grzec-hocz 23.08.10, 12:16 Na Warszawskiej jest pomnik Bołtucia - kto to był? Niedaleko jest ulica Rabego. Wiecie skąd mamy takich lokalnych bohaterów godnych upamiętnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toyara Re: Kto to był ten Bołtuć 23.08.10, 12:41 mestvinus2.webpark.pl/Razem_w_Powiecie/Rys_historii.html www.gminalomianki.pl/?str=wsp&c=czytaj&id=137 pl.wikipedia.org/wiki/Miko%C5%82aj_Bo%C5%82tu%C4%87 michaelstanislaus.salon24.pl/127008,bohaterowie-wrzesnia-gen-mikolaj-boltuc wp39.pl/gen-bryg-mikolaj-boltuc www.zgapa.pl/zgapedia/Miko%C5%82aj_Bo%C5%82tu%C4%87.html Odpowiedz Link Zgłoś
jojcorz Re: Kto to był ten Bołtuć 24.08.10, 11:52 toyara, podziwiam Twoje opanowanie wobec takiej impertynencji. Przecież gostek mógł tak jak Ty Jemu, "wygooglać sobie to o co Mu chodzi. Ale On wolał prowokacyjnie zapytać w Swojej Impertynenckiej Głupocie - ogół. Też tak można! Dupek. Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 I odezwał się cham 24.08.10, 12:18 jojcorz ! A ty pisząc to potwierdzasz jedynie tezę żeś jest cham. Może ogładzony, ale cham! Odpowiedz Link Zgłoś
nii-dea Re: I odezwał się cham 24.08.10, 12:31 Może pytający chciał zasięgnąć wiedzy u źródła, a nie z wikipedycznej wszechwiedzącej i bezdusznej stronki? A w ogóle to chyba ul Raabego? Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: I odezwał się cham 24.08.10, 12:37 Raabe, jak saga głosi, był to Żyd, darczyńca, człowiek z wizją wielkich Łomianek, który oferował znaczny obszar pomiędzy Fabryczną a Wiślaną na cele sportowe Łomiankowiczom! Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: I odezwał się cham 24.08.10, 17:07 Ale mimo wszystko tej wiedzy nie uzyskał:) Czyżby nikt nie wiedział kim byli wspomniani panowie? Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Nieładnie... 24.08.10, 12:55 Nieładnie, panie jojcorz. Po co ta agresja ? A w innym wątku piszesz Pan o odchamianiu i takie ładne wiersze.... jakiś zgrzyt powstał i dysonans... Odpowiedz Link Zgłoś
nii-dea Re: Nieładnie... 24.08.10, 12:58 Czyli i Żydzi czasem czynią dobrze, żeby się tylko antysemityzm w nas nie odezwał. W Łodzi jeden Żyd praktycznie spowodował dynamiczny rozwój miasta, nie pamiętam nazwiska (bom nie z Łodzi), może kojarzycie? A joj, myślę, że to przesilenie popołudniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
grzec-hocz Re: Nieładnie... 24.08.10, 14:11 No i zeszło na Żydów! jak to między Polakami. Dzięki za info i linki. Dziś wyczytałem, ze badania DNA Hitlera wskazują na jego Żydowskie pochodzenie. Plotka niesie, że jego ojciec był nieślubnym dzieckiem służącej i młodego panicza żydowskiego. Sie działo panowie, sie działo! Parafrazując nii-dea - czyli i Żydzi potrafią zrobić dobrze - szczególnie służącej. Jakbym to napisał o Polakach to nikt by mnie o złe intencje nie posądzał. Ale w tym wypadku to już się boję... Czy ten teren od Raabego to to nasze boisko? PS. jojcorz - ty chyba pms masz czy co Odpowiedz Link Zgłoś
nii-dea Re: Nieładnie... 24.08.10, 14:23 A propos pms. Strasznie mi się w jednym filmiku dla dzieci podobał tekst piosenki (pierwotnie Abby chyba): czasami męczy mnie A de ha de:-)))) Czego nikomu nie życzę. PS. A służącej to łatwiej zrobić dziecko niż dobrze, tak sobie myślę... I tak narodził się potwór....ale o tym już było/ powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: Nieładnie... 24.08.10, 14:40 Ot i mamy efekt mieszania krwi! A tak na poważnie i tak nasza pramatka była Ewa z przed ok 200 000 lat! :-> Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Nieładnie... 24.08.10, 14:53 Raabe miał spory majątek i Garbarnię. Tak boisko Odpowiedz Link Zgłoś
nii-dea Re: Nieładnie... 24.08.10, 16:25 czyli zanieczyścił nam środowisko, a teraz blisko jest boisko:-P Odpowiedz Link Zgłoś