Dodaj do ulubionych

Poszerzenie w UKM

20.09.05, 21:38
Witam rodziców,
u mojego rocznego dzis synka poł roku temu wykryto poszerz w ukm po lewej
stronie, ma poszerzona miedniczke do 14 mm, przez pol roku nic sie nie
zmienilo, mam pytanie do was czy to samo mu przejdzie czy czeka go zabieg
chirurgiczny? jakie macie doswiadczenia?
leczymy sie u dr Krzemien ze szpitala na litewskiej, moze mi polecicie
jeszcze jakiegos innego nefrologa z W-wy?
pozdrawiam goraco
e.

Obserwuj wątek
    • grazka8 Re: Poszerzenie w UKM 20.09.05, 21:51
      Poszeżenie jeszcze nie jest bardzo dużo,może to być także taka uroda Twojego
      synka,póki co została jak narazie dokładna obserwacja.Norma jest do 11 mm.Z
      tego co wiem nie było jeszcze przypadku leczenia chirurgicznego.Czy Twoje
      dziecko miewało zumy? Jeśli tak to jak często?Czu miał jakies inne badania
      typu :cystografia ?
      • girly1 Re: Poszerzenie w UKM 10.10.05, 22:12
        a co to jest ZUM?przepraszam ale nie jestem az tak w temacie...mial robiona
        cystografie (nie wykazala refluksu), ponadto miał badanie atopowe nerek, w
        nerkach tez wszystko jest ok, tylko to poszerzeniesad no i codzienne branie
        furaginu, biedaczek;-(
    • muress Re: Poszerzenie w UKM 21.09.05, 15:05
      radziłabym jednak wizytę u nefrologa i badania moczu (ogólne+posiew). U nas
      też było widać "tylko" poszerzenie ukm, brak innych objawów, a jednak zum był i
      refluks jest obustronny..
    • twin2003 Re: Poszerzenie w UKM 22.09.05, 13:16
      Mam podobną sytuację. Mój niespełna dwuletni już synek ma niewielkie
      wodonercze - poszerzenie prawej miedniczki nerkowej do 1 cm. Wadę wykrylismy w
      2 miesiącu życia przy okazji robienia USG stawów biodrowych (lekarz zbadał
      nerki, gdyż stwierdził że wiele maluchów ma z nimi problemy). Jesteśmy pod
      opieką urologa dziecięcego z Rzeszowa. Synek jest po cystografii (nie ma
      refluksu) i po urografii (ma zwężenie prawego moczowodu). Robimy systematycznie
      co 2 miesiące USG nerek, na ostatnim wyszła dość znacząca poprawa, ale ciągle
      niewielkie ilości moczu zalegają dzecku w nereczkach. W listopadzie wybieramy
      się na scyntografię, aby zobaczyć jak pracują nerki. Jeżeli ok, to znaczy że
      taki urok jego nerek, a jeżeli nie to niestety czeka nas zabięg wycięcia
      zwężonego moczowodu. Tak więc jak widzisz kazda nieprawidłowość jest czymś
      spowodowana. Jeżeli jesteś po opieką nefrolaoga to nie masz się czym martwić,
      on na pewno skieruje cię na odpowiedznie badanie. Pozdrawiam
      • izi78 Re: Poszerzenie w UKM 23.09.05, 10:37
        witam, mam również podobną sytuację, Mój 9-miesięczny syn ma wodonercze
        prawostronne - poszerzonie miedniczki wykryte w 34 tygodniu ciąży.Jak tylko się
        urodził to miał robione usg i niestety potwierdziło się, jak miał 3 miesiące to
        cystografie (nie ma refluksu), urografie i scyntygrafie - Nerki pracują Ok.
        Bierze od urodzenia furagin (najpierw siraliden) i kontrolujemy mocz i co 2/3
        miesiące USG. Nic się nie zmienia, zakażeń nie ma dwa razy była ecoli,na
        początku,ale to chyba moje nieumiejętne łapanie moczu.Należymy do Nefrologa
        przy Akadcemi Medycznej w Gdańsku,ale teraz zmieniamy bo nie bardzo jestesmy
        zadowoleni.Pani dr poleciła przyjść za pół roku,poniewaz wada jest mala i nie
        ma potrzeby częstych wizyt.Ale wiecie jak to jest,chciałabym wiedzieć na
        bieżąco, poza tym nie potrafi powiedzieć, kiedy można odstwić furagin skoro nic
        się nie zmienia, zakażen nie ma i będzie potrzebny zabieg chirurg.Pozdrawiam
        serdecznie wszystkie Mamy i Maluszki.
        • girly1 Re: Poszerzenie w UKM 10.10.05, 22:25
          to ja tez popieram zmiane lekarza, my chodzimy do naszego co 3mies, przed kazda
          wizyta robimy badanie moczu i usg, mial juz 3 razy robione, na razie bez zmian.
          Nasza lekarka mowila ze odstawimy furagin jak poszerzenie zmniejszy sie do ok
          11mm, a ostatecznoscia bedzie zabieg...pocieszyla mnie ze i tak moje dziecko ma
          nalzejsza wade nerek jakie istniejąwink pozostaje czekac na poprawe!

pozdrawiam
      • girly1 Re: Poszerzenie w UKM 10.10.05, 22:20
        witam Twin,
        to mamy podobna sytuacje, moj synek ma tylko poszerzenie, nerki mu pracuja
        dobrze, przynajmniej tak bylo w maju, niedługo powtorzymy badanie jesli
        poszerzenie nie zniknie. Synek jest pod opieka dzieciecego nefrologa, ale dla
        pewnosci przejdziemy sie do jeszcze innego lekarza. Przed kazdym usg, ktore
        robimy co 3 mies modle sie o zmiene na lepsze, ale jak na razie nic sie nie
        zmienilo, moze to wymaga czasu, synek ma dopiero roczek, a wade wykrylismy jak
        mial 5 mies.
        Pozdr goraco

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka