Dodaj do ulubionych

bactrim a brak apetytu

28.10.05, 11:35
CZEŚĆ.W moczu u mojej córki wykryto bakterie proteus mirabilis(jak już
wcześniej pisałam)najpierw było to 10^5 po 2 dniach 10^3 ale pani doktor i
tak przepisała antybiotyk bo stwierdziła że to jest taka "wredna"bakteria że
lepiej się jej pozbyć całkowicie(chociaż dziecko nie gorączkowało).Od wczoraj
daje dziecku(PATRYCJA 7,5 miesiąca)bactrim wcześniej dawałam 7 dni furagin i
cakowicie straciła apetyt zjada po 20-30 ml i to najchętniej tylko mleka nie
mówiąc już o zupkach i kaszkach, których teraz nie je zupełnie.Nie wiem co
mam teraz robić i czym to jest spowodowane.Mam zatem pytanie czy macie
podobne doświadczenia? I co robić żeby apetyt się poprawił bo antybiotyk ma
brać 7 dni a potem jeszcze jakąś mniejszą dawkę. A może to nie wina
antybiotyku?
Obserwuj wątek
    • co-jest-grane Re: bactrim a brak apetytu 30.10.05, 23:50
      Leki oczywiście mogą wpływać na pogorszenie się apetytu, ale najprawdopodobniej
      przyczyną spadku apetytu jest właśnie ZUM.
      U nas zakażenie proteusem zawsze miało przebieg bezgorączkowy, jednak jest to o
      tyle wredna bakteria, że może spowodować krystalizowanie się kamieni w nerkach,
      dlatego leczenie należy bezwzględnie doprowadzić do końca.
      • aniaolak25 Re: pytanie do- co jest grane 31.10.05, 11:15
        z tego co pamiętam leczenie u Ciebie trwało 4 tyg.-tak.A ja boje się że moja
        córeczka wpadnie w jakąś anemie, albo się odwodni bo naprawde nie je zbyt
        dużo.Lekarz powiedział że baktrim ma brać 7 dni 2x2,5 ml a potem zmniejszy
        dawkę i będzie brać tylko wieczorem.Mam w związku z tym pytanie co powodowało
        u Twojego dziecka że tak długo był leczony.Ja mam potworne wyrzuty sumienia że
        może faszeruje ją antybiotykiem niepotrzebnie, bo byliśmy u 3 lekarzy i tak
        pani nefrolog powiedziała że skoro nie było nigdy gorączki to mała nie
        kwalifikuje się do cystografi i żeby nic nie podawać przepisała tylko furagin
        to samo potwierdziła jedna pani pediatra natomiast przy antybiotyku i
        cystografi upiera się inna pani pediatra, której posłuchałam i stąd te moje
        rosterki.Tak naprawdę to nie wiem czy to jest ZUM bo przecież proteus wyszedł
        10^3 i to chyba nie świadczy o zapaleniu. Napisz proszę co Ty o tym myślisz i
        jak wyglądały posiewy u Ciebie tzn ile było tego proteusa i jak sytuacja
        wyglądała po antybiotyku czy teraz już nie masz z tą bakterią problemów.
        Dodam jeszcze tylko, że podaję antybiotyk od 5 dni i sytuacja jest trochę
        dziwna bo mała przez 3 dni nie chciała jeść potem 1 dzień jadła ładnie i od
        wczoraj znów nie chcę jeść. Już nie wiem co robić.
        Diękuję za odpowiedz.
        pozdrawiam
        • co-jest-grane Re: pytanie do- co jest grane 02.11.05, 22:24
          > z tego co pamiętam leczenie u Ciebie trwało 4 tyg.

No to chyba lepiej pamiętasz, niż ja! smile)) Moja córka
          kilkakrotnie "przerabiała" kurację biseptolem i ... chyba już wszystkimi
          możliwymi antybiotykami (łącznie z tymi niedozwolonymi dla dzieci wink)
          Od pięciu lat jest osłonowo na furaginie. Fakt, że nie ma nadzwyczajnego
          apetytu, ale znam osobiście dzieci, które przez wiele lat są leczone
          profilaktycznie biseptolem na zmianę z furaginą (tydzień jednego, potem tydzień
          drugiego) i mają problemy z nadwagą z powodu nadmiernego apetytu. smile

> Lekarz powiedział że baktrim ma brać 7 dni 2x2,5 ml a potem zmniejszy
          > dawkę i będzie brać tylko wieczorem

To standard i naprawdę minimum, jeżeli bakteria ma być zwalczona do końca.

> pani nefrolog powiedziała że skoro nie było nigdy gorączki to mała nie
          > kwalifikuje się do cystografi i żeby nic nie podawać przepisała tylko furagin
          > to samo potwierdziła jedna pani pediatra natomiast przy antybiotyku i
          > cystografi upiera się inna pani pediatra

1.Tak jak już wcześniej napisałam - infekcja proteusem często przebiega
          bezgorączkowo i nie jest to w tym przypadku wyznacznik "ciężkości" zakażenia.
          2.A furagina, cóż... na proteusa po prostu nie działa. Nie zawsze większość
          lekarzy ma rację!
          3.Biseptol - bactrim nie jest antybiotykiem tylko bakteriostatykiem, istnieją
          antybiotyki o znacznie gorszych i częstszych działaniach ubocznych, które
          powszechnie stosuje się w nefrologii.

> Tak naprawdę to nie wiem czy to jest ZUM bo przecież proteus wyszedł
          > 10^3 i to chyba nie świadczy o zapaleniu. Napisz proszę co Ty o tym myślisz i
          > jak wyglądały posiewy u Ciebie tzn ile było tego proteusa i jak sytuacja
          > wyglądała po antybiotyku czy teraz już nie masz z tą bakterią problemów.

Ilość bakterii, na podstawie której można rozpoznać zakażenie zależy od sposobu
          pobierania moczu - jeżeli z cewnika, to 10^3 świadczy o zakażeniu. To teoria.
          A w praktyce, przede wszystkim bierze się pod uwagę inne objawy, tzn. głównie
          ropomocz - czyli występowanie leukocytów w moczu,odczyn ph - (jeżeli mocz nie
          jest kwaśny, to przy takim posiewie infekcja prawdopodobna, bo proteus
          alkalizuje mocz) i dolegliwości pacjenta (m. in. brak apetytu!, który może
          świadczyć u ZUM). Ponadto jeżeli mocz jest bardzo rozcieńczony lub za krótko
          przebywa w pęcherzu, albo podano już środek antybakteryjny, to posiew może
          wyjść zaniżony lub nawet fałszywie ujemny.
          My kilkakrotnie walczyłyśmy z proteusem, raz z nawrotami przez pół roku (nie
          zawsze był wrażliwy na biseptol), ale przedtem i potem były też inne
          bakterie. wink

Jeżeli córeczka pije dobrze, nie wymiotuje i nie ma biegunki, to nie musisz się
          martwić o odwodnienie, a leczenie radzę przeprowadzić do końca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka