Dodaj do ulubionych

prośba o radę

21.02.12, 14:51
Witam,

Mam prośbę o ocenę badań mojego synka Adasia, ma teraz 5,5 miesiąca. Na początku lutego złapał lekkie przeziębienie, ale gorączka utrzymywała się 5 dni (taka 37,5-38,5), więc zrobiliśmy badanie moczu. Wyniki:

ogólne:
barwa: wodojasna
przejrzystość: mętna
odczyn: obojętny ph 7
ciężar: 1.007
białko obecne 24,9 mg/dl
cukier: nie wykryto
bilirubina: nieobecna
urobilinogen: w normie
ciała ketonowe: nieobecne
nabłonki płaskie: pojedyncze w polu widzenia
leukocyty: gęsto pokrywają pole widzenia
bakterie: obfita flora bakteryjna

Dostaliśmy Augmentin na 10 dni i po jednej dawce na drugi dzień daliśmy mocz na posiew, który o dziwo wyszedł ujemny (czy bakterie mogą zniknąć po 1 dawce antybiotyku?). Po 3 dawkach antybiotyku mocz ogólny do kontroli:

barwa: wodojasna
przejrzystość zupełna
odczyn zasadowy ph8
ciężar: 1,007
białko nieobecne
cukier: nie wykryto
bilirubina: nieobecna
urobilinogen: w normie
ciała ketonowe: nieobecne
nabłonki płaskie: pojedyncze w polu widzenia
nabłonki okrągłe: pojedyncze w preparacie
leukocyty: obecne w polu widzenia w ilości 1-4
fosforany bezpostaciowe pojedyncze
bakterie: pojedyncze w polu widzenia

Antybiotyk skończyliśmy, teraz mamy przez miesiąc brać furaginę 1/4 tabl + 5 kropel Cebionu.

Ale synek coś był ciągle takki lekko ciepły, temperatura 36,8-37,2, ogólnie wesoły, z jedzeniem średnio, więc poprosiłam pediatrę o skierowanie na mocz do kontroli. I tak mocz ogólny:
wszystko ok, tylko ph 8, osad:
nabłonki płaskie w polu widzenia
leukocyty obecne w polu widzenia w ilości 0-3
śluz skąpy

Odetchnęłam z ulgą, ze nie ma bakterii, a tu dziś odbieram posiew i jest pseudomonas aeruginosa 10 do 4, wrażliwy na wszystko. Jutro idę do pediatry.

Czy zgadzać się na kolejny antybiotyk czy powtarzać badanie? Czy można czekać te kilka dni na wynik następnego posiewu bez antybiotyku?

Nie rozumiem trochę tych wyników. Raz w badaniu ogólnym są bakterie, a w posiewie nie ma, a za drugim razem w badaniu ogólnym nie ma bakterii,a w posiewie są.

Dodam, że za każdym razem dziecko umyte, przemyte rivanolem, napletek odciągnięty i przemyty i odkażony oceniseptem. Skąd ta bakteria?

Jeśli chodzi o przyrost wagi to urodził się z wagą 3333 g, początkowo bardzo dużo przybierał, potem wyhamował i obecnie waży 7730 g (50 centyl). Usg brzucha robiliśmy wczoraj, wszystko ok.

Znacie jakieś dobre laboratorium w Krakowie , gdzie można zrobić badanie ogólne i posiew z jednym razem?

pozdrawiam
Doris
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: prośba o radę 22.02.12, 17:50
      1 Podejrzewam, że pierwsze pobranie moczu było niewłaściwe - dziecko nie umyte-stąd bakterie? By diagnoza była pełna powinno sie jednocześnie zbadać mocz badaniem ogólnym i przez posiew.

2. Bzdurą jest przepisanie antybiotyku w ciemno zwłaszcza gdy nie ma a)gorączki (37,5-38,5 to nie gorączka, dzieci mają takową z różnych powodów np. ząbkowanie).b) bolesności

3. Dawałaś przy antybiotyku coś na ochronę jelit ?

4. Problemem jest ph zasadowe -może warto dawać cebion ?

5.Pseudomonas miano 10do4- napisz jak pobierasz mocz ?
      • doris74 Re: prośba o radę 22.02.12, 18:33
        Byłam dziś u pediatry. Bała się podać antybiotyk, bo wszystkie te z antybiogramu są bardzo silne. Kazała powtórzyć posiew.

Guderianka, dzięki za zainteresowanie moim postem.
        Ad. 3. Tak, daliśmy osłonę i ciągle podajemy, Dicoflor.
        Ad. 4. Od 10 dni, tzn. od momentu zakończenia antybiotyku dajemy Cebion 5-8 kropli.
        Ad. 5. Przy pobieraniu moczu robię tak:

1. Dziecko myję dokładnie mydłem i spłukuję.
        2. Wycieram ręcznikami papierowymi lub pieluchą tetrową świeżą, wyprasowaną.
        3. Obmywam świeżo otwartym rivanolem.
        4. Odsuwam napletek i tam tez myję rivanolem.
        5. Osuszam ręcznikami papierowymi.
        6. Spiskuję oceniseptem.
        7. Czekam z kubeczkiem i łapię mocz.

Mam nadzieję, że robię wszystko jak należy.

pozdr
        doris
        • guderianka Re: prośba o radę 23.02.12, 20:38
          Nie mam syna ale z tego co piszesz robisz wszystko ja należy. Bardzo dobrze,że pediatra tak zareagowała.

Super, że dajesz dicoflor i cebion, po 10 dniach powinny być widoczne już zmiany w ph
          • doris74 Re: prośba o radę 24.02.12, 11:12
            Witam.
            Właśnie dzwoniłam do sanepidu, gdzie dałam mocz na posiew, wynik ujemny!!!
            Ogólny też w miarę dobry, ph 7,5, ciężar 1008, krwinki białe 0-1, bakterie nieliczne, pojedyncze pasma śluzu.
            Oddałam jeszcze mocz na posiew do laboratorium, gdzie wyrósł pseudomonas. Zobaczymy czy tam coś wyrośnie.

pozdrawiam

Dorota
            • guderianka Re: prośba o radę 24.02.12, 18:25
              czyli może błąd w badaniu w laboratorium
              niepokoi mnie trochę to ph-mały w całości jest 'mleczny" czy ma juz inne posiłki?
              • doris74 Re: prośba o radę 24.02.12, 20:51
                Adaś ma dwa posiłki bezmleczne tj. obiad - marchewka, ziemniak, pietruszka, burak i deser - jabłko starte, oprócz tego wypija 650-850 ml mleka.

Kiedy zwróciłam uwagę pediatrze o tym ph, to powiedziała mi, że to normalne przy furaginie i że dzieci na furaginie to nawet ph 9 mają. Jakoś to przyjęłam do wiadomości i nie sprawdzałam zbytnio.

Na badaniu sprzed dwóch dni ph wyszło 7,5.

Bierzemy teraz jakieś 6-8 kropel , boję się trochę mu zwiększać, a może powinnam?

Myślałam o żurawinie, ale pediatra stwierdziła, że jest za mały.

pozdrawiam

doris

• guderianka Re: prośba o radę 25.02.12, 09:38

> Kiedy zwróciłam uwagę pediatrze o tym ph, to powiedziała mi, że to normalne prz
                  > y furaginie i że dzieci na furaginie to nawet ph 9 mają. Jakoś to przyjęłam do
                  > wiadomości i nie sprawdzałam zbytnio.

pierwsze słyszę
                  dla przykładu moja córka jest na furaginie stale ponad połowę swego zycia (bierze furagin od ponad 8lat) i ph ma 5,5 czasami 6.

Cebionu może nie zwiększaj , bezsensu. Spróbuj w naturalny sposób :brukselka,kalafior, brokuły-zblanszowane , nie gotowane, dodane do obiadku, kalarepka gotowana, pomidory, natka pietruszki. spróbuj dawać hebratki z dzikiej róży- wit c lepiej wchłania się gdy jest podawana kilka razy dziennie, w niewielkich dawkach.
                  Żurawina w postaci dodatku do deseru, jakiegoś kleiku kukurydzianego itp rozdrobnion nie powinna zaszkodzić, Nie wiem co miala na myśli lekarka mówiąc, że jest za mały-może to, że nie przyjmie zurawiny w postaci tabletki ?
                  • doris74 Re: prośba o radę 25.02.12, 11:45
                    dzięki guderianka za rady.

Adaś ma dopiero 5,5 miesiąca i od niedawna podaje mu jarzyny, brokuł ostatnio niestety ostatnio nie przeszedł.

Czy są gdzieś jakieś gotowe potrawy z żurawiny, które mogłabym dodać do deserku? Sorki, nie bardzo się orientuje, słyszałam tylko o soku z żurawiny.A pediatra mówiła, że często uczula żurawina i że wszystkie preparaty z żurawiny są od 3 roku życia.

Ja chyba ta witaminę C rozłożę może na dwie dawki, bo do tej pory dawałam mu jedną dawkę wieczorem razem z furaginą.

pozdrawiam

doris
                    • madziulec Re: prośba o radę 25.02.12, 14:48
                      Ja Miskowi podawalam naturalny wywar z zurawiny z kaszka od mniejw iecej pol roku zycia.
                      Nie slyszalam o uczuclaniu.
                      • doris74 Re: prośba o radę 25.02.12, 15:02
                        a gdzie można kupić ten wyciąg, bardziej apteki czy sklepy z żywnością ekologiczną?
                        • madziulec Re: prośba o radę 25.02.12, 18:56
                          Wlasna robota wink
                          Zurawiny kiedys kupilismy ze 2 kilo, wrzucilismy do zamarazarki. I.. robilo sie tak: woda, odrobina cukru (zurawina jest dosc kwasna), do tego garstwa zurawiny, to gotujemy, czekamy az ostygnie, przecieralismy. Potem na tym "czyms" robilo sie kaszke.

Misiek sie zajadal
                          • doris74 Re: prośba o radę 25.02.12, 21:08
                            hmmm... tylko że ja nie mam żurawiny zamrożonej

Tak sobie myślę... mój tato robi różne przetwory, w tym roku zrobił tez żurawinę, taką konfiturę, tylko że posłodził ją dość konkretnie. Nie wiem czy to może zakwasić mocz, czy ten cukier nie zniweluje działania żurawiny?

pozdrawiam
                            doris
                            • madziulec Re: prośba o radę 25.02.12, 23:16
                              No dobra...

Szukasz problemów czy rozwiązania kłopotu? Sklepów nie ma czy co?
                              • guderianka Re: prośba o radę 26.02.12, 09:26
                                wink

Żurawinę kupisz w sklepie z warzywami wink Nawet na mojej wsi (Szczecin) jest do kupienia suszona żurawina na wagę w sklepach warzywnych na ryneczku, w hipermarketach na stanowiskach owocowo-warzywnnych też powinna być. Mając takową -możesz zrobić wszystko. Wlasny kisiel-obgotowane owoce i wywar blendujesz, dodajesz cukru do smaku, mieszasz z mąką ziemniaczaną, możesz zrobić herbatę a nawet dżem wink
    • stefcia31 Re: prośba o radę 16.03.12, 07:09
      w szpitalu zeromskiego w diagnostyce, można z jednej próbki zrobic ogólny i posiew
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka