aleksandra19811 02.06.07, 11:28 Jestem nowai nie mam pojecia czy z refluksem ( jeśli nie ma znam w miąższu nerek)tylko cofa się mocz to fo nefrologa czy urologa ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Z tym refluksem to do nefrologa czy urologa ? 02.06.07, 11:42 Napisze to samo co na innym forum. Twoje dziecko nie ma zadnego refluksu. Ma lekkie poszerzenie UKM - w normie nawet (bo do 10 mm). Nie ma ZADNEGO refluksu, nie mialo badania CUM, bo nie ma wskazan. Badanie moczu jest ok. Dziecko nie ma historii medycznej kwalifikujacej je do wykonania cum, nie ma rowniez podstaw w USG by cokolwiek robic. Dziecko nie ma epizodow ZUM. Sorki, ale to jest wmawianie sobie choroby dziecka i musialam to napisac. Odpowiedz Link
aleksandra19811 Moja droga, poprostu się marwię 02.06.07, 11:54 Przypomnę Ci naszą "rozmowe" Zaniepokoiłam się, bo radiolog powiedział,że jest to odpływ z nerek do pecherze czy na odwrót. Dokładnie nie powtórze jak powiedział. Powiedział tez miała pełny pecherz a/i akurat nie siusiała mimo to. A piła godzine wcześniej. To mi wystarczy Mowil o odplywach pecherzowo-moczowodowych. Czyli tak zwanym refluksie. Jesli na USG widac byloby zastoj moczu mozna byloby przypuszczac (podkreslam!!! przypuszczac) refluks pecherzowo-moczowodowy. Pewnosc tego schodzenia daje badanie zwane cystografia mikcyjna. Więc ja rozumiem że można TYLKO PRZYPUSZCZAĆ. Chcę tylkosprawdzić. Jak jako matka mogę czekać i nie wiedzieć czy coś jest czy nie. Odpowiedz Link
madziulec Re: Moja droga, poprostu się marwię 02.06.07, 12:10 Dziecko nie siusia na zawolanie. Moze miec pelen pecherz. To nic nie oznacza. Oznacza to dobra prace nerek, ich filtracje, tyle. Dokladnie to, ze produkty przemiany materii zostaly przefiltrowane. Ile tu dzieci jest takich, ktore siusiaja nie wiem - kilka razy na dobe. Nie ma tak, ze godzine po wypiciu jest "prikaz" na siusianie. Refluks jest wtedy, gdy po wysiusianiu sie pozostaje mocz w pecherzu 0 tu czegos takiego nie bylo. Mi na rezonansie glowy wyszlo u mojego dziecka "niedokrwienie i niedotlenienie mozgu". Dziecko jest w super formie. Opis mam i przechowuje jako genialny obraz tego, ze opis to nie pacjent. Tu mowie Ci kolejny raz, ze opis nie wskazuje na odplywy pecherzowo-moczowodowe, zreszta nie ma historii medycznej wskazujacej na to. Dzieci z refluksem maja wielokrotne zakazenia ukladu moczowego, stad sa kierowane na USg, potem na cystografie. Nie sa kierowane ot, tak na widzimisie rodzicow, bo rodzicom sie uwidzialo robic kolejne i kolejne USG dziecka. Wybacz, ze podkreslam to kolejne i kolejne, ale wlasnie TY takl to robisz traktujac swoje dziecko prawdopodobnie jak kroliczka doswiadczalnego - a moze sprawdzimy czy nei ma takiej choroby. Jedna choroba? nie ma.. Hmmm.. No to robimy kolejne badanie. Inwazyjne .. Trudno. Robimy nastepne. Kazdy z rodzicow na tym forum stara sie oszczedzic dziecku jak najwiekszej ilosci stresu, w tym takze badan, ktore nie sa potrzebne, bo nei szukamy nowych chorob, jesli nei ma symptomow. Przepraszam, ze pisze tak ostro. Ale sprawdzanie to sugeruje od razu sprawdzic tez czy dziekco nei ma: bialaczki, autyzmu, zespolu downa... no co by tu jeszcze? Tylko czy nie szkoda Ci dziecka????????????????????? Odpowiedz Link
aleksandra19811 Re: To wcale nie tak ! 02.06.07, 12:22 dlaczego tak szukam ? , bo coś mi nie tak . "Mam taki problem. Od czego ta moja córka ciagle puszcza bąki, w nocy stęka budzi się puszcza armaty czasami po kilka razy w nocy ( nie mylić z kolką). Gdyby nie to to by przesypiała noc, bo w nocy już nie je, czasami pije. Odstawiłam wszystko pije tylko Bebilon Pepti 2 ( wczesniej nutramigen) uczulenie na białko) i wodę, debridat( na zaparcia), lekki roztwór wody z sliwką tak tylko dla smaku i też samą wodę, odpija pieknie po jedzeniu i piciu, w dzień też próka, ale szczególnie w nocy. Postaje probiotyk ( Lacidofil lub dicoflor 30). Ja już szału dostaje, wstaje w nocy i podnoszę ją,żeby łatwiej gazy odchodziły, albo kładę ją na brzuch ( długo nie wytrzymuje, bo nie lubi tej pozcycji) w osteteczności masuje jej brzuch, bo może ją to rozbudzić. W dzień prawie przy każdej zmianie pieluchy masuje brzuszek. JUż NIE WIEM CO ROBIĆ, jestem wykonczona. Nie mam juz pomysłów, dostawała esputicon, espumissan, sab simpex. Teraz, ponieważ cierpi na zaparcia a Debridat już nie pomaga, dałam jej Alvia syrop homeopatyczny ( bo też ponoć pomaga na zaparcia i wzdęcia),dałam też prawie rónocześnie debridat, espumissan 5 kropli i probiotyk. jakoś poprostu niemogę zrozumieć, że to sprawa indywidualna. " A lekarz powiedziła,że to od tego refluksu moczowego może bolec brzuch. więc czy przesadzam ? Odpowiedz Link
madziulec Re: To wcale nie tak ! 02.06.07, 12:25 No ok. Zrobilas badanie moczu. Wyszlo ok. Wiec to nie to. Nie iwem co to moze byc. Moze niedojrzalosc przewodu pokarmowego? Nie wiem. Gazy nie sa spowodowane refluksem moczowym. Odpowiedz Link
aleksandra19811 Re: Z tym refluksem to do nefrologa czy urologa ? 02.06.07, 12:07 Czy możesz mi powiedzieć , jakie są objawy refluksu. Czy mozliwe, że nie było go wcześniej. Jak badalismy ,mocz ok 3 m-ce temu. W jakich badaniach wychodzi prócz USG ? Odpowiedz Link
madziulec Re: Z tym refluksem to do nefrologa czy urologa ? 02.06.07, 12:15 Tlumacze Ci: - jest zazwyczaj tak: dziecko ma zakazenia ukladu moczowego, jesli sie powtarzaja lekarz daje skierowanie na cystografie mikcyjna, bo sa wskazania, gdyz zakazenia nie biora sie ot tak same z siebie (powoduja je rozne nie tylko refluks wady ukladu moczowego) - refluks moze byc wykryty przez cystpografie mikcyjna ale.. wysokie stopnie refluksu widac doskonale i na USG - wtedy po wysiusianiu sie jest zaleganie moczu w pecherzu moczowym Odpowiedz Link
magdamroziuk Re: Z tym refluksem to do nefrologa czy urologa ? 02.06.07, 17:35 Droga Aleksandro, pisałaś na forum alergie, że u Twojego dziecka wykryto glistnicę i ją leczycie. Więc to pewnie od tego takie problemy gastryczne. Refluks pęcherzowo - moczowodowy nie daje takich objawów, ból może być w dole brzucha od pęcherza, z tyłu wyżej - nerek - ale to raczej tylko w przypadku ostrego zakażenia. Mój synek miał opływ pęcherzowo - moczowodowy, a nigdy w życiu nie miał nawet kolki. Odpowiedz Link