purple_haze 31.07.07, 14:24 jak się miewa odbudowa? bo strona towarzystwa jest mało czytelna pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chetor Re: klimek 02.08.07, 10:59 Odkopano trochę cegieł, a jakże, zabytkowych, więc wiele mONdrych się nad nimi pochylało. I tak zostało. Nie będzie przecież żadnej odbudowy, a punkt widokowy został zniszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
purple_haze Re: klimek 02.08.07, 11:48 no to rewelacja :( teraz rozumiem, dlaczego wrażenie z ich strony WWW odniosłam takie, że dobrze żarło i przestało :( Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: klimek 02.08.07, 13:29 Czyli jak zwykle wiele halasu o nic, bo i tak brak kasy. Za to przyda sie nam na pewno nowy pomnik, ktory stanie przed Gastronomikiem na plantach, ot zycie w ciekawych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: klimek 02.08.07, 13:41 General Pilecki, no owszem, ale zaraz pomnik? To tak jak z ta rocznica powstaniowa, doprowadzona do absurdu:-( Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: klimek 02.08.07, 13:49 egzaltacja granicząca z fanatyzmem w odniesieniu do każdej, nawet drobnej sprawy, a co dopiero historii i jej rocznic, to jeden z OBJAWOW ;/ A za Klimka powinno się rozliczyć tych co doprowadzili do "wykopalisk"! naata Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: klimek 02.08.07, 18:09 No społecniki doprowadzili do wykopaliskuf. Społecniki zbirajunce dutki łod ludziskuf. Odpowiedz Link Zgłoś
misshka Re: klimek 02.08.07, 18:42 Od poczatku bylem przeciwnikiem sposobu realizacji tego pomysłu. Chcecie, prosze bardzo, niech tam nawet agencja turystyczna będzie. Kupic plac od miasta i zbudowac za swoje pieniadze, ale od budzetowych,(woj. konserwator zabytkow) i samorządowych to mnie wara. Te pieniadze to na remont spichrzów, (pardon - przedwyborczą rewitalizacje starówki), bo na budowanie "zabytków" za społeczne to nas nie stać. Mamy pilniejsze potrzeby. Wiadomo, ze ze wzgledow oczywistych zwolennikiem byli archeolodzy, nawet gdyby miała zostać dziura w ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: klimek 02.08.07, 23:33 przepraszam Misshka, nie bardzo rozumiem.. "Kupic plac od miasta i zbudowac za swoje pieniadze, ale od budzetowych,(woj. konserwator zabytkow) i samorządowych to mnie wara. " --------------------------------- ..to co? Klimek(!), to fantazja ułańska zapaleńców - dybających na państwową kasę?1???? Odpowiedz Link Zgłoś
misshka Re: klimek 03.08.07, 00:27 Zdecydowanie, fantazja. Pomysl mieli tylko taki - zbudujemy sobie zabytek Klimek. Pomysłu jak budowe sfinansować juz nie mieli - niech da budzet i samorzad, bo to najprosciej.Tak to kazdy potrafi. Finansowanie remontow zabytków kultury materialnej to rzecz jasna obowiazek panstwa i samorządów i tu pojawia się kwestia co w pierwszej kolejności, bo kasa nie jest bez dna. Jako podatnik chcę żeby w pierwszej kolejności ratować spichlerze, bo są w opłakanym stanie. A poza wszystkim - argumentem ułanów było to, że zbudowany zabytek klimek stanowiłby uzupełnienie panoramy miasta. Nie pomysleli o tym, że drzewa na Górze Zamkowej się tak rozrosły, że byłby i tak niewidoczny. A pan od ochrony srodowiska nie zgodził się, zeby je wyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: klimek 03.08.07, 11:32 Swieta prawda, grono zapalencow bez wyobrazni. To jest dopiero TWA Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: klimek 03.08.07, 16:24 Trudno, Misshka, nie przyznać Ci racji.. Są rzeczy ważne i ważniejsze.. A w Grudziądzu, jest jeszcze i długo będzie, bardzo wiele ważniejszych. Oprócz spichrzy, większej części starych kamienic należałoby pozaklejać dziury po kulach z II wś. Pomalowac, przynajmniej, paskudnie odrapane elewacje poPRL-owskich cudów architektonicznych. No i tak dalej i dalej.. Ale, mimo wszystko, szkoda mi tych z fantazją ułańską :-) na pewno chcieli dobrze. Jednak szkoda też wieży widokowej... Odpowiedz Link Zgłoś
misshka Re: klimek 07.08.07, 17:10 Dzisiejsza Pomorska doniosła, że nikt nie złozyl oferty na przeprowadzenie prac konserwatorskich. Ciekawe co było zawarte w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
misshka Re: klimek 07.08.07, 17:59 Myslałem, że czegoś więcej dowiem sie na oficjalnej stronie społecznego komitetu odbudowy. Aktualności kończą się na 2006 roku. Pewnie mimo letniej pory komitet hibernuje w lochach cytadeli. Jakże byłoby miło dowiedzieć się ile dotychczas środków pochłoneły przeprowadzone prace, chwalą się sponsorami - OPEC, wodociagi, (dobre). Ile z tego jest pieniędzy publicznych i tak z podzialem na poważniejsze rodzaje - wywóz ziemi z kopca, pan doktor archeolog, etc. I ile jeszcze trzeba? No chyba wolno nam wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: klimek 07.08.07, 18:51 Slyszalam o duzym zniecheceniu spolecznej grupy i braku funduszy. Na razie wiec zostanie tak jak jest, czyli nijako. Odpowiedz Link Zgłoś