Dodaj do ulubionych

czy może mieć refluks?

24.06.07, 17:30
Dziewczynki!

Basia urodzila sie z poszerzonym ukm lewej nerki/w ciazy miala obie
poszerzone/.Po trzech miesiacach poszerzenie zmniejsza sie.Mala nie miala
nigdy robionej cystografi,aby wykluczyc refluks..tak sobie myśle, czy gdyby
miala refluks poszerzenie ukm mogloby sie zmniejszac?Dodam,ze wyniki moczu
ogolnego ma w porzadku, posiew tez.Urolog odstawil jej juz nawet furaginum.
córka skonczyla 4 miesiace,i wydaje mi sie ze malo je/700 ml to max-od
poczatku jest na sztucznym mleku,do tego zjada pol sloiczka zupki czy
deserku,kaszki itp./, a taki apetyt ma juz ponad 2 miesiace..Martwie sie tym
refluksem...
Obserwuj wątek
    • muress Re: czy może mieć refluks? 25.06.07, 13:55
      u nas bez wątpienia jest refluks, obustronny zresztą, a poszerzenie ukm
      sukcesywnie się zmniejsza (w ciąży było największe, po porodzie mniejsze, usg
      robimy co roku i co roku jest lepiej - ostatnio już "tylko" 4 mm).

Nie powiem Ci, co robić, ale niestety obawiam się, że jak jest poszerzenie UKM,
      to refluks również jest. Na Twoim miejscu wybrałabym się do dobrego urologa.
      • muress ps 25.06.07, 13:57
        na furaginie jedziemy już ponad 2 lata mimo braku zum-ów (poza pierwszym,
        jeszcze przed włączeniem furaginy). Ale blizny pozapalne na jednej nerce
        zostały.
    • jotka_aa Re: czy może mieć refluks? 25.06.07, 15:20
      No niestety nie zgadzam się z odpowiedzią powyżej, poszerzenie ukm wcale nie
      przeświadcza o refluksie.Tak jest w naszym przypadku...poszerzenie również się
      zmniejsza, ale cystografia refluks wykluczyła.
      • muress Re: czy może mieć refluks? 25.06.07, 16:42
        ale ja wcale nie twierdzę, że na pewno refluks jest! Napisałam, że obawiam się
        i że polecam wizytę u urologa (choć przecież chodzą). Ja po prostu w takiej
        sytuacji wolałam mieć pełną diagnozę i tyle. Bo może być i tak, i tak - co
        pokazują przykłady Waszego i naszego przypadku smile.
        • agula801 Re: czy może mieć refluks? 25.06.07, 22:04
          dzieki Dziewczyny za odpowiedzi! a czy sa jakiekolwiek objawy refluksu?np. brak
          apetytu, gorączka?Chodzimy do Dr Czyża do Bios-u. To polecony, dobry
          lekarz..ale z drugiej strony bylam zdziwiona ze nie skierowal nas na
          cystografie..
    • agula801 gdzie na cystografie? 25.06.07, 22:20
      Dziewczyny czy mogę w takim razie zrobic cystografię bez skierowania?i gdzie
      najlepiej??albo moze poleccie prosze jakiegos dobrego urologa,zebym mogla sie
      skonsultowac w sprawie tego poszerzenia i ewentualnego refluksu...
      • aldan Re: gdzie na cystografie? 26.06.07, 17:19
        Ja poleciłabym ci dr Śmigielskiego też przyjmuje w Biosie to znakomity
        specjalista jeżeli uzna za stosowne zrobienie cystografi to na pewno was
        skieruje nasze dziecko wyciągnął z obustronnego refluksu V st pozdrawiam
      • mama_frania Re: gdzie na cystografie? 27.06.07, 16:03
        Bez skierowania raczej nie zrobisz badania. Nie wiem skąd jesteś, my robiliśmy w
        Warszawie na Waryńskiego i poszło bardzo sprawnie. Koszt 200zł. Na NFZ
        musielibyśmy czekać ponad pół roku, a synek miał nawracające zakażenia od 4
        miesiąca życia.
        • agula801 Re: gdzie na cystografie? 27.06.07, 22:04
          Jestem z Warszawy.Kurcze,caly sie tak zastanawiam...Corka rozwija sie dobrze,
          badania moczu i morfologia w porzadku,poszerzenie ukm zmniejsza sie, wiec nie
          wiem czy robic cystografie, przeciez to nic przyjemnego. Nasz urolog/DR Czyz/
          patrzac jedynie na zdjecia usg i badania stwierdzil,ze wszystko jest na
          najlepszej drodze do wyleczenia,nigdy nie wspomnial o mozliwym refluksie...ale
          z drugiej strony,gdyby bylo cos nie tak, mialabym straszne wyrzuty sumienia,ze
          nie zrobilam nic wczesniej...Dziewczyny powiedzcie jak Wasze Dzieci reagowaly
          na cystografie,czy to bolesny zabieg..?
          Agnieszka
          • muress Re: gdzie na cystografie? 28.06.07, 09:28
            no nieprzyjemny dla dziecka na pewno. Czy bolesny to nie wiem, bo przecież nie
            powie, mnie samą cewnikowanie nie bolało (choć nie jest to przyjemne uczucie),
            ale jednak dziecko trzeba przytrzymac, nie może się ruszczac i w ogóle jest to
            stres.

Kurcze, rozumiem Twoje rozterki - może po prostu dla spokoju sumienia idz do
            innego lekarza. Może rzeczywiście nie ma zagrożenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka