Dodaj do ulubionych

czy zdarzyl sie ZUM bez objawow????

09.03.05, 17:05
Nam ciagle ;-( Niestety Myszol w przypadku zakazen celuje wrecz w braku
objawow. Pierwszy raz nawet go nie chcieli przyjac do szpitala - brak
goraczki, dzieko w bardzo dobrym stanie ogolnym.

Niestety. wszystkie ksiazkowe objawy moge sobie opisac i postawic jako wzor.
Myszol absolutnie sie nie stosuje. Moge wiec tylko na wyczucie, a wyczucia nie
mam ;-((((
Czyli znow to nieszczesne badanie moczu co 2 tygodnie....
Obserwuj wątek
    • joln Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 09.03.05, 17:27
      u nas to nawet nie wiem, czy byl kiedys zum, objawow nie bylo, sadze, ze cos
      bylo na rzeczy, bo w scyntygrafii wyszly jakies zmiany pozapalne, ale kiedy to
      bylo, to pieron wie...
      • madziulec Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 09.03.05, 17:28
        Nop wlasnie. I jak to wtedy rozpoznac? Kurcze. Czytam coraz wiecej. i im wiecej
        wiem, tym mniej wiem ;-(
    • joln Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 09.03.05, 17:34
      widac nasze dzieci nie podlegaja zadnym regulom... a w tym przypadku to akurat
      szkoda, chociaz indywidualizm podobno w cenie
    • zielony_smok Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 09.03.05, 21:18
      Ja trafiam intuicyjne, bo Mała ani razu nie miała gorączki przy ZUM-ie.
      Czasem słabiej je, ale nie zawsze. Czasem wydaje mi się, że bardziej marudzi,
      ale czasem marudzi tez bez powodu albo z powodu zębów.

Chyba mi się już jakiś szósty zmysł wyrabia powoli smile
    • maniakow Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 09.03.05, 21:28
      Emilka pierwszy zum miała bez objawów - nawet była bardzo radosna. Jak
      wykryłam? Przysniło mi się żeby dziecku zbadać mocz - to się nazywa szósty
      zmysł smile. Przy odmiedniczkowym zapaleniu nerek objawy były już książkowe, no
      ale przy białku w ilości ok. 260 ciężko by było nie zauważyć.
    • madziulaw Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 09.03.05, 21:43
      u nas był 1 zum- wtedy leukocyty wynosiły 10-15, innych znaków w moczu nie było.
      Natomiast ogólnie wystąpiła wówczas bardzo wysoka goraczka, Mały odjeżdżał po
      prostu, a po podaniu antybiotyku ustąpiło wszystko w ciągu 6 godzin. Aha - kilka
      dni wczesniej przed pojawieniem się gorączki na pieluszce znajdowałam tyciuśkie
      różowe plamki. wtedy myślałam, że może pieluszki mają takie kropki, głupia ja....

Od tego czasu mniej więcej raz w miesiącu, raz na 2 miesiące robiliśmy badanie
      moczu i zawsze przy jakiejś infekcji, ale nigdy więcej zapalenie jako takie nie
      wystąpiło bazując na badaniach ogólnych moczu...
      • madziulaw Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 09.03.05, 21:44
        aha, dodam jeszcze, ze Mikołaj przy jakiejkolwiek infekcji bardzo goraczkuje - u
        niego organizm reaguje na jakiekolwiek zjawiska chorobowe goraczką. Przynajmniej
        dotychczas...
    • boreczko Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 09.03.05, 21:55
      u nas piewsze zum z goraczka 40 stopni ,ktora spadla po dotarciu do szpitala,a
      ostatnio zadnych objawow tylko chyba ten szosty zmysl podpowiadal,zeby zaniesc
      mocz do badania i wyszlo-leukocyty pokrywaly cale pole widzenia,posiew wykazal
      10 do piatej bakterii enterobacter,wlasnie konczymy antybiotyk,w poniedzialek
      kontrolny posiew,a w piatek wizyta (pierwsza) u nefrologa,trzymajcie kciukismile
    • kstepien-klosek Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 10.03.05, 15:29
      U as niestety równiez nigdy nie ma tych objawów ksiązkowych!!Tez jakis szósty
      zmysł mówi mi że cos jest nie tak!Aha,jak było zakarzenie to mała dużo płakała
      i źle spała w nocy-ale to można przyłozyć do wielu innych
      dolegliwości....niestety!!!To prwda im wiecej wiemy,tym mniej wiemysad((((
      • marko38 Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 10.03.05, 15:49
        U nas był ZUM bezobjawowy w styczniu.leukocyty,E COLI,nieprzyjemny zapach
        moczu.Wyszło to wszysyko bez objawów w kontrolnym badaniu moczu.
    • grubakama Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 11.03.05, 07:26
      U nas zawsze ZUM objawia sie brakiem apetytu.
    • anakon Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 11.03.05, 08:15
      U nas tez bez objawow...1szy raz przypadkowe badania przed szczepiwniem...czy
      to byl klasyczny ZUM to nie wiem, bo posiewu nie robilismy, ani przed ani po
      leczeniu; posniej juz przy kazdej goraczce bylam przeczulona, raz wyszedl
      proteus 10/5;po peczeniu 10/4, ale dzis podejrzewam, ze byla to pomylka
      laboratorium i wtedy akurat zadnego zakazenia nie bylo...ostatnio przy infekcji
      kataralnej 30-35 leukocytow...ponoc przy infekcjach tak moze byc, jesli
      utrzymuja sie po ustapieniu infekcji to dopiero robi sie problem...no i zawsze
      brak apetytu(malo powiedziane raczej jadlowstret...)Zadnych pobytow w szpitalu,
      zadnych sensacyjnych wydarzen, 1den antybiotyk i to chyba podany na wyrost..,
    • co-jest-grane Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 11.03.05, 09:51
      Polecam paski! wink

Pozdrawiam,Aga
      • co-jest-grane Re: czy zdarzyl sie ZUM bez objawow???? 11.03.05, 09:52
        P.S.
        U nas też często bez objawów.
      • madziulaw Co jest grane =---- jakie paski polecasz??? 11.03.05, 09:57
        • mami7 Re: Co jest grane =---- jakie paski polecasz??? 11.03.05, 10:01
          Do badania moczu wink))) Takie "prowizoryczne" małe laboratorium w domu.
          Pisalismy o tym. Na stronie znajdziesz tez o tych paskach troszkę, zanim
          uzyskasz tu odpowiedź wink

Pozdrawiam
          • co-jest-grane Re: Co jest grane =---- jakie paski polecasz??? 11.03.05, 10:06
            Dzięki Mami, nic dodać, nic ująć, podpisuję się "obiema ręcami"!

Pozdrawiam,Aga
    • mami7 Do Wszystkich 11.03.05, 10:00
      To powiedzcie mi jedno. Te bezobjawowe zumy, wychodziły w badaniach, a jakie
      były wyniki????? Bo nie wyobrażam sobie, żeby przy Patryka zumie, kiedy jego
      mocz ogólny był juz prawie krwisty nie było objawów???? Czy nie jest to tak, że
      zwyczajnie na poczatku nie ma objawów. Robimy mocz i widać, że coś zaczyna się
      dziać. Jest interwencja i zum zduszony w zarodku????

Ja widziałam, że z dzieckiem coś się dzieje. Był inny, ale nie było najmniejszej
      klasycznej oznaki zumu. Objawy pojawiły z biegiem czasu. Kurcze w apogeum to
      nawet wymioty i biegunka. I cała reszta książkowa, ale Mały dochodził do tego
      dość długo, tzn. przez jakiś czas obserwowałam, a potem przyszły objawy.
      Zwyczajnie choroba się pogłębiała. A my nie mielismy pojęcia co się dzieje, bo o
      refluksie niestety nie wiedzieliśmy. I sądzę, że gdybym zrobiła dziecku w porę
      badania moczu, to mogłabym teraz powiedzieć, że Patryk miał ZUM bezobjawowy.

A jak Wy na to patrzycie?????

Pozdrawiam
      • co-jest-grane Re: Do Wszystkich 11.03.05, 10:09
        To znaczy, generalnie się zgadzam, ale to też zależy od bakterii, bo np. przy
        proteusie mała czuła się świetnie, żadnej gorączki i "tylko" potężny ropomocz.

Pozdrawiam,Aga
      • madziulaw Re: Do Wszystkich 11.03.05, 10:33
        Iwona masz rację, tak było z Mikołajem. Przez kilka dni zachowywał sie dziwnie.
        Pojawiały się różowe plamki na pieluszce, tyciusieńkie, i dopiero po jakimś
        tygodniu przyszła gorączka.
        Dobre spostrzeżenie
      • anakon Re: Do Wszystkich 11.03.05, 13:14
        U nas to chyba jednak zadnych objawow wiekszych by nie bylo...bo w koncu
        badania zrobilam przypadkowo, nie mialam pojecia o zadnych refluxach, po prostu
        raz jej w zyciu zrobilam morfologie i mocz i akurat wyszly leukocyty w sporej
        ilosci...a ile z tym "chodzila" to do tej pory nie mam pojecia, jesli liczyc,
        ze miala raz goraczkw przez jeden dzien i kiepsko potem dochodzila do siebie,
        to byly jakies 2-ce!!!!!!!i nic wiecej, tylko te leukocyty...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka