Dodaj do ulubionych

Brodawczak ?!

06.11.03, 20:07
Podczas badania laryngologicznego (wysuszona sluzowka, infekcja) lekarz
stwierdzil: "Ma pani brodawczaka". Poniewaz powiedzial to spokojnie,
zapytalam tylko, czy mozna go usunac: "Tak, w znieczuleniu miejscowym", po
czym skupil sie juz na infekcji, z jaka do niego przyszlam.
W domu pogrzebalam w internecie i znalazlam info, ze jest to nowotwor
niezlosliwy i nalezy go usunac, bo lubi przeksztalcac sie w zlosliwy,
szczegolnie u palaczy ;{ hmmmm....
Bylabym wdzieczna, gdyby odezwal sie ktos, kto poddal sie takiemu zabiegowi -
ciekawa jestem, jak dlugo trwa, jak wyglada gojenie, czy zastrzyk
znieczulajacy jest bolesny itd.

pozdrawiam,
ania
Obserwuj wątek
    • Gość: dentystka Re: Brodawczak ?! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.11.03, 23:52
      Pytanie, gdzie masz tego brodawczaka? Czy na strunach głosowych, czy np. na
      błonie śluzowej jamy ustnej? Bo w tym drugim przypadku usunąć go to żaden
      problem.
      • lee_ann Re: Brodawczak ?! 07.11.03, 09:42
        Gość portalu: dentystka napisał(a):

Pytanie, gdzie masz tego brodawczaka? Czy na strunach głosowych, czy np. na
        błonie śluzowej jamy ustnej? Bo w tym drugim przypadku usunąć go to żaden
        problem.

------------------

Szczerze mowiac, nie powiedzial gdzie. Ale mam wrazenie (chociaz nie wiem,
        dlaczego...), ze jednak na blonie sluzowej. Czy mozesz mi powiedziec, jak w
        takim przypadku wyglada zabieg ?

dzieki,
        ania
        • Gość: gosia Re: Brodawczak ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 13:47
          no to mnie nastraszyłąś ,ja tez mam coś takiego ale ponoc gdzieś w okolicach
          krtani-ale też byłam spokojna bio lekarka obwieściła mi ten fakt bez żadnych
          emocji- jak u ciwebie.No to ja tez chce wiedzieć co to????
          • lee_ann Re: Brodawczak ?! 07.11.03, 14:15
            Gość portalu: gosia napisał(a):

no to mnie nastraszyłąś ,ja tez mam coś takiego ale ponoc gdzieś w okolicach
            krtani-ale też byłam spokojna bio lekarka obwieściła mi ten fakt bez żadnych
            emocji- jak u ciwebie.No to ja tez chce wiedzieć co to????

--------------------------

No to juz jestesmy dwie. Moze sie nasza Dentystka odezwie ;)))
            Wlasnie, gdyby lekarz powiedzial: "BOZE, PANI MA BRODAWCZAKA !!!!!!!!", to z
            pewnoscia wypytalabym go dokladnie o wszystko, a teraz juz za pozno.
            Na razie - od wczoraj - lekko ograniczylam palenie ;)

ania
            • Gość: dentystka Re: Brodawczak ?! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.11.03, 01:04
              Brodawczaki w obrębie krtani to działka laryngologa: jak wygląda usuwanie tego
              guzka - nie wiem. Z tego, co pamiętam, powinien być usunięty, a palenia nie
              powinno się tekko ograniczyć, ale RZUCIĆ!!!- ze względu na ryzyko rozwoju
              raka krtani ( i nie tylko, do wyboru jest jeszcze np. rak płuc, jamy ustnej o
              dowolnej lokalizacji, pęcherza moczowego.... wybierajcie, co chcecie, palacze!).
              Brodawczak umiejscowiony na błonie śluzowej jamy ustnej (na dziąśle,
              podniebieniu, policzku, itp.) jest prostym do wycięcia guzkiem w znieczuleniu
              miejscowym (zastrzyk znieczulający w okolice guzka), wycięcie - bezbolesne,
              szycie, po problemie. Po tygodniu nie ma śladu po zabiegu. Mogą wystąpić
              niewielkie dolegliwości (bolesność) w dniu zabiegu lub dnia następnego, ale z
              reguły pacjenci nie zgłaszają żadnych cierpień. Można zaraz po zabiegu
              normalnie funkcjonować. Usunięcie zęba może dawać większe dolegliwości niż
              usunięcie brodawczaka. Ale co do brodawczaka krtani - nie wypowiadam się.
              Pozdrawiam.
              • lee_ann Re: Brodawczak ?! - do Dentystki 11.11.03, 19:18
                Dzieki za odpowiedz. Palenie zamierzam rzucic od przyszlego poniedzialku -
                kupilam juz nawet plastry Niquitine. Ten tydzien mialam dosyc stresujacy, wiec
                nawet nie probowalam.
                Brodawczaka usune z pewnoscia.

serdecznie pozdrawiam,
                Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka