doris74
21.02.12, 14:51
Witam,
Mam prośbę o ocenę badań mojego synka Adasia, ma teraz 5,5 miesiąca. Na początku lutego złapał lekkie przeziębienie, ale gorączka utrzymywała się 5 dni (taka 37,5-38,5), więc zrobiliśmy badanie moczu. Wyniki:
ogólne:
barwa: wodojasna
przejrzystość: mętna
odczyn: obojętny ph 7
ciężar: 1.007
białko obecne 24,9 mg/dl
cukier: nie wykryto
bilirubina: nieobecna
urobilinogen: w normie
ciała ketonowe: nieobecne
nabłonki płaskie: pojedyncze w polu widzenia
leukocyty: gęsto pokrywają pole widzenia
bakterie: obfita flora bakteryjna
Dostaliśmy Augmentin na 10 dni i po jednej dawce na drugi dzień daliśmy mocz na posiew, który o dziwo wyszedł ujemny (czy bakterie mogą zniknąć po 1 dawce antybiotyku?). Po 3 dawkach antybiotyku mocz ogólny do kontroli:
barwa: wodojasna
przejrzystość zupełna
odczyn zasadowy ph8
ciężar: 1,007
białko nieobecne
cukier: nie wykryto
bilirubina: nieobecna
urobilinogen: w normie
ciała ketonowe: nieobecne
nabłonki płaskie: pojedyncze w polu widzenia
nabłonki okrągłe: pojedyncze w preparacie
leukocyty: obecne w polu widzenia w ilości 1-4
fosforany bezpostaciowe pojedyncze
bakterie: pojedyncze w polu widzenia
Antybiotyk skończyliśmy, teraz mamy przez miesiąc brać furaginę 1/4 tabl + 5 kropel Cebionu.
Ale synek coś był ciągle takki lekko ciepły, temperatura 36,8-37,2, ogólnie wesoły, z jedzeniem średnio, więc poprosiłam pediatrę o skierowanie na mocz do kontroli. I tak mocz ogólny:
wszystko ok, tylko ph 8, osad:
nabłonki płaskie w polu widzenia
leukocyty obecne w polu widzenia w ilości 0-3
śluz skąpy
Odetchnęłam z ulgą, ze nie ma bakterii, a tu dziś odbieram posiew i jest pseudomonas aeruginosa 10 do 4, wrażliwy na wszystko. Jutro idę do pediatry.
Czy zgadzać się na kolejny antybiotyk czy powtarzać badanie? Czy można czekać te kilka dni na wynik następnego posiewu bez antybiotyku?
Nie rozumiem trochę tych wyników. Raz w badaniu ogólnym są bakterie, a w posiewie nie ma, a za drugim razem w badaniu ogólnym nie ma bakterii,a w posiewie są.
Dodam, że za każdym razem dziecko umyte, przemyte rivanolem, napletek odciągnięty i przemyty i odkażony oceniseptem. Skąd ta bakteria?
Jeśli chodzi o przyrost wagi to urodził się z wagą 3333 g, początkowo bardzo dużo przybierał, potem wyhamował i obecnie waży 7730 g (50 centyl). Usg brzucha robiliśmy wczoraj, wszystko ok.
Znacie jakieś dobre laboratorium w Krakowie , gdzie można zrobić badanie ogólne i posiew z jednym razem?
pozdrawiam
Doris