlem omega-3 jest też kawior. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: tłuszcz rybi 27.09.08, 10:47 . Poza tym np. łososia wędzi się na zimno, wtedy > znaczacych strat nie ma. Doskonałym źródlem omega-3 jest też kawior. łososia niezawsze wędzi sie na zimno a w szczególności niewidziałem brzuszków wedzonych na zimno .pozatym wybacz ale kawior ??? to chyba najdrozszy sposób ? chce sie zdrowo odrzywiac a nie zbankrutować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: tłuszcz rybi 27.09.08, 14:54 Kawior najdroższy? Jako żródło omega-3 wcale niekoniecznie. Według nutritiondata.com 16g kawioru zawiera prawie 1,1g tych kwasów: www.nutritiondata.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4038/2 Słoiczek 50 gramowy kawioru można kupić już za ok. 10zł (oferta z hipermarketu prowadzącego sprzedaż on-line), więc 1g omega-3 z kawioru można mieć już za 3 zł. A jak to wyglada w przypadku łososia? 100g wędzonego zawiera około 0,5g kwasów omega-3: www.nutritiondata.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4201/2 Jak będziesz miał fart, to może trafisz go po 30zł/kg. Wówczas 1g omega-3 będzie Cię kosztował 6zł, czyli dwa razy drożej niż w kawiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: tłuszcz rybi 27.09.08, 19:13 A jak to wyglada w przypadku > łososia? 100g wędzonego zawiera około 0,5g kwasów omega-3: > www.nutritiondata.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4201/2 > Jak będziesz miał fart, to może trafisz go po 30zł/kg. Wówczas 1g > omega-3 będzie Cię kosztował 6zł, czyli dwa razy drożej niż w > kawiorze. bardzo dobre podejscie :) z tym że niebiore całego łososia pod uwage a jego tłuste brzyszki po ok 15 zł kg które oprócz kwsów omega 3 mają jeszcze inne zalety :) Odpowiedz Link Zgłoś
tata.zbiggy Re: tłuszcz rybi 29.09.08, 14:28 kawioru na pewno warto spróbować, ale jako niedrogie źródło omega 3 proszę też zwrócić uwagę na tran - 250ml buteleczka zawiera 55g EPA i DHA, a kosztuje ok. 31 zł - czyli wychodzi 0.56 zł za gram omegi Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: tłuszcz rybi 29.09.08, 16:59 ale jako niedrogie źródło omega 3 > proszę też zwrócić uwagę na tran - 250ml buteleczka zawiera 55g EPA > i DHA, a kosztuje ok. 31 zł - czyli wychodzi 0.56 zł za gram omegi 1)a gdzie kupujesz ? 2)można kupić go przez internet jeśli takt to daj link :) 3)jaki konkretnie kupujesz ?zmieniasz firmy itd? 4)czy jest jakaś istotna różnica miedzy suplementowaniem nnkt z tranu a z oleju lnianego + słonecznikowego (sposób "optymusa") i w związku z czym czy należy siegać do obu tych żródeł jak sie niechce jeść ryb ? Odpowiedz Link Zgłoś
tata.zbiggy Re: tłuszcz rybi 29.09.08, 18:56 > 1)a gdzie kupujesz ? kiedyś kupiłem na allegro, a potem kupowałem sobie w Super Pharm bo jest to na stoisku samoobsługowym i można wszystko przeczytać, porównać itd. > 2)można kupić go przez internet jeśli takt to daj link :) tak, na allegro np. szukaj tran z wątroby dorsza, albo na gal.com.pl (disclaimer: nie jestem powiązany z tym producentem) > 3)jaki konkretnie kupujesz ?zmieniasz firmy itd? trochę zmieniam, ale na razie jestem na etapie poszukiwania, kończę dopiero 3-cią butlę. Teraz kupuję "tran norweski" jakiś chyba Peter w nazwie, bo ma najwięcej witaminy D. Jak znajdę coś bogatszego w tej samej cenie to zmienię. > 4)czy jest jakaś istotna różnica miedzy suplementowaniem nnkt z > tranu a z oleju lnianego + słonecznikowego (sposób "optymusa") i w > związku z czym czy należy siegać do obu tych żródeł jak sie niechce > jeść ryb ? z tego co ja rozumiem, to w oleju lnianym jest kwas tłuszczowy ALA który organizm ludzki dopiero musi przetwarzać na DHA i EPA, i robi to z dość kiepską efektywnością. Kiedyś mogę poszukać jakichś tekstów na ten temat. Ale z kolei olej lniany wygodniej dodać do czegokolwiek, sałatki itp. a tran chyba nie bardzo :) Olej słonecznikowy ma chyba najwięcej omega 6 a nie 3, więc to jest inna kategoria (ja osobiście nie suplementuję tego oprócz jedzenia orzechów, nasion słonecznika, i czasami majonezu). Jak się nie chce jeść ryb to głównym suplementem powinien być tran (chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: mit tłuszczu rybiego i omega-3 29.09.08, 18:52 Najnowsze opinie na temat zalet zdrowotnych omega-3 nie są już tak hurra optymistyczne jak parę lat temu prof. George davy Smith dokonał krytycznego przeglądu doniesień naukowych, badawczych na temat Omega-3 i okazało się że wnioski na temat zalet zdrowotnych omega-3 były zdecydowanie przesadne www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article694908.ece Odpowiedz Link Zgłoś