oliv2 08.02.10, 17:51 no to jeszcze o fotelikach nie bylo?:)dla niemowlaka. jaki najlepszy? czytam opinie i dochodze do wniosku ze jaki bym nie kupila bedzie dobry...jakies sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: fotelik samochodowy 08.02.10, 20:26 To ze fotelik jest najdrozszy nie znaczy ze jest najlepszy. Prawde mowiac nie orientuje sie co jest na rynku i jak przeszlo testy, ale kupujac na pewno wzielabym pod uwage dwa fakty. Po pierwsze aby fotelik spelnial swoje zadanie musi byc prawidlowo zamontowany a nie kazdy fotelik pasuje do kazdego samochodu wiec warto zrobic przymiarke. Po drugie jest bardoz wazne zeby dziecko jak nadluzej jezdzilo tylem do kierunku jazdy wiec jezeli sa plany ze fotelik ma starczyc na dluzej niz rok (nosidla sa swietne ale raczej po ok. pol roku niemowleta z nich wyrastaja) warto kupic cos z dlugim limitem wagowo-wzrostowym. Osobiscie uwazam ze pwoinna byc taka kolejnosc: nosidlo, fotelik, booster i ewentualnie backless booster. Graco Snugride od zawsze cieszy sie popularnoscia, aczkolwiek i im zdarzyly sie recalls. Chyba wybralabym ten: www.nhtsa.gov/portal/nhtsa_eou/info.jsp?type=infant&i=14 Sprawdz ratings w consumer report. Odpowiedz Link Zgłoś
alutkama Re: fotelik samochodowy 11.02.10, 15:15 ja mialam zwykly graco fotelik dla niemowlaka,ale teraz patrzac z perpektywy czasu kupilabym britax. taki od maluszka do starszaka. Oszczednosc pieniedzy. Teraz kupilam taki fotelik a moglam kupic go rok wczesniej. Ma odpowniednie wkladki dla maluszka i spelnia wszystkie normy. Wiec po co kilka fotelikow jak mozna jeden a na dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
alutkama Re: fotelik samochodowy 11.02.10, 15:16 chociaz z drugiej strony latwiej jest wyciagnac nosidelko, mozna zalozyc na wozek i nie trzeba za kazd?m razem wyciagac maluszka z fotelika. Hmmm, no to juz sama nie wiem. Jezeli bedziesz czesto jedzic z maluszkiem, to mozna jednak opcja z nosidelkiem jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudona Re: fotelik samochodowy 11.02.10, 15:29 Nie wiem o jakim Birtax piszesz. Ja przesadzilam swojego malego z Graco SnugRide do Birtax Roundabout w wieku 7 miesiecy i zalowalam, ze musialam to zrobic tak wczesnie (obiecalam fotelik innej mamie), bo dziecko bylo bardziej pionowo niz w Graco i bylo mu bardziej niewygodnie zwlaszcza do snu. Tak wiec zdecydowanie polecam zaczac od fotelika dla niemowlat. Poza tym w nosidle mozna beproblemowo przetransportowac spiace dziecko, a kazda mloda mama pewnie zna zasade: "nie budzic spiacego dziecka." Odpowiedz Link Zgłoś
oliv2 Re: fotelik samochodowy 11.02.10, 21:30 oczywiscie chce kupic takie nosidlo, zwlaszcza ze bede tez uzywac z adapterem do wozka. tylko jakie to nosidlo? jest taki wybor, bezpieczenstwo spelniaja wszystkie, wiec czym sie kierowac? dobre opinie ma graco snugride 35 http://www.google.com/products?q=graco+snugride+35&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&ei=-Wd0S-XfKIKkngfMoempCQ&sa=X&oi=product_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCcQrQQwAA cena tak po srodku (najdrozsza chyba opcja z graco) wiec chyba powinien byc ok. evenflo ma baaardzo tanie, i tez bardzo dobre opinie, ale tak niska cena mowi mi zeby nie kupowac:) Odpowiedz Link Zgłoś
parasol-ka Re: fotelik samochodowy 12.02.10, 16:57 Na poczatek na pewno przenosny fotelik, moje dzieciaki mialy Graco, potem Britax Marathon. Zeby nie meczyc sie z wozkiem mozesz kupic taka metalowa baze pod fotelik. Szkoda,ze jak moje dzieci byly malutkie to jeszcze takiego czegos nie bylo: www.toysrus.com/product/index.jsp?productId=2266236 Odpowiedz Link Zgłoś
oliv2 Re: fotelik samochodowy 12.02.10, 18:42 zamierzam kupic adapter do tego wozka www.amazon.com/gp/product/B002MZZJW0/ref=pd_lpo_k2_dp_sr_1?pf_rd_p=486539851&pf_rd_s=lpo-top-stripe-1&pf_rd_t=201&pf_rd_i=B002MZZJV6&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=1XGYBNSSAMFTPXREEPBY (dzieki reninka:) ta metalowa baza mi sie strasznie nie podoba, chyba tylko na zakupy dobra, bo na spacery to pewnie by mi niezle dziecko wytelepalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
parasol-ka Re: fotelik samochodowy 13.02.10, 18:06 oliv2 napisała: > ta metalowa baza mi sie strasznie nie podoba Nie jest szczegolnie atrakcyjna wizualnie, ale dla mnie liczy sie najbardziej wygoda. (poza tym to i tak tylko na kilka miesiecy, poki dziecko nie wyrosnie z tego pierwszego fotelika) Ja mialam kregoslup oslabiony po ciazy plus cesarke i taki tradycyjny wozek bylo mi ciezko wyjmowac z bagaznika. Dlatego zaluje, ze tych baz kilka lat temu jeszcze nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: fotelik samochodowy 02.03.10, 19:00 Nie wiem czy juz cos kupilas ale ja sie zdecydowalam na nosidlo Graco. Po zrobieniu research co do ofert i testow skoncentrowalam sie na Graco Snugride oraz Britax Chaperone. Chaperone nie ma jeszcze oficjalnych wynikow testow ale jesli nie mozna zaufac Britax'owi to komu? Ma innowacyjne rozwiazanie z podporka ale jest o ok. $100 drozszy i pare funtow ciezszy niz Graco. Graco od lat cieszy sie bdb opiniami uzytkownikow (sama mialam dla corki jeden z pierwszych modeli) oraz doskonale przechodzi testy bezpieczenstwa. Poza tym wybor tapicerek jest ogromny i sa trzy modele wagowe, najwiekszy Snugride35 powinien wystarczyc nawet dla rocznego dziecka ale 35 funtowe dziecko plus prawie 10 funtow fotelika to strasznie duzo do dzwigania (i niezbyt wygodnie takze ze wzgledu na szerokosc samego fotelika) wiec moja siostra (to dla niej kupuje) wybierze ktorys model z nizszego przedzialu wagowego. A za stowe zaoszczedzona na niekupieniu Chaperone bedzie cos rownie przydatnego. Acha, zarowno Britax jak i Graco nie ominely w przeszlosci recalls wiec w tej konkurencji jest remis ;) a w pozostalych IMO korzystniej a tak samo bezpiecznie jest kupic Graco. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakinki Re: fotelik samochodowy 05.03.10, 04:00 Ja tylko tyle ,ze jesli ktos ma zamiar kupic uzywany to nie kazdy wie ze z tylu na plastiku badz metce maja daty waznosci.Dowiedzialam sie ,bo chcialam sprzedac swoj do komisu z zabawkami na Maspeth i babka sprawdzila ze moj jescze tylko wazny pol roku ,wiec go nawet nie wziela :( Odpowiedz Link Zgłoś