05.02.12, 22:59
teraz jakos ostatnio w nowym towarzystwie (ktore zmienilo sie odkad urodzilam dzieci, i sie przeprowadzilam, a to juz zupelnie niedawno)
i juz kilka razy Raw Food obilo mi sie o uszy

w zeszlym tygodniu wydedukowalamchodzi o produkty..niepasteryzowane? (bo nawet spotykajac sie zwykle jestem w stanie polowicznie w dyskusji uczestniczyc bo albo jedno dziecko uwagi potrzebuje, albo drugie albo jeszcze cos)
mowily o raw honey, o raw milk
musze sie wywiedziec, gdzie, skad, co i jak
raw honey to jeszcze z internetu

ale mleko? Ze niby to by bylo takie od farmera?
(zaznacze ze mieszkam teraz w rural somerset;) wiec to calkiem mozliwe ,tylo takie wlasnie dla mnie..dziwne ;) dla miastowej dziewczyny :)
a przeciez z nostalgia wspominam mleko PROSTO od krowy , z pianka bo przeciez pod cisnieniem z wymiona wylecialo:)
a teraz jak patrze na lodowkowe mleko mnie skreca :/

no to co jeszcze moze byc raw food?

Obserwuj wątek
    • miwah Re: Raw Food 06.02.12, 00:23
      do raw food zaliczaja sie tez swieze soki, swieze, surowe warzywa, owoce, suszone, tudziez zboza i nasiona, orzechy bez obrobki termicznej ( albo w nizszych temp)
      My w sumie nie zywimy sie w/g zasad raw, ale jakos tak naturalnie przychodzi w duzym stopniu bo duzo swiezych owocow, warzyw, mam 2 duze suszarki do ktorych wrzucam wszelkie nadwyzki, tez mieso na jerky, ryby, robie w nich yogurt leather, fruit leather, krakersy, granole, flapjacki.
      Mleko od kozy wlasnej ( z czasowa przerwa bo ciezarna obecnie - koza oczywiscie :), miod wlasny z przerwa na lokalny od znajomych, niepasteryzowany oczywiscie. I nadzieje na wiecej koziego mleka bo marzy mi sie ser wlasnej produkcji ( mam za soba pierwsze proby ale nie z koziego)
      W sumie zaleta taka ze bez zbyt agresywnej obrobki zachowuje sie znacznie wiecej witamin w pokarmach. Mleko pasteryzowane jest w sumie biala ciecza wapniowa i to by bylo na tyle.
      Niepasteryzowane zachowuje naturalna flore.
      Calkiem fajna strona z przepisami na raw www.pure2raw.com/
    • mrs.t Re: Raw Food 07.02.12, 13:52
      1) jaki jest stosunek miedzy raw food a kuchnia pieciu pzemian (ktorej tez nie zaglebialam, a jednye wrazenie z tego co wiem opiera sie na tym ze w zimie nie jemy surowych produktow tylko po obrobce termicznej by nie wychodzac organizmu)

2)
      o to ciekawe, raw food czyli nie pieczone w wysokiej temp
      www.detoxyourworld.com/cgi-bin/sh000001.pl?REFPAGE=http%3a%2f%2fwww%2edetoxyourworld%2ecom%2facatalog%2ftagbag_tuesday%2ehtml&WD=onion%20bread%20raw&SHOP=%20&PN=onion_bread%2ehtml%23aF10011
      • wiwi1 Re: Raw Food 07.02.12, 21:05
        Czekolada moze byc raw:)
        Duzo o tej diecie nie wiem, ale kiedys zagladalam na jakies wegetarianskie forum, szukalam jakich przepisow na bezmiesne dania. Wegetarianka nie jestem, ale od czasu do czasu cos bezmiesnego robie. I na tym forum byl chlopak, ktory byl wlasnie na tej diecie. Wszystko co jadl bylo surowe, nie poddane obrobce termicznej, tylko ewentualnie podgrzane do 40 stopni bodajze. To na pewno nie dieta dla mnie wiec sie tematem nie interesowalam.
        O kuchni pieciu przemian tez niewiele wiem, tam z kolei sie chyba wszystko dlugo gotuje, nie jada sie bananow (pamietam tez z jakiegos forum, ze cytrusy i owoce tropikalne wychladzaja organizm i zasluzowuja, wiec nie wskazane przy katarze na przyklad wedlug tej diety) I jeszcze wazna jest kolejnosc dodawania poszczegolnych produktow do gotowania. Jak sie gotuje zupe to w odpowiedzniej kolejnosci sie wlewa wode dodaje warzywa i przyprawy. Tak mi sie przypomina, ale tez tematu nie zglebialam, bo to nie jest dla mnie taka zabawa z jedzeniem, nie mam czasu;) Gotuje szybko i z tego co mam pod reka;)
        Pozdrawiam:)
        • miwah Re: Raw Food 08.02.12, 00:17
          wiwi1 napisała:

> Czekolada moze byc raw:)

wlasnie dlatego ze kakao uzyte do niej jest obrabiane w niezbyt wysokich temp
          Zamowilam sobie taka na probe przy ostatnim zamowieniu w Goodness Direct i kit do robienia ( M na walentynki popelnie :) ). Cos pysznego!. Nie wiem jak walory zdrowotne, ale smak naprawde boski. Tym bardziej ze byla ze skorka pomaranczowa i zurawina.
          • mrs.t Re: Raw Food 08.02.12, 10:00

a o raw chocolat tez wlasnie u kolezanki czytalam!
            www.facebook.com/pinkmonkeywithyelloweyes#!/RawChocolat?sk=info
            bo robi
      • princesswhitewolf Re: Raw Food 10.02.12, 11:29
        mrs.t napisał:

> 1) jaki jest stosunek miedzy raw food a kuchnia pieciu pzemian (ktorej tez nie
        > zaglebialam, a jednye wrazenie z tego co wiem opiera sie na tym ze w zimie nie
        > jemy surowych produktow tylko po obrobce termicznej by nie wychodzac organizmu
        > )

Zaden. raw food ma sie nijak do tamtej. Raw to raw- surowizna. Nie ma regul co wychladza a co nie.
        Zgadza sie z "raw food" sa niektore rzeczy np cocoa butter podgrzewane do rozpuszczenia ale nie oznacza ze gotowane.
        W Raw Food diet ogromna role odgrywa suszarka do warzyw i owocow, blender, sokowirowka. Bez tego ani rusz.

osobiscie uzywam elementy tej diety. Moj system znacznie lepiej trawi raw chocolate. Pijam tez koktajle wg tej diety codziennie naladowane wszystkim, jak i wyrabiam czasem ich ciasta, kupuje ich "superfoods" ( acai, goji berry, spirulina, chian seeds itd) i dodaje do posilkow. Ale jadam tez i gotowane jedzenie.
    • princesswhitewolf Re: Raw Food 10.02.12, 11:25
      Jestem namietna wyrabiaczka raw chocolate.
      Z mojego doswiadczenia najwazniejsza jest jakosc skladnikow. Nie moze byc to przecietne polskie czy angielskie kakao ale tylko peruvianskie czy ekwadorskie. jest tez spora roznica w cocoa butter. Lucuma, syrop z agawy w zasadzie wszedzie sa podobne. Maca raczej tez.

Najlepiej kupic wszystko u Shazzie na www.detoxyourworld.com bo naprawde to gwarancja jakosci, a w przypadku czekolady to czuc smakowo.
      No i dobrze tez kupic specjalne silikonowe foremki do czekolady. Specjalne do czekolady np 8 form za 12 funciakow na ebay. Musza byc te specjalne bo wiele innych sie rozwala i rozpada przy wyciaganiu

Polecam tez raw tarte na orzechowym spodzie i zageszczonym z cocoa butter musie czekoladowym..,

• miwah Re: Raw Food 10.02.12, 14:10
        > Najlepiej kupic wszystko u Shazzie na www.detoxyourworld.com bo naprawde to gwarancja jakosci

O dzieki! zajrze tam bo rozsmakowalam sie w tej czekoladzie.
        Narazie jeszcze nie robilam ale na poczatek kupilam ten zestaw
        2.bp.blogspot.com/-3dDveq-rimA/Ty3dRtKtm6I/AAAAAAAALI0/WpVFRWBozBs/s400/DSC_0155.JPG
        i zamierzam eksperymentowac w najblizszym czasie

> Polecam tez raw tarte na orzechowym spodzie i zageszczonym z cocoa butter musie
        > czekoladowym..

mmmmm... mozna prosic o przepis? :)
        • princesswhitewolf Re: Raw Food 10.02.12, 17:43
          upieram sie przy detoxyourwold skladnikach bo szczerze na rozmaitym innym kakao np. polskim nie wychodzilo jak kolezance. Ciagle jej zazdroscilam:/ W koncu powiedziala mi jaka to tajemnica: jakosc skladnikow

przepis: cashiew nuts + oat grains zmiksowac na pyl. dodac rozpuszczone cocoa butter i wlozyc forme. Zmiksowany mus ze swiezego papaja tudziez melona odsaczyc z plynu dodac acai berry proszku ( ale niekoniecznie) + znow cocoa butter i syrop klonowy czy z agawy. wlac na tarte i wsadzic do lodowki
          • miwah Re: Raw Food 10.02.12, 21:03
            w tym zestawie kakao jest raw wiec zobaczymy co wyjdzie.
            Moze w week-end zrobie pierwsze podejscie :)
            A zamowilam tez skladniki na podanej przez Ciebie stronie (bo i cena przystepniejsza) to bede miala okazje porownac :)

A propos, czy zamawialas u nich herbaty? Jesli tak, to jakie to sa ilosci bo nie moge sie nigdzie dopatrzec?

Dzieki wielkie za przepis. Brzmi pysznie i widze ze mam nawet wszystkie skladniki to moze tez sie jutro skusze
            • wiwi1 Re: Raw Food 10.02.12, 22:38
              Nie robcie mi smaka;)
              miwah daj znac jak wyszlo.
              Acha a moge o proporcje prosic do tego przepisu?
              Pozdrawiam:)
              • princesswhitewolf Re: Raw Food 11.02.12, 00:12
                to okropne ale ja robie "na oko" bo mnie kolezanka nauczyla.:( Duzy kawal cocoa butter jest istotny. do czekolady nawet bardzo duzy. Na poczatku czekolada tez mi nie wychodzila bo walilam za duzo kakao w stosunku do masla kakaowego, a tego masla ma byc duuuzo wiecej.

Teraz z powodzeniem wyrabiam myszki serduszka i kwadraciki i zabki i kotki- takie jak foremki mam
              • miwah Re: Raw Food 15.02.12, 16:14
                wiwi1 napisała:

> Nie robcie mi smaka;)
                > miwah daj znac jak wyszlo

to sie powalentynkowo pochwale choc sladu nie ma bo wczoraj cala produkcja na pniu zeszla ...
                Niesamowicie to latwe i szybko sie robi. Smak rewelacyjny... reszta... wole sie wizualnie wyrazac wiec niech za siebie mowia :)

4.bp.blogspot.com/-HZ8v6SCghOc/TzqWd69RuHI/AAAAAAAALUY/jTNE6MVw7T8/s1600/Feb+-chocs+and+etc1.jpg
                2.bp.blogspot.com/-1CHU5TpBF_w/TzqG9sDBGQI/AAAAAAAALUI/P7Hk49pM5oE/s1600/Feb+-chocs+and+etc2.jpg
                dodam tylko ze do czesci dalam troche maca i lyzke acai bo akurat mialam pod reka i w tej wersji jeszcze lepsze :)
                • princesswhitewolf Re: Raw Food 16.02.12, 13:34
                  widze ze masz takie same foremki jak ja bo siostrzane w ksztalcie czekoladki siedza u mnie w lodowki. Strzal w dziesiatke bo one wlasnie sie nadaja i nie psuja jak inne silikonowe nie przeznaczone do czekolady sie krusza. Maca lucuma dodaja charakteru czekoladze.
                  Kup jeszcze naprawde tanie tutaj myszki. Sa rewelacyjne:
                  www.ebay.co.uk/itm/Chocolate-Mice-Sugar-Mouse-Sweet-Silicone-Mould-Mold-/180817870343?pt=Uk_Crafts_Cake_Decorating_MJ&hash=item2a1995be07
                  • wiwi1 Re: Raw Food 16.02.12, 21:58
                    Piekne czekoladki i bardzo na czasie, walentynkowo:)
                  • miwah Re: Raw Food 18.02.12, 13:18
                    :-)
                    Zastanawialam sie czy rozpoznasz :)
                    Poszlam za tropem ( 8 za £12 na ebayu) i tym sposobem trafilam
                    Rzeczywiscie sa swietne. Dzieki za podpowiedz!
                    Ja mam metalowe do czekoladek swiatecznych i w sumie nie tragiczne ale jednak bez porownania ( latwosc wyjmowania zwlaszcza)

A myszy.. ech...niech tylko moja gryzoniowo nawiedzona progenitura zobaczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka