Dodaj do ulubionych

Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacje.

24.01.09, 19:38
Prosze o wstępne informacje czy badanie ogólne moczu mojej córki(10
miesięcy) jest dobry.Wreszcie trafiłyśmy do poradnii nefrologicznej
ale 2 wizytea mamy dopiero w piątek.

barwa-słomkowa
przejrzystość-zupełna
ph-kwaśny
ciężar włascviwy-1005
białko-nb
glukoza-nb
urobilinogrn-norma
bilirubina- (-)
ciała ket.-(-)
nabłonki płaskie-pojedyncze
leukocyty-poj.w preparacie.

Mocz został pobrany ok godz 18.00 i natychmiast zawieziony do
laboratorium.
Z góry dziękujue za wszystkie wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 24.01.09, 20:04
      Wg mnie jest ok.

A co sie dzieje, ze trafiliscie do nefrologa?
      • hanka20074 Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 24.01.09, 20:11
        Najpierw córka miała Klebsille pneum.,potem miesiąc spokoju i
        pojawiła sie e.coli choć nefrolog twierdzi ze ta bakteria pochodzi z
        zanieczyszczenia.
        Czyli do piatku moge spac spokojnie?Jeszcze robimy posiew ale wyniki
        juz do odebrania w poradni przed wizyta.
        • madziulec Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 24.01.09, 20:55
          i to jest mozliwe...
    • agata-k3 Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 25.01.09, 13:23
      Wyniki są dobre, ale mocz powinien być pobierany z rana (pierwszy poranny mocz),
      niby może to być bez znaczenia, bo przecież jeżeli jest infekcja to mimo
      wszystko powinno coś wyjśc, jednak z doświadczenia wiem że nie zawsze wynik taki
      jest miarodajny, chociażby wynik może być zafałszowany zbytnim rozrzedzeniem.
      • hanka20074 Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 30.01.09, 09:28
        Niestety naszej P.Doktor dziś nie ma więc tylko telefonicznie
        zostałam poinformowana że w posiewie wyszło
        e.coli 10^5.We wtorek mam znów zadzwonić do poradni.
        Natomiast wg asystentki nefrologa b.ogólne(wynik na poczatku postu)
        nie wykazuje ZUMU-u a ta bakteria w posiewie to prawdopodobnie z zew.
        I tu moje pytanie:czy to czekanie do wtorku nie zaszkodzi dziecku
        gdyby jednak się okazało ze to zakażenie?
        Mamy zalecone 1xdziennie nasiadówki z rumianku(zaczerwienienie sromu)
        +3xdziennie Detreomycyna.
        • agata-k3 Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 30.01.09, 09:48
          Miano 10*5 to troche dużo jak na zanieczyszczenie, ale u dziewczynki może to być
          np z dróg rodnych, wynik ogólny w moczu może być wogóle dobry a w posiewie będą
          wychodziły bakterie to jest tzw bakteriuria , dziecko może też nie miec wogóle
          objawów ZUM (taka sytuacja jest min u mojej córki), nefrolog twierdzi iż jeżeli
          nie ma zmian w moczu ogólnym to ZUM-u nie leczymy(córka przetrzymuje mocz-ma
          zaleganie moczu w pęcherzu), chce naszą sytuacje dodatkowo skonsultować z innym
          nefrologiem i czekam na dodatkowe badania min wziernikowanie pęcherza.
          Myśle więc że skoro badanie ogólne i u Was jest ok, a dziecko czuje się dobrze
          możecie zaczekać- oczywiście obserwuj dziecko w razie czego pędz do lekarza.
          A diagnozowaliście przyczynę?, robiliście badania np cystografie?
          • hanka20074 Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 30.01.09, 09:55
            Nie,cystografii nie było,było tylko usg(które wyszło prawidłowe).
            Dziecko jest pogodne co nawet stwierdziła pani nefrolog.Nie
            gorączkuje,je bez problemu,kupki sa oki,mocz nie pachnie jakoś
            specyficznie.
            Najpierw był zakażenie klebsillą pneum.(córka prawdopodobnie została
            nią zarażona w szpitalu na badaniu usg).Potem leczylismy
            antybiotykiem i był spokój tylko miesiąc.
            Zrobiłam mały wywiad w rodzinie i wszyskie dziewczynki miały e.coli.
            Czyżby to dziedziczona skłonność do zakażeń?
            • agata-k3 Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 30.01.09, 10:14
              Zacznijcie diagnozować przyczynę, inaczej bądziecie leczyć tylko skutek i
              kręcić się w kółko. Zróbcie cystografie, może to np refluks, z tego co wiem
              jeżeli jedno dziecko w rodzinie ma refluks to jest duże prawdopodobieństwo
              wystąpienia refluksu u następnego dziecka. Na ten temat jednak się nie wypowiem
              bo nie chce nikogo wprowadzać w błąd.
              • hanka20074 Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 04.02.09, 09:36
                Do poradnii nefrologicznej dostaliśmy się dopiero w styczniu br.więc
                mam nadzieję że lekarz prowadzący zanjdzie przyczynę(przede
                wszystkim zlecając dodatkowe badania).
                3 juz posiew wykazał e.coli 10^5 a mimo tego nefrolog nic z tym nie
                robi,tzn.jak ona twierdzi moja córka nie ma tej bakterii.Pobierając
                mocz do posiewu staram się zachwoać wszystkie wskazówki
                dot.pobierania ww materiału a mimo tego nefrolog nie wierzy tym
                wynikom.
                Czy to że 3 pod rząd wyniki pokazują tą samą ilość zakażenia 10^5 to
                znaczy ze bakterie już nie "rosną"?I czy takie odwlekanie nie ma
                negatywnego wpływu?
                • agata-k3 Re: Wyniki b.ogólnego moczu-proszę o interpretacj 04.02.09, 16:45
                  Bardzo często lekarze skarżą się na nadrozpoznawalność ZUM. Wielokrotnie
                  spotkałam się z tym że lekarze twierdzą, że posiew moczu jest bardzo mało
                  miarodajnym badaniem (ok 45%)i bakteri poniżej miana 10*5 wogóle nie biorą pod
                  uwagę jako zakażenia , dopiero zmiany w moczu ogólnym np leukocyty wskazują na
                  stan zapalny, gdyż dziecko z prawidłowym układem immunologicznym w ten sposób
                  reaguje na istniejącą infekcje. POlecam np artykuł dr Czyża z CZD na ten temat.
                  Osobiście sama nie wiem jak podejść do tego tematu, gdyż sama mam dziecko z
                  nawracającymi ZUM ami w posiewie a wyniki ogólne moczu zazwyczaj są prawidłowe.
                  W dodatku odkąd córka chodzi do przedszkola kazdy wynik jest inny . Dla
                  przykładu tydzień temu 120 leukocytów, a dziś +1 ( w osadzie 4-6) czyli w
                  normie, ale córka nie dostawała żadnych leków czyżby sam organizm zwalczył???
                  Nam nefrolog uporczywie twierdzi że to wynik zalegania moczu a Zum dziecko nie ma
                  • hanka20074 To kolejne wyniki b.ogólnego moczu 04.02.09, 20:30
                    Dziś odebrałam kolejne wyniki b.ogólnego:
                    barwa-słomkowa
                    przejrzystośc-zupełna
                    ph-kwaśny
                    białko-nb
                    glukoza-nb
                    urobilinogen-norma
                    bilirubina-nb
                    ket-nb
                    nabłonki płaskie-pojedyńcze
                    leukocyty-1-4 wpw
                    flora bakteryjan-b.obfita.

Martwić się tymi wynikami(w piatek wynik posiewu)?
                    • agata-k3 Re: To kolejne wyniki b.ogólnego moczu 06.02.09, 16:31
                      wyniki nie są złe, a co w posiewie?
                      • hanka20074 Re: To kolejne wyniki b.ogólnego moczu 09.02.09, 09:20
                        Niestety posiew nie jest dobrysad
                        10^5 e.coli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka