Dodaj do ulubionych

IMGW: fala w Warszawie - 700 cm

03.09.10, 14:51
Tyle pewnie wytrzymamy. Ale boję się, że IMGW może się rypnąć, tak jak rypnęli się w Krakowie,
gdzie prognozowali 570, potem 620, a było 718! Jeśli u nas sie tyle rypną, lepiej nie mysleć...
Obserwuj wątek
    • marmit1 Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 03.09.10, 15:11
      Tym razem fala jest krótka

Kraków Bielany Wisła
      • mazowianka Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 03.09.10, 17:15
        kornel113, proszę wyluzuj się trochę, zajmij się czymś innym niż tropieniem
        wysokiej fali i nie wprowadzaj niepokoju. Są od tego służby i w przypadku
        zagrożenia powiadomią nas o tym.
        Jeśli się dowiem o zagrożeniu powiadomię wszystkich na forum jak robiłam to w
        maju i czerwcu.
        Pozdrawiam wszystkich, miłego wypoczynku.
    • randolff Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 03.09.10, 17:21
      Kornel, panikarzu, natychimiast do aptekii po środki na uspokojenie! Nie spieprz
      rodzninie weekendu swoją paniką!
    • lomark1 Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 03.09.10, 17:44
      A możesz podać zródło tej informacji?
      I zgadzam się z mazowianka...weź i wyluzuj trochę. Bo Twoje sianie paniki jest
      naprawdę wkurzające.
      • roberto19633 Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 03.09.10, 18:28
        Kornel nie martw się trasa na palach zatrzyma Wisłę. Idż na grzyby jest ładna pogoda, i
        wilgoć w lesie.
        • anka0292 Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 03.09.10, 21:09
          Wisła wyleje jeszcze w kilku miejscach i u nas będzie już jak Bóg przykazał...
      • lomek2 Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 04.09.10, 01:35
        Kornel, mówię Ci, pakuj toboły na strych i dmuchaj kajak!
        • roberto19633 Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 04.09.10, 07:11
          Łomek kto wię może barbi byłaby lepsza,bezpieczniejsza od kajaka.
          Pytanie do anki-powiedz proszę co miałaś na myśli pisząc jak Bóg przykazał?
          Trochę nie nadążam za Twoimi myślami. Czyżbyś była happy gdyby nam wylało-a twoje
          proroctwo było prawdziwe. Czy lubisz nieszczęścia, nurzać się w w nich mówiąć trasa tak,
          a nie mówiłam. Mam nadzieję że twe słowa nigdy się nie sprawdzą.
    • elfkabezhaltera Tym razem 04.09.10, 21:19
      kornel113 napisał:

> Tyle pewnie wytrzymamy. Ale boję się, że IMGW może się rypnąć, tak jak rypnęli
      > się w Krakowie,
      > gdzie prognozowali 570, potem 620, a było 718! Jeśli u nas sie tyle rypną, lepi
      > ej nie mysleć...

Tym razem NA PEWNO cię zmyje!
      • kornel113 Re: Tym razem 04.09.10, 23:36
        Żeby ciebiie nie zmyło. Nie życzę ci tego, choć takie uwagi, które u ciebie przeczytałem, są
        kretyńskie. Kiedy w czwartek, 26 sierpnia (prawda, jaki byłem przewidujący), napisałem, że będzie
        czwarta fala powodziowa i to bardzo wysoka, to państwo na forum zajmowało się nowymi
        punktami gastronomicznymi i nowymi stoiskami na bazarku,, naśmiewając się z moich fobii. Czy
        naprawdę jesteście aż tak bezrefleksyjni? Nie obserwujecie tego, co się dzieje? Według moich
        wyliczeń 700 cm w Warszawie będzie szczytem marzeń. Dziwnie idzie ta woda, w Krakowie prawie
        dwa metry niżej niż w maju, ale już w Sandomierzu tylko o metr z groszami niżej. W Zawichoście i
        Annopolu woda jest bardzo wysoka. Martwią mnie szybkie przekroczenia stanów ostrzegawczych i
        alarmowych na Wiśle jeszcze długo przed falą kulminacyjną. Kozłowski juz ogłosił pogotowie dla
        Piaseczna, wcześniej nie robił tego z takim wyprzedzeniem. Dlatego obawiam się, że może być 750
        cm, Cokolwiek niżej, to sukces. I do Mazowianki: lubię twoje spokojne komunikaty, bardzo mi
        pomagały w czerwcu i lipcu, ale czy nie można akcji zacząć wcześniej, już teraz obłożyć wał w
        newralgicznych miejscach folią, aby potem nie taplać się w wodzie po brodę i w deszczu, którzy ma
        padać na początku tygodnia? Przecież to da się przewidzieć. Znowu będzie komunikat burmistrza
        wzywający do wywiezienia staruszków, chorych, dzieci, psów i kotów oraz samochody do Dąbrowy
        i informacja o syrenie przez 3 minuty. To koszmar. Niech gmina zacznie już jutro przygotowania.
        Zwłaszcza, że na drugą połowę nadchodzącego tygodnia zapowiadane są kolejne, słynne juz
        niestety "intensywne opady na południu kraju", pomijając juz te które mają być tej nocy i jutro
        (niedziela) przez cały dzień. Ratujmy się wcześniej. P.S. Wciąż nie rozumiem hydrologii, szkoda że
        tego nie studiowałem. NIby teraz nie było klasycznej powodzi, a stany rzek przez "intensywnymi
        opadami" były niskie, jednak fala jest bardzo wysoka. NIgdy też dotąd, sprawdzałem kroniki
        historyczne, nie było powodzi we . Owszem czerwiec, lipiec, przełom lipca i sierpnia, wyjątkowo
        maj. Ale nigdy wrzesień. To jakaś apokalipsa. Nie potrafię tego zrozumieć. Czwarta fala jednego
        lata. Widzę jak ludzie w Polsce już płaczą, są na granicy wytrzymałości. W Lanckoronie, a teraz w
        Miłowie (?) spadaja z góry stuletnie domy, staruszki opowiadają, że nie pamiętają czegoś takiego.
        Dwa dni deszczu powodują gigantyczną falę. oo jakiś przełomowy rok. Już nic nie będzie takie samo.
        • kmsanczia Re: Tym razem 05.09.10, 11:02
          kornel113 napisał:
          > Kiedy w czwartek, 26 sierpnia (prawda, jaki byłem przewidujący), na
          > pisałem, że będzie
          > czwarta fala powodziowa i to bardzo wysoka, to państwo na forum zajmowało się n
          > owymi
          > punktami gastronomicznymi i nowymi stoiskami na bazarku,, naśmiewając się z mo
          > ich fobii.

No to mamy lokalną Kassandrę.
          Jak sam napisałeś 'niech gmina' się przygotowuje. Ale czego oczekujesz od
          'państwa na forum'? Byłeś na wałach jak można było coś zrobić? Polecam.
          Bezczynne lamentowanie może naprawdę doprowadzić do obłędu.
          Wkurza mnie tak samo gadanie że jest tragicznie jak gadanie że nic się nie stanie.
          • roberto19633 Re: Tym razem 05.09.10, 14:27
            Nie chcę sobie drwić z Ciebie. Muszę przyznać że wychodząc wieczorem na spacer ,obawiam się
            że mogę się potknąć i uderzyć głową o krawężnik, lub że rozjedzie mnie samochód na
            Rolniczej. No cóż ,, życie to choroba przenoszona drogą płciową ,, i obarczone jest pewnym
            ryzykiem ,
            • mazowianka Re: Tym razem 05.09.10, 15:19
              kornel113 napisal:

I do Mazowianki: lubię twoje spokojne komunikaty, bardzo mi
              pomagały w czerwcu i lipcu, ale czy nie można akcji zacząć wcześniej, już teraz
              obłożyć wał w
              newralgicznych miejscach folią, aby potem nie taplać się w wodzie po brodę i w
              deszczu, którzy ma
              padać na początku tygodnia?

Kornel proszę uwierz mi że nad wszystkim czuwają odpowiednie służby łącznie z
              burmistrzem.
              Nie nie można zacząć akcji wcześniej ( poza obserwacją i kontrolą wałów) bo
              niesie to za sobą skutki finansowe.

Natomiast nie wolno w tym czasie włazić i spacerować po wale.

kornel poza Tobą mieszka w Łomiankach ponad 20 tysięcy ludzi, myślisz że Oni nie
              boją się o swoje rodziny? Zapewniam Cię możesz spać spokojnie.
              Pozdrawiam Magda Wójcicka
              • m3j Re: Tym razem 05.09.10, 16:33
                MAZOWIECKI URZĄD WOJEWÓDZKI W WARSZAWIE
                RZECZNIK PRASOWY WOJEWODY MAZOWIECKIEGO
                tel: 22 695 62 72, 695 60 63 fax: 22 695 62 50
                e-mail: rzecznik@mazowieckie.pl

KOMUNIKAT PRASOWY, 5 września 2010 r.

Mazowieckie: alarmy i pogotowia przeciwpowodziowe we wszystkich powiatach
                nadwiślańskich

Województwo jest przygotowane na falę wezbraniową, która dotarła już na
                południe regionu. 5 września wojewoda mazowiecki wprowadził alarm
                przeciwpowodziowy w powiatach: grójeckim, garwolińskim, otwockim i
                piaseczyńskim (od godz. 8) oraz pogotowie przeciwpowodziowe w Warszawie,
                Płocku oraz powiatach: warszawskim zachodnim, legionowskim, nowodworskim,
                płońskim, sochaczewskim i płockim (od godz. 20). Na posiedzeniu zespołu
                zarządzania kryzysowego dokonano dziś oceny sytuacji oraz stanu wałów i
                urządzeń hydrotechnicznych, jak też przygotowania służb.

Alarm przeciwpowodziowy obowiązuje także w powiatach lipskim, zwoleńskim
                (od 3 września) i kozienickim (od 4 września). Uszkodzenia w wałach,
                spowodowane przez poprzednie fale oraz zwierzęta wodne, zostały
                naprawione. Wyrwy w Świniarach i Dobrzykowie również, mieszkańcy tych
                okolic są bezpieczni. Gotowość utrzymują powiatowe służby kryzysowe,
                straż pożarna i policja - podsumował wojewoda Jacek Kozłowski. Wojewoda
                zalecił stałe patrolowanie wałów, całodobowe dyżury powiatowych i gminnych
                służb zarzšdzania kryzysowego, jak też wojewódzkiego magazynu powodziowego
                w Kamionie. Obowiązuje zakaz wjazdu na wały.
                Obecna fala, choć niższa od majowej i czerwcowej, jest porównywalna z tą z
                1997 r. Jej kulminacja utrzymuje się przez około dwie doby. W Warszawie
                spodziewana jest we wtorek przed południem, ma osišgnšć 660 cm (10 cm
                powyżej stanu alarmowego) - według obecnych prognoz.

Woda nigdzie nie powinna przerwać wałów ani się przez nie przelać.
                Spodziewane są natomiast lokalne podtopienia gospodarstw usytuowanych na
                terenach zalewowych, zwłaszcza na południu województwa. Znacząco przybrały
                za to mniejsze rzeki: Pilica, Drzewiczka - i szczególnie - Kamienna przy
                ujściu do Wisły (powiat lipski). W związku z wysokim poziomem wody w
                Liwcu, alarm dla powiatu ogłosił starosta węgrowski. Prawdopodobne jest
                też podtopienie ul. Gmury w dzielnicy Płocka - Borowiczkach. Strażacy
                podejmą tam działania zabezpieczające.

W posiedzeniu Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego 5 września
                udział wzięli m.in. przedstawiciele: Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego,
                Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, Regionalnego Zarządu
                Gospodarki Wodnej, Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych,
                Wojewódzkiej Komendy Państwowej Straży Pożarnej, Wojewódzkiej Komendy
                Policji, Komendy Stołecznej Policji, Nadwiślańskiego Oddziału Straży
                Granicznej, Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego, inspekcji nadzoru
                budowlanego, weterynaryjnej i sanitarno-epidemiologicznej oraz Urzędu
                m.st. Warszawy.
                • corner111 Re: Tym razem 05.09.10, 18:24
                  www.pogodynka.pl/hydrobiuletyn.php
                  Wisła Warszawa wysoka przewidywany stan jutro 560 pojutrze 655 w środę 630
                  Jednak sporo mniej prognozują, oby się sprawdziło!
                  • mazowianka Do kornela113 06.09.10, 09:36
                    Poziom wody w Wiśle przy wodowskazie w Dziekanowie wynosi 225.
                    Służby kontrolują na bieżąco i poziom wody jak również stan wałów.

Obowiązuje zakaz wchodzenia na wały.
                    Pozdrawiam.
                    • marmit1 Re: Do kornela113 06.09.10, 12:26
                      A jaki jest poziom ostrzegawczy i jaki alarmowy, jeśli chodzi o Dziekanów ?

W Warszawie to wiemy - ostrzegawczy 600, alarmowy 650. O 10:00 w Warszawie było 591, jak podaje pogodynka.pl.
                      • marmit1 Re: Do kornela113 06.09.10, 12:37
                        W czerwcu, gdy chodziłem w patrolu, to było ponad 450 cm w Dziekanowie.

poziom Dziekanów czerwiec 2010
                        • mazowianka Re: Do kornela113 06.09.10, 13:41
                          Obecnie stan wynosi 275 cm.
                          Stan ostrzegawczy u nas to 350cm.
                          Stan alarmowy to 400 cm.
                          Straż miejska na bieżąco monitoruje stan wałów i poziom wody.
                          • marmit1 poziom wody 06.09.10, 15:07
                            W Sandomierzu (268 km) już woda opadła poniżej stanu alarmowego. W Gusinie (457km) w nocy przekroczyło poziom alarmowy. Oznacza to, że długość fali jest 200km. Mnożąc 200km x 1km x 1m dostajemy 200 mln m3 wody, albo 0,2 km3 wody. W Sandomierzu stan alarmowy był przekroczony przez 3 dni - od 3 do 6 września.

Gdyby gdzieś na trasie przebiegu Wisły zbudować polder o pojemności 1 km3 (1000 mln m3) to poziom alarmowy nie byłby przekroczony.
                            • tgserwis Re: poziom wody 06.09.10, 15:16
                              marmit1 napisał:

> Gdyby gdzieś na trasie przebiegu Wisły zbudować polder o pojemności 1 km3 (1000
                              > mln m3) to poziom alarmowy nie byłby przekroczony.

Gdyby kilkadziesiąt lat temu nie zaczęto wciskać rzek na siłę w sztuczne bariery, gdyby zakazano budowy i użytkowania terenu na prastarych terenach zalewowych, to problem powodzi w ogóle by nie istniał. Nadmiar wody rozlewałby się tam, gdzie powinien i po kłopocie. Przykład mieliśmy kilka miesięcy temu w Piasecznie. 20 lat temu było tam jezioro, teraz jest osiedle. I natura kolejny raz pokazała, że jest ważniejsze jest myślenie niż urzędolenie.
                              • marmit1 Re: poziom wody 06.09.10, 15:21
                                tgserwis napisał:

> marmit1 napisał:
                                >
                                >
                                > > Gdyby gdzieś na trasie przebiegu Wisły zbudować polder o pojemności 1 km3
                                > (1000
                                > > mln m3) to poziom alarmowy nie byłby przekroczony.
                                >
                                > Gdyby kilkadziesiąt lat temu nie zaczęto wciskać rzek na siłę w sztuczne barier
                                > y, gdyby zakazano budowy i użytkowania terenu na prastarych terenach zalewowych
                                > , to problem powodzi w ogóle by nie istniał. Nadmiar wody rozlewałby się tam, g
                                > dzie powinien i po kłopocie. Przykład mieliśmy kilka miesięcy temu w Piasecznie
                                > . 20 lat temu było tam jezioro, teraz jest osiedle. I natura kolejny raz pokaza
                                > ła, że jest ważniejsze jest myślenie niż urzędolenie.
                                >
                                Podzielam w całej rozciągłości opinię sąsiada z innej gminy :)
                                Czy czytałeś moją odpowiedź w wątku o religii ?
                                • mazowianka Re: poziom wody 06.09.10, 20:53
                                  Poziom wody na godz. 20.00 wynosi 320 cm.
                                  • kornel113 Do mazowianki 06.09.10, 22:43
                                    Mazowianko, jesteś kim wyjątkowym. Od Ciebie chcę przyjmować wiadomość o końcu świata.
                                    • mazowianka Re: Do mazowianki 06.09.10, 23:11
                                      Wiadomości o końcu świata wolałabym nie przekazywać:)
                                      Ale dzięki za miłe słowa.

Poziom wody na wodowskazie w Dziekanowie na godz. 22.00 325cm.
                                      • kornel113 Re: Do mazowianki 06.09.10, 23:22
                                        Pewnie, że nie chciałabyś, ale jesteś jedyną osobą, która by umiała to zrobić. :) Pozdrawiam.
                                • tgserwis Re: poziom wody 06.09.10, 22:50

> > marmit1 napisał:

> Podzielam w całej rozciągłości opinię sąsiada z innej gminy :)
                                  > Czy czytałeś moją odpowiedź w wątku o religii ?

Owszem, czytałem. Naprawdę chcesz ciągnąć tę rozmowę na publicznym forum? Mi to nie przeszkadza, chętnie porozmawiam. Tylko nie widzę sensu dalszego wałkowania. Szanuję Twoje przekonania i nie mam zamiaru z nimi polemizować, ani tym bardziej odwodzić Cię od nich. A jeżeli chesz szczerze pogadać, to PV będzie wygodniejszą formą. Ale to Twoja decyzja, ja się dostosuję.
                                  PS. Przepraszam za off-topic, ale pytanie wymaga odpowiedzi. Zwłaszcza gdy pyta człowiek inteligentny. Mam nadzieję ze wszyscy mi wybaczą.
    • lomark1 Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 07.09.10, 06:38
      W UM chyba są bardzo zmęczni bo podali informację na stronie:

"2010-09-07 Sztab antykryzysowy informuje...7 września g. 06:05
      Stan wody przy śluzie Jeziora Dziekanowskiego o godz. 06:00 osiągnął stan ostrzegawczy i wynosił 600 cm. Rzecznik prasowy UM"
      • krzysiom1 Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 07.09.10, 06:50
        Wiosną, po roztopach, stan wiody w Wisle był podobny do obecnego i nawet pies z kulawą nogą tym się nie interesował.
        Kornel spał spokojnie, mazowianka nie składała raportów a dziennikarze wałkowali jakiś inny głupi temat, który im akurat "podpasował".
        Przestańcie już siać panikę..........
      • mazowianka Do lormark1 07.09.10, 08:57
        Proszę o niepodawanie nieprawdziwych informacji," tak brzmi informacja którą podał rzecznik UM

2010-09-07 Sztab antykryzysowy informuje...7 września g. 06:05
        Stan wody przy śluzie Jeziora Dziekanowskiego o godz. 06:00 osiągnął stan ostrzegawczy i wynosił 350 cm. Rzecznik prasowy UM.
        • lomark1 Re: Do lormark1 07.09.10, 09:37
          Szkoda ze nie zrobilem screen shot'a. Wysłałem e-mail do urzędu i ok. 20 minut później informacja została poprawiona. Dostałem też e-mail zwrotny z urzędu.
    • kowal_warszawski Re: IMGW: fala w Warszawie - 700 cm 07.09.10, 10:08
      moze i sie nie przeleje przez waly, ale strachu na pewno niezlego napedzi w Łomiankach... nawet gdyby bylo zagrozenie to raczej odpowiednia polityka wladz raczej uchronilaby mieszkancow... ostatnio jak przeczytalem artykul na Interii to pomyslalem ze nie ma znaczenia wysokosc fali, tylko raczej chec obrony przed zalaniem waznych terenow... w obawie przed wielka woda polecam interia360.pl/polska/artykul/powodz-sterowana,38445
      --------------
      "będąc zerem – w Warszawie można być geniuszem prawie (...)"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka