Dodaj do ulubionych

Zamki i duchy

24.09.04, 10:41
Witam, piszecie o zamkach. A czy interesują was ich niesamowici mieszkańcy,
czyli duchy?
Mnie najbardziej interesują legendy i opowieści o Białych Damach i innych
kobiecych duchach, zamieszkujących zamki, ale również pałace i stare dwory.
Wiele takich opowieści już zebrałam, szczególnie tych najbardziej znancych
(m.in. Kórnik). Czy wa znacie takie zamki z dziwnymi mieszkankami?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • slonkoq Re: Zamki i duchy 24.09.04, 10:53
      Chyba każdy prawdziwy zamek musi mieć swoją legendę i swojego ducha :)
      • mike_23 Re: Zamki i duchy 24.09.04, 11:33
        Dokladnie każdy Zamek, Pałac czy Dwór ma swoją legendarną postać...
        Czasem są to bardzo śmieszne postaci jak psy, czy chociażby smoki :)
        ... ale zawsze to ciekawostka jaka legenda tu krąży ...
    • slonkoq Re: Zamki i duchy 24.09.04, 10:56

polecam tą stronę:
      www.duchy.polskie.prv.pl
      • nchyb Re: Zamki i duchy 12.12.04, 19:36
        Witam,
        dziękuję bardzo za te informacje.
        Akurat stronkę i samą książkę o duchach polskich znam dobrze. Ale oczywiście za
        radę dziękuję.
        Bardziej chodzi mi o legendy, które mogliście poznać, zwiedzając dany zamek,
        lub jego ruiny. Do dziś "zebrałam" już ponad 100 różnych zamkowych białych i
        kolorowych dam. Czy możecie mi pomóc bardziej?
        Pozdrawiam
        • benia30 Re: Zamki i duchy 13.12.04, 17:15
          nchyb napisała:

> Do dziś "zebrałam" już ponad 100 różnych zamkowych białych i
          > kolorowych dam. Czy możecie mi pomóc bardziej?
          > Pozdrawiam

Nchyb, a może podzielisz się swoimi zbiorami różnokolorowych dam?
          Napisz coś ciekawego, proszę... Lubię takie sensacyjne bajki, zresztą któż ich
          nie lubi?
          pozdrawiam
          b...
          • nchyb Re: Zamki i duchy 03.04.05, 00:14
            Bajki miłe i sympatyczne, czasem mrożące krew w żyłach - tak krwawe.
            Zebrałam tego mnóstwo, wkleić tu wszystkiego niepodobna, bo to dobrych kilka
            mega.

A w dalszym ciągu szukam nowych informacji.
            Poszukiwacze zamków i tropiciele tajemnic. Zwiedzacie zamki, klasztory, dwory i
            pałace. Kościoły i ruiny wież strażniczych. Może słyszeliście jakieś nietypowe
            legendy? A może mieszkacie w pobliżu zamków z tajemnicami i słyszeliście o
            upiornych mieszkańcach. Te najbardziej znane duchy, występujące u pani Bogny
            Wernichowskiej i Zuzanny Śliwy znam dobrze, już prawie stali się moimi
            znajomymi :-))
            Dajcie znać, szukam ciągle, powiększam zbiory, taka nieszkodliwa zjawowa
            mania...
            • smokmigus Re: Zamki i duchy 03.04.05, 07:30
              Ja tez znam sporo, ale jak nie bede wiedzial, co juz wiesz, to nie uda mi sie
              Tobie pomoc. Moze poprostu zrob liste zamkow i duchow z nimi zwiazanych?
              • nchyb Re: Zamki i duchy 03.04.05, 11:57
                OK, puszczam Ci meila z załączniiem w Excellu, właśnie tam zajrzałam tych
                straszących panien jest 126
                • smokmigus Re: Zamki i duchy 04.04.05, 08:13
                  Na pierwszy rzut oka mam pare Ci nieznanych. Z tym, ze nie tylko panny :D
                  Rozumiem, ze duchy kazdej pci i gatunku Cie interesuja?
                  • nchyb Re: Zamki i duchy 04.04.05, 12:38
                    Interesują mnie wszelkie duchy. Kobiece najbardziej, ale inne też mogą być
                    sympatyczne :-))
                  • nchyb Smokumigusiu! 18.04.05, 14:00
                    I co, znajdziesz w swoich zbiorach coś ciekawego?
                    • smokmigus Re: Smokumigusiu! 22.04.05, 09:56
                      Przepraszam bardzo ze musisz czekac. Mam nadzieje, ze bedzie warto. Musze
                      pokonczyc pare tekstow z ktorych zyje, a potem bede mial czas na przyjemnosci :D
      • baga Re: Zamki i duchy 10.06.05, 22:29
        Zajrzałam na tę stronę i trochę się rozczarowałam. Rozumiem, że są tam tylko
        opowieści z książki wydanej w latach siedemdziesiątych. Niektóre informacje są
        nieścisłe (np. że nic nie wiadomo o samobójstwie w zamku krasiczyńskim, kiedy
        ten fakt jest udowodniony historycznie). Nie wiem czy można te informacje jakoś
        uzupełnić.
    • isabelle7 Re: Zamki i duchy 06.04.05, 00:41
      Tak interesuja mnie:) Czytałam kiedys ksiazke o duchach roznych zamkow. No
      dziwne jest to jak duch potrafi przywiazac sie z miejscem, w ktorym zyl. I
      najgorsze jest to, ze uwaza iz to miejsce jest jego i jest tam. A co gorsza
      straszy innych. Rzuca np ciezkim dzwonem tak, ze upada on gdzie indziej..
      Straszyło cos Was?....
      • nchyb Re: Zamki i duchy 18.04.05, 14:02
        Raczej nie kojarzę, by cośmnie straszylo. Ale chyba jest coś prawdziwego w
        stwierdzeniu, że nury mogą przechowywać wrażenia, uczucia...
        Pamietam wizytę w Reszlu, w lochu gdzie trzymano kobietę oskarżoną o czary
        (ostatnia spalona czarownica na ziemiach Polski).
        W tych lochach czuło się grozę, lęk, brak nadziei... A może tylko tak sobie
        wmawiam?
        • filomena1 Re: Zamki i duchy 21.04.05, 22:20
          nchyb,
          w 1990 roku odwiedzilam zamek moich dziadkow, byl tam jeszcze dom kolonijny.
          weszlam do srodka poprosiwszy o zdezynfekowanie kolana, poniewaz upadlam na
          spacerze w okolicy. Bylam oczywiscie oncognito. Rozgladalam sie troche , bo
          bylam ciekawa, Nigdy wczesniej nie wolno nam bylo pokazywac sie w powiecie
          nawet. Kiedy s bylismy tam z Tatusiem, takze incognito, nikt nas nie
          rozpoznal.
          Gdy juz opatrzono mi kolano, bardzo zyczliwie, zapytalam czy moge zwiedzic
          caly dom- palac, Panie wychowawczynie sie zgodzily choc troche byly dziwnie
          zaintrygowane , ze mnie interesuje wnetrze w ktorym nie bylo nic
          szczegolnego.
          Gdy znalazlam sie na pietrze , byla tam starsza kobiete i myla podloge,
          spojrzala na mnie , potem gdy wracalam spojrzal ponownie i i powiedziala, : o
          boze ! a Pani to chyb corka Panienki .....i tu wymienila imie... Powiedzialam
          nie, jestem corka i podalam imie ojca. A ona zlapala sie za glowe orany
          Panicza.... jaka Pani podobna, tak samo chodzi i tak samo sie rusza.....
          Nagle obstapily mnie wszystkie dzieci, i wychowawczynie rowniez. Wydalo sie
          kim jestem.
          Dzieci blagaly bym opowiedziala im o tej bialej damie na koniu. Kompletnie
          nic nie wiedzialam o duchu bialej damy na koniu.
          Dzieci opowidzialy mi .... a to byla moja prababcia. Koniecznie chcialy znac
          szczegoly z jej zycia. Obiecalam opowiedziec pod warunkiem ze pokaza mi
          miejsca gdzei widzialy biala dame... oj... juz nie nudze ..... jesli
          chcecie dokoncze nastepnym razem,
          pozdrawiam Filomena
          • nchyb Filomeno - PISZ! 22.04.05, 08:33
            Filomenko, pisz, czekamy!
            A gdzie był, czy jest ten zamek? Jak się nazywa?
            Pozdrawiam :-)
            • filomena1 Re: Filomeno - PISZ! 22.04.05, 12:30
              napisze, juz pisze, ...cierpliwosci...
              jest tam w okolicy drugi zamek, prawdziwy zamek, troche na uboczu, znajduje
              sie w nim od lat wielu, chyba od poczatku znacjonalizowania osrodek dla
              uzaleznien akoholowych. Zamek jest wyjatkowy, gdyz jak z pocztowki ze Szkocji.
              otoz dawno temu ozeniony ze szkocka artysokratka wyduowal dla niej
              nostalgiczny "dom". Budowla cudem unieknela bestialskich zdewastowan,
              rozgrabiona , jednak uratowaly sie drzwi , podlogi zyrandole, niektore ,
              witraze. i park. Szczesciem nie bylo to miejsce sztabowe dla swietow, ktorzy
              w palacu sasiednim parkietami palili w kominku. W tym szkockiem zamku tez
              podobno chodzi duch owej szkockiej Lady a pozniej Baronowej L. Niestety,
              leczacy sie tm pajeci nie chca opowiadac, pewnie z obawy by nie uznano ic
              za bardziej chorych.....
              pozdrawiam i . do wkrotce. Fil.. ...
    • svolo Re: Zamki i duchy 12.05.05, 22:00
      Witam witam
      Naprawde interesuja cie az tak mocno historie blakajacych sie duszyc
      Jesli tak polecam ci wizyte w moraskim zamku tam z cala pewnoscia spotkasz
      ducha Barbary Schwan
      I to wcale nie zarty
      Trzeci rok pod rzad odprawiane sa w sasiadujacym z zamkiem kosciele msze za
      dusze tej 14 letniej dziewczyny.Na jakis czas skutkuje .A potem... zaczyna sie
      wszystko od nowa
      Chcesz wiecej szczegulow daj znac
      Pozdrawiam
      Svolo
      svolo@op.pl > Witam, piszecie o zamkach. A czy interesują was ich niesamowici
      mieszkańcy,
      > czyli duchy?
      > Mnie najbardziej interesują legendy i opowieści o Białych Damach i innych
      > kobiecych duchach, zamieszkujących zamki, ale również pałace i stare dwory.
      > Wiele takich opowieści już zebrałam, szczególnie tych najbardziej znancych
      > (m.in. Kórnik). Czy wa znacie takie zamki z dziwnymi mieszkankami?
      > Pozdrawiam
      • nchyb Re: Zamki i duchy 12.04.06, 08:08
        > Chcesz wiecej szczegulow daj znac
        Oj chcę, no pewnie że chcę... :-)
    • svolo Re: Zamki i duchy 12.04.06, 10:41
      W takim razie poserfuj na stronę www.castlesofpoland.com Historia brzmi dość
      sensacyjnie,ale jest prawdziwa.A to tylko część "zamkowych strachow".
      Pzdr
      svolo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka