Dodaj do ulubionych

Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chłopców

02.08.09, 19:25
Witam serdecznie, ostatnio poruszłem sprawe sportu u dzieci dzis mam inne
pytanie. Jeżeli możecie , sprawdzmy jak nasze dzieci sie rozwijają tzn chodzi
głownie o ocene wzrostu bo troche mnie ona zaniepokoiła. dlatego postanowiłem
napisać.
Syn 12 lat wzrost 146 cm waga 44/45 kg
wiek kostny 9 lat
dawkowanie hydro 8.00 - 20 mg, 15.00 5mg , 21.00 - 10 mg
Jak wygląda to u was?
Pozdrawiam serdecznie wczesniej miałem mail piotr098 ale coś mi nie chodzi
poprawnie.
Obserwuj wątek
    • gosia771 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 03.08.09, 13:37
      Witam.
      Patrząc na wzrost i wagę mojego syna w wieku 12 lat wyniki były podobne (148 cm,
      49 kg).
      Dawkowanie było trochę inne :
      Cortef 5 rano- 7,5mg, 13- 7,5mg i 21- 5mg
      Cortineff 2x 1/4 tabl
      i od 12,5 roku życia dołączył Dexamethason, ponieważ wyniku 17ohp były bardzo
      wysokie.
      Do 12 roku życia wiek kostny był zawsze "do tyłu", później zaczął zrównywać się
      z wiekiem syna.
      W tej chwili syn ma 14 lat i nie wyróżnia się wśród rówieśników, wręcz
      powiedziałabym, że bliżej mu do tych wyższych.

Pozdrawiam
      • piotr09800 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 03.08.09, 15:02
        To super Pani Gosiu bo tak się boje troche o wzrost końcowy jezeli
        moge jeszcze to prosze mi udzielić informacji ile ma teraz wzrostu i
        jaki miał wiek kostny w wieku 12 lat . No i kto was prowadz tzn jaka
        klinika. Ale mnie Pani podniosła na duchu pozdrawiam.
        • gosia771 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 03.08.09, 15:49
          Cieszę się, że choć trochę mogę pomóc.
          Leczymy się w Gdańsku, w poradni przy Akademii Medycznej.

Z tego, co mówiła nasza lekarka lepiej jest, jeśli dzieci z wpn mają opóźniony
          wiek kostny, ponieważ będzie dłużej rósł, ale osiągnie zbliżony wzrost do
          wzrostu swoich rodziców.
          Mojemu synowi wiek kostny zaczął zrównywać się z wiekiem rzeczywistym mniej
          więcej właśnie w wieku 12 lat. W tej chwili syn ma blisko 170 cm wzrostu i
          trochę ponad 60 kg wagi. Dokładnie nie mogę teraz podać, ponieważ wizytę w
          poradni mamy pod koniec sierpnia. Podejrzewam, że wtedy również będziemy robić
          wiek kostny.

Szczególną uwagę zwracam na wagę syna, ponieważ dexamethason, który w tej chwili
          przyjmuje powoduje tycie, tak jak zbyt wysoka dawka hydro. Znowu zbyt mała dawka
          powoduje u mojego dziecka bóle głowy i brzucha.

Ale poza tym wszystko w porządku :)
          • monika1226 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 06.08.09, 10:15
            Dzień dobry Ja mam syna w wieku 8 lat.Od pewnego czasu mamy problem
            z dostosowaniem dawek i opanowaniem tej choroby - ogólnie mam
            wrażenie że lekarze nie za bardzo wiedza co dalej.Aktualnie
            zamieniliśmy hydro na cortef i głęboko wierzę że będzie poprawa. Syn
            ma aktualnie wysokie 17OHP no i zaczęly sie objawy
            dojrzewania.Leczymy się w Klinice w Katowicach ale chętnie
            skonsultowałabym się z innym lekarzem może możecie mi Państwo kogoś
            polecić? Czy mieliście Pańtwo wcześniej jakieś problemy tego typu
            czy jednak Wasze dzieci były dobrze prowadzone i nic takiego się nie
            działo.Za każdą odpowiedź i poradę bardzo dziękuję.
    • piotr09800 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 07.08.09, 08:50
      Właśnie zobaczyłem post Gosi pisze Pani ze szczepi pani syna
      corocznie przeciw grypie ja taki post poruszałem, bo w pewnym
      momencie zgłupieliśmy. Raz nam mówili ze szczepić drugim razem ze
      nie szczepić, i w rzeczywistości nigdy nie szczepiliśmy. Czy
      zauważyła Pani ze jak po szczepiące to mniej choruje?
      • gosia771 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 07.08.09, 14:37
        Rzeczywiście po szczepionce przeciw grypie syn mniej choruje, zresztą całą
        rodziną szczepimy się zawsze we wrześniu lub październiku i wszystkim w domu
        wychodzi to na dobre. Jakoś mniej wirusów "przyczepia" się do nas w okresie
        zwiększonego ryzyka zarażenia. Syn bardzo dobrze znosi szczepienie. Od ładnych
        już paru lat nie przyjmował żadnych antybiotyków, w czasie przeziębienia jakiś
        syrop, tabletki na gardło, 1-2 dni w łóżku i jak nowo narodzony :) W okresie
        jesienno-zimowym zdarza się to 2-3 razy, więc myślę, że nie jest najgorzej. Tym
        bardziej, że wcześniej nie było miesiąca bez antybiotyku.
        Pozdrawiam
    • piotr09800 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 07.08.09, 12:57
      Jeszcz pytanie do Pani moniki jakie było u pani dawkowanie hydro
      • monika1226 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 07.08.09, 14:11
        Teraz aktualnie podaję mu Cortef rano 10 mg, popołudniu - 10mg
        wieczorem 5mg i 1/2 Cortineff. Porównując z dawkami Waszych dzieci
        uważam że ma wysokie dawki, a i tak nie ma dużych rezultatów.Od
        kiedy u pana syna wprowadzono dexametazon i czy nie obawiano się
        jakiś ubocznych efektów, bo u nas jakoś się przed tym bronią.
        • krusia333444 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 09.11.10, 08:01
          mam pytanie odnosnie wrodzonego przerostu nanderczy. jakie były pierwsze objawy u waszych dzieci. Ponieważ u mojej córki w wieku 8 lat pojawiło się kilka włosków łonowych i to skoniło mnie do póścia z nią do endokrynologa.Następnie obrosły jej nóżki i rączki. Wiek kostny ma przyspieszony na 10 lat,i podwyższony poziom dheas.W szpitalu robili jej mnóstwo wyników hormonalnych. I pani doktor stwierdziła, że do tej pory jest dzieckiem zdrowym, jednak najważniejszy będzie wynik z moczu na poziom sterydów.Na następna wizyte mam 16 listopada. Pani doktor wspomniała coś o wrodzonym przeroscie nadnerczy. A wasze dzieci jakie miały robione badania ,żeby stwierdzić ,że to właśnie jest ta choroba? Moja córka także przytyła w brzuszku. Czy przy takiej chorobie może tak być? A czy leki na tą chorobę powodują skutki uboczne i jaka jest ich cena? Bardzo dziękuję za odpowiedz.
    • sebea2 Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 08.06.11, 23:58
      Witam kochani. Zajrzałam na to forum i chętnie podzielę się swoim problemem, a jeszcze chętniej poobserwuję temat, bo boję się, czego może spodziewać się moje dziecko. U mnie problem wygląda tak: synek 7 lat od dwóch lat ma ginekomastię jednostronną, od niedawna ma lekkie owłosienie łonowe i powiększone jąderko. Chwilowa diagnoza przedwczesne dojrzewanie. Wykluczono niedoczynność tarczycy i przerost nadnerczy. Wiek kostny wynosi 5 lat. Pod koniec czerwca będzie miał robiony MR główki: mózgu, przysadki i podwzgórza. Przyszło mi do głowy pytanie, czy ktoś z Was wie może, czy agresywne i niespokojne zachowanie może mieć z tym coś wspólnego? (może jakaś burza hormonów czy jak?). Co to są te leki "hydro" i "cortinef"? o co chodzi? Muszę przyznać, że ostatnio konkretniej zaczęłam się martwić, bo słyszałam, że wszystkie endokrynologiczne leki dają jakieś skutki uboczne. I jeszcze, czy Wasze dzieci są na diecie? Mały od kiedy leczymy, a w zasadzie próbujemy wyjaśnić tą "chorobę" nie może jeść nic co zawiera soję , kategorycznie odstawiliśmy też kurczaki, jajka tylko "swojskie" niefaszerowane hormonami. Będę wdzięczna za każde info:)) Beata
    • timonetka Re: Wiek Kostny , Wzrost, dawkowanie Hydro u chło 24.10.11, 04:23
      Chciałabym poinformować że postanowiłam założyć forum o WPN znajduje się ono pod adresem www.chorobawpn.fora.pl/ dopiero ruszyłam z tą inicjatywą, nie wiem czy wyjdzie, ale ja byłabym szczęśliwa móc znaleźć wszelkie informacje w jednym miejscu. Więc zapraszam do odwiedzania i pisania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka