Dodaj do ulubionych

Święta przepisy wg.5 elementów

01.12.05, 15:19
Barszcz czerwony
O- ok.2litrów wrzątku ,szczypta tymianku,1/3 łyzeczki kurkumy
Z- ok.1kg.buraki pokrojone, 2 marchewki,
M- 2 pietruszki seler mały, cebulka, 2 ząbki czosnku, szczypta imbiru
suszonego,ziela-2, listek bobkowy,majeranek
W- sól
D- zakwas z barszczu lub cytryna doprawiamy do kwasniego smaku wedle uznania
gotujemy nie pod przykryciem na małym ogniu
O- mozna dodać ok. pół szklanki czerwonego wina jak nie to doleqwamy wrzątku
Z- masełko, pół łyzki ostrego miodu ale nie koniecznie
M- pieprz do smaku
Obserwuj wątek
    • emml Re: Święta przepisy wg.5 elementów 01.12.05, 15:23
      piernik świąteczny
      Z- 5 jajek ubic z szkl.niepelną cukru trzcinowego dalej ubijając dodawać
      szklankę roztopinego miodu, szklanke oleju z pestek winogron
      M- pryprawę pernikową(imbir-lyzeczke, gozdziki1-2,łyzeczkę cynamon, gałka
      muszkatołowa-mniej niż pół zmielić, ale powstalej przyprawy dajemy 1 dużą łyżkę)
      mieszamy
      w- szcyptę soli
      D- 4 szkalanki maki razowej drobnomielonej łyżeczka sody i łyżeczka proszku do
      pieczenia, szklanke kefiru lub kwaśnego mleka
      O- łyżka kakao 20 dag orzechów wloskich
      Z- 30dag daktyli suszonych
      dokladnie wyrobić i przelać na głęboką blachę wylożon,ą folią.piec 1 godz 160-
      1700C
    • emml Re: Święta przepisy wg.5 elementów 01.12.05, 15:34
      Sernik
      Z- 100g masła, 4 żółtka, nieco prawdziwej wanilii, 5 łyzek miodu lub syropu
      klonowego
      M- dwa małe plasterki imbiru, szczypta kardamonu
      W- szczypta soli kuchennej ucieramy
      D- 500g zmielonego pół lub tłustgo sera, sok z cytryn troszkę skórki z
      pomaranczy ale bez chemikali, 500g mąki pszennej wzystko delikatnie mieszamy
      O- szczypta kawy naturalnej
      Z orzechy , garść rodzynek
      Z- ubić pianę z bialek i delikatnie dodać
      Można dodać miarkę wody przy W jak będzie za gęste.Piec 45-60 mninut
    • emml Re: Święta przepisy wg.5 elementów 01.12.05, 15:42
      Karp lub inna rybka do smażenia lub pieczenia
      W- świeżą rybę posolić
      D- skropiść sokiem z cyryny
      O- posypać odrobiną kurkumy
      Z- oiwką polać
      M- posypać tymiankiem, piprzem, jak do pieczenia to dodać pokrojoną cebulkę i
      pieczemy w piekarniku
      Jak smażymy tocebulki nie i dalej
      W- szczypta soli
      D- krople cytryny
      O- rozgrzana patelnia z oliwką
      Z- rybkę obtaczamy w jajku i bułce. smażymy:)
    • emml Re: Święta przepisy wg.5 elementów 02.12.05, 12:26
      przepis od jednej z was no ciekawe udalo się go ułożyć sama go też zrobię:

      Żabki teściowej:)

      Ciasto francuskie:
      D- mąka O- szczypta kurkumy,Z-kostka masła,M- szczypta imbiru,W- trochę
      wody,sól.zagnieść
      ciasto podpiec rozwałkowane na formie ok 5 miniut.
      W- wyłorzyć tuńczyka na ciasto
      D- kropla cytryny na tuńczyka,
      O- szczypta kurkumy lub kropla wrzątku
      Z- ser żóły( może oscypek?)
      Z- jajka bełtane z śmietaną (lub gęste mleko sojowe -ja używam bebiko dla
      dzieci i tu moge dodać wody ile chce do odpowiedniej gęstości)
      M- do jajek dodac 2-3 łyżki tymianku
      wszystko wylewamy na tuńczyka , zapiekamy ok 1h 180 stopni
      • alcia15 Re: Święta przepisy wg.5 elementów 02.12.05, 16:31
        emml napisała:

        > przepis od jednej z was no ciekawe udalo się go ułożyć sama go też zrobię:
        >
        > Żabki teściowej:)
        >
        > Ciasto francuskie:
        > D- mąka O- szczypta kurkumy,Z-kostka masła,M- szczypta imbiru,W- trochę
        > wody,sól.zagnieść
        > ciasto podpiec rozwałkowane na formie ok 5 miniut.
        > W- wyłorzyć tuńczyka na ciasto
        > D- kropla cytryny na tuńczyka,
        > O- szczypta kurkumy lub kropla wrzątku
        > Z- ser żóły( może oscypek?)
        > Z- jajka bełtane z śmietaną (lub gęste mleko sojowe -ja używam bebiko dla
        > dzieci i tu moge dodać wody ile chce do odpowiedniej gęstości)
        > M- do jajek dodac 2-3 łyżki tymianku
        > wszystko wylewamy na tuńczyka , zapiekamy ok 1h 180 stopni

        A ile tej mąki?
        Mam zamiar te ciasto wykorzystać do pasztecików z pieczarkami,tylko jeszcze
        nie wiem jak zrobić farsz.
        • re-flex tarta z tuńczyka 02.12.05, 19:03
          moja teściowa - tytułowa Żabka podaje takie proporcje :

          250 g mąki , 125 g masła (możesz je postawić w ciepłym miejscu, ew.
          trochę 'podgrzać' - najważniejsze, zeby nie było z lodówki) . mozesz tez dodac
          szczytpe soli i 1 łyżkę oleju. To wszystko najpierw ugniataj widelcem, potem
          wyrabiaj reka. Dodaj troche wody - cieplej. Jak sie klei to dorzucaj maki
          podczas wyrabiania rekami.

          Powinno byc schlodzone w lodowce, ale nie wiem , co na to powie EMML.

          PS. jajka 2 , śmietany 350 ml. Osobiscie robie mix 12 i 18%

          Smacznego,

          M
    • magdala555 Re: Święta przepisy wg.5 elementów 02.12.05, 20:53
      Wspaniały pomysł z tymi przepisami.Mam wiecznie problem z pacjentami tłumaczac
      zawiłości zywienia w/g pięciu przemian.W praktyce stosuję diagnostykę i zabiegi
      pochodzące z medycyny chin.Próbuję zalecać dietę w?g 5 elementów.Jest to zbyt
      trudne do przyswojenia dla osób ktore nigdy nie interesowały się tym tematem.
      Może uda sie to wydać w formie ksiązki?
      Gratuluję pomyslu!
      • hesjja Re: Święta przepisy wg.5 elementów 03.12.05, 09:26
        Ciasto
        3 szkl.mąki
        5 dkg drożdży
        ok 1 szkl. mleka
        łyżeczka cukru,sól
        2jaja, 1 żółtko
        4 łyżeczki tłuszczu

        Robimi klasyczny rozczyn z drożdży, cukru, kilku łyzek ciepłego mleka i mąki,
        całość do konsystencji gęstej śmietany.Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki,
        jaja,żółtko, mleko. Osolić zagnieść.Powoli wlewać tłuszcz, wyrabiać.Pozostawić
        do wyrośnięcia.
        A czy dało by radę "zmontować" paszteciki wg pięciu? Najlepiej z uzyciem mąki
        razowej. Udało mi się znaleźć taki przepis:

        Nadzienie
        Ja na taką porcję biorę 1/5kg opakowanie kapusty kiszonej, cebulkę, grzyby leśne
        lub pieczarki (według uznania),sos sojowy grzybowy, liść laurowy,ziele
        angielskie,majeranek,sól, pieprz. Podgotować ok.20 minut.

        Pieczemy w 190-200st. ok 25 minut.
          • hesjja Re: Święta przepisy wg.5 elementów 04.12.05, 05:45
            kurczę, dopiero zauwazyłam, że nie poszła cała treść listu. Tam dwa wyżej
            podałam przepis na paszteciki, który znalazłam na forum kuchnia.
            No i gorąca prośba o przemajstrowanie ich na pięć przemian, może zamiast
            zwykłej mąki da rade razową?
            Bardzo dziękuję.
            • emml Re: Święta przepisy ryba po grecku 04.12.05, 20:44
              Ryba po grecku

              O- gorąca patelnia,
              Z- kropla oliwki
              M- cebulka posiekana-1/2kg dusić chwilę
              Z- tu można jedna przemianę cofnąć wstecz ale tylko jedną więc oliwka, 1/2kg
              marchewki potarkowanej, 2 pietruszki
              M- seler kawałek, majeranek, pieprz
              W- sól, troszkę wody
              D- kropla cytryny, ziele angielskie dusić do miękkości , przecier pomidorowy a
              ja polecam pomidory lub sok

              smażony tofu do przełożenia
              Z- 60g pokrojone w plastry tofu ( i to była gotowa przyprawa do ryby ale
              pamiętajcie że w mieszankach jest glutaminian sodu no i nie ma kolejności
              odpowiedniej więc...)
              M- majeranek, oregano, bazylia, tymianek, pieprz ( i już mieszanka gotowa)
              W- sól
              D- kropla cytryny
              O- szczypta kurkumy
              Z- jajko otaczamy i w bułce i na patelnię z oliwką smażymy
              Smacznego to od alci:)
                • emml Re: Święta przepisy ciasteczka na choinkę 04.12.05, 21:03
                  ciasteczka na choinkęna
                  Z- 150g masła, 2łyżki miodu, 2 żółtka- ucieramy na masę o gęstości śmietany
                  Z- dodajemy, 2 łyżki mąki kukurydzianej,,1 łyżka chleba świętojańskiego ale nie
                  koniecznie mieszamy
                  M- cynamon lub wanilii, szczypta imbiru, łyżeczka proszku do pieczenia
                  W- szczypta soli
                  D- 175g pszennej mąki razowej- mieszamy
                  na posypanej na stolnicy mąką rozwałkować ciasto grubości 0,5 cm. ponakuwac
                  widelcem,kroić kształty świąteczne
                  Piec 10-15 minut 180stopni
                  mozna te ciasteczka przekładać po wystygnięciu masami np. masłem orzechowym
                  • emml Re: Święta przepisy makowiec 04.12.05, 21:30
                    Makowiec
                    ciasto:
                    D- 50 g mąki pszennej
                    0-szczypta kurkumy
                    Z- 3 żółtka, ćwierć kostki masła roztopionego delikatnie ciepłego, oddzielnie
                    zrobić zaczyn 5 dag. drożdży rozpuścić w ciepłym mleku( może sojowym)i ćwierć
                    cukru brązowego- trzcinowego
                    dodać i wyrobić
                    Masa makowa
                    D- mak 25dag, Mak opłukać na sitku. Zalać wrzątkiem, pozostawić na noc.
                    Następnego dnia gotować ok. 30 minut na bardzo małym ogniu. Starannie osączyć,
                    przekręcić 2 razy przez maszynkę
                    O- kropla wrzątku, troszkę starkować świeżego imbiru
                    Z- pół szklanki miodu, ubite 2 białka, 5 dag. rodzynek, po trzy łyżki migałów
                    posiekanych, orzechów, ja daję jeszcze łyżkę marmolady śliwkowej mojej mamy:)
                    M- cynamon, wanilia
                    wymieszać

    • jannowitz Re: Święta przepisy wg.5 elementów 20.12.05, 12:20
      Witam!
      Ponieważ ciągle jestem na etapie poszukiwań, to od jakiegoś czasu poczytuję
      Wasze forum, chetnie też wyjechałabym na taki wyjazd z nauką gotowania i gimnastyką.
      Móże wkońcu kuchnia według pięciu przemian, pomogłaby mi na moje problemy z
      cerą, nadwagą itd.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i spokojnych Świąt.
      • re-flex Wesołych i smacznych Świąt 20.12.05, 12:30
        według 5 elementów i innych też!

        Pozdrawiam wszystkich zaangażowanych i składam życzenia , bo od jutra będę
        odcięta od świata ( czyli netu) przez 10 dni!.

        i szczęśliwego, Nowego R, oczywiście.

        Magda
          • emml Re: Święta przepisy wg.5 elementów 22.12.05, 14:44
            Ciasto na pierogi
            Z- 1 łyżka oliwki wymieszać z jajkiem
            M- szczypta imbiru
            W- szczypta duża soli
            D- wsypac to wszystko do 350g drobnej mąki pszennej razowej
            Zagnieść i wyrabiać ok 5 minut, aż nie będzie się kleić. Przykryć i odstawić na
            30 minut poczym rozwałkować.
            Farsz
            W- woda
            D- kapusta kiszona pokrojona
            O- szczypta kurkumy
            Z- pokrojone kilka grzybków ( resztę gotuję oddzielnie)
            M- kminek
            gotuje potem po odcedzeniu i ostygnięciu kroje na bardzo drobno
            Z- sól
            D- troszkę natki pietruszki
            Z- masełko z cebulką przesmażoną i grzybki ugotowane i posiekane
            M- kminek pieprz
            W- sól

          • emml Zdrowych Świąt 22.12.05, 14:53
            Przyszła do mnie Ona, Matka mojego Boga,
            i Ktoś jest teraz tak blisko,
            Ktoś się narodził na progu mojego serca.
            Skóra Dziecka miała zapach goździków i pomarańczy
            i tak pachniało wszędzie.
            Czy to Jego obecność zostawiła taki ślad,
            czy to raczej On przesiąknął bliskością tego domu?
            Dlatego jak co roku - zmiel mak,
            połóż na biały obrus białe opłatki.
            Pozwól, aby ci, którzy będą przy Tobie
            mogli się cieszyć Twoją radością.
            Niech przeniknie Cię Jego bliskość.
        • romaslo Re: Święta przepisy wg.5 elementów 23.12.05, 21:51
          Ja też byłabym chętna na taki wyjazd. Jestem młodą mamą, która próbuje się
          zdrowo odżywiać i zdrowo żyć (ostatnio przeszłam na wegetarianizm).

          Byłam nawet ostatnio na takim 4 godzinnym kursie gotowania wg 5 przemian
          prowadzonym m.in. przez dr Romanowską (w W-wie). Było naprawdę super! Zobaczyłam
          i doświadczyłam sama, jak można łatwo i szybko ugotować naprawdę smaczne potrawy
          i od tego czasu próbuję sama robić niektóre z nich w domu (np. dziś upiekłam
          szarlotkę bez jajek i bez cukru i nawet wyszła całkiem niezła, co przy moim
          wątpliwym talencie do pieczenia ciast jest w sumie nie lada wyczynem!!!). Takie
          warsztaty połączone z gotowaniem są naprawdę wspaniałą sprawą, więc tym bardziej
          byłabym chętna na jakiś wspólny wyjazd połączony z jakimś pichceniem! Wprawdzie
          karmię jeszcze piersią moją 13 miesięczną córę i nie wiem, czy mogłabym
          pojechać, bo może nadal jeszcze będę karmić, ale to zobaczymy!

          Pozdrawiam świątecznie!
          Monika
            • romaslo Re: Święta przepisy wg.5 elementów 29.12.05, 21:51
              Podaję przepis na szarlotkę:

              ciasto:
              - 1 szklanka mąki kukurydzianej (Z)
              - 150 g masła (z)
              - szczypta cynamonu (m)
              - 1/2 szklanki zimnej wody (w)
              - 1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (d)

              nadzienie:
              - 4 łyżki masy daktylowej (z) - daktyle posypać cynamonem, zalać niewielką
              ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie sie wchłonie. Przestudzić i
              zmiksować
              - 1 kg jabłek (z)
              - ew. garść rodzynek (z)

              Zagnieść ciasto. 1/3 odkroić i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wykleić
              formę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Jabłka obrać, pokroić
              w ćwiartki i udusić. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód,rozłożyć na nim równo
              masę daktylową i uduszone jabłka. Można posypać rodzynkami. Na wierzch zetrzeć
              na tarce schłodzoną resztę ciasta i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok.
              15-20 minut.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka