Dodaj do ulubionych

Mało siusia

20.08.06, 12:17
Co może być przyczyną, że dziecko mało siusia. Czy to normlane, że 3 letnie
dziecko robi siusiu 2-3 razy dziennie? Chyba coś jest nie tak jesli pije tyle
co zawsze.
Musze skontaktowac się z nefrologiem córki, tylko czy się wyrobię. Na dziś
mam termin porodu, ale może do jutra nie urodze.

Pozdrawiam.

Aga, Tyś (3l.) i Miś (40tc).
Obserwuj wątek
    • emily_70 Re: Mało siusia 20.08.06, 21:12
      Wydaje mi się, że również ma znaczenie to w jakiej ilości siusia. Jeżeli jest to
      2-3 razy dziennie, ale w sporej ilości, to chyba nie ma czym się martwić.
      Oczywiście nigdy nie zaszkodzi zrobić dodatkowe wyniki (mocz ogólny, usg).
      Doczytałam, że Twoja Martynka miała refluks III stopnia (dane z października
      2004). A jak jest teraz?
      • agassi78 Re: Mało siusia 21.08.06, 11:58
        Martyska juz nie ma refluksu. W grudniu 2005r. miała cystografię kontrolna
        która wykazała brak odpływów. Pamiętam, że płakałam wtedy ze szczęścia. A 2
        tyg. później okazało się, że jestem w ciąży. Zaczęłam się poważnie martwić bo
        to przecież rtg był a ja przy córce non stop byłam.

Teraz mamy kontrole moczu co 2mce i raz na pół roku albo i dłużej kontele u
        nefrologa. Jest dobrze.
        Wszystkim tego zyczę.

Aga
        • emily_70 Re: Mało siusia 21.08.06, 16:52
          Moja Julka również jest wyleczona z refluksu III stopnia (obustronnego). Tylko
          ja mam zupełnie odwrotny problem niż Ty, ponieważ mała siusia bardzo dużo (ok.
          10 razy na dobę, ale również w dużej ilości - w sumie ponad litr dziennie).
          Robiłam jej wyniki (mocz ogólny, posiew, usg, morfologię, kreatyninę i mocznik)
          i wszystko jest ok. Więc chyba nie ma czym się martwić. We wrześniu jadę do
          urologa na badanie kontrolne i myślę, aby poprosić o scyntygrafię, żeby upewnić
          się, że z nerkami jest wszystko w porządku.
          Z kolei co do Waszego problemu, to mam starszą córkę (8 lat), która będąc w
          wieku 3 lat siusiała bardzo niewiele (właśnie 2-3 razy), ale również nie piła
          tyle co Julka (ona potrafi wypić w ciągu dnia ponad 2 litry, pije też w nocy).
          Myślę, że po części jest to indywidualna sprawa każdego dziecka, chociaż zawsze
          należy wykluczyć chorobę.
          Co do Twojego dzidziusia, to życzę Ci szczęśliwego rozwiązania i ślicznego,
          zupełnie zdrowego maluszka (dobrze zrozumiałam, że to ma być synek?).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka