Dodaj do ulubionych

Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA !

03.07.06, 22:55
Klimek musi być odbudowany i w tym wątku oczekuje wpisów nie o tym co muszą
władze zrobić lecz co TY zrobiłeś dla odbudowy.
Oczekuje umieszczenia tu nr konta i deklaracji rzeczowych.
Czy poniższy tekst ze strony
www.klimek.grudziadz.com.pl/zalozyciele.htm jest aktualny ?

Zanim nas zarejestrowano
Jeszcze przed rejestracją Komitetu, Paweł Grochowski wygłosił
referat "Idea odbudowy wieży Klimek i szanse jej realizacji"
na spotkaniu promocyjnym książki "Grudziądz miastem Chrystiana. Materiały
posesyjne z II Sympozjum 'Grudziądz miastem Chrystiana' 4.12.1998 r."
zorganizowanym w centrum Kształcenia Ustawicznego
w Grudziądzu 25 kwietnia 2002 r.

Powstanie, cel

Wiele osób związanych z Grudziądzem czy to poprzez odwiedziny,
czy fakt jego zamieszkiwania, mówiło o konieczności przywrócenia
miastu pięknego punktu widokowego, którym była wieża Klimek.
Z jej to wierzchołka rozciągała się niezwykła panorama od Chełmna
i Świecia aż po Nowe, jak i na miasto. Ale Klimek to nie tylko widoki,
to także zabytek, to także korzenie miasta, jego początki. Od wieków
królując na Górze Zamkowej wieża ta była nie tylko wyróżnikiem Gru-
dziądza, ale przede wszystkim najstarszym zabytkiem przeszłości.

Dlatego też 6 maja 2002 r. grupa grudziądzan, miłośników historii
miasta, zebrała się by wspólnie, odbudować Klimka - symbol i ozdobę
panoramy miasta. Podczas tego ważnego spotkania podjęto uchwałę
o powołaniu Społecznego Komitetu Odbudowy Klimka, wybrano wła-
dze stowarzyszenia, uchwalono statut.

Teraz
Komitet liczy 100 członków zwyczajnych oraz 7 członków nadzwyczajnych.

Do członków wspierających należą:
1. Muzeum w Grudziądzu
2. Polskie Towarzystwo Geograficzne Koło w Grudziądzu
3. Polski Związek Filatelistyczny Koło Miejskie w Grudziądzu
4. Grudziądzkie Towarzystwo Kolekcjonerów i Miłośników
Sztuki Dawnej "Pomorze"
5. Koło Miłośników Dziejów Grudziądza
6. Towarzystwo Opieki nad Zabytkami Oddział w Grudziądzu
7. Polskie Towarzystwo Historyczne Oddział w Grudziądzu

Komitet jest stowarzyszeniem zarejestrowanym, swą działalność
opiera na pracy społecznej członków.
Zarząd tworzą:
Paweł Grochowski
Zbigniew Maciejewski
Janina Guniewicz
Janusz Hinz - przewodniczący
- wiceprzewodniczący
- sekretarz
- skarbnik

Siedziba Komitetu:
Centrum Kształcenia Ustawicznego
ul. Legionów 2
86-300 Grudziądz
tel. 0 56 45 13 631
fax 0 56 45 13 632
e-mail klimek2002@interia.pl
Bank Spółdzielczy w Łasinie
nr konta 44 9500 0008 0009 3839 2000 0001
Obserwuj wątek
    • ac3 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 05.07.06, 00:10
      jestem za odbudową Klimka, sporo aciekawych informacji na
      www.grudziadz.net.pl
      • naata Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 05.07.06, 13:43
        W tym wypadku popieram, Ciebie, AC3!
        • toja50 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 06.07.06, 10:43
          A ja mam mieszane odczucia,szuka sie tanich rozwiazan, asfalt sie topi, tyle
          rozpoczetych spraw a pieniedzy nie ma, no i spolecznie wszystkiego sie nie da.
          • chetor Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 07.07.06, 10:47
            Komite działa już dość długo i nic z tej działalności nie wynika, jak
            dotychczas. Rozebrano tylko nieszczęśliwie, wg mnie, kopiec i tak to już zostanie.
      • icoto Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 09.07.06, 13:54
        ciekawe informacje są -lecz konkretnie nic mi nie rozjaśniły .
        Ile będzie kosztować odbudowa . czy są konieczne plany i zezwolenia ? Ile kasy
        uzbierano a ile wydano ? KIEDY BYŁABY SZANSA ZOBACZYĆ BRYŁE ZABYTKU , A KIEDY
        KOMPLETNY OBIEKT ? kTO BĘDZIE ZARZĄDZAŁ ODBUDOWANYM KLIMKIEM ?
        • kirke18 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 10.07.06, 09:22
          No to może powiem coś od siebie. Jestem (chyba jeszcze) członkiem tego
          komitetu, i powiem tak: uważam, że to świetna grupa zapaleńców i pomysł dobry.
          Niestety nie ma pomysłu na kasę. Z tego co pamiętam,zeby odbudować (tu forsę
          chcieli dać Niemcy, którzy tu kończyli szkołę im. Goettego). Kopiec to była
          kupa starego gruzu (co można było zobaczyć przy rozbiórce) ostatnio
          niebezpiecznie zdewastowana (rozsypane schody, rozsypujący się, porozkładany
          obelisk Światowida). Wileu fajnych ludzi się w to zaangażowało, widziałam np.
          plan związany z zadzrewieniem, a raczej usunięciem części drzew, które
          zasłaniają widok, bo jeszcze nie pisałam, że z kopca nic nie było widać przez
          rozrośnięte dziko drzewa- nie spełniał też funkcji punktu widokowego. Popieram
          gorąco tę inicjatywę. Choć nie ma już instytucji, w której pracowałam będąc
          cennym (?) jej wsparciem ;-). pozdrawiam
          • parkowy Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 10.07.06, 20:16
            No,no.Kirke należy do ekskluzywnego,stu osobowego komitetu i dopiero teraz się o tym dowiadujemy.;) Już dawno pisałem przy innych okazjach,jestem za!
            • kirke18 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 11.07.06, 09:38
              Hmmm troszku kontakt z mini straciłam, ze względu, o którym powyżej, ale nadal
              popieram. Ekskluzywny... bo taki duży czy taki mały??? A dodam jeszcze, ze
              kiedy była wystawa w Akcencie można było naprawdę dużo dowiedzieć się o Klimku,
              może uda się jeszcze coś w tym rodzaju zrobić. A swoją drogą, gdzie jest
              skarbona w kształcie wieży? Wie kto?
              • chetor Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 11.07.06, 09:51
                Wśród członków komitetu, pokazanych na zdjęciu na oficjalnej stronie, jest jedna
                osoba, której nie dałbym nawet złotego, a także ani grosza zaufania :-((
                • toja50 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 11.07.06, 11:00
                  Ciekawe, czy to ta sama osoba,o ktorej i ja mysle, pozostalych nie znam, tylko
                  tego jednego jedynego, ale on jest wszedzie, widocznie tak lubi:-)
                  • kirke18 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 12.07.06, 10:23
                    Ufff... nie wiem, o którym osobniku mówicie, ale z tego zdjęcia znam chyba 5
                    osób, które działały aktywnie w ostatnich latach i ,mam nadzieję, ze to żaden z
                    nich! Najfajniejsza jest Jańcia ;-). No, oczywiście, mnie tam nie ma (bo bym
                    sie wyróżniała ;-))))).
    • toja50 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 10.07.06, 21:43
      W tym temacie jestem wyjatkowa pesymistka, szkoda tego rozbabrania:-(
      • naata Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 12.07.06, 10:21
        Przejrzałam sobie stronę. Pomysł wart zachodu, jednak, jak ze wszystkim, kasa
        jest tym co napędza każde działanie. W odróżnieniu do Was nie znam nikogo z
        fotki. A Kirke, życzę zrealizowania przedsięwzięcia. :-)
        • toja50 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 12.07.06, 11:20
          Mysle, ze trzeba mierzyc sily na zamiary. Samo chcenie nie wystarczy:-( a teraz
          jest balagan i pewnie dlugo bedzie, chyba,ze ma sie bogatego sponsora,ale czy
          tacy sa w Grudziadzu?
          • chetor Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 12.07.06, 13:31
            www.grudziadz.net.pl/grudziadz/index.php?option=com_content&task=view&id=685&Itemid=40
            Najbardziej podaba mi się fragment:
            "...,że już na tym etapie prac rozbiórkowych Grudziądz odniósł ogromny sukces.
            Przypuszczalnie nigdzie regionie w minionym półwieczu nie pozyskano tylu metrów
            sześciennych średniowiecznej, oryginalnej cegły."

Jak dla mnie sukces niebywały, ogromnie caglasty :(

• ac3 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 12.07.06, 20:38
              tak, Grudziądz odniósł ogromny sukces
              • kirke18 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 13.07.06, 10:21
                he,he sukces... p.r.... sukces to będzie jak z tej rozbiórki cegła posłuży do
                odbudowy Klimka za sprzedaną resztę cegły :-)
                • chetor Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 13.07.06, 10:55
                  I tym optymistycznym akcentem kończymy klimkowe marzenia ;-(
                  • icoto Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 13.07.06, 23:06
                    chetor napisał:

> I tym optymistycznym akcentem kończymy klimkowe marzenia ;-(
                    obyś nie był złym prorokiem
                    Ps ciekawe ,że nie odezwał się nikt z zdaniem odrębnym z Urzędu Miasta(jest tam
                    może wydział zabytków i promocji ?),lub z kandydatów na Prezydenta .
                    • kirke18 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 14.07.06, 09:32
                      ech naiwniaku! Wydziały nie są od tego na co wskazywałyby ich nazwy!Trzeba
                      umieć czytać "wspak" .Np Urząd Pracy--> Baza Umarłych Bezrobotnych, O!ALbo
                      Wydział Promocji--> Wydział Prokreacji... uj! czy mnie nie spalą na stosie?
                      albo choć spróbują wywaklić z pracy?!
                      • parkowy Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 14.07.06, 11:11
                        Nie bój nic.Potrafimy bronić niepokornych.:)
                        • naata Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 15.07.06, 00:12
                          Kirke18,podobasz mi się :-)
                          Przyłączam się do .. niepokornych :P
                          • chetor Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 15.07.06, 07:51
                            Ciekawe, w którym z wydziałów pracuje Kirke? ;-)
                            • parkowy Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 15.07.06, 22:59
                              Ciekawość,pierwszy stopień do piekła.;) Jak zechce,sam powie,a okazja się zbliża.:)
                              • chetor Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 16.07.06, 07:29
                                No popatrz, a niedawno byłeś szaaaalenie ciekawy pewnych rzeczy ;-)
                            • kirke18 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 17.07.06, 08:52
                              No w żadnym, ale cieszę się, że tak jest. Był tylko jeden człowiek,który
                              pracował dla tego człowieka i dostał od losu za swoje.Pracował w "Gońcu" i
                              gorąco popierał obecną "ekipę owocową". Potem został rzecznikiem- w nagrodę.
                              Popracował rok i zrezygnował. Wymówił pracę. Ogłoszono konkurs na nowego
                              rzecznika. Pytałam Szymona dlaczego zrezygnował i jak się tam pracuje.
                              Powiedział mi" Oczywiście możesz spróbować wziąć tę pracę, rozumiem Twoją
                              sytuację (finansową), ale ja nie mogłem tam dłużej pracować i jako człowiek
                              przyzwoity patrzeć co się tam wyrabia..." zrozumiałam. Oczywiście juz nie mógł
                              znaleźć w Grudziądzu pracy nigdzie. Wyjechał za granicę. Na razie nie wraca.
                              KOnkurs wygała panna, która do tej pory nie ma wyższego wykształcenia, a jest
                              obecnie kierownikiem wydziału i redaktorem naczelnym (brrrr). Obecny rzecznik
                              tez nie wygrał konkursu na to stanowisko, bo ... nie było konkursu. Podobnie
                              jak nowa kierownik nowego wydział, który powstał bardzo po cichutku. eeee czy
                              Wy myślicie, że chciałabym tam pracować??? Za żadne skarby, serio.I szanuję
                              Szymona.
                              • chetor Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 17.07.06, 11:10
                                Nic nie myślę gdzie pracujesz. Widzę tylko, że jesteś baaardzo antyratuszowa, i
                                baardzo prosto*****wa :)))
                                • naata Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 17.07.06, 16:19
                                  Przeczytałam Kirke i ciekawi mnie jaką opcję polityczną reprezentuje Pan
                                  Prezydent i reszta Ratusza?
                                  • chetor Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 17.07.06, 18:44
                                    Jakaś część Ratusza jest proprezydencka oficjalnie, nieoficjalnie jest anty. To
                                    jest proste. Pan prezydent jest, o ile się nie mylę, propisowski.
                                  • kirke18 Re: Grudziądzu i Nato 18.07.06, 08:26
                                    Naata... now wiesz o to powinnaś spytać tego, o kogo pytasz... ja zupełnie nie
                                    mam pojęcia po czym opcje możnaby tu poznać? polityczną :-))))))))))))
                                    żartujesz, a czym w realizacji programów politycznych w Polsce różnią sie
                                    partie? z resztą jakie "partie"???? nie żartuj proszę, i broń Bóg nie myśł, że
                                    coś o nich wiem... ja tylko patrzę i oczom nie wierzę */*
                                    • naata Re: Grudziądzu i Nato 18.07.06, 11:32
                                      kirke18 napisała:

> Naata... now wiesz o to powinnaś spytać tego, o kogo pytasz... ja zupełnie nie
                                      > mam pojęcia po czym opcje możnaby tu poznać? polityczną :-))))))))))))
                                      > żartujesz, a czym w realizacji programów politycznych w Polsce różnią sie
                                      > partie? z resztą jakie "partie"???? nie żartuj proszę, i broń Bóg nie myśł, że
                                      > coś o nich wiem... ja tylko patrzę i oczom nie wierzę */*
                                      =============================================================================

No w żadnym, ale cieszę się, że tak jest. Był tylko jeden człowiek,który
                                      pracował dla tego człowieka i dostał od losu za swoje.Pracował w "Gońcu" i
                                      gorąco popierał obecną "ekipę owocową". Potem został rzecznikiem- w nagrodę.
                                      Popracował rok i zrezygnował. Wymówił pracę. Ogłoszono konkurs na nowego
                                      rzecznika. Pytałam Szymona dlaczego zrezygnował i jak się tam pracuje.
                                      Powiedział mi" Oczywiście możesz spróbować wziąć tę pracę, rozumiem Twoją
                                      sytuację (finansową), ale ja nie mogłem tam dłużej pracować i jako człowiek
                                      przyzwoity patrzeć co się tam wyrabia..." zrozumiałam. Oczywiście juz nie mógł
                                      znaleźć w Grudziądzu pracy nigdzie. Wyjechał za granicę. Na razie nie wraca.
                                      KOnkurs wygała panna, która do tej pory nie ma wyższego wykształcenia, a jest
                                      obecnie kierownikiem wydziału i redaktorem naczelnym (brrrr). Obecny rzecznik
                                      tez nie wygrał konkursu na to stanowisko, bo ... nie było konkursu. Podobnie
                                      jak nowa kierownik nowego wydział, który powstał bardzo po cichutku. eeee czy
                                      Wy myślicie, że chciałabym tam pracować??? Za żadne skarby, serio.I szanuję
                                      Szymona.
                                      ===============================================================================

Zadałam pytanie, w oparciu o Twój bardzo wymowny, dający dużo do myślenia post.
                                      Mam nadzieję, że nie żartowałaś???

Pozdrawiam
                                      • kirke18 Re: Grudziądzu i Nato 19.07.06, 08:41
                                        o matko! no powaznie, az za ... . i do myslenia dał, no cieszem sie
                                        • naata Kirke miła...! 20.07.06, 22:29
                                          Właśnie lepiej mi na duszy, weselej i rozumiem... i nie będę uszczypliwa, ale
                                          nie ciesz się za szybko :DD
    • mamra256 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 10.08.06, 22:34
      a dlaczego ta wieża nosi nazwę klimek
      • magikos Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 12.08.06, 08:13
        Wczoraj byłem i podziwiałem to co pozostało z kopca - wygląda to całkiem
        okazale ,gdyby tak jeszcze fachowcy się za to wzięli to może coś fajengo z tego
        powstać, póki co to wczorajsze ulewy oczyściły cegiełki ,a mnie burza
        przepędziła ze studni ;) :]]]]]]]]]]]
        • toja50 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 12.08.06, 14:38
          A mnie sie cos wydaje,ze ten balagan jeszcze dlugo bedzie goscil na gorze
          zamkowej, az szkoda, ze to ruszano. To u nas znamienne. Pomnik Pilsuskiego tez
          w czynie spoecznym budowano a teraz nie ma sie komu opiekowac, zielen wyschla,
          trawy ni ma, jest szaro i buro. Ciekawe jak z geotermia bedzie jak sie wladza
          zmieni.
    • kadfael Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 11.02.07, 17:46
      Ciekawa jestem jak sie rozwija sprawa z Klimkiem? Dawno w Grudziądzu nie byłam,
      pytałam mamę, ale ona też nie wie. Znalazłam w internecie jakieś zdjęcia, ale
      nic zupełnie nowe. Powiedzcie mi proszę! Bardzo lubię Górę Zamkową, super by
      było, by stała sie ona atrakcyjnym trurystycznie miejscem.
      • abiel222 Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 11.02.07, 18:14
        Chyba stanęła w miejscu. Nie ma szans na odbudowanie jej w takim stanie jak
        wyobraża to sobie komitet odbudowy Klimka - brak funduszy i z tego co pamietam
        wojewódzki konserwator zabytków też ma jakieś zastrzeżenia. W każdym razie
        stanęło w miejscu.
      • misshka Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 11.02.07, 18:22
        Ktoś wpdał na pomysł - zbudujemy Klimek. Powstał nawet komitet budowy. Nie
        pomyśleli o jednym - pieniążki kochane. Jestem przeciwnikiem budowania zabytków
        za budżetowe, (Woj. Konserwator Zabytków) abbo samorządowe pieniądze. Wymyślili
        sobie niech budują, ale za prywatne, a nie publiczne pieniądze. Środki
        publiczne są potrzebne na ratowanie spichrzów nad Wisłą. Ich stan jest
        opłakany. Obiekty te winny być znakiem rozpoznawczym i wizytówką Grudziądza.
        Grudziądz leży na europejskim szlaku miast gotyckich. Szczecin z tego tytułu
        dostał na renowację środki z UE. Szkoda, że w Bramie Wodnej są biura
        ratuszowych urzędników.
        • kadfael Re: Grudziądzu zbudź się i odbuduj KLIMKA ! 11.02.07, 18:51
          To co? Teraz będzie tam taka kupka gruzu?! To ciekawe, co mówisz o tym
          europejskim szlaku miast gotyckich. Skoro tak, to trzeba by sie starać o
          pieniądze unijne. Przecież w Grudziądzu kupa tego gotyku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka