Dodaj do ulubionych

Dieta watrobowa-przepisy

IP: *.scbiol.uhp-nancy.fr 28.11.03, 17:11
Witam
Musze niestety utrzymywac diete watrobowa po wycieciu woreczka
zolciowego:( Czy ktos zna moze jakis przepisy, poza zupka ziemniaczana
i gotowanym kurczakiem? Chcialabym sobie troszke jedzonko
urozmaicic a nie bardzo mam pomysly. Dziekuje za wszelkie wiesci:)
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Mimi Re: Dieta watrobowa-przepisy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 19:32
      Przez Internet można zamówić taką książkę, w której są przepisy dla diety
      wątrobowej. Poszukaj w księgarniach internetowych.
      • marina2 Re: Dieta watrobowa-przepisy 28.11.03, 21:00
        Cabot "Dieta oczyszczająca wątrobe"
    • Gość: hydrogen Re: Dieta watrobowa-przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 23:21
      Moja dobra rada jest taka: unikaj jak ognia wszelkich diet zachwalanych
      jako "wątrobowe". Z reguły są one na wątrobą szkodliwe.

Wątroba, wbrew powszechnie panującemu zabobonowi (o dziwo również wśród
      lekarzy i dietetyków)lubi tłuszcze zwierzęce gdyż nie ma z nimi żadnej pracy.
      Praca dla wątroby to natomiast za dużo węgli i białka. Jeśli podstawowym
      żródłem energii bęzie tłuszcz a pozostałych składników pokarmowych będziesz
      jeść tyle ile potrzeba i nic ponadto, to będzie to dieta optymalna.

Jeśli dobrze pamiętam to po wycięciu woreczka żółciowego zaleca się zjadać małe
      porcje kilka razy dziennie. Szczegóły w książkach dr JK. Polecam "Żywienie
      optymalne"

Pozdr

• Gość: hydrogen Jeszcze tylko 1 mały cytacik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 23:34
        "Biochemia Harpera"
        Wydawnictwo Lekarskie PZWL ( rok. Wydania. 1998 ):

Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i cukry
        oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy wchłaniane
        z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów nie są wychwytywane
        przez wątrobę. ( str. 207 )

Co na to nasi medycy?
        • Gość: Darek ty debilu po jajkach na twardo pierdze amoniakiem IP: *.icpnet.pl 29.11.03, 10:07
          • Gość: hydrogen Re: ty debilu po jajkach na twardo pierdze amonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 22:07
            A kto ci każe jeść jajka na twardo? Ja też zauważyłem, że duże ilości jajek mi
            nie służą (jestem po nich głodny i burczy mi w brzuchu). Od jakiegoś czasu na
            próbę przestałem jeść jajka. Jeśli zacznę kiedyś znowu to pewnie w ograniczonej
            ilości.

To jest chyba sprzeczne z tym co głosi dr JK (jajo jako podstawa diety) ale jak
            to już wielokrotnie powtarzałem nie mozna jego książek traktować jak religii.
            Zdrowy rozsądek i sceptycyzm jest wskazany w każdej sytuacji.

Pozdr
        • Gość: Mito Re: Jeszcze tylko 1 ma3y cytacik... IP: *.scbiol.uhp-nancy.fr 29.11.03, 18:37
          Dzieki za wiesci; ale jakos sie nie moge przekonac do nich. Masz racje,
          watroba nie wchlania triglicerydow a reaguje na podwyzszony poziom
          glukozy i aminokwasow we krwi, ale tu chyba nie o te funkcje watroby
          chodzi. Wydaje mi sie, ze problemy z ukladem pokarmowym po
          cholecystektomii wynikaja nie z problemow w gospodarce
          weglowodanowej czy aminokwasowej w hepatocytach, a z
          niewystarczajacej dla prawidlowego trawienia ilosci kwasow zolciowych
          produkowanych przez watrobe. Bez pecherzyka zolciowego zolc nie jest
          zageszczana i dodatkowo dostaje sie do dwunastnicy stale, gdyz nie ma
          woreczka zolciowego ktory by ja magazynowal. I w momencie pojawienia
          sie tresci pokarmowej bogatej w tluszcze w jelicie-kwasy zolciowe nie sa
          w stanie odpowiednio zemulgowac tluszczy, gdyz tych kwasow zolciowych
          jest poprostu za malo. I tu lezy przyczyna roznorodnych niestrawnosci, na
          ktore czasem cierpie. Dlatego sadze, ze nalezy jednak uniakac nadmiaru
          tluszczy w diecie watrobowej. A jesli chodzi o nadmiar weglowodanow i
          bialek - to zawsze nadmiar jest niedobry, gromadzony jest w postaci
          tluszczu, nastepuje otluszczenie watroby i uposledzenie jej funkcji. Nie
          nastepuje to od razu, ale trzeba sie z tym liczyc. A ponadto nadmiar
          pokarmu zmusza do powaznego wysilku trzustke, by produkowala duze
          ilosci enzymow trawiennych, co na dluuga mete nie jest kozystne. To tyle,
          co teraz przychodzi mi do glowy:) Wszystkim dziekuje za pomoc, pzdr
          • Gość: hydrogen Re: Jeszcze tylko 1 ma3y cytacik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 22:01
            Teraz sobie już dobrze przypomniałem, że o tym problemie pisał dr JK w swych
            książkach. Był także poruszany w czasopiśmie "Optymalni". Opinie dr JK i innych
            lekarzy były takie jak przytoczyłem poprzednio: można stosować dietę ale trzeba
            spozywać małe porcje kilka razy dziennie. Jak małe to muszą być porcje to
            musisz sam wypraktykować.

Warto dodać jeszcze jedną rzecz, która jest b ważna. Otóż po jakimś czasie
            stosowania diety znacznie spada zapotrzebowanie na energię. Tak pi razy na oko
            je się po prostu o 1/3 mniej i to w zupełności wystarcza. Oczywiście do
            mniejszej ilości tłuszczu potrzeba mniej żółci. Przypuszczam, że w tej fazie
            stosowania diety można zmniejszyć ilość posiłków (jeśli jest taka potrzeba, bo
            generalnie lepiej jest jeść częściej mniejsze porcje).

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka