Dodaj do ulubionych

zum czy nie zum nr. 2

10.02.13, 19:14
Przebywam obecnie w szpitalu ze swoim prawie 4 miesięcznym synkiem. Trafilismy tu na podstawie badan ogolnych moczu gdzie w osadzie były leukocyty pokrywające pole widzenia i granicznie wyszło białko 30mg/Dl.
Wyniki badan krwi nie wskazują na infekcje bakteryjną. CRP w nornie. W rozmazie bardzo małe zwiekszenie liczby limfocytow i monocytow. Pierwsze badanie moczu pobierałam sama bezposrednio do pojemnika. W szpitalu na posiew do woreczka brali i im 3 bakterie wyszły...słowem dzis powtorzyli...też do woreczka...Młody ma dożylnie antybiotyk 3 dzien i nadal gorączkuje. Tz. wczoraj miał jedynie stan podgoraczkowy a dzis znow gorączkę. Cos mi tu więc nie gra. Czy może byc zum przy niskich wskaznikach zapalnych? Madziulec kiedys pisałas że się znasz. Wypowiesz się?
Obserwuj wątek
    • hope164 Re: zum czy nie zum nr. 2 11.02.13, 00:23
      Mój synek poza bakteriami w moczu miał podwyższone leukocyty 20-30 w polu widzenia.
      Poza tym żadnych innych odchyleń w moczu. CRP w normie. Brak gorączki. Na badaniu USG które zlecono w szpitalu, do którego zostaliśmy skierowani ze względu na wyniki moczu - widoczny stan zapalny do wysokości nerek. Powtórzę że synek nie gorączkował, chętnie jadł, CRP nie wskazywało na żaden stan zapalny. 12 dni w szpitalu na antybiotyku. Cystografia która wykazała refluks pęcherzowo-moczowodowy V stopnia.

Najwazniejsze jest przeprowadzenia badań diagnostycznych, które wskażą przyczynę ZUMu.
      • manala Re: zum czy nie zum nr. 2 11.02.13, 02:44
        ok, dzięki
        czyli crp nir będzie tu wyznacznikiem
        u nas na usg w jednej nerce powiększone kielichy czy cos takiego
        • hope164 Re: zum czy nie zum nr. 2 11.02.13, 21:47
          U mojego synka też był poszeżony ukm (układ kielichowo miedniczkowy) nerki. Konieczna cystografia w celu wykluczenia refluksu.
          U nas niestety okazało się że jest to refluks V stopnia i konieczna będzie operacja.
          Pozdrawiam serdecznie
          • hope164 Re: zum czy nie zum nr. 2 11.02.13, 22:03
            A u kogo się leczycie? W jakim mieście?
            • manala Re: zum czy nie zum nr. 2 12.02.13, 11:18
              wspołczuję refluksu
              my własciwie to dopiero trafimy do nefrologa
              jestem z siedlec więc pewnie będzie to dr Pniewska a co dalej to się okaże
              z tego co słyszę to lekarze tutaj na oddziale sądzą, że to jednak nie był zum tylko infekcja wirusowa ale zumu wykluczyc się nie da bo młody dostał dawkę furaginy przed pobraniem posiewu (zleconą przez pediatrę)
              • annabee Re: zum czy nie zum nr. 2 20.02.13, 14:38
                Ja również jestem z Siedlec. Po drugim epizodzie zum trafiliśmy z córką do nefrologa dr. Pniewskiej. Córka miała wykonaną scyntygrafię nerek. Ponieważ wynik był w normie pozostało nam tylko obserwować córkę i liczyć, że zum nie wróci. Niestety pojawiły się kolejne przypadki zum wraz z odmiedniczkowym zapaleniem nerek. Córce wykonano kolejne badania: cystografię mikcyjną (obustronny czynny i bierny refluks IV stopnia) i badanie urodynamiczne (za duża pojemność pęcherza, za wysokie ciśnienie w pęcherzu i brak korelacji zwieracz-wypieracz).

Obecnie jesteśmy pod opieką urologa dziecięcego w Nukleomedzie w Warszawie, który wdrożył leczenie farmakologiczne córki, która obecnie ma 3 latka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka