Gość: pracoholiczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.03, 13:36 mam 30 lat i ospę od wczoraj....czy ja musze naprawdę byc dwa lub trzy tygodnie w domu....ja zwariuję..jakie sa powiklania.................. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dami251 Re: mam ospę IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 13:24 Witam:) Ja mialam ospe w wieku 25 lat w osmym miesiacu ciazy i nie mialam zadnych powiklan. W domu nalezy posiedziec dopoki nie przyschna strupki, do tego czasu zaraza sie innych. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
malidar Re: mam ospę 03.01.04, 19:54 Gratuluję, odpoczniesz sobie ... Dbaj o siebie, ciepełko, spokój, komfort ... jak zaniedbasz, do roboty polecisz, to dopiero będzie Meksyyyyk .... Jak popiecuchujesz, podmuchasz na siebie to za dwa tygodnie będziesz jak nowa, jak zaniedbasz to mogiła, trzy miesiące też się trafiają u nadgorliwców. Dzieci to załatwiają w tydzień, no może te leniwsze w dwa tygodnie, obleciałam to w wieku przedszkolnym, mama wspomina czasem, że tydzień było tej imprezy, pozdrawiam, cierpliwości życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: mam ospę IP: *.chello.pl 03.01.04, 20:01 Czy lekarz przepisał Ci Heviran? W tym wieku powinnaś go brać, żeby złagodzić przebieg i uniknąć powikłań. O robocie nawet nie ma sensu myśleć, przez pierwszy tydzień miałam koszmarną gorączkę, byłam osłabiona i wszystko mnie swędziało. Pierwszego dnia ja też czułam się nieźle, ale potem było już zdecydowanie gorzej. Poza tym chyba nie chcesz nikogo zarazić (a może chcesz, np szefa?). Powikłania - najpopularniejsze to zakażone strupki i blizny. Twarz dobrze smarować Zoviraxem (tak, ten na opryszczkę), jeśli strupki są w okolicy oczu (ja miałam na dolnej powiece), to Zovirax okulistyczny. Niestety, trzeba powstrzymywać się od drapania (wiem, to bardzo trudne) i zachowywać higienę. Aha, do zbijania gorączki nie wolno korzystać z aspiryny i innych pochodnych kwasu acetylosalicylowego (może wywołać zespół Reye'a), tylko paracetamolu. Trzymaj się, życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joan1973 Re: mam ospę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 21:59 dziś moją córkę wysypało, byliśmy u lekarza - potwierdziło ospę. A ja się zamartwiam, bo nie chorowałam jako dziecko i napewno teraz mnie dopadnie:((( także mam 30 lat. Dziś pediatra mojej córki powiedział, że za jakieś 2 tyg mam ospę jak w banku. Czy naprawdę dorośli tak cięzko przechodzą chorobe zakaxną? moja znajoma, zarazona także od dziecka chorowała 3 tyg, z czego tydzień miała temp 39 stopni... pozdrawiam i zdrowia życzę, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: mam ospę IP: *.chello.pl 04.01.04, 12:41 Istnieje pewna nieduża szansa, że przechodziłaś ospę jako dziecko, ale w tzw. formie poronnej - trzy krosty na krzyż, lekka gorączka. Moja siostra też się bała, że się ode mnie zarazi (a właśnie wyjeżdżała na wakacje), ale nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: mam ospę IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.04, 09:04 U dorosłych ospa może przebiegać bardziej dramatycznie niż u dzieci ( wysoka gorączka, uczucie rozbicia ). Siedzisz w domu bo to choroba zakaźna :) Pozdrowienia Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Re: mam ospę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 13:19 wlasnie dziwi mnie fakt, bo moj brat chorowal na ospe i balam sie ze ja tez zachoruje, przed jego choroba mialam dziwna mala wysypke, lekarz stwierdzil ze mam uczulenie, potem mi przeszlo a brat zachorowal, tzn ze ja przechodzilam odmiane ospy? czy juz nie zachoruje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracoholiczka Re: mam ospę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 19:33 dzięki za wszystkie wypowiedzi ,podniosły mnie na duchu..dziś opusciła mnie wlasnie gorączka....te 6-7 dni były najgorsze w moim życiu.Dzięki ,że się odezwałyście podbudowałyście mnie na duchu ,że nie jestem sama...że ospa to ludzka rzecz:) syn moj chorował od 17 grudnia ,mnie złapało 29 wiec kolej rzeczy zachowana. Psyche trochę siada....może nawet więcej niż trochę....dziwi mnie nakładanie pudru non stop bez mycia na twarz....jutro każe sobie kupić zofirax i co dalej....wymyc buzię (tak dawniej "to " nazywano)i nakładać tylko zofirax? wyglądam jak dzwonnik z ND ,albo upiór opery wiedeńskiej...........albo joker ....włosów nie myłam od 8 dnimiałabym ochotę ,ale boje sie...no wytrzymam jeszcze dwa ,trzy dni z tym pomysłem........ ta buzia najgorsza........ czy z wszystkich bąbli powstaną strupki .....czy z tych najmniejszych tez? ..nawet nie wiecie ,jak się cieszę ,że gorączka ustąpiła....i cokolwiek mogę... choroba wiele uczy.....człowiek dostaje pokory................ pozdrawiam ,nie całuję.....ale dzieki ,że jesteście,że sie odezwałyście...co nas nie zabije to nas wzmocni....szampana noworocznego napiję się ......moze pod koniec stycznia..i będę się z tego ,co było głosno śmiać.....prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: mam ospę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 14:51 pediatra poleciła do kąpieli dodawać sodę oczyszczoną (paczka / torebka na wannę)- pryszcze szybciej schną. mojemu małemu włosy myję normalnie. i pryszcze schna - no ale u nas to świeża sprawa ospę mamy 4 dzień. pozdrowiska Odpowiedz Link Zgłoś