Dodaj do ulubionych

pisze po raz pierwszy....

22.02.07, 19:16
witam. jestem mama prawie 10 miesiecznego Alana. nasza nieprzyjemna przygoda
zaczela sie pod koniec grudnia. Alan dostal wysokiej goraczki. na szczescie
okazalo sie ze to 3 dniowka, tydzien pozniej znow, ale tym razem pojawily sie
bakterie w moczu. dostal antybiotyk i przez miesiac byl spokoj. pod koniec
stycznia znow wysoka temp i bakterie w moczu "po wyhodowaniu". kolejny
antybiotyk. ten uczulil mojego synka i dostal inny...po tygodniu znow
szpital....temp 40 stopni i antybiotyk...... tydzien temu to samo!!!! przez
wysoka temp dostal na oczach lekarzy drgawek i stracilismy z nim kontakt na
kilka minut. w pierwszym badaniu nie bylo bakterii i powiedzieli ze to wirus.
jednak dali do hodowania i wslasnie przed chwila zadzwonili ze bakterie znow
sa i zaczynamy 5 antybiotyk!!! koszmar!!!
6 marca mamy USG i takie jednao badanie....jestem w Kanadzie i oni podali
jakas dziwna nazwe. prosze o pomoc...badanie polega na wpuszczeniu kontrastu
do pecherza i ogladaniu jak to wyplywa i czy nie cofa sie do nerek. prosze o
podanie jak to badanie nazywa sie po polsku..
i jeszcze jedno: co moze powodowac pojawienie sie bakterii w moczu?
dziekuje za odp. jestem w tym temacie nowa...
pozdrawiamsmile
Inez
Obserwuj wątek
    • gusia210 Re: pisze po raz pierwszy.... 22.02.07, 20:26
      to badanie to cystografia mikcyjna
    • zuzka771 Witaj Inia1984 22.02.07, 20:26
      Mnie się wydaje, że to badanie to cystografia mikcyjna. O bardziej fachową
      odpowiedź proszę Madziulca.
      • inia1984 Re: Witaj Inia1984 22.02.07, 20:30
        dziekuje za odpowiedzismile
        a co moze powodowac nawracajace pojawianie sie bakterii w moczu?
        cos czytalam o pampersach, czy to prawda? czy zmiana pieluch pomoze?
        z gory dziekujesmile
        • zuzka771 Re: Witaj Inia1984 22.02.07, 20:38
          Przyczyną może być niedostateczna higiena lub wada układu moczowego.
    • madziulec Wezwana do tablicy ;)))) 22.02.07, 23:11
      Tak - badanie to cystografia mikcyjna. Polega na zalozeniu cewnika, wprowadzeniu soli fizjologicznej z kontrastem do pecherza, po to, by dziekco sie wysiusialo. Dzieki temu sprawdzamy czy mocz sie cofa czy nie, a jesli tak to jak daleko.
      To tak ogolnie - dokaldny opi sbadania jest na stronie www.zum.org.pl.

Mam pewne zastrzezenia co do sposobu leczenia Alana. Po pierwszym zakazeniu powinien dostac lek typu furagin lub urotrim by zapobiec dalszym nawrotom zakazen. Nie dostal go, stad nastapil nawrot zakazenia.
      No i oczywiscie - znow i znow.
      Mozna przypuszczac, ze jest refluks, skoro sa nawroty zakazen, choc oczywiscie zakazenia moga byc spowodowane roznymi przyczynami, czasem przeszkdami podpecherzowymi, zastawkami, niewlasciwym umiejscowieniem moczowodow w pecherzu czy tez np. pecherzem nadreaktywnym.
      Najprostszym badaniem by rozpoczac diagnostyke jest wlasnie cystografie - ona pokazuje czy mocz sie cofa - jesli tak, prawdopodobnie dzieje sie dlatego, ze zastawki w moczowodach sa niewyksztalcone. Sa rozne metody walki z tym, ale to nei czas na to, by teraz sie zastanawiac, co z tym robic, bo moze wcale nie to jest powodem.

Pytasz skad bakterie w moczu.. Hmmm... Na to nie do konca umiem Ci odpowiedziec, choc bardzo bym pewnie chciala. Wiem, ze sa dzieci majace sklonnosci, ze wzgledu na wade budowy ukladu moczowego. Wtedy te bakterie latwiej wnikaja. Moga tez kolonizowac cewke moczowa spod napletka.. Ale czesto jest tak, ze sami zakazamy swoje dzieci, bo.. jestesmy leniwi i po zrobieniu kupki przez male dziecko ni emyjemy go tylko wycieramy chusteczkami.

Co mozesz zrobic? Zakwaszac mocz. Bo kwasny mocz zapobiega zakazeniom. Dawac leki typu furagina czy trimetroprim (to jest wlasnie polski urotrim) [jak potrzebujesz nazw handlowych czy skladu - napisz] ale to Ci musi dac lekarz, bo podaje sie w zaleznosci od wieku dziecka.
      Napewno zrobic badania by stwierdzic, czy zakazenia sa wynikiem wady.
      A jak juz bedziesz wiedziala - ciag dalszy informacji wink))

Witamy w kazdym razie
      • inia1984 jestem ci bardzo wdzieczna:))) 22.02.07, 23:23
        za tak wyczerpujaca wypowiedzsmile)))
        a wiec, lekow takich jak furagin czy innych nie dostalam, od razu antybiotyk.
        mieszkam teraz w Kanadzie, ale mamy polska pediatre i ona dala antybiotyk.
        potem bakterii nie bylo.
        co do chusteczek to faktycznie....teraz juz od tygodnia myje Alanowi tylek pod
        woda i mydlem. mam nadzieje ze to cos da. pampersy zmieniam po kazdej kupie od
        razu, tak to co ok 2,3 godz.
        czy probowac juz wprowadzac nocnik? czy to cos pomoze?
        dzis zaczynamy kolejny antybiotyk, 6 marca badania.
        zastanawiam sie czy to po prostu tak sie pojawia....Alan od urodzenia byl
        zdrowiutkim dzieckiem, nic mu nie bylo...nawet pierwszy katar mial dopiero ok 7
        miesiaca zycia...a teraz co chwile...
        czy to tez wszystko moze miec jakis zwiazek ze zlobkiem? Alan chodzi tam od 3
        tyg oczywiscie z przerwami na chorowaniesad(((
        czy usg wylaze ewentualne wady w budowie ukladu moczowego?
        sorki za tyle pytam ale naprawde jeszcze nic nie wiem na ten temat.
        a o cystografii to zaraz poczytamsmile
        dziekismile))))
        pozdrawiam serdeczniesmile))
        • madziulec Re: jestem ci bardzo wdzieczna:))) 23.02.07, 09:27
          USG moze ale nie musi wykazac wad ukladu moczowego, choc jest pierwszym
          badaniem, ktore sie robi.
          Wprowadzenie nocnika.. Powiem Ci tak - moj Michas zaczal robic na nocnik
          swiadomie gdy mial dokladnie ponda dwa lata i.. wlasnie dokladnie wtedy
          przydarzylo nam sie jego najgorsze zakazenie ukladu moczowego jakie kiedykowliek
          mial. Nie wtedy kiedy latal w pampersach.
          Tak wiec nei mysle, by mialo to bezposredni zwiazek, choc wiem, ze siusianie na
          nocnik sprzyja oproznianiu pecherza i niezaleganiu w nim moczu.

Czy moze to miec zwiazek ze zlobkiem? Nie mysle. W zlobku dziecko lapie katary,
          grypki, chrypki... Ale.. z drugiej strony rowniez moze byc tak, iz opiekunki w
          zwiazku z wieksza iloscia dzici nie zwracaja tak duzej uwagi na higiene dzieci.
          • inia1984 Re: jestem ci bardzo wdzieczna:))) 23.02.07, 18:30
            dziekujesmile teraz to tylko musimy czekac na badaniasmile
            pozdrawiamsmile
            • brylan Re: jestem ci bardzo wdzieczna:))) 27.02.07, 05:56
              hej
              mamy b podobna historie, chyba dlatego, ze tez mieszkamy w kanadzie, tak tu
              lecza, tragedia!!!!
              julka miala 3 cykle:bakteria, badanie moczu-antybiotyk i po 3 tyg od zakoczenia
              antyb na nowo to samo
              nie moglam sie doprosic by dac cos na dluzej niz 7 dni, uwazam, ze bylo to
              tylko zaleczone
              teraz poszlismy do walk in, i wreszcie dostalismy to co pisze Madziulec ten
              tri....
              trzymam kciuki ze wreszcie bedzie lepiej
              ah i na specjalistyczne badania czekamy 4 miesiac, bedziemy miec 9 kwietnia w
              sickkids, najlepszym miejscu w kanadzie, bylismy w 'zwyklym' zakonczylo sie
              ogromna porazka, pani nie mogla sobie poradzic z zalozeniem cewnika.

jak masz ochote na kontakt to pisz: rfelczuk@yahoo.com
              • inia1984 Re: jestem ci bardzo wdzieczna:))) 28.02.07, 06:17
                bardzo dziekuje za wiadomoscsmile
                bardzo u nas podobnie, a teraz to jeszcze zapalenie oskrzelisad(((
                caly dzien spedzilismy na pogotowiu. my dostalismy szybko skierowanie na
                badania, mamy fantastyczna pania doktor. mam nadzieje ze u nas obedzie sie bez
                komplikacji w czasie badania.
                oczywiscie napisze jutro do ciebiesmile)))
                pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka