21.09.05, 16:24
W Grudziadzu znikaja reklamy znad sklepow, takie, ktore wystaja pionowo i
objasniaja, gdzie jest co. Fakt, ze niektore byly straszne, ale teraz nie ma
prawie zadnej. Niedlugo trudno bedzie trafic i znalezc odpowiedni sklep czy
firme. Nie wiem co to jest ,ale pewnie jakis nowy pomysl naszych urzednikow?
Obserwuj wątek
    • trawolta Opłata za zajęcie pasa ruchu 21.09.05, 16:45
      Za takie reklamy placi się podatek do miasta - w Grudziądzu jest on wyjątkowo
      wysoki. Opłata istnieje od dość dawna ale nie była egzekwowana. Teraz się za to
      wzięli i pewnie ludzi nie stać to zdejmują.
      • chetor Re: Opłata za zajęcie pasa ruchu 21.09.05, 17:28
        Wzięli się od teraz, a opłat chcą zaległych z odsetkami?!
        • parkowy Re: Opłata za zajęcie pasa ruchu 21.09.05, 23:15
          Pewnie urzędnicy jednak czytają nasze forum.:)Tyle razy krytycznie ocenialiśmy reklamy psujące elewacje kamienic na rynku.Po to są okna wystawowe,by się odpowiednio reklamować.Jeśli dobrze pamiętam,kawiawiarnia Kolorowa miała kiedyś dyskretny neon umieszczony od wewnątrz.Nie można by do tego wrócić?
          • chetor Re: Opłata za zajęcie pasa ruchu 22.09.05, 11:22
            Taaaaak, ten neon robił za całą ponurą rzeczywistość rynku.
            • trawolta Re: Opłata za zajęcie pasa ruchu 22.09.05, 11:37
              A ja jak przez mgłę kojarzę tylko neon nad KMPiK z napisem Books, Knigi, Bucher.
              • toja50 Re: Opłata za zajęcie pasa ruchu 23.09.05, 11:28
                Oplata za zajecie pasa ruchu to zupelnie co innego. Placi sie ja przy kazdej
                okazji zajecia. Za reklamy zas, jak sie dowiedzialam, wprowadzono zupelnie
                odzielny podatek i do tego dosc wysoki, wiec wszyscy zdejmuja. Prywatne
                kamienice tez sa objete tym podatkiem, kolejnym zreszta. Czyli jest to podatek
                od zajecia powietrza:-)
                Swoja droga, gdyby miasto to dobrze przemyslalo i wprowadzilo symboliczna
                oplate, mialoby z tego jakies pieniadze a tak nie ma nic.
                Czyli normalnie:-(
                • trawolta Opłata za zajęcie pasa ruchu 03.10.05, 09:08
                  Z dzisiejszej Pomorskiej
                  Znikające reklamy

Znad chodników w śródmieściu Grudziądza zdejmowane są reklamy. Właściciele
                  wielu sklepów i punktów usługowych przeraziły wprowadzone przez Radę Miejską
                  stawki opłat.

- Za kolorową reklamę mojego sklepu, umieszczoną w formie "semafora" nad
                  chodnikiem zapłacić mam teraz 8 złotych za jeden jej metr kwadratowy dziennie.
                  Ponieważ reklama jest dwustronna, mam płacić podwójnie. Mnie na to nie stać,
                  więc reklamę zdemontuję - martwi się jeden z handlowców.
                  Potwierdza to Mirosław Jagodziński, kierownik Wydziału Inżynierii
                  Miejskiej i Gospodarki Komunalnej grudziądzkiego Ratusza. - Do prowadzenia
                  postępowań w tych sprawach zobowiązany jest wydział, którym kieruję. Od
                  większości handlowców i usługodawców w Grudziądzu, którzy swe sklepy i
                  warsztaty reklamowali na tablicach umieszczonych nad chodnikami, otrzymujemy
                  informacje, że je zdemontują.
                  W grudniu 2003 roku znowelizowana została ustawa o drogach publicznych.
                  Zmianie uległy także interpretacja określenia "pas drogowy" i stawki opłat za
                  jego zajęcie. Okazuje się, że w świetle ustawy "pas drogowy" rozciąga się nie
                  tyko poziomo, ale także pionowo - od fundamentów domów stojących przy ulicy w
                  nieskończoność.
                  - Wszystko co rzuca cień na chodnik, wchodzi tym samym "w światło" pasa
                  drogowego i jest jego zajęciem - dodaje Mirosław Jagodziński. - Reklama płaska,
                  przytwierdzona do ściany, jeżeli nie wychodzi poza obrys budynku nie jest
                  zajęciem pasa drogowego i nie jest wymagana za nią opłata.
                  Ludowe przysłowie mówi , że chytry dwa razy traci. Mamy tego przykład.
                  Wymyślone przez radnych horrendalne stawki miały wzbogacić kasę miejską. A
                  sprawią, że reklamy znad chodników trafią za darmo, jako płaskie plansze, na
                  ściany budynków.
                  (woj)
                  3 Października 2005
                  • chetor Re: Opłata za zajęcie pasa ruchu 03.10.05, 09:54
                    Już też o tym czytałem. Zmiana przpisów swoją drogą, a pazereność miasta swoją :(
                    • toja50 Re: Opłata za zajęcie pasa ruchu 03.10.05, 16:05
                      A chodnik musze sprzatac sama i odsniezac:-)
                      • parkowy Re: Opłata za zajęcie pasa ruchu 03.10.05, 17:20
                        Nowe przepisy są dowolnie interpretowane,czasami dochodzi do absurdu.W Szczecinie zażądano opłaty za zajęcie pasa drogowego od wspólnot ocieplających budynek.Haracz uzasadniono zwiększeniem obrysu budynku.Niejako przy okazji wspomiane budynki opodatkowano nową kwotą podatku gruntowego.:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka