Dodaj do ulubionych

cystografia - gdzie wykonać?

10.02.06, 21:57
Mojej szwagierki córka ma nawracające zapalenia dróg moczowych. Istnieje podejrzenie refluksu. Lekarz pierwszego kontktu dał małej
skierowanie na cystografię (chyba dobrze zrozumiałam). Czy ktoś z Was wie, gdzie taki badania mozna zrobić w Warszawie?
Szwagierka jest z okolic Białej Podlaskiej, a najbliższe miejscowości gdzie takie badania może zrobić to podobno Warszawa i
Lublin. Ja mieszkam w W-wie i wolelibyśmy aby takie badanie było zrobione w Warszawie ze względów "podróżniczo-odwiedzinowych".
Licze na waszą pomoc.
Anna
Obserwuj wątek
    • olczam Re: cystografia - gdzie wykonać? 11.02.06, 22:31
      W spółdzielni na Waryńskiego, w Damianie przy Wałbrzyskiej. Te miejsca polecił
      nam nefrolog. My robiliśmy w Damianie. Pozdr.
    • anets2 Re: cystografia - gdzie wykonać? 12.02.06, 13:24
      Witaj, moja córeczka ma refluks II st. Nam nefrolog polecił dwa miejsca:
      szpital MSWiA na ul. Wołoskiej i CZD w Międzylesiu. My cystografię zrobiliśmy w
      Centrum Zdrowia Dziecka z uwagi na to że jesteśmy pod ich opieką z innych
      powodów zdrowotnych. Samo badanie przeprowadzone fachowo i szybko w miłej
      atmosferze, bez przyjęcia na oddział - bezstresowo dla dziecka i rodziców.
      Wynik po upływie ok. 1 godziny. Badanie robiliśmy prywatnie - w czerwcu 2005
      był to koszt 110 PLN.
      Pozdrawiam
      Aneta
      • aniabar Re: cystografia - gdzie wykonać? 12.02.06, 15:38
        Niestety, dla nich koszt 110 zl to dużo. Już sam przjazd nieźle nadwyręży ich budżet. A czy coś wiecie na temat badań refundowanych - długie są kolejki? Coś mi się przypomina, że w CZD w ramach NFZ nie przyjmują wszystkich przypadków - tylko te poważne. Jaka jest procedura aby dziecko mogło mieć badania w Centrum? Jutro będę dzwoniła do obydwu szpitali, ale chętnie usłyszę opinię innych rodziców.
        Dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
        Anka
        • ms32 Dziekanów 12.02.06, 16:27
          Cystografię można na pewno wykonać w Dziekanowie Leśnym, nie wiem, jak z
          kolejkami.
        • magdalena.podlaska Re: cystografia - gdzie wykonać? 12.02.06, 21:31
          Wydaje mi się, że w CZD trzeba mieć skierowanie od lekarza z Centrum. Z
          nefrologów polecam dr Boguszewską. Bardzo miła, doświadczona, konkretna i
          pomocna. Tel. 022 815 13 03. Jeśli chodzi o kolejki, to bywa różnie i zależy od
          przypadku (jeśli istnieje potrzeba 'wciskają' kogoś do kolejki).
          I jeszcze istotna sprawa: do CZD trzeba mieć skierowanie od lekarza pierwszego
          kontaktu do np. poradni nefrologicznej.
          Pozdrawiamwink
          • magdalena.podlaska Re: cystografia - gdzie wykonać? 12.02.06, 21:37
            I jeszcze: do dr Boguszewskiej można dzwonić od ok. 9.00 do ok. 13.00-14.00
            (zazwyczaj codziennie w dni robocze, dzwoń do skutku).
            Cystografię można też zrobić w szpitalu na Szaserów. Tam wszyscy polecają
            doktora Rutkę.
            Cystografię robiłam w obu miejscach. Jest ok.
            Pozdrowienia
    • anets2 Re: cystografia - gdzie wykonać? 13.02.06, 08:08
      Witaj, my zdecydowaliśmy się na badanie prywatne ze względu na długi okres
      oczekiwania na badanie refundowane - w tamtym czasie ok. 2,5 m-ca. Mieliśmy
      skierowanie na cystografię od nefrologa. Z tego co wiem, aby wykonać to badanie
      w CZD w ramach NFZ trzeba być pod opieką "ich" nefrologa.
      Pozdrawiam, Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka