Dodaj do ulubionych

Ruiny ruin

25.09.04, 00:19
Czy przytrafiło się Wam wyczytac gdzieś w przewodniku,ze w danej miejscowości
są ruiny zamku, a po dotarciu na miejsce okazało się ,ze nie zostało z niego
nic , albo tylko jakies pół metra kawałka muru czy dosłownie kupka cegieł?
Takiego " odkrycia " dokonałam kiedyś w : Sadłowie, Konarach,
Izdebnie,Wożuczynie.
misia@street.pl
Obserwuj wątek
    • mike_23 Re: Ruiny ruin 27.09.04, 09:34
      Jasne że widziałem śladków duży pałac barokowo-klasycystyczny -
      • slonkoq Re: Ruiny ruin 27.09.04, 12:14
        mike_23 napisał:

> Jasne że widziałem śladków duży pałac barokowo-klasycystyczny -
        • mike_23 Re: Ruiny ruin 27.09.04, 13:18
          he ... he ... będę pamiętał ... :)
        • mike_23 Re: Ruiny ruin 27.09.04, 13:19
          ... wywieszę OLBRZYMI transparent

------------
    • hiuppo Re: Ruiny ruin 06.10.04, 13:02
      Mnóstwo razy.
      Tyle, że złozenie że zachowany zarys fundamentów czy murów przyziemia to nie
      ruiny, to jest to lekkie nieporozumienie.
    • czekolada72 Re: Ruiny ruin 21.12.04, 17:00
      Niedleko "mazurskiej piramidy" w Rapie znajduje sie palac w Mieduniszkach
      Wielkich. Jeszcze pare lat temu byl calkiem, calkiem, w przewodniku sympatyczne
      zdjecia. Dzis , po spaleniu, grozi zawaleniem :(
    • longmannn Re: Ruiny ruin 21.12.04, 20:14
      W takich precyzyjnych informacjach o ruinach, które ponoć istnieją, a faktycznie
      nie ma po nich najdrobniejszego śladu na powierzchni już od kilkudziesięciu lat
      (albo stoi tam nowy budynek), celuje Mapa zamków i prawie nic się nie zmienia w
      kolejnych wydaniach. Przykłady ruin które "są a ich nie ma": Mielec, Miłakowo,
      Wolbórz, Suliszewo, Zameczek koło Opoczna, Barczewo - nowożytny budynek stoi
      niby na fundamentach, ale ponoć piwnice są zamurowane i konserwator nie mógł sie
      dostać do tych reliktów. Po wielu zamkach, zwłaszcza na zachodnim Pomorzu
      zachowało się rzeczywiście parę kamieni w pokrzywach. Ale takie miejsca trzeba
      lubieć - ja cenię je bardziej od wielu przebudowanych wspaniałych rezydencji,
      które zatraciły swój "zamkowy" charakter.
      • emilliann Re: Ruiny ruin 22.12.04, 22:45
        Do tej listy dorzuciłabym jeszcze Mielnik. Miejscowość przecudowna, klimat
        fantastyczny i ogólnie miejsce nie do zapomnienia. Ale co do ruin... Ruiny
        klasztoru, owszem, całkiem sporo tego zostało choć widać że 'tupnięcie' może im
        sporo zaszkodzić. Natomiast ruiny zamku... nie są nawet porządnie oznaczone,
        dotrzeć do nich od klasztoru można jednak 'na nosa', po wydeptanej w górę
        scieżce, ale to co zobaczymy po wspięciu się na miejsce liczy około 50 cegieł
        niestety... Nagrodą 'pocieszenia' jest wspaniały widok z góry zamkowej, który
        przez długi czas trudno jest wymazać z pamięci.
        • hiuppo Re: Ruiny ruin 23.12.04, 11:36
          Jesli mowisz o Mielniku nad Bugiem, to tam cegly sa zupelnie po czyms innym ;)

Ja dorzucilbym Ciechanowiec - na mapie zamkow opis ruin jest grubo na wyrost.
          • grepmore Re: Ruiny ruin 23.12.04, 22:32
            Ja dorzucę Ostrężnik i Koziegłowy w Jurze.
    • longmannn Re: Ruiny ruin 21.12.04, 20:18
      Nawiasem mówiąc w Konarach o ile pamiętam widoczny był fragment piwnicy, murów i
      umocnień ziemnych, a więc sporo. W Sadłowie faktycznie na powierzchni został
      tylko niewielki pagórek, a resztki ruin zostały częściowo zniwelowane w czasie
      budowy drogi.
      W.
    • fedar Re: Ruiny ruin 30.12.04, 16:59
      I o co całe to zamieszanie? Ogólnie wiadomo, że większość przewodników jest pisana niezbyt rzetelnie. Najlepsze są źródła regionalne w bibliotekach. Często też sam pracownik działu regionalnego biblioteki jest prawdziwą skarbnicą wiedzy - piszę to na podstawie własnych doświadczeń. Poza tym wcale nie uważam że ruiny ruin są mniej interesujące. Ja jestem pasjonatem grodzisk. Odszukiwanie ich to prawdziwa frajda (większa niż zwiedzanie zamku). A im grodzisko trudniejsze do znalezienia i bardziej niedostępne, tym ciekawiej.
      Pozdrawiam.
    • smokmigus Re: Ruiny ruin 17.01.05, 10:49
      Wiele razy, np. Nowy Korczyn, czy Dabrowno. Wg mnie przez lata najbardziej
      wprowadzajaca w blad byla Mapa Zamkow w Polsce. Rysunki i opisy czesto nijak
      sie mialy do tego co widzialem na miejscu. Najsmieszniejsze to bylo, ze czasem,
      jak np. w Owiesnie gdy pytalem sie miejscowych o wieze (piekna na rysunku na
      mepie) uslyszalem: Panie, a w 45 Ruscy ja czolgiem zwalili :D Podobnie bylo w
      Dabrownie. A juz rekordem lenistwa bylo pomylenie zamkow Bialej i Bialej
      Nyskiej. Jak sie okazalo autorzy w przypadku zamkow slaskich brali ilustracje z
      ksiazki Zamki Slaskie z Guerquina z ...1957 roku :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka