Dodaj do ulubionych

KWAS BORNY

17.04.05, 19:25
Czy ktoś z was smarował dziecku pisiaka kwasem bornym? Lekarz zalecił mi
przemywac nim pisiaka a potam smarować maścią ELOCOM. Na kwasie bornym było
napisane żeby nie stosować u dzieci poniżej 11 roku życia a mój Olaf ma 2
miesiące. Prosze o opinie. kasia i Olaf
Obserwuj wątek
    • joan76 Re: KWAS BORNY 17.04.05, 20:26
      ten środek świetnie łagodzi podrażnienia, ale nie słyszałam o stosowaniu w
      higienie prącia, więc nie mam niestety opinii. A możesz napisać co to za maść i
      po co? Moje biedaczysko drugi dzień smarowane detromycyną, ale siusiaczek dalej
      czerwony
      ale nie ryczy przy siusianiusmile))
      • kasia291 Re: KWAS BORNY 17.04.05, 20:45
        Maść ELOCOM 0,1%ma dzialac przeciwzapalnie i lagodzic pieczenie. Po kwasia
        bornym mam mu ją wmasowywać i odsuwać napletek żeby nie przylegał tak mocno. Na
        ostatnim posiewie miał Pseudomonas i nefrolog stwierdzil, ze pewnie pod
        napletkiem on jest. Mam to stosować do konca miesiaca i jak napletek bedzie juz
        dobrze schodzil zrobic kolejny posiew. Pozrdawiamy
        • grazka8 Re: KWAS BORNY 17.04.05, 22:12
          Dziewczyny co Wy macie za lekarzy maść ELOCOM jest maścią z mocnymo sterydami
          mojemu dziecku także lekarz przepisał kiedyś Elocom,ale po przeczytaniu ulotki
          poszłam do dermatologa i kazała to wyrzucić udaj się z do dermatologa napewno
          da Ci maść bezpieczną dla tak małego dziecka posłuchaj
          doświadczonej "starej"matki trójki dzieci.A co do kwasu borowego małemu tak
          wysuszysz tą ptaszynkę,że stosuj stare metody rivanol,rumianek i są sprawdzone.
    • grazka8 Re: KWAS BORNY 17.04.05, 22:28
      Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na lek lub składniki podłoża, układowe
      zakażenia grzybicze, choroby wirusowe, gruźlica, trądzik pospolity i różowaty,
      wirusowe, grzybicze i bakteryjne choroby skóry, perioral dermatitis. Należy
      zachować ostrożność, stosując kortykosteroidy w okolicach, gdzie skóra jest
      szczególnie cienka i delikatna (twarz, szyja, narządy płciowe, grzbiety rąk i
      stóp) oraz w fałdach skóry. Preparatu nie należy stosować długotrwale i na
      dużej powierzchni skóry oraz na błony śluzowe i skórę powiek.To chodzi
      oczywiście o maśc ELOCOM.PRZECIWSKAZANIA>

• mami7 Re: KWAS BORNY 19.04.05, 07:39
        Zgadzam się z Grazką. Elocom to bardzo silny steryd. Jakkolwiek czasami konieczme jest użycie takich leków, to z reguły zaczyna się od najsłabszych. Skonsultowałabym się z innym lekarzem. Ponadto, kiedyś wrzało doslownie o kwasie bornym i z tego co zakodowałam: nie powinno się go używać u dzieci, do 3 lat conajmniej.
        Odsyłam Cię na forum eksperckie edziecka Kosmetyki. Tam pani specjalistka rozpisywała się już z mamai o Elocomie i kwasie bornym. Możesz tez zadać bezpośrednio pytanie wink

Ale litości nie smaruj tym wszystkim dziecka. Skonsultuj się z innym lekarzem.
        Acha i jesli już zastosowałaś Elocom, to sterydy przestaje się stosowac stopniowo. Zreszta tez wszystko wyczytasz na tym forum.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka