Dodaj do ulubionych

Przewlekly stan zapalny nerek

22.10.06, 23:03
Taka jest pierwsza diagnoza po usg, tym razem moich nerek. Czekam obecnie na
usg u specjalisty, ale mam pytanie, czy jest mozliwe przy wyniszczeniu nerek
(pierwsze usg pokazalo, ze sa w dosyc zlym stanie), aby wyniki badan moczu,
kreatyniny i mocznika byly mimo wszystko dobre?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Przewlekly stan zapalny nerek 22.10.06, 23:28
      masz jakas lacinska nazwe na diagnozie?? (tzn tym USG)
      • phantomka Re: Przewlekly stan zapalny nerek 23.10.06, 00:03
        Nie, bo usg nie bylo wykonywane przez radiologa specjalizujacego sie w nerkach.
        Natomiast moj nefrolog z akademii ocenia to na przewlekle, odmiedniczkowe
        zapalenie nerek. Czekam na kolejne usg i byc moze urodynamike.
        • madziulec Re: Przewlekly stan zapalny nerek 23.10.06, 12:47
          Poszukam czegos wieczorem i postaram sie cos odpisac.
          • phantomka Re: Przewlekly stan zapalny nerek 25.10.06, 19:36
            Madziulcu znalzlas cos moze? Przepraszam, ze sie tak przypominam, ale Ty pewnie
            masz tam jakas specjalistyczna skarbnice wiedzysmile
            • madziulec Re: Przewlekly stan zapalny nerek 25.10.06, 22:02
              Oj, dobrze ze sie przypomnialas ;_)
              Dzieki, juz szukam.
    • madziulec cos mam 25.10.06, 22:19
      Przewlekle odmiedniczkowwe zapalenie nerek jest nastepstwem powstania pozapalnych blizn w nerce.
      Na obraz kliniczny skladaja sie nawracajace epizody ZUM, obecnosc bialkomoczu o niewielkim zwykle nasileniu. Bywa to tez przyczyna kamicy nerkowej,a u kobiet powiklan w okresie ciazy.

nawczesniejszym objawem pogorszenia czynnosci nerek jest uposledzenie zdolnosci do zageszczania moczu, bedace nastepstwem uszkodzneia brodawek i rdzenia nerki, podwyzszone stezenie kreatyniny wystepuje pozniej.
      u 25% chorrych wystepuje bialkomocz, ktory swiadczy o obecnosci szkliwienia klebuszkow i jest zapowiedzia postepu niewydolnosci nerek. Nasilenie bialkomoczu wzrasta wraz z postepem choroby. Mozliwe jest wystapienie zespolu nerczycowego.

Postepowanie: wczesne leczenie, stwarzajacych ryzuyko pwstania nowych blizn ZUM i zapobieganie ich nawrotom, leczenei juz istniejacych powiklan, a zwlaszcza nadcisnienia, zwolnienie postepu niewydolnosci nerek.

Stanowi potencjalne zagrozenei rozwoju schylkowej niewydolnosci nerek. Ryzyko obciaza obecnosc obustronnych blizn, nadcisnienia tetniczego, bialkomoczu oraz podwyzszennie kreatyniny w surowicy.

Tyle. Szukac dalej?
      • phantomka Re: cos mam 25.10.06, 22:29
        Jejku dziekuje Ci slicznie - to wystarczy w zupelnosci, zeby uspokoic ciekawosc
        do nastepnej wizyty...rzeczywiscie, ciaza baaardzo mocno zepsula mi nerkisad
        Naprawde masz niezly arsenal wiedzysmile
        • madziulec Re: cos mam 25.10.06, 22:40
          E nie. Wciaz sie czegos ucze, czytam. Teraz kupilam 4 nowe ksiazki. Ale wciaz widze swoje braki...

Czas mi jest potrzebny. Jakie spodstawy mam,a le widze, ze glod wiedzy jeszcze wiekszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka