Dodaj do ulubionych

Zaparcia, sucha skora

18.12.03, 13:24
Jak sie uporac z zaparciami (mam tez male hemoroidy, ktore utrudniaja
wyproznianie) i do tego z sucha skora! Myslalam, ze moze mam problemy z
tarczyca, ale po przepadaniu jest ok. Slyszalam o ziolach, ale ponoc mozna
sie od nich uzaleznic i przestaja dzialac, a organizm sam funkcjonuje
jeszcze gorzej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.12.03, 14:27
      Magda, ja rowniez wlasnie zaczelam sie powaznie martwic bo dzis zobaczylam mala
      krew - wiem, ze sa to hemoroidy. juz od jakiegos czasu wypadaly guzki i bylo to
      bardzo nie przyjemne ale chyba nauczylam sie z tym zyc - raz lepiej raz
      gorzej :o(
      Teraz jednak sie martwie bo to postepuje.
      Dodam, ze tez mam sucha skore i w dodatku duze wzdecia - nie mam zaparc.
      Czy moge sie spytac w jakim jestes wieku???
      Ja mam 25 lat a slyszalam, ze hemoroidy pokazuja sie po 30-stce wiec u mnie
      jest to dosyc wczesnie....
      Czy ty juz jakos to leczylas???
      Dodam, ze staram sie przestrzegac diety - duzo blonnika, malo alkoholu, z kawa
      troche ciezko - jedna dziennie
      Zadne mascie mi raczej nie pomagaja
      Kasia
    • Gość: magda010 Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 15:57
      Ja tez mam 25 lat i te hemoroidy juz od jakiegos czasu. Ogolnie ich nie czuje,
      tylko wtedy, gdy chce sie zalatwic. Krwawia wowczas tez czasem. I co dziwne
      kluja mnie na poczatku miesiaczki. Uzywam masci Posterisan, ale niezbyt
      pomaga. Teraz moja mama wykombinowala masc z nagietkow i smalcu (brzmi
      obrzydliwie), ale podobno dziala, wiec bede probowala. Staram sie zmienic
      diete, wiecej owocow, warzyw, sokow, ale nie wiem - moze trzeba na to czasu,
      zeby cos pomoglo.
      • Gość: A.D. Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.72.69.150.Dial1.Orlando1.Level3.net 18.12.03, 16:47
        > Nasienie lnu w ilosci dwoch lyzek, zalej goraca woda rano i wypij ten
        klajsterek wieczorem. Podobnie, uszykuj sobie to wieczorem na rano. Stosuje to
        regularnie.

> Jedz chleb wieloziarnisty, lub Graham . Zadnego bialego pieczywa!

> Na sucha skore zwieksz w diecie wit.A i beta-karoten. A z kosmetykow
        polecam 'Oil of Olay'. Po umyciu twarzy lekko wetrzec, skora wchlania to
        szybko i nie jest tluste.

> Co do waszych 'cierpien', to warto pamietac ze...smierc zaczyna sie w
        odbytnicy. Tak wiec jest b.waznym aby sie wyprozniac conajmniej raz dziennie.
        Zaparcie powoduje ze toksyny, ktore maja byc wydalane, sa ponownie wchlaniane
        z oczywista szkoda dla organizmu. Pisze to abyscie zrozumialy ze to jest
        powazny problem, wiodacy i zrodlo wielu powiklan i chorob! Powodzenia.
    • Gość: andrzej głowacki Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 22:50
      Z zaparciami trzeba bezwzględnie walczyć. Bez likwidacji zaparć, nigdy nie
      wyleczy się hemoroidów - chirurg może je usunąć, ale one i tak powrócą. Moim
      zdaniem, jedynym trwałym sposobem na pozbycie się zaparć, jest odbudowa
      prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Proponuję rozpoczynać dzień od dużego
      biojogurtu lub Actimelka, jak najczęściej jeść kiszoną kapustę, zwiększyć w
      pożywieniu ilość warzyw i owoców, ograniczyć ilość białka zwierzęcego, cukru
      rafinowanego i białej mąki. Dobrze byłoby, nie pić wody z kranu, tylko kupować
      wodę źródlaną, np. w butelkach 5 litrowych.

Pozdrawiam, andrzej

www.glowacki.art.pl
      • Gość: andrzej głowacki Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 22:53
        Warto również spożywać owoce kiwi i wszelkie orzechy - ziemne, włoskie,
        laskowe, migdały, itp.
        • Gość: Kasia Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.12.03, 12:27
          A co z wzdeciami???
          Ja jem bardzo duzo owocow, pije duzo wody, jem orzechy, kiwi bardzo lubie,
          tylko ciemne pieczywo, zadnych gazowanych napojow i duzo warzyw!!!
          Zaczelam juz myslec, ze te wzdecia od owocow!
          Autentycznie co bym nie zjadla to mi sie odbija przez jakis czas - to na prawde
          glupio wyglada i w sumie nie jest przyjemne. Mysle, ze to tez przyczynia sie do
          hemoroidow, bo mam sporo gazow.
          Co o tym myslisz???
          • Gość: andrzej głowacki Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 17:23
            Uwalnianie gazów jelitowych, to rzecz najnormalniejsza na świecie. Tacy już
            jesteśmy i niewiele można tutaj zmienić. Chociaż, w Australii podaje się
            zwierzętom hodowlanym specjalną szczepionkę ;-). Okazuje się, że prykające ;-)
            zwierzęta hodowlane przyczyniają się w znacznym stopniu, do powstawania tzw.
            efektu cieplarnianego. Na pewno uwalnianie gazów czy odbijanie się nie ma nic
            wspólnego z hemoroidami. Gdy występują silne wzdęcia brzucha a szczególnie
            zaparcia, to już całkowicie inna historia.

Na temat gazów jelitowych polecam artykuły:

www.resmedica.pl/zdart8004.html
            klio.umcs.lublin.pl/~drumil/pio/wzdecia.html
            www.portalfarmaceutyczny.pl/u235/back/173479/navi/178632

Pozdrawiam, andrzej

www.glowacki.art.pl
            • Gość: Kasia Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.12.03, 18:07
              Bardzo dziekuje za informacje
              Kasia

• Gość: Julian Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 20:56
                Przyczyną zaparć w większości przypadków jest celiakia. Na diecie bezglutenowej
                zaparcia powinny ustąpić. Przyczyną celiakii jest niedobór witaminy K w
                organizmie występujący wskutek nieprawidłowej flory bakteryjnej jelit.
                Nieprawidłowa flora bakteryjna jest spowodowana stałą dezynfekcją przewodu
                pokarmowego solą, wodą chlorowaną, herbatą itd.
                Żaden jogurt nie zawiera prawidłowej flory bakteryjnej. W prawidłowej florze
                muszą występować bakterie E coli, które produkują witaminę K i witaminy z grupy
                B. Żadne witaminy dostarczane z zewnątrz nie są w stanie zastąpić działania
                tych bakterii.
                Nadmierna fermentacja w organizmie jest spowodowana nieprawidłową flora
                bakteryjną i nadmiernym rozwojem grzybów. Łatwo ustalić, że tak zwane gazowanie
                wywołują najczęściej słodycze, drożdże zawarte w pokarmach owoce i zboża.

• olaodalana Re: Zaparcia, sucha skora 19.12.03, 23:21
                  Julian! nie podawaj fałszywych informacji na temat celiakii! żadna z podanych
                  przez ciebie informacji nie jest prawdziwa. nie wprowadzaj ludzi w błąd.
                  Celiakia to nieuleczalna choroba i wystepuje stosunkowo rzadko (na szczęście).
                  Nie ma tu nic do rzeczy niedobór witaminy K ani zła flora bakteryjna. Równiez
                  zaparcia nie są wyznacznikiem celiakii. Częściej wystepują biegunki. Po
                  dokładniejsze informacje odsyłam do np.
                  free.med.pl/celiakia/celiakia.htm
    • uve Re: Zaparcia, sucha skora 20.12.03, 09:09
      magda010 napisała:

> Jak sie uporac z zaparciami (mam tez male hemoroidy, ktore utrudniaja
      > wyproznianie) i do tego z sucha skora! Myslalam, ze moze mam problemy z
      > tarczyca, ale po przepadaniu jest ok. Slyszalam o ziolach, ale ponoc mozna
      > sie od nich uzaleznic i przestaja dzialac, a organizm sam funkcjonuje
      > jeszcze gorzej.

Mowia slyszal gdzies dzwon ale nie wie gdzie on. Slyszy sie rozne rzeczy, ale
      tonie znaczy ze musowo w nie wierzyc. No oczywiscie ze sa rozne ziola, sa
      rowniez takie ktore zaczynasz brac i pozniej nie mozesz sie bez nich obejsc.
      Np. maryska, haszyszek, heroinka. Sa rozne ziola pod sloncem, ale trzeba wybrac
      te wlasciwe.
      • Gość: Julian Re: Zaparcia, sucha skora IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 20.12.03, 16:03
        Niewiedza często równa się głupocie. Zanim wytoczy się przeciw komuś ciężkie
        zarzuty trzeba się najpierw wgłębić w temat. Trzeba wiedzieć przynajmniej ile i
        jakie postacie ma celiakia a nie opierać swej wiedzy wyłącznie na starych
        podręcznikach. Ba wystarczy zaglądnąć do encyklopedii. To, co napisałem jest
        pewną teorią, która znalazła potwierdzenie
        przynajmniej w dwóch przypadkach i tak to należy traktować. Niemniej cała
        medycyna dotycząca układu pokarmowego to jeden wielki mentlik teorii na
        podstawie, których lekarze udają, że leczą, a wszyscy i tak dalej chorujemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka