Dodaj do ulubionych

Ból kolan

10.11.08, 20:09
Od sierpnia "boli" mnie kolano - najprawdopodobniej na skutek przeciezenia pod
wplywem jazdy na rowerze - chociaz sam moment, kiedy to sie zaczelo byl nagly
- poczulem cos w rodzaju klocia czy rozgrzewania podczas kucania i od tamtego
momentu nie jest ok

bol byl w postaci takiego uczucia ciagniecia.. po duzym wysilku nieznacznie
sie nasilal;
Miedzy koncem wrzesnia a poczatkiem listopada pracowalem "na stojaco"
po 8-9 godzin dziennie

Od ponad tygodnia obciazenia znaczaco zmniejszyly sie;
mniej wiecej przez okolo 1/2 z tych dni praktycznie nie wychodze z domu.

Mimo to "ból" nie ustepuje, za to przerodzilo sie to wszystko w uczucie
dretwienia, mrowienia... dretwieja mi palce u nogi - od najmniejszego
(najmocniej) w kierunku do srodka (mniej wiecej gdzies do srodkowego)

Wizyte u ortopedy mam dopiero na poczatek grudnia :/
Obserwuj wątek
    • xcvfpedsczjx Re: Ból kolan 10.11.08, 20:11
      "kłucia" albo pieczenia, takiego pieczacego klucia

(Gdzie sie edytuje posty"?)
    • artur737 Re: Ból kolan 10.11.08, 21:38
      cos ci tam sie popsulo w kolanie, musi zobaczyc i ocenic dobry chirurg.
      • bassia13 Re: Ból kolan 11.11.08, 00:27
        Takie dretwienia i bole nog(u niektorych rowniez kolan)wystepuja w
        boreliozie.Ale jesli poza tymi nogami nie chorujesz ,czujesz sie
        dobrze to rzeczywiscie dobry lekarz zostaje.
        • xcvfpedsczjx Re: Ból kolan 11.11.08, 10:16
          bassia13 napisała:

> Takie dretwienia i bole nog(u niektorych rowniez kolan)wystepuja w
          > boreliozie.Ale jesli poza tymi nogami nie chorujesz ,czujesz sie
          > dobrze to rzeczywiscie dobry lekarz zostaje.

no najgorsze ze nie moge tego wykluczyc
          co prawda nie choruje ale nie mam najlepszego samopoczucia psycho-fizycznego
          (tyle ze to juz wczesniej)
          W wakacje strzepnalem z siebie jakies 3robaczki, nie wiem czy to byly
          kleszcze(rownie dobrze mogly byc jakies pajaczki), ale nie moge wykluczyc
          (napewno sie nie wbily, tylko mialem je wplatane w owlosienie nog) do tego mam w
          2miejscach sporadycznie swedzace chrostki (w zadnym razie nie da sie tego
          porownac do rumienia, ktorego zdjecia byly na forum boreliozy).
          ..
          .. dretwienie to moze przesada, bo ruszac moge, tyle ze z uczuciem dyskomfortu.
          • artur737 Re: Ból kolan 12.11.08, 19:28
            Masz chora tylko jedna noge, dlatego chirurg jest jak najbardziej na miejscu w
            pierwszym rzedzie, zanim zaczniesz rozpatrywac nie wiadomo co.
            Masz ostry problem to idz na ostry dyzur zamiast wyczekiwac miesiacami na jakas
            enigmantyczna wizyte.
            • xcvfpedsczjx Re: Ból kolan 13.11.08, 09:30
              "niestety" nie jest takie ostry:
              1) trwa juz od dluzszego czasu
              2) bol nie jest taki mocny, w sumie nie przeszkadza w chodzeniu ani nic, ale
              jest bardzo wkurzajacy :/
    • lotthoos Re: Ból kolan 11.11.08, 22:18
      xcvfpedsczjx napisał:

> Od sierpnia "boli" mnie kolano - najprawdopodobniej na skutek przeciezenia pod wplywem jazdy na rowerze poczulem cos w rodzaju klocia czy rozgrzewania podczas kucania i od tamtego
      > momentu nie jest ok
      > bol byl w postaci takiego uczucia ciagniecia.. po duzym wysilku nieznacznie > sie nasilal;
      > Miedzy koncem wrzesnia a poczatkiem listopada pracowalem "na stojaco" po 8-9 godzin dziennie
      > Mimo to "ból" nie ustepuje, za to przerodzilo sie to wszystko w uczucie dretwienia, mrowienia... dretwieja mi palce u nogi - od najmniejszego

Miałam podobnie, też w sierpniu po jeździe na rowerze i wnoszeniu go kilka razy po schodach. W ramach ćwiczeń rehabilitacyjnych przesadziłam nieco i okazało się, że było to przeciążenie łąkotki + dołączył mi się stan zapalny z wysiękiem. Właśnie uczucie gorąca, pieczenia i dyskomfortu nie dawały mi spokoju, ale palce mi nie drętwiały. Dostałam Olfen, zabiegi typu laser, pole magnetyczne, ultradźwięki i ćwiczenia. Ból szybko przeszedł. Najgorsze, że jeden ortopeda mnie olał z tymi objawami, dopiero drugi zdecydowanie pomógł. Spróbuj może ibuprom, on też ma właściwości przeciwzapalne, bo innego Ci nie sprzedadzą bez recepty.
      • xcvfpedsczjx Re: Ból kolan 12.11.08, 12:21
        lotthoos napisała:

> xcvfpedsczjx napisał:
        >
        > > Od sierpnia "boli" mnie kolano - najprawdopodobniej na skutek przeciezeni
        > a pod wplywem jazdy na rowerze poczulem cos w rodzaju klocia czy rozgrzewania p
        > odczas kucania i od tamtego
        > > momentu nie jest ok
        > > bol byl w postaci takiego uczucia ciagniecia.. po duzym wysilku nieznaczn
        > ie > sie nasilal;
        > > Miedzy koncem wrzesnia a poczatkiem listopada pracowalem "na stojaco" po
        > 8-9 godzin dziennie
        > > Mimo to "ból" nie ustepuje, za to przerodzilo sie to wszystko w uczucie d
        > retwienia, mrowienia... dretwieja mi palce u nogi - od najmniejszego
        >
        > Miałam podobnie, też w sierpniu po jeździe na rowerze i wnoszeniu go kilka razy
        > po schodach. W ramach ćwiczeń rehabilitacyjnych przesadziłam nieco i okazało s
        > ię, że było to przeciążenie łąkotki + dołączył mi się stan zapalny z wysiękiem.
        > Właśnie uczucie gorąca, pieczenia i dyskomfortu nie dawały mi spokoju, ale pal
        > ce mi nie drętwiały. Dostałam Olfen, zabiegi typu laser, pole magnetyczne, ultr
        > adźwięki i ćwiczenia. Ból szybko przeszedł. Najgorsze, że jeden ortopeda mnie o
        > lał z tymi objawami, dopiero drugi zdecydowanie pomógł. Spróbuj może ibuprom, o
        > n też ma właściwości przeciwzapalne, bo innego Ci nie sprzedadzą bez recepty.

bralem nawet febrofen - on jest nawet silniejszy, z tym, ze nie mozna go zbyt
        dlugo stosowac..

Uczucie pieczenia mialem tylko w chwili kiedy sie to zaczelo, teraz jest jedynie
        - najblizsze okreslenie to "ciagniecie" w kolanie i mrowienie (w tej chwili od
        spodu stopy i 3mniejsze palce u nogi)
        • lotthoos Re: Ból kolan 13.11.08, 23:54
          Chyba musisz zainwestować w rezonans magnetyczny. Kosztuje ok. 3500 zł i z pewnością pokaże wszystko co się tam niedobrego dzieje. Można to zrobić bez skierowania i warto to wziąć od razu ze sobą idąc na wizytę do ortopedy. Robiłam też USG i to w dobrej firmie, ale praktycznie na nic się zdało. Mnie podobnie zachowywała się uszkodzona łąkotka zanim trafiłam na artroskopię. Po artroskopii i właśnie przeciążeniu kolana zbyt intensywną jazdą na rowerze znów dała o sobie znać. Też mnie "ciągnęło" jak to określiłeś.
          • kradam Re: Ból kolan 14.11.08, 10:17
            > Chyba musisz zainwestować w rezonans magnetyczny. Kosztuje ok. 3500 zł i z
            pewn ością pokaże wszystko co się tam niedobrego dzieje
            Zainwestuj lepiej w jakieś badanie głowy. Jak można wypisywać takie idiotyzmy???
            • lotthoos Re: Ból kolan 15.11.08, 20:19
              Fakt iż pomyliłam się o jedno zero za dużo, z pewnością z powodu zbyt późnej pory pisania, nie upoważnia cię do takiej agresji. Jak dotąd nie poznałam ortopedy, który bez właściwych badań określi co się rzeczywiście może dziać w opisywanym kolanie. Oby nic poważnego, tego tylko życzę. Akurat u mnie i u znajomych właśnie rezonans był tym decydującym o dalszym leczeniu.
              • kradam Re: Ból kolan 16.11.08, 12:52
                Napisałem, że wypisujesz idiotyzmy, a nie że pomyliłaś zera.
                Tu jest artykuł na temat zespołów przeciążeniowym w stawie kolanowym:
                bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=727
                Proponuję, abyś się z nim zapoznała zanim zaczniesz udzielać rad. Być może
                wiedza w nim zawarta pomoże również Twojemu zdrowiu.
                • lotthoos Re: Ból kolan 16.11.08, 22:09
                  Mnie rezonans właśnie wykazał stan przeciążeniowy łąkotki i cały czas to miałam
                  na myśli. I tak byłam leczona jak opisałam. Mnie pomogło. Widocznie mój lekarz
                  to idiota, skoro w ten sposób komentujesz. Ja tak nie twierdzę bo to bardzo
                  dobry specjalista w tej dziedzinie.
                  Poza tym rad nie udzielam, a wspomniany np.ibuprom proponowany mi był wówczas
                  też przez lekarza! Sama chętnie korzystałam i korzystam z wszelkich informacji
                  na podobny temat i nie komentuję w taki nieelegancki sposób. Niczego tu sama nie
                  wymyśliłam i nie ma sensu prowadzić tej dyskusji.
                  • xcvfpedsczjx Re: Ból kolan 22.11.08, 19:50
                    niewazne .. na wizyte jeszcze sobie troche poczekam podczasgdy nic nie pomaga:
                    1) ani to ze juz od ponad 2tygodni praktycznie nie chodze
                    2) ani to ze biore glukozamine
                    3) ani nawet olfen ktory zaczalem brac kilka dni temu i jestem juz pod koniec
                    kuracji - 0 efektu.
                    4) ani smarowanie masciami przeciwzapalnymi/ni rozgrzewajacymi

Byc moze przyczyna sa wady postawy i w budowie (bardzo mozliwe), tylko czemu to
                    ujawnilo sie tak nagle?
                    • tigerness Re: Ból kolan 22.11.08, 20:17
                      "2) ani to ze biore glukozamine"

Może zamiast glukozaminy spróbuj doraźnie do wizyty brać arthron complex
                      (glukozamina i 2 inne składniki).
                    • kradam Re: Ból kolan 24.11.08, 09:03
                      "Pomacaj" sobie nieco mięśnie w okolicach kolan. Poszukaj punktów które będą
                      bardzo bolały podczas dotyku. Spróbuj je rozmasować, nawet kosztem bólu. Dowiedz
                      się co do jest rozciąganie statyczne. Rozciągaj DELIKATNIE mięśnie, z przodu, z
                      tyłu uda, przywodziciele, łydkę. Zawsze BEZ BÓLU - rozciąganie czasem jest
                      niewskazane, ale na krótszą metę nic sobie nie zrobisz. Ulga powinna być
                      natychmiastowa. Oprócz tego stosuj okłady z lodu, 10-15 minut przez jakąś np.
                      szmatkę, aby nie odmrozić skóry.
                      Niestety nie oczekuj że pomoże Ci przeciętny ortopeda. Żądaj od niego jasnej
                      diagnozy.

Branie środków przeciwzapalnych nie ma sensu na dłuższą metę.
                      Co do glukozaminy, to szkoda w ogóle pisać...
                      Co do rezonansu, to już pisałem.
                      • xcvfpedsczjx Re: Ból kolan 08.12.08, 12:55
                        bylem u lekarza...
                        narazie udalo mi sie wyprosic fizjoterapie (jonoforeza i ultradzwieki) o ile
                        dobrze odczytuje, jesli to nie pomoze to opcja jest zastrzyk dostawowy z blokada
                        albo seria zastrzykow (koszt ok. 600zl) co o tym sadzicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka