Dodaj do ulubionych

bóle brzucha ze stresu

IP: *.toya.net.pl 01.01.04, 19:31
Prowadząc dosyć aktywne życie, zauważyłem ostatnio, że niektóre sytuacje stresowe powodują niezbyt miłe uczucie w moim żołądku. Nawet jeżeli wszystko jest pod moją kontrolą to i tak w wielkim stresie oczekuję terminu projektu itp. Przez to mam problemy w postaci częstych bólów brzucha, mdłości, nudności, co skutecznie ogranicza moje działanie. Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem ? Jak sobie z tym radzicie ? Myślę, że wiele zależy od psychiki, od podejścia do życia itp. Ja niestety nie potrafię nauczyć się dystansu do pracy i obowiązków. Czy więc powinienem brać jakieś lekarstwa ? Jeśli tak to jakie ? Czy jakieś ziółka uspakajające, a może jakieś tabletki rozkurczające lub neutralizujące kwasy żołądkowe ??
Jeżeli możecie coś doradzić to proszę.

PS. Z tym problemem byłem już u lekarzy niecały rok temu. Początkowo pani doktor powiedziała, że może to być Helicobacter (objawy podobne), zrobiliśmy badania i .. nic nie wyszło. Nerki są w porządku. Mam lekkie nadciśnienie, ale jak na młodego człowieka w normie od 135/85 do 142/90. Po zaaplikowaniu tabletek Ortanol (kuracja trwała miesiąc)nieco przeszło, później wyjechałem na urlop (ponad miesiąc), odpocząłem i aż do połowy grudnia czułem się bardzo dobrze. Ostatnio objawy znów zaczęły mi dokuczać.

Pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: sssss Re: bóle brzucha ze stresu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.01.04, 22:48
      Jesli bardzo przeszkadza Ci to w funkcjonowaniu to proponuje isc do gastrologa -
      moze to objawy zespolu jelita drazliwego, ktore rowniez bywa skutkiem stresu.
      To zupelnie nic groznego i przyjmuje sie jakies łagodzace lekarstwa np. tribux.
      Proponuje techniki relaksacyjne i zaprzestanie skupiania sie na Twoim żoładku -
      sam widzisz ze jest to sprawa psychiczna, wiec psychika mozesz ja rozwiazac.
      Mowie to z doswiadczenia.
      Po drugie proszeeeee, nie mow, ze masz lekkie nadcisnienie, bo to nie jest
      nadcisnienia, tylko normalna gorna granica normy (140/90). 135/85 to zupelna
      norma. Nie wiem czemu kazdy na sile wmawia sobie, albo lekarze mu wmawiaja, ze
      ma nadcisnienie. Ludzie, ktorzy maja prawdziwe nadcisnienie chyba dziwnie moga
      sie wtedy czuc ;-)

Pozdrowienia i zycze zdrowka :-)
    • Gość: Teresa Re: bóle brzucha ze stresu IP: *.devs.ac-net.pl 02.01.04, 01:02
      napar z melisy napewno Ci nie zaszkodzi - melisa dziala lagodnie uspokajajaco,
      a do tego tonizujaco na trakt trawienny
      obawiam sie jednak, ze to za malo, ze potrzeba dzialac jednoczesnie na
      psychike, moga tez byc pomocne jakies cwiczenia typu Qigong - podobno
      harmonizuja cialo i umysl, lecza, poprawiaja samopoczucie
    • Gość: Dona Re: bóle brzucha ze stresu IP: *.NETP0WER.NET 02.01.04, 15:30
      Robert!
      Ja myślę że możesz mieć refluks,jest to modna dzisiaj choroba ,która objawia
      się podobnymi dolegliwośiami jakie Ty masz.Miałam to samo co Ty i własnie to
      był refluks.U mnie objawiało się to na tle nerwowym i pod tym kątem się
      leczyłam (psychiatra) odpowiednie leki i problem zniknął.Leków nie będę
      podawać,gdyż kazdy dostaje odpowiednie od lekarza do swojego stanu zdrowia.
      Pozdrawiam i życzę zdrówka
      Dona
      • Gość: Artur Re: bóle brzucha ze stresu IP: *.usask.ca 06.01.04, 22:12
        Gość portalu: Dona napisał(a):

> Robert!
        > Ja myślę że możesz mieć refluks,jest to modna dzisiaj choroba ,która objawia
        > się podobnymi dolegliwośiami jakie Ty masz.Miałam to samo co Ty i własnie to
        > był refluks.U mnie objawiało się to na tle nerwowym i pod tym kątem się
        > leczyłam (psychiatra) odpowiednie leki i problem zniknął.

Tak, to moze byc refluks. Antydepresanty, (szczegolnie wierze w Wellbutren)
        niekiedy lecza takie rzeczy.
        • Gość: Venus Re: bóle brzucha ze stresu IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 06.01.04, 22:19
          I jeszcze moze to byc migrena brzuszna.

malo kto wie wszystko o migrenie, nawet sami lekarze, jesli sie w niej nie
          specjalizuja.
          Migrena to choroba neurologiczna w ktorej najbardziej charakterystyczny jest
          bol glowy, nudnosci i wrazliwosc na zapach/ dzwiek/ swiatlo.

Ale moze objawiac sie tylko bolami brzucha, BEZ BOLOW GLOWY.

Stress jest jednym z najsilniejszych bodzcow wywolujacych ataki migreny.
          Ja jeszcze sprawdzilabym to pod tym katem.

Dodam ze w migrenie z aura wystepuja zaburzenia wzrokowe, (mroczki, swiatelka,
          lub halucynacje) moga tez wystapic sluchowe lub nawet mozna miec halycynacje
          zapachowe- czuc zapach ktorego nie ma..
          Venus
          • Gość: Artur Re: bóle brzucha ze stresu IP: *.usask.ca 06.01.04, 23:27
            Gość portalu: Venus napisał(a):

> I jeszcze moze to byc migrena brzuszna.

Tak, czy inaczej, masz problem z glowa, Robert.
    • Gość: brzucholub Re: bóle brzucha ze stresu IP: *.wrzos.wroc.pl 07.01.04, 00:21
      to może być zespół jelita drażliwego. Mam to samo, u mnie to rodzinne. Zaczęło
      się pod koniec podstawówki, od tego czasu nasila się i osłabia okresowo.
      Ostatnio przeprowadziłem badania (krew, mocz itd, USG jamy brzusznej
      rektoskopia :-( i badanie kontrastowe jelita - badania wykluczyły jakiekolwiek
      zmiany czy nieprawidłowości. Diagnoza - psychika. Uspokoiło mnie to bardzo,
      teraz nawet jak mam takie napady bólu to po prostu je ignoruję. Na początku to
      trudne, ale można się przyzwyczaić. Staraj się w miarę możliwości prowadzić
      regularny tryb życia, sport i ruch na świeżym powietrzu bardzo dobrze robią (ja
      pływam dwa razy w tygodniu, spaceruję dużo). Rozsądne nawyki żywieniowe też
      polecam (nie obhjadanie się - zwłąszcza przed snem, posiłki często ale
      mniejsze, itd). Podobno w społeczeństwach zachodnich około 30% dorosłych cierpi
      na takie dolegliwości.
      Generalna rada - zrób dokłądne badania, jeśli okaże się że to kwestia psychiki
      to potraktuj to jako wyzwanie i nie dawaj się.
      Będziesz miał satysfakcję z pokonania samego siebie.
      Powodzenia.
      • Gość: Artur Re: bóle brzucha ze stresu IP: *.sasknet.sk.ca 07.01.04, 00:59
        Jezeli napisalem poprzednio o lekach antydepresyjnych w takich przypadkach to
        nie znaczy, ze musisz miec wpierw zdiagnozowana depresje. Lek moze pomoc nawet
        jak nie masz depresji. Sadze tez, ze takie leki jak wspomnialem wyzej moze ci
        zapisac lekarz pierwszego kontaktu a nie koniecznie psychiatra. Sprobuj
        leczenia przez dwa tygodnie- jak pomoze to dobrze a jak nie to szukaj dalej.
        Mozesz tez sprobowac kilka lekow jezeli chcesz.
        • Gość: Hans Re: bóle brzucha ze stresu IP: *.telia.com 07.01.04, 02:16
          Niestety Robercie zapedziles sie za daleko.Musi nastapic jakis podzial.Praca
          nastepnie odpoczynek . Jezeli tego nie zrobisz w pakujesz sie powoli w powazne
          tarapaty zdrowotne lacznie z zawalem.Twoj organ trawienny daje powoli znac ze
          musisz zmienic tryb zycia.Pomoc psychice odpoczac.Powiem Tobie jak startowalem
          firme w latach 80 tych i byly duze obciazenia bankowe mialem ten sam
          problem.Natychmiast zdalem sobie z tego sprawe.U lekarzy nie bylem.Tylko
          znalazlem dla siebie trzy razy w tygodniu po godzinie i wiesz co robilem
          chodzilem do sauny.Spowodowalo to przy tej temperaturze potworne pocenie i
          walka organizmu o schlodzenie ciala i automatycznie zapominasz o problemach
          zostajesz wylaczony z zycia.Potem zimne prysznice na zamkniecie porow lub
          kapiel sniezna jak w zimie i jestes po krotkim odpoczynku zregenerowany
          pscyhicznie i fizycznie wszystko ustapilo.Nie zazywaj zadnych pigul,tylko
          organizm zanieczyscisz i po jakims czasie zaczna sie problemy z innymi
          organami.Brzuch jest sygnalem ze organizm juz ma dosc jakiegos obciazenia.
          Podalem Tobie to co sam przezylem pomoglo skutecznie.
          Pzdr.Hans
          P.S Ja nazywam te metode wracanie do punktu wyjsciowego ,a nie zalepianie
          dziurawej rury kanalizacyjnej.
          • lamancza Re: bóle brzucha ze stresu 07.01.04, 11:48
            Gość portalu: Hans napisał(a):

.Nie zazywaj zadnych pigul,tylko
            > organizm zanieczyscisz i po jakims czasie zaczna sie problemy z innymi
            > organami.Brzuch jest sygnalem ze organizm juz ma dosc jakiegos obciazenia.
            >
            Zgaddzam się z tym, Żadnych piguł. Leczenie farmakologiczne tylko w
            ostateczności, gdy lekarz przepisze. Póki można - trzymaj się od nich z dala.
    • Gość: Robert Dzięki za wszelkie porady ! :) IP: *.toya.net.pl 07.01.04, 11:54
      Dziękuję wszystkim, którzy znaleźli czas, aby mi odpisać. Faktycznie, tak jak juz wcześniej pisałem, jest to kwestia psychiki (wszystkie wyniki badań były w normie). Ta diagnoza uspokoiła również i mnie... Dla złagodzenia objawów biorę tylko środki przeciwbólowe oraz antywzdęciowe. Jest już lepiej i mam nadzieję, że wyjdę z tego całkowicie.
      Pozdrawiam !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka