Dodaj do ulubionych

Pampersy!!!

30.09.05, 17:11
Moja 6 miesięczna Laura wczoraj wyszła ze szpitala. Stwierdzono urosepse
(ogólne zakażenie organizmu) oraz odmiedniczkowe zapalenie nerek.
Najprawdopodoniej ma reflux moczowy tzn, mocz cofa się z pecherza moczowego
do nerek, w nerkach zalega i od tego poszło zakażenie. Reflux nie został
swierdzony na 100%. Problem polega na tym, że moja tesciowa uważa, ze
koniecznie trzeba zmienić pampersy na pieluszki tetrowe, zeby nie było
nawrotów. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Czy to jest słuszne??? Moim
zdaniem pampersy są wygodne i dla mnie i dla dziecka. Dziecko ma zawsze
sucho, czesto zmieniam pampersy. Poza tym moja mała przesypia całe noce a jak
przejde na tetrowe to co godzine bedzie budzic sie z płaczem. Czyż nie mam
racji? Moja tesciowa stwierdziła, że zdania na temat pampersów sa podzielone
i nie każdy uważa, że są takie dobre. Jak przekonać teściową do pampersów, a
może to ona ma rację? Poradźcie proszę. Pozdrawiam. Wierzę w Wasze
doswiadczenie. Jestescie za czy przeciw pampersom???

www.laura.bobasy.pl
Obserwuj wątek
    • aagulek Re: Pampersy!!! 30.09.05, 18:27
      witam, ja jestem za, uzywam i w sumie poza kilkoma razami gdy Magdula miala
      czerwone skorke na sisi (pomogl sudocrem) przez jeden dzien to nie mamy zlego
      doswiadczenia, wyczulona jestem na to kiedy robi kupki i od razu zmieniam,
      czasami za wczesnie, bo jeszcze cos doprodukuje, ale niewazne, zmieniam i juz,
      nie wyobrazam sobie tetrowek, a skoro masz inne zdanie na ten temat niz
      tesciowa to zakoncz temat raz na zawsze i juz, powiedz ze lekarz Ci kazal a
      wierze ze slowa nie powie wink przynajmniej w pampersie nie ma mokrej sisi a
      przy tetrowkach to niemozliwe..pozdrawiam,Agnieszka ps doswiadczenie mam
      mniejsze bo Magdula skonczyla 3 miesiace
      • mami7 Re: Pampersy!!! 30.09.05, 19:04
        U nas były pampersy, czesto zmieniane. Nawet jesli maluch się zsiusia i nie
        zmienisz pieluchy nie biega oblepiony moczem.
        Nikt nam nie sugerował zmiany na tetrówki, ale zachęcano do nocnika, ale na to
        też musi przyjśc czas.
        • grazka8 Re: Pampersy!!! 30.09.05, 19:15
          Kiedy poszłam na pierwszą wizytę do nefrologa i nasza lekatka zobaczyła Amelkę
          w tetrówce wyrzuciła ją do kosza ,pampersy i koniec zmianiaj co 3 godz w Waszym
          przypadku wystarczy po za tym nie już upałow więc spokojnie pampersy ,a jak
          teściowa będzie dalej marudziła to wyślij ją na na forum .Wytłumaczymy jej to
          bardzo grzecznie smilesmilesmile.
    • joln Re: Pampersy!!! 01.10.05, 11:55
      ja tez jestem za pampersami, nic dodac nic ujac do tego co powiedzialy
      dziewczyny.
      moze tylko to, zeby wietrzyc pupe miedzy przewijaniami, ja przewiajam co 2
      godz, w nocy nie, i po kupie obowiazkowo myje pupe pod kranem, wydaje mi sie,
      ze do glownie od kupy sa te zakazenia
      a sudocremu nie lubie, bo wchodzi w pipke, ciezko wymyc i przez to moze
      sie "tam" brud zbiera
    • katarzyna.br Re: Teściowa ma dużo racji 01.10.05, 13:33
      Twoja teściowa ma w dużej części rację (choć jak przpuszczam nie jest
      lekarzem) i duże wyczucie. Wedlug opinii wielu lekarzy (zdecydowanej
      większości) i najnowszych badań wynika że pampersy mogą być przyczyną refluxu.
      Zresztą byla już o tym mowa gdzieś na forum. Problem polega na tym że dziecko
      będące w pampersie nie wysikuje się do końca (oczywiście nie każde dziecko) i
      mocz zalega w pęcherzu przez co może się faktycznie cofać. W związku z tym że
      pampersy zatrzymują wilgoć dziecko nie odczuwa dyskomfortu dlatego może
      sobie "posikiwać" nie opróżniając pęcherza do końca.
      Z uwagi na powyższe nasz urolog kazal jak najszybciej nauczyć Ninkę robienia
      siusiu na nocnik żeby przestala chodzić w pampersach. I cóż się okazalo????
      Lekarz mial rację. Gdy jeździliśmy na kolejne badania kontrolne usg żeby
      sprawdzić czy mocz zalega w pęchzerzu, Ninka caly czas jeszcze sikala do
      pampersów - to każde badanie wykazywalo zaleganie (ok 10-15ml). Miesiąc temu
      bylyśmy na badaniu kontrolnym, od kilku miesięcy Ninka robi siusiu tylko na
      nocnik i co się okazalo - zero zalegania, Ninka wysikuje się do końca!!! Nie
      ukrywam że bardzo się cieszylam.
      Moja rada jest taka: pampersy napewno nie są dobrym rozwiązaniem, ale jeżeli
      już są to trzeba je bardzo często zmieniać i uczyć dziecka jak najszybciej
      sikania na nocnik (okolo 1 roku życia).

Pozdrawiam Was
      • grazka8 Re: Teściowa ma dużo racji 02.10.05, 00:29
        Wedlug opinii wielu lekarzy (zdecydowanej
        większości) i najnowszych badań wynika że pampersy mogą być przyczyną refluxu.
        Zresztą byla już o tym mowa gdzieś na forum. Problem polega na tym że dziecko
        będące w pampersie nie wysikuje się do końca (oczywiście nie każde dziecko) i
        mocz zalega w pęcherzu przez co może się faktycznie cofać. W związku z tym że
        pampersy zatrzymują wilgoć dziecko nie odczuwa dyskomfortu dlatego może
        sobie "posikiwać" nie opróżniając pęcherza do końca.
        Kasiu n tym forum było to pisane ,bo ja osobiście jestem w szoku.Jak dla mnie
        to totalny absurd ,reflux to wada ,którą się mały człowieczek (większy też )
        rodzi lub ją nabywa,ale to co piszesz to dla mnie to dziwne .Po pierwsze ,gdyby
        tak było to każdy nefrolog,urolog czy nawet lekarz ogólny informował Nas
        matki.Jeżeli masz faktycznie jakies dane czy linka to wrzuć go tutaj.
        • grazka8 Re: Teściowa ma dużo racji 02.10.05, 00:32
          Z nocnikiem jak najbardziej prawda, dlatego powinnysmy dzieci z refluxem sadzać
          już na nocnik od 6 miesiąca o ile dziecko siedzi.W ten sposób pracują mięśnie
          pęcherza oraz zwieracze.To jest udowodnione z tym się zgadzam.
          • katarzyna.br Re: Teściowa ma dużo racji 02.10.05, 12:11
            Nie jestem urologiem, powtarzam tylko slowa lekarza. Leczymy się u dr Skobejko
            a to chyba uznany autorytet w dziedzinie. Można wierzyć jej slowom lub nie, jak
            każdemu lekarzowi, zależy to tylko od nas. Dla mnie osobiście teoria jest
            przekonywująca, choć nie można generalizować - nie u każdego dziecka pampersy
            wywolają reflux, u niektórych mogą nasilić. Zresztą nie chce się wymądrzać bo
            nie jestem lekarzem.

Pozdrawiam
            • co-jest-grane Re: Teściowa ma dużo racji 02.10.05, 20:42
              No dobrze, ale jak się ma to do faktu, że refluks jest wadą wrodzoną?
              Fajnie by było poczytać coś na ten temat w literaturze fachowej (ma ktoś może
              jakieś materiały na ten temat?), bo nie lubię wierzyć na słowo, nawet
              autorytetom! wink

Być może kruczek tkwi w tym, że "niedosikiwanie" jest przyczyną zalegania,
              zaleganie zaś powoduje infekcje a infekcje mogą uszkodzić zastawki moczowodów i
              pośrednio wpłynąć na zwiększenie refluksu?
              To tylko dywagacje, ale czy są jakieś przekonywające dowody na to, że pampersy
              faktycznie są przyczyną niedokładnego opróżniania pęcherza przez dziecko?

Z drugiej strony patrząc - tetrówki narażają skórę dziecka na ciągły kontakt z
              moczem, a to może ją uszkadzać, ułatwiając bakteriom i grzybom osiedlenie się.
              • katarzyna.br Re: Teściowa ma dużo racji 03.10.05, 10:06
                Przy najbliższej okazji (choć może to trochę potrwać) zapytam doktor o jakieś
                materialy na ten temat.

Pozdrawiam
                • azosiolek Re: Teściowa ma dużo racji 03.10.05, 10:53
                  To zapytaj też, jaka jest pod tym względem różnica między sikaniem w pampersa i
                  w tetrówkę, bo jak dla mnie, na zdrowy rozum, to dziecko sikając w tetrówkę
                  szybko czuje, że ma mokro i to tym bardziej powinno go zachęcać do wstrzymania
                  się. No, ale to tylko moje przemyślenia, a ja autorytetem nie jestem...
                  • anakon Re: Teściowa ma dużo racji 04.10.05, 09:43
                    Dla mnie jest priorytetem, zeby sikanie w pampersy sie skonczylo, bo nie moge
                    mojej 2lata i 4m-ce panny przekonac, zeby wreszcie korzystala z nocnika(kupke
                    robi juz na nocnik ok roku, a siusiu nie) I moje osobiste doswiadczenia sa
                    takie: nie zawsze wyjmie sie na czas dziecko z pampersa, a niestety ich jakosc
                    ostatnio bardzo sie popsula (znaczenie lepsze sa fioletowe tesco)i dziecko ma
                    dosc wilgotna pieluszke w kontakcie z pupa(nie wsiaka mocz tak, zeby pielucha
                    byla sucha w dotyku-wiem bo nawet uwzgledniono mi reklamacje pampersow, a te po
                    reklamacji nie byly prawde mowiac lepsze od tych przed...)Na skutek tego
                    kontaktu z moczem, zdrowo podgrzanym moze sie jednak skora odparzac i
                    zauwazylam, ze moja Ola ma nadkazenia moczu wlasnie w czasie kiedy ma
                    zaczerwieniona pupe, nadkazenie samo sie cofa, bez zadnych lekow gdy skora sie
                    goi...(np po rywanolu).Tak wiec mimo szczerych checi pampersy nam na pewno
                    utrudniaja zycie i zastanawiam sie wlasnie nad przestawieniem na tetre, zeby
                    mala latwiej zrozumiala, ze mokro to mokro i trzeba wolac na nocnik, a
                    zostawienie jej w ogole bez pieluchy konczylo sie tym, ze siusiala dokladnie co
                    chwile, choc z gola pupa nie latala i nie wiem skad ona tyle moczu w ogole
                    miala...(chyba bylo jej bez tej pieluchy za zimno) Jestem wiec w stanie
                    zrozumiec, ze dziecko w tzw. papersach moze nabawic sie refluxu pozakazeniowego
                    (czyli nabytego)zwlaszcza przy wrazliwym ukladzie moczowym. Na pewno nie ma to
                    znaczenia przy wadach wrodzonych ,ale pewnie przetrzymywanie zbyt dlugie w
                    pozornie suchej, ale zasiusianej pieluszcze tez nie jest najlepsze, bo moze
                    sprzyjac nadkazeniom, zwlaszcza u dziewczynek. To tylko moje spostrzezenia, ale
                    pewnie nie sa takie do konca bezpodstawne i przypadkowe.(dodam, ze u Oli nie
                    wykryto refluxu, ale zakazenia sie zdarzaja...)
                    • co-jest-grane Re: Teściowa ma dużo racji 04.10.05, 10:36
                      > Na pewno nie ma to
                      > znaczenia przy wadach wrodzonych ,ale pewnie przetrzymywanie zbyt dlugie w
                      > pozornie suchej, ale zasiusianej pieluszcze tez nie jest najlepsze, bo moze
                      > sprzyjac nadkazeniom, zwlaszcza u dziewczynek.

Oczywiście, masz rację.Pampersa należy zmieniać tak samo często jak tetrówkę i
                      używać pampersów wysokiej jakości, co niestety wiąże się ze sporymi kosztami,
                      ale uważam, że jest bezpieczne. Chodzenie w tym samym pampersie przez pół dnia
                      jest niedopuszczalne - nawet jeżeli jest nieprzemoczony, staje się wylęgarnią
                      bakterii.
      • mami7 Re: Teściowa ma dużo racji 05.10.05, 18:58
        Większego absurdu jeszcze nie słyszałam. Faktycznie, jak by to łatwo było, ale skoro refluks jest wrodzony? Zreszta wszystko dziewczyny juz napisały.
        Ciekawa jestem tych wyników badań, pamietaj proszę spytac panią doktor.
    • mama1laury Re: Pampersy!!! 05.10.05, 18:37
      Ja zmieniam pampersy czesto. Nie oszczedzam na nich. W dzień co 1,5-2 godziny.
      W nocy mała spi w jednym, poniewaz nie budzi sie. Jezeli chodzi o nauczenie
      małej siusiania to sprawdzonym sposobem moich kolezanek jest zakładanie dziecku
      rajstopek samych. Siusiają wtedy w nie, maja mokre i siadaja szybciej na nocnik
      (podobno).Pozdrawiam.
      • maniakow Re: Pampersy!!! 06.10.05, 22:32
        Moja potrafi się zsiusiać w rajstopki i biegać w mokrych cały dzień - nawet
        ucieka przede mną, jak chcę jej zmienić smile)).
        Uważam, że bez różnicy w jakiej pieluszce jest dziecko - ważne aby były
        odpowiednio zmieniane smile. Nam nefrolog nakazała (po pierwszym poważnym zum) aby
        używać tetry prasowanej - chodziło o wybicie wszelkich bakterii (nie zawsze
        jest to możliwe w pampersach - takie jest moje zdanie) ale później nic nie
        miała przeciwko pampersom (oczywiście nie ceratkowym), no i najlepiej nauczyć
        dziecko korzystać z nocnika.
        Jeszcze miesiąc temu córcia biegała już w samych majteczkach, jedno małe
        przeziębienie i duży protest. Od tamtej pory znów są pieluchy sad, czy to kiedyś
        przejdzie?
        Pozdrawiam.
        P.S. Uważam, że warto od czasu do czasu przewietrzyć pupę dziecku czy to w
        tetrze (bez ceratek) czy w samych majtusiach smile.
        • anakon Re: Pampersy!!! 07.10.05, 12:22
          zazdroszcze...moja ma 28 m-cy i nijak nie moge jej namowic do siusiania na
          nocnik...a chodzenie w mokrych majtkach moze skutkowac u nas tylko
          przeziebieniem i nic z tego nie wynika. Tez spokojnie po chwili przyzwyczaja
          sie do chodzenia w mokrym i ma to gleboko...a do tego co chwile wtedy siusia i
          caly dom obsiusiany; lato nie pomoglo niestety...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka