25.08.05, 18:11
Hej
Mam problem mój synek przez 4 dni goraczkował,temperatura dochodziła do 40*,
lekarze rozkladali rece,wkoncu pojechalismy do szpitala,tam zrobili wszystkie badania.Wyniki były złe,leukocyty 500!diagnoza?-wysoka leukocytoza,niedokrwistość i zakazenie drog moczowych.7 dni zastrzyków zinacefu.
Zrobilam usg nic nie wykazało,czy powinnam zrobic badanie na refluks??
czy dostane skierowanie??
Obserwuj wątek
    • grazka8 Re: Pytanie! 25.08.05, 18:44
      Jak najbardziej ,u chłopców robimy cystografie po piewrwszy zumie u
      dziewczynek ,po drugim razie.Ja uwazam ,że leczenie tymi zastrzykami było dość
      krótkie,z reguły antybiotyk podaje się przez 10 dnie ,a potem na jakis czas
      podajemy osłonowo furagin.Napisz ile Twój synek ma,czy było to leczenie
      szpitalne czy leczyłaś go w domu,bo nie mogę się domyślić.Wyniki moczu
      faktycznie były straszne,jeżeli możesz napisz coś więcej.
    • grazka8 Re: Pytanie! 25.08.05, 18:46
      Już doczytałam ile Twój maluch ma smile
    • mami7 Re: Pytanie! 25.08.05, 20:14
      Zakażenie u chłopca, w pierwszym roku życia więc powinno się go przebadać porządnie.
      U mojego dziecka w podobnych okolicznościach (ale niepewność trwała dłużej) w podobnym wieku (9 miesięcy) wykryto refluks.

Grażka: leczenie w szpitalu, Młody urodził się w styczniu wink
      I zgadzam się leczenie zbyt krótko. Conajmniej 10 dni podaje się antybiotyki, tymbardziej w takim przypadku. Rozumiem, że Zinacef podano w ciemno i w efekcie nie masz posiewu? Robiłaś juz kontrolne badania moczu? Dziecko dostało oslonowo Furaginę, albo Baktrim?

• emilap1 Re: Pytanie! 25.08.05, 20:26
      zostalismy puszczeni do domu a zastrzyki robi pielegniarka,zalecenie jest 7 dni we wtorek wieczorem bylismy w szpitalu.
      Osłonowo nic nie dostal,Ma 7 miesiecy.Kurcze ja sie nie znam na tym pierwszy raz mi zachorowal wczesniej tzn od uriodzenia mial klopoty z brzuchem a wmawiali mim kolke a teraz mowia ze to juz wtedy mogly mu nerki dokuczac.Nie wiem co robic,martwie sie ze pediatra nie da mi skierowania,
      co robic
      • odp Re: Pytanie! 25.08.05, 21:31
        po pierwsze dziwne leczenie w ciemno. ale to juz jest faktem i tego nie cofniesz.
        co do skierowania od pediatry musi dac skierowanie, jesli nie bedzie chcial
        popros o pisemna odmowe z podaniem przyczyny i zmien pediatre.
    • emilap1 Re: Pytanie! 25.08.05, 20:28
      posiewu nie robili tylko zwykle badania,a zinacef dali w szpitalu,tzn przepisali.po badaniach,ale bez posiewu wiec nie wiem czy w ciemno
      nie wiem jak sie zachowywac w takjiejh sytuacji
      • edie28 Re: Pytanie! 25.08.05, 21:22
        Skąd jesteście ??
        To naprawdę dziwny lekarz, który nie wie, że po przebytym ZUMie trzeba dać
        osłonowo np. Furagin i to min 3-6 tyg. Jak czytam, że tak robią lekarze to mi
        słabo !!
        Koniecznie musisz przebadać dziecko dokładnie. Zwłaszcza, że to chłopiec i w
        dodatku niemowlę. Pediatra powienien dać Ci skierowanie do poradni
        nefrologicznej, a tam już będą wiedzieli co robić.
        No i po leczeniu teraz antybiotykiem musisz zrobić badanie moczu (ogólny i
        posiew). Trzeba sprawdzić czy ZUM przeszedł, a jak nic nie dostał osłonowo to
        pewnie i wróci .... czego Ci oczywiście nie życzę !!

Pozdrawiam,
      • mami7 Re: Pytanie! 25.08.05, 21:27
        Wobec tego podali antybiotyk w ciemno wink Ale spokojnie, tak się robi, nawet
        trzeba w niekórych okolicznościach. Chociaz mogli się pofatygotowac i ten posiew
        chociaz tak dla potwierdzenia zrobić.
        Nic to, chodzi o to, że badania ogólne, szczególnie ten mocz ogólny i stan
        dziecka, czyli przedłużająca się wysoka gorączka sa juz powodem do podania
        antybiotyku i zwykle serwuje sie dzieciom taki o szerokim spektrum, czyli żeby
        zadziałał jak mozliwe na wszystko się da.
        Jak widać u Was chyba był to celny strzał, bo rozumiem, że synek ma się lepiej?
        Spokojnie, jedno tez jest dobre, że Mały jest w domu, zmniejsza się ryzyko
        podłapania jeszcze jakiegoś innego choróbska, bo mały organizm osłabiony.
        Osłonowo Furagin, to raczej po skończeniu Zinacefu najpierw. I dobrze by było
        zrobić badania po leczeniu, bo krótko te 7 dni ponadto. Jakie macie zalecenia ze
        szpitala?
        A z cystografią...Pediatra niech da Ci skierowanie do nefrologa i niech on oceni
        czy jest potrzebna. Zawsze możesz powiedzieć, że chcesz dmuchac na zimne i
        skonsultować się ze specjalistą wink Skąd jesteś?
        I spokojnie wink))) Jesli dziecko wraca do "normy" to nic teraz nie zrobisz
        więcej. Poić, karmić i leczyć.
    • emilap1 Re: Pytanie! 26.08.05, 07:58
      dziekuje wszystkim za odp,Dawid nie ma juz goraczki
      ale nadal jest marudny,i odmawia jedzenia,tylko pij herbate i soki,jak widzi mleko z daleka to juz placze.zalecenie ze szpitala to zrobic usg badanie moczu+posiew po leczeniu.nic wiecej...
      zobaczymy co pediatra powie..
      a jestem z rumi kolo gdyni,szpital wejherowo
      • mami7 Re: Pytanie! 26.08.05, 08:11
        Czyli masz zalecenia oki wink
        Bo trezba zrobic usg i podtswa to badania kontrolne moczu po leczeniu.
        Poczytaj jak pobrac włąsciwie mocz do analizy.
        W Gdyni (chyba?) przyjmuje nefrolog, który się poczatkowo udzielał na forum, poszukaj w archiwum nicka boglas1 i znajdziesz w którymś momencie namiary na pana doktora.

To, że dziecko chore nie chce jeśc to nic dziwnego. Antybiotyki tez robią swoje.
        Przeczekaj, bo może to potrwać, grubo i po chorobie niestety.

• emilap1 Re: Pytanie! 26.08.05, 09:35
      a wiecie dlaczego ten lekarz sie juz nie udziela??

oto nasze wymiki robione w szpitalu:
      GAZOMETRIA KRWI
      -pH 7.454 norma=7.360-7.440
      -pCO2 29.0 norma=36.0-45.0
      -pO2-64.9 norma=65.0-95.0

BADANIE OGOLNE MOCZU WYNIK WARTOŚC REF.
      bilirubina ujemny ujemny
      urobilinogen ujemny 0.5-1.0
      ketony ujemny ujemny
      kwas askorbinowy 40,0mg/dL ujemny
      glukoza ujemny ujemny
      białko ujemny ujemny
      krew-erytocyty ujemny 0.0-0.5
      pH 6.0 4.8-7.5
      azotyny ujemny ujemny
      leukocyty 500,0 0,0-10.0
      ciezar wlasc. 1,015 1,005-1,030

OSAD MOCZU W POLU WIDZENIA
      nablonki plaskie niel
      leukocyty 15-20
      erytocyty świeze 3-6
      sluz niel pasma

MORFOLOGIA KRWI
      WBC krwinki biale 19,4 4.0-12.0
      limfocyty 7,8 1,5-8,0
      limfocyty% 40,4 40,0-60,0
      MID 2,2 0,2-1,8
      MID% 11,2 0,1-7,0
      granulocyty 9,4 1,5-7,5]
      granulocyty% 48,4 35,0-55,0

RBC krwinki czerwone 3,81 4,20-5,20
      HGB hemoglobina 9,8 11,0-15,0
      HCT hematokryt 28,8 34,0-42,0
      MCV 75,6 80,0-96,0
      MCH 25,7 26,0-32,0
      MCHC 34,0 31,0-36,0
      RDW 15,0 11,5-14,5
      PLT 591,0 140,0-400,0
      MPV 7,0 7,0-12,0

ROZMAZ KRWI OBWODOWEJ
      Gran.obojet.o jadrze
      paleczkowatym 2,0% 1,0-6,0
      Gran.obojetn.o jadrze
      podzielonym 50,0% 35,0-55,0
      Limfocyty 40,0% 40,0-60,0
      Monocyty 8,0% 1,0-12,0

GLUKOZA W SUROWICY 98 70-105

To wszytstkie
      a wiecie co sie dzieje z tym lekarzem??
      • edie28 Re: Pytanie! 26.08.05, 10:20
        Widać po wynikach z krwi, że mały miał infekcję, hemoglobina bardzo mu spadła
        no i leukocyty podwyższone co świadczy o stanie zapalnym. Nie za bardzo
        rozumiem w wynikach moczu leukocytów, piszą, że było ich 500 a wpw 15-20 ???
        No, ale ja się tam nie znam -smile No i nie mogę zrozumieć dlaczego nie zrobili
        posiewu moczu, skoro uznali, że jest ZUM ????

Co do lekarza z forum to był właśnie z Gdyni. Pewnie z braku czasu przestał się
        pojawiać na forum. Poszukaj tak jak pisała Mami wątków "boglas1" w którymś
        podawał namiary na siebie, gdzie przyjmuje i nr telefonów.
      • edie28 Nr tel boglasa 26.08.05, 10:27
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=21437121&a=21440212
      • mami7 Re: Pytanie! 26.08.05, 14:00
        Powiem szczerze, że dziwaczne te wyniki.
        W moczu jedyne co to te leukocyty...
        Ciekawa jestem, czy dziecku coś się działo przy siusianiu i jak pobrałaś ten mocz?
        Ale nie wierzę w tym przypadku w pomyłkę.
    • emilap1 Re: Pytanie! 26.08.05, 09:38
      mam nadzieje ze odczytaciesmile
    • rogaliki7 Re: Pytanie! 26.08.05, 11:02
      sugeruje koniecznie wizyte u nefrologa i dalsze badania i przede wszystkim nie
      poddawac sie samemu robic bad. ogolne i posiewy w razie jakiejs niejasnej
      sytuacji zdrowotnej (wiem ze nie leczy sie wynikow ale moga troche rozjasnic
      sytuacje) bo kazde takie zakazenie i ta niesamowita goraczka nie do zbicia sa
      okropne!!! moja corka brala zastrzyki przez 10 dni(miala wtedy 10 m-cy) 2x
      dziennie Biofuroksym w domu na moje zyczenie pozniej w 8 dniu miala posiew
      ktory wykazal jeszcze bakterie i jeszcze 10 dni Amoksiklawu pozniej Furaginum
      oslonowo pol tabletki na noc no i zlecenie na cystografie ktora niestety
      wykazala reflux
      pozdr mama Kingi
    • emilap1 Re: Pytanie! 26.08.05, 17:09
      jak siusia to jest sius a potem przrwa i drugi raz troche,i czasem jeszcze trzeci raz troche no z takimi przrwami zancxzy sie(obserwowalam)no i przed sie wzdryga.
      a mocz do badania pobierali w szpitalu do woreczka.
      numer do lekarza z gdyni mam dziekuje i zadzwonie jak najszybciej,posiew robie we wtorek czyli ostatniego dnia antybiotyku.
      ja wogole zielona jestem w interpretacji wynikow tylko jak widze starzlki to sie martwie i wiem ze cos nie tak.
      czekam na dlasze info i bede na bierzaco pisac co dalej
    • emilap1 Re: Pytanie! 26.08.05, 17:42
      Acha zapomnialam dopisac ze nocny mocz brzydko pachnie
      • mami7 Re: Pytanie! 26.08.05, 21:00
        Masz zbadac nocny mocz właśnie i zapomnij o woreczkach wink
        Nie wiem z tym zapachem, może to jeszcze ta infekcja, albo leki...
        Niewątpliwie niefanie bardzo, że siusianie jest "przerywane". Musisz to koniecznie poobserwowac. Mozliwe, że w związku z tą infekcją, ale jesli nie to jest to kolejny powód do wizyty u specjalisty. Bywało tak wcześniej?
        • emilap1 Re: Pytanie! 26.08.05, 21:07
          wlasnie chodzi o to ze mocz cuchnie od jakiegos miesiaca,robilam zwykle badanie-nic nie wykazalo,a strzesie sie przy siusianiu tez dlugo gdzies 2 miesiace,a przerywane siusiu to widzialam 3 razy,przez przypadek(w tym miesiacu) i raz obserwowalam(w 1 dzien goraczki)
          • mami7 Re: Pytanie! 26.08.05, 21:28
            Nie wiem o co chodzi z tym trzesieniem wink Dzieci (i nie tylko) czesto tak mają, że sie tak otrzepują jakby przy siusianiu, to akurat sie zdarza.
            Takie reakcje, jesli nie są "normalne" to moga miec też różne podłoże.
            Ale jedno co możesz teraz zrobić, to obserwuj dziecko z tym siusianiem.
            Faktycznie, bo ten przerywany strumień może byc niepokojący. I z całą pewnością powinnas to wyjaśnic. Zatem obserwuj Malucha i pozapisuj, co gdzie i jak Cie niepokoi i potem skrupulatnie wszystko lekarzowi poopopowiadaj.
            Acha i ważne, żeby maluch sporo pił. Najlepiej jakies plyny obojetne, lekkie herbatki, woda.
    • emilap1 Re: Pytanie! 08.09.05, 12:37
      hej
      zrobiłam posiew
      bakterie coli 2000cfu/ml
      i jeszcze 2 inne
      entero costam 5000cfu/ml
      a drugie 2000cfu/ml
      kazali powtorzyc dla pewnosci
      • co-jest-grane Re: Pytanie! 09.09.05, 10:23
        Posiew wygląda na zanieczyszczony, powtórz jak najszybciej i upewnij się, że na
        wynik nie będziesz czekała dłużej niż 2-3 dni.Masz wyniki badania ogólnego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka