mamamilochy Re: KTO JEST KIM?? 19.12.04, 14:31 Witam, nazywam się Magda, jestem mamą 6 miesięcznego synka Miłoszka, syn od 1 miesiąca choruje na infekcję dróg moczowych, robiliśmy badanie USG wyszło wszystko w porządku. Jesteśmy z Dolnego Śląska. Odpowiedz Link
kawa.z.c Re: KTO JEST KIM?? 21.12.04, 13:59 Agnieszka,29 lat,Warszawa-Chomiczówka,mąż jeden,córki dwie:bliźniaczki Jagódka i Kalinka. Ta ostatnia ma prawostronny refluks czwartego stopnia. Straszny szok,bo od kwietnia,kiedy chorowała na pseudomonas nie było żadnej infekcji (a może była,tylko bez objawów). Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie dzieciaczki i zestrachane mamusie. Odpowiedz Link
mami7 Re: KTO JEST KIM?? 21.12.04, 14:19 A wiecie skąd ten pseudomonas był? I jak się go pozbyłyście? Przyznam, że jak słyszę pseudomonas to mi sie jakieś czujniki włączają. Odpowiedz Link
kawa.z.c Re: KTO JEST KIM?? 21.12.04, 14:55 mami7 napisała: > A wiecie skąd ten pseudomonas był? > I jak się go pozbyłyście? > Przyznam, że jak słyszę pseudomonas to mi sie jakieś czujniki włączają. I w tym własnie dzieło,że nikt nie wie,w jaki sposób doszło do zakażenia. Lekarz okreslił pseudomonas mianem "bakterii szpitalnej",a my akurat w tym okresie nie mieliśmy kontaktu ze służbą zdrowia.Poprostu pewnego dnia Kalinka dostała wysokiej gorączki,której nie dało się nijak zbić.Wezwaliśmy lekarza,który posłał nas do Bielańskiegi i tam zaczął się horror,bo pierwszy posiew nie wyszedł,na drugi trzeba było poczekać trzy dni,a dziecko majaczyło i nie reagowało na leczenie. Przytomnie lekarze zmienili antybiotyk na fortum i Kalinka w ciągu trzech dni wydobrzała. Na usg wyszło,że prawa nerka jest powiększona. Po 2 tygodniach nerka już była zdrowa,a posiew jałowy. Od tej pory nic,ale ostatnio lekarz rodzinny skierował nas na cystografię z powodu niewyjaśnionej gorączki u dzieciątka. Nie udało nam się złapać posiewu,a potem,po bactrimie,znów był jałowy.No i nawet nie wiadomo,czy była infekcja,czy nie.Niemniej refluks wyszedł Odpowiedz Link
gajdzia Re: KTO JEST KIM?? 27.12.04, 21:03 Gajdzia, mama Emilki dwa lata i cztery miesiace. dziesieć stwierdzonych ZUM w tym 5 ciężkich - leczonych szpitalnie. Wady BUDOWY układu do tej pory wykluczno ( DziAŁDOWSKA, CZD) uważano ze przyczyna zakażeń jest zaburzona gospodarka wapniowa - i to leczono. Niestety wyniki od prawie roku w normie a my nadal walczymy z ZUM. Takze powtarzamy ściezkę diagnostyczna - i jutro cystografia. Trzymajcie kciuki. Równolegle z ZUM walczymy z niewiadomego pochodzenia problemami mieśniowymi. Cieszę się Madziulec (Madziu ?) że stworzyłąś dla nas taki zakątek... Odpowiedz Link
wombacica Re: KTO JEST KIM?? 10.01.05, 23:33 Witam! Tu Asia mama Marysi 10,5 miesiąca,Zalesie Górne lewostronny refluks II stopnia, jestem w trakcie trzeciej infekcji, mocz ogólny ok (6-8 leukocytów), a w posiewie Ecoli 10 do 6. I tak za każdym razem. Leczenie furaginem. Usg ok. Mamy teraz skierowanie na usg na zaleganie, ale lekarz w Medicaverze powiedział, że u dziecka, które nie współprzcuje, to się nie da wykonać tego badania. W badaniu urodynamicznym powiększone napięcie w pęcherzu. Idę z tym w środę do dr Zwolińskiej na Niekłańskiej. Niestety zalecają kalibracje cewki moczowej, a ja się boję szpitala. Dzięki za źródło wiedzy(nareszcie!) Asia mama Bartka(4,5), Kuby (3) i Maniutki (10,5 miesiąca) Odpowiedz Link
maniakow Re: KTO JEST KIM?? 11.01.05, 11:54 Witam. Jestem Magda - mama 9-cio miesięcznej Emilki. Emilka w wieku 5 miesięcy przeszła pierwsze Zum, teraz Zum po raz drugi (białko 258, ropomocz, erytrocyty świeże 60, azotyny), leczona Amoksiklavem i furaginą. Usg nic nieprawidłowego nie wykazało. Za ok. 4 tygodnie idziemy do szpitala zrobić wszystkie badania wykluczające wadę - jest podejżenie o zwężenie cewki moczowej (przypadek w rodzinie). Jestem z Zielonej Góry, leczymy się w poradni nefrologicznej u dr Strehl. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i ściskam Wasze dzieciaczki . Dziękuję madziulec za wszystko - jesteś jak jedna wielka księga mądrości )). Magda z Emilką (06.04.2004) Odpowiedz Link
maniakow Re: KTO JEST KIM?? 11.01.05, 11:56 Dodam jeszcze, że oprócz problemów z ZUM Emilka ma problem z alergią - skaza białkowa i alergia na wiele innych pokarmów . Odpowiedz Link
zoe26 Re: KTO JEST KIM?? 12.01.05, 15:33 Zosia, Katowice. Mama Michałka 4miesiace. Jestem u Was od niedawna ale juz chyba zostanę. Podoba mi sie i uzyskuje duzo pomocy. pozdrawiam. Odpowiedz Link
madziulaw Re: KTO JEST KIM?? 18.01.05, 10:34 Ahoj, teraz my: Tu Magda i Mikołaj (rozpoczął 15sty miesiąc). Mieszkamy w Pruszkowie, k/ Warszawy. Pracuję w bankowości (ale nie nadaję się na członka tak dużej i nakierowanej na sukces społeczności, bo co innego jest dla mnie w życiu ważne), marzę o własnej firmie tj. własnym studio mody (po spłacie kredytu mieszkaniowego), choć na razie mam b. mało czasu na nauke tej pasji, ale nie poddam się. Muszę się lepiej zorganizować. Mikołaj ROZJAŚNIŁ moje życie i przypomniał mi, że świat jest piękny, a ja mam w sobie dużo siły. Coś na temat naszego spotkania z ZUMem:---- ZUM w 3,5 miesiącu życia. Bez posiewu zaordynowano antybiotyk, który zadziałał, ale co ciekawe Ecoli, która wyszła w posiewie, nie była na tenże antybiotyk wrażliwa. Zagadka w każdym bądź razie. Później przy każdym przeziębieniu robiliśmy bad ogólne moczu + posiew. Leukocyty nie powtórzyły sie, ale bakterie występowały ciągle w tzw. dozwolonej wielkości (10^4, max. 10^5). Dodam, że zwsze posiew pochodził z łapania moczu do woreczka (od Was dopiero teraz dowiedziałam się jak to robić bez woreczka, a "sposobami") Raz ecoli wychodziło, raz nie, raz nawet wyszła proteus mirabilis 10^4 (ale mocz pobieraliśmy do nocnika)./ Moja stara znajoma pediatra zabronila leczyć bakterie w moczu jeśli ich poziom nie przekracza 10^5. Stwierdziła, że wyjawłowienie organizmu niepotrzebnie stosowanymi antybiotykami jest groźniejsze niż te bakterie, które i tak żyją sobie na ciele czlowieka.... Ostatnio zrobiłam bad ogólne moczu - ok. Posiewu jeszcze nia złapałam, ale to zrobię (ufffff). Cystografii do tej pory tez nie robiliśmy, jedynie USG, na którym nie wyszły nigdy złogi, nerki rozwijają się prawidłowo, za to miedniczka w nerce lewej jest poszerzona do wymiarów 10x 6 mm (według opisu konieczna obserwacja pod kątem miedniczki ampularnej? pozanerkowej? co za ciort???-----Idziemy w najbliższym czasie do ulubionego przez was Rutki - to zobaczymy co na to powie). Mikołaj wygląda dobrze, je sporo, jest fajnym żwawym dzieciaczkiem, co to wszędzie w podskokach i biegiem. Martwilam się tym ZUMem, USG (ta miedniczka pozanerkowa ecc), ale dzięki Wam wiem, że choroby nerek można kontrolować, są na to lekarstwa, i w większości wypadków są uleczalne, mijaja z wiekiem, a jeśli nie to tez istnieją sposoby, aby z nimi walczyć. Damy znać co z nami będzie. A musi być dobrze. Pozdrawiamy, ściskamy Magda i Mikołaj Odpowiedz Link
barmul Re: KTO JEST KIM?? 21.01.05, 13:54 Jestem z GDYNI, mam dużego synka (15 lat)z wadliwym UKM (podwójna nerka, druga usunięta w wyniku wodonercza)i córeczkę 1,5 roku z podejrzeniem refluksu. Walczymy z bakterią proteus mirabilis. Czasem mniej, czasem bardziej skutecznie. Odpowiedz Link
kstepien-klosek Re: KTO JEST KIM?? 21.01.05, 14:43 jestm Karolina,mama rocznej Oliwki.Jesteśmy z Gdyni.U Oliwki stwierdziliśmy w maju refluks III stopnia lewostronny,od tamtej pory cały czas posiew,nefrolog itd.Teraz czekamy na kolejny cum i mamy nadzieje,że refluks sie cofnie! pozdrawiamy! Odpowiedz Link
wika78 Re: KTO JEST KIM?? 24.01.05, 12:41 Mam na imię Weronika, jestem mamą 5 letniego Janka i 1.5 rocznej Zosi. Janek od pół roku męczy się z moczeniem dziennym, jesteśmy w trakcie badań. Mieszkamy na Warszawskim Tarchominie. Ja na codzień opiekuję się moimi pociechami i rodzeństwem powierzonym mi jako opiekunce. A w chwili wolnej interesuję się medycyną klasyczną, maluję,gram, czytam (o ile nie sprzątam, ceruję czy prasuję che che) Odpowiedz Link
anakon Re: KTO JEST KIM?? 24.01.05, 13:17 To jestesmy sasiadkami, bo ja z Choszczowki. Odpowiedz Link
grazyna674 Re: KTO JEST KIM?? 24.01.05, 13:12 Marta z Warszawy, mama 8 tygodniowego Michałka)) (urodził się 30 listopada 2004), u którego stwierdzono refluks II pozdrawiam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19671783 Odpowiedz Link
edie28 Re: KTO JEST KIM?? 25.01.05, 17:27 Edyta mama prawie 3 letniej Kai (w marcu tego roku kończy). Mieszkamy w Krakowie. Kaja jest po 3 ZUMach w tym dwóch leczonych szpitalnie. Po 2 ZUMie wysłano nas na cystografię, która nie wykazała refluksu. Tak czy siak rękę mamy cały czas na pulsie !! Coś ją zaszczypie przy sikaniu ja już lecę z moczem do badania ) Pozdrawiam wszystkich, Edyta Odpowiedz Link
elwlos Re: KTO JEST KIM?? 26.01.05, 13:57 Witajcie, mam na imię Ela a mój synek Kacperek (15 m-cy). Wykryto u niego kilka m-cy temu wodonecze, przeszedł zum i dość często ma bakterie w moczu. Raz w m- cu robimy posiew i prawie zawsze coś jest, jak nie E.Coli 10^5 to jakaś inna bakteria. Robiliśmy już urografię,cystografię, scyntygrafię,usg i dalej nikt nie wie co z tym fantem robić. Każą nam wszyscy czekać, ale ja nie wiem na co, chyba aż nerki przestaną pracować. . Dzisiaj po ponownej urografii dowiedzieliśmy się, że mały ma bardzo powiększony lewy moczowód i prawdopodobnie jest coś nie tak z zastawką tylną (czy coś takiego). Nie wiem już co robić. Kazano nam się udać do Łodzi albo Warszawy. A my mieszkamy w Bogatyni (na styku granicy polskiej,czeskiej i niemieckiej) Pozdrawiamy Ela i Kacperek Odpowiedz Link
kargab Re: KTO JEST KIM?? 26.01.05, 17:40 Jestem Iwona mam dwie córeczki Karolinkę 4,5 roku i Gabrysia 2,5 roku.Mieszkamy w Jaworznie.Karolinka nie ma jeszcze nic konkretnego stwierdzonego bo właśnie czekamy na cystografię,ale nasze problemy trwają od ponad roku. Odpowiedz Link
kachna0 Re: KTO JEST KIM?? 27.01.05, 10:25 Witam serdecznie! Nazywam się Kachna, jestem mamą 5-letniej Weroniki i 2- letniego Mateuszka. Córka od prawie dwóch lat ma kontrolowany mocz, od 1,5 roku na furaginie, urosepcie. Po roku wizyt u nefrologa wysłano nas na mikcję, która wykazała reflux lewostonny I/II. Poszliśmy do urologa, który skierował Małą na "ostrzyknięcie": nowa metoda, która pozwala na unikniecie zabiegu operacyjnego. Przy zabiegu prof. stwierdził, że w rzeczywiśtości reflux jest II/III i ujście ziejące. Czekamy na kontrolną mikcję po trzech miesiącach i zobaczymy co dalej. Boję się, czy tym razem wynik będzie dobrze odczytany (jeśli będzie ok. pozostanie wątpliwość, czy nie jest błędny jak ostatnio). Jesteśmy z Poznania. Odpowiedz Link
jusiagra Re: KTO JEST KIM?? 27.01.05, 18:15 Witam jestem mama 16 miesięcznego synka Filipa, który urodził się zjedną nereczką w której stwierdzono wodonercze, na 11 dobę życia miał wyłonioną przetokę moczowodowo-skórną, na początku leczylismy syna w ICZMIDZ w Łodzi a teraz CZDZ w Warszawie i jak narazie jestesmy z tej zmiany zadowoleni. Filip rozwija sie super, nie miewa ZUMow, ma dobre wyniki profili nerkowych, ale jeszcze długa droga przed nami. Jesteśmy po urografi, cystografi, cystoskopii + przeciecie zastawek, teraz czekamy na bad.urodynamiczne. Pozdrawim wszystkie mamy i wasze pociechy. Odpowiedz Link
sylwia127 Re: KTO JEST KIM?? 27.01.05, 18:09 Cześć Sylwia, jestem mamą bliźniaczek mają terazdwa latka. U jednej zauważono powiększone UKM. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link
zielony_smok Re: KTO JEST KIM?? 28.01.05, 11:32 Witamy z Krakowa. Moja mała ma 7 miesięcy i niemal od urodzenia nawracające zakażenia. Wybieramy się do nefrologa, bo coś za długo to trwa... Odpowiedz Link
lvolpe Re: KTO JEST KIM?? 29.01.05, 01:48 Witajcie! Jeszcze się nie przedstawiłam, więc szybko nadrbiam zaległości. Mam na imię Kinga a mój synek Eryk. Ma 7,5 miesiąca. Jak miał 2 mies był pierwszy ZUM. Szpital, antybiotyk, leczenie. W grudniu posziśmy do nefrologa, nam się wydawało, że wizyta pro forma, a tu znowu bakterie. Znowu leczenie, które niestety nic nie dało, zmieniliśmy nefrloga i teraz następne odkażanie w toku. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
lvolpe Re: KTO JEST KIM?? 29.01.05, 01:50 Zapomniałam dodać, że mieszkamy w Poznaniu. Jeszcze raz pozdrowionka Odpowiedz Link
madzialena11 Re: KTO JEST KIM?? 30.01.05, 22:05 Witam Jestem Magda, mama 16 miesięcznej Oli. Jesteśmy ze Szczecina. O tym forum dowiedziałam się ze szpitala (cystoskopia-brrrrrrr...). W kwietniu zeszłego roku Ola miała ostre odmiedniczkowe zapalenie nerek. Za badania w szpitalu musieliśmy płacić, bo "dziecko nie zostaje na oddziale". Antybiotyki, a potem trafiłyśmy do nefrologa. Obustronny refluks III stopnia. Mocz, posiew co 3 tygodnie, regularne usg, cystografia, scyntygrafia, cystoskopia... Bakteria powraca co 2 miesiąc. Niedługo chyba kolejna cystoskopia, aż się boję... Bardzo się cieszę że tu trafiłam, bo jest super...)) Świetny pomysł z tym forum. Odpowiedz Link
trudy77 Re: KTO JEST KIM?? 02.02.05, 14:45 Witam, mam na imię Lucyna i jestem mamą 2- miesięcznego Szymka. Mieiśmy oboje zakażenie wewnątrzmaciczne. W szpitalu Maluchowi zrobiono usg i okazało się, że ma powiększone miedniczki. Wtedy zrobiono ogólne bad. moczu, które było ok/. Zalecono kontrolę za 6 tyg. PO tym czasie okazało się, że miedniczki nadal są widoczne. .Dziś odebrałam wynik posiewu- i są: er. coli 10^5. Jestem załamana. Pediatra zapisała zinnat i powiedziała, że to może być reflux. Co o tym myślicie? Co powinnam dalej robić??? POMOCY! Odpowiedz Link
ewelsia Re: KTO JEST KIM?? 02.02.05, 14:47 witam. mieszkamy w Olsztynie, jesteśmy po pierwszym zum-ie, wyniki po leczeniu są ok, usg też, w tej chwili jestesmy na furaginie, a przed nami pierwsza wizyta u nefrologa. pozdrawiamy, Ewelina i 6m-czny Mikołaj Odpowiedz Link
karolina801 Re: KTO JEST KIM?? 02.02.05, 22:24 Karolina mama Witusia 13 miesięcy. Syn ma tylko jedną działającą nerkę, druga jest mała zniekształcona z cystami wewnątrz. Po cysto zdrowa - bez odpływów. Odpowiedz Link
boglas1 Re: KTO JEST KIM?? 03.02.05, 21:04 karolina801 napisała: > Karolina mama Witusia 13 miesięcy. Syn ma tylko jedną działającą nerkę, druga > jest mała zniekształcona z cystami wewnątrz. Po cysto zdrowa - bez odpływów. Co prawda nie w tym miejscu , ale tu jest konieczna scyntygrafia dynamiczna . Odpowiedz Link
gabi11 Re: KTO JEST KIM?? 03.02.05, 12:45 Mam na imię Asia, mój synek Michałek ma 11 miesięcy. Maluszek ma podejrzenie hypolazji nerek ( a właściwie jednej nerki) Obie są malutkie, ale działają dobrze. Zakażeń nie miał, cystografia i urografia nie wykazały nic niepokojącego. Ale obawy istnieją, jest konieczna comiesięcznych badań moczu i krwi. Odpowiedz Link
ageman Re: KTO JEST KIM?? 07.02.05, 15:34 Właśnie, dwa dni temu, zostałam ciocią małej Marty, która urodziła się z chorą nerką w Szpitalu Św. Zofii w Warszawie. No i martwię się i chciałabym wesprzeć moją siostrę. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link
kasiuncia25 Re: KTO JEST KIM?? 17.02.05, 12:37 Hej hej! Jak sie ma Martusia??? Jestem mamą Kamilka który leżał z Martą na jednej sali w CZD. Odpowiedz Link
ageman Re: KTO JEST KIM?? 22.02.05, 13:33 Cześć Kasiu, miło Cię tu spotkać. Będę mogła śledzić na bieżąco chorobę Kamilka, życzę Wam wszystkiego najlepszego i trzymam kciuki za jego szybki powrót do zdrowia. A Marta ma się coraz lepiej i jest już w domu Nastepne badania dopiero za 9 miesięcy (oczywiście poza rutynowym badaniem moczu). Pozdrowienia Agata Odpowiedz Link
anna.tkaczyk Re: KTO JEST KIM?? 09.02.05, 17:45 Ania z Piastowa k/Warszawy, mama czteroletniej Zosi. Cierpimy na moczenie dzienne, wprawdzie w innym wymiarze ale obydwie (no i tatus tez). Odpowiedz Link
franimama Re: KTO JEST KIM?? 10.02.05, 12:24 Mam na imię Agnieszka, 33 lata, dwie coreczki, mieszkam na wsi w okolicy Bialegostoku. Moja prawie 2 letnia Franciszka jest "podejzewana" o refluks PM. Na razie malo o tym wiem - ciesze sie bardzo, ze was znalazlam! Odpowiedz Link
marko38 Re: KTO JEST KIM?? 15.02.05, 17:10 mam na imie marek 30l moja 5 letnia agatka ma refluks 3 st.oraz zwęrzenie cewki moczowej(2 dni po zabiegu)lecze dziecko w toruniu. Odpowiedz Link
twin2003 Re: KTO JEST KIM?? 16.02.05, 13:11 Anka, mama 16-sto miesięcznych bliźniaków Kasi i Kubusia. Kasia ok, Kubuś - zaleganie moczu w nerkach (po CUM-ie brak refluksu), woj. podkarpackie Odpowiedz Link