0lunia 06.06.09, 22:34 Od kilku dni mam straszną ochotę na czekoladę i wszystko co jest czekoladowe. Może to dobrze bo chcę przytyć, ale czy nie zaszkodzi mi to? Ponoć czekolada jest w miarę zdrowa... jak to jest? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coyoti44 Re: Czekolada 12.06.09, 13:39 Generalnie wszystko jedzone z umiarem pozytywnie wpływa na zdrowie, no chyba, że spożywa się naprawdę żywność o wyjątkowo niskiej jakości, ale... do rzeczy. Od czasu do czasu jak zjesz czekoladę to nic nie powinno się stać. Oczywiście cały szkopuł tkwi w ilości. Nie da się ustalić sztywnej wartości, bo to zależy od kwestii indywidualnej. Czekolada posiada dużo tłuszczu oraz cukru, dlatego może wpłynąć na wzrost masy ciała oraz obwodu w pasie. Ponadto nadmierne spożycie tego dobra prowadzi do zaparć. Trochę mnie martwi taka nagła chęć na czekoladę. Może to być spowodowane stresem. Warto pomyśleć o tym, czy przypadkiem nie chcemy poprawić sobie humoru jedząc czekoladę. Nie ma w tym nic złego, dopóki spożywamy w rozsądnych ilościach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bellis.blog.onet.pl Re: Czekolada 23.06.09, 19:16 Poza tym zależy czy chcesz jeść samą czekoladę czy np. czekoladę zawartą w batoniku typu mars ;) od takich to radzę uciekać. Natomiast sama czekolada nie jest zła, ale jak powiedziano wyżej - w rozsądnej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś