parkowy
13.09.05, 09:58
Proste pytanie : czy ktoś zna początki powstania forum miejskiego przy Gazecie Wyborczej?Nie mam tu na myśli konkretnego miasta,po prostu,dlaczego forum? Odpowiedź na to pytanie może rozwiać wiele wątpliwości dręczących niektórych z nas. Pierwsze fora powstały przy lokalnej mutacji Gazety,w celu komentowania artykułów tam zamieszczonych.Tak jest do chwili obecnej,wystarczy zerknąć na którekolwiek forum z dodatkiem lokalnym.Wyróżnikiem owych komentarzy są ikonki przed wątkiem.Gazetę czytają również mieszkańcy nie obdarzeni takim dodatkiem,a mający potrzebę popisać w gronie swoich współmieszkańców.Dla nich powstały mniejsze fora,takie jak forum Grudziądz.Gazeta ułatwiła sobie sprawę kanalizując,jak to się brzydko mówi,lokalne przepychanki na właściwe miejsca.Małe fora zostały zdane wyłącznie na siebie,a ich los można prześledzić zerkając na link "forum regionalne".Większość z nich umiera z powodu braku tematów,czy wręcz chętnych zechcących wpisać cokolwiek.W takim stanie było nasze forum jeszcze parę lat temu.Pukałem wiele razy,jedynym odezwem była jedyna odpowiedź byłego mieszkańca,obecnie warszawiaka (pozdrawiam Silnego).Dlaczego zacząłem tu pisać?Jak prawie wszyscy,sentyment do rodzinnych stron.Jestem wdzięczny osobom,które zechciały dzielić się wspomieniami o Grudziądzu,komentować jego obecne oblicze.No właśnie,w zalewie wątków o d.... Mandarynie,czy MR,KOMENTUJEMY.Raz pesymistyczne,innym razem optymistycznie,ale nadal komentujemy.Nikt bierze sobie na barki,lata doświadczeń robią swoje,zmian świata,nawet tego naszego,lokalnego.Czy oczekuję zbyt wiele mogąc po prostu pogadać sobie w gronie życzliwych mi osób o,jak by to dosadnie napisał CzCh,d... Marynie? Nie znaczy to wcale,że przyszłość miasta mojej młodości jest mi całkowicie obojętna.Od tego mam inne fora,teraz w zaniku z powodu destrukcji forumowiczów.Nie ma też żadnych złudzen,że moje pisanie może w jakikolwiek sposób wpłynąć na politykę władz miasta.Osobom myślącym coś zmienić za pomocą forum, szczerze współczuję.
p.s.
linki do innych for o Grudziądzu :
grudziadz.com.pl/forum.php?strona=3
www.gpmedia.pl/
www.grudziadz.pl/ (strona miejska niestety nie ma już forum,to reakcja władz na krytykę mieszkańców)
Dodo,serdeczna prośba do Ciebie.Porównaj styl i treść w/w for i odpowiedz sobie,czy chcesz aby nasze forum wyglądało podobnie?Przyjęliśmy Ciebie z otwartymi ramionami,Ty nas obrażałaś.Pisałaś,że jesteś nowicjuszem na forum,dlatego pozwoliłem sobie napisać dziś więcej niż zazwyczaj,wyjaśniając istotę forum.Szanuję Twoje zdanie,uszanuj nas również.pzdr