Dodaj do ulubionych

irish coffee

25.09.04, 15:36
wie ktosik moze jak sie ja robi? slyszalam ze jest z wiskey :)) Frida...co Ty
na to?
Obserwuj wątek
    • frida2 Re: irish coffee 25.09.04, 16:20
      A frida na to... że chętnie by wychyliła taką kawkę, ale whiskacza w domu ni
      ma :) Ale rzucam Ci przepisik. Kurcze... napiłabym się no... hmm... ale nic
      to... cos wymyślę :)))
      IRISH COFFEE
      Składniki:
      -ciepła kawa czarna (3/4 szklanki),
      -1 miarka Irish Whiskey,
      -1 łyżeczka cukru pudru, ciekła biała śmietana.
      Rozgrzać szklankę. Wlać do niej ciepłą kawę czarną na 3/4 szklanki. Dodać: 1
      łyżeczkę cukru pudru, 1 miarkę Irish Whiskey. Wymieszać łyżką. Polać ciekłą
      białą śmietaną i podać na ciepło.
      Smacznego! :))))))
      • bestbart Re: irish coffee 26.09.04, 10:08

KLASYCZNA RECEPTURA
        1. wygrzać parą lub gorącą wodą goblet (rodzaj kieliszka - kufelek lub
        kieliszek balonowy do napojów gorących o poj. ok. 150 - 200 ml),
        2. wlać 40 ml dobrej jakości irlandzkiej Whiskey (np. Jameson, Tullamore Dew,
        itp),
        3. dodać trzy kostki cukru,
        4. następnie 150 ml gorącego, mocnego naparu kawy,
        5. zamieszać i udekorować czepkiem z bitej śmietany (koniecznie schłodzonej).
        Dużej satysfakcji i niezapomnianych wrażeń przynosi picie gorącej kawy poprzez
        zimną warstwę bitej śmietany.
        W czasach późniejszycyh cukier zastąpiono cukrem brązowym (brown sugar - cukier
        trzcinowy) np. demerarą, która dzięki zawartości melas dawała dodatkowy
        niepowtarzalny smak. Powstało przy tym wiele oryginalnych sposobów
        przygotowywania Irish Coffee: np. ogrzewanie w goblecie nad płomieniem whiskey
        z cukrem (bardzo widowiskowe) czy flambirowanie w trakcie przyrządzania. Ale to
        już zależy od pomysłowości, fantazji i sprawności barmana.
        Dla niezwykłych wartości smakowych warto umieścić ten klasyczny już hot drink w
        swoim menu.

Fantastyczny i podnoszacy na duchu!!!!
        BArtosz
        • impostor Re: irish coffee 26.09.04, 17:14
          bartoszu, jesli jestes laskaw...
          milo ze w koncu napisales cos od siebie (choc wyglada to na tekst wklejony),
          ale jesli mozesz, to odpusc sobie spamowanie foruma, bo nie wydaje mi sie aby
          Twoje posty byly jakos masakrycznie interesujace... krotko mowiac smiecisz.
          milo ze jestes, pisz jak najwiecej. ale nie przedkladaj ilosci ponad jakos pliz.
          pozdrawiam.
          • bestbart Re: irish coffee 26.09.04, 17:29
            sie ma
            wysyłam to co mi sie podoba i nie bedziesz mnie ograniczał. Tekst nie jest
            wklejony a jeżeli interesuje cie jesgo historia to gratuluje dociekliwosci.
            Szpieguj kogos innego. Ja sie ciebie nie czepiam i nie dociekam co ty
            wypisujesz. Skad mozesz wiedziec zy kogos to zainteresuje czy nie . to tylko
            twoja prywatna opinia.
            Keep away from me - you little spy!!!!
            • frida2 Re: irish coffee 26.09.04, 17:42
              bestbart napisał:

>Skad mozesz wiedziec zy kogos to zainteresuje czy nie . to tylko twoja
              prywatna opinia.

Chyba widać, że nie interesuje to nikogo, bo nikt na Twoje posty nie odpisał
              drogi kolego. I nie tylko ja podzielę opinię Impostora.

Skoro już zajrzałeś na forum to chyba nie po to by obrażać, ale by pogadać? A
              może się mylę?
              • impostor Re: irish coffee 26.09.04, 17:43
                no i wzial i fride zdenerwowal, no... i teraz nam sie wszystkim dostanie :))
            • bestbart Re: irish coffee 26.09.04, 19:40
              po pierwsze to nikogo nie obraziłem bo chyba jest dla wszystkich rzeczą
              normalną , że forum jest po to aby wyrażać wlasne opinie dotyczące pewnych
              kwestii, a podrugie nie lubie i chyba nikt nie lubi kiedy ktoś komuś zarzuca
              bezpodstawność pewnych wypowiedzi. Ja nikomu czegoś takiego niee wyrzucam i nie
              ma zamiaru tego robić wiec dlaczego jest to czynione wobec mojeje osoby??
              • oka2 Re: irish coffee 26.09.04, 20:06
                qrcze, qrcze co sie dzieje.... >:/ ?
              • frida2 Re: irish coffee 26.09.04, 21:40
                bestbart napisał:

>dlaczego jest to czynione wobec mojeje osoby??

Bo spamujesz! Nikt nie broni Ci pisać, wręcz przeciwnie, każdy nowy forumowicz
                cieszy, ale z łaski swojej pisz coś co innych zainteresuje, bo póki co tak nie
                jest skoro żaden Twój post odzewu się nie doczekał.
      • oka2 Re: irish coffee 26.09.04, 20:00
        dzieki wielkie :)) pozdro
        • frida2 Re: irish coffee 26.09.04, 21:33
          Nie ma za co :) również pozdrawiam! :))
    • frida2 irish coffee... 22.10.04, 19:17
      teraz bym się napiła...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka