Dodaj do ulubionych

Łomianki Dolne

22.09.10, 14:38
Mieszkam od niedawna w Łomiankach Dolnych. Piękne miejsce, cisza spokój, sielanka , mili sąsiedzi. Brakuje mi jedynie małych osiedlowych sklepików, w których można robić niewielkie zakupy w razie zapomnienia, czy poranne świeże pieczywo. Ani na Chopina, ani na Łużyckiej i Brzegowej wraz z przyległymi ulicami nie znalazłam takiego sklepu. Może komuś podpowiem pomysł na biznes a nam będzie troszkę wygodniej.
Obserwuj wątek
    • toyara Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 15:16
      Wydaje mi się, że na Chopina, niedaleko Paderewskiego, powstaje jakiś sklep. Czy to będzie spożywczy, nie wiem. Podejrzewam, że tak.
      Ale sklep to nie tylko ciepłe bułeczki. To również poranne dostawy towaru, dostawy w ciągu dnia, magazynowanie odpadów, opakowań...zdecydowanie zwiększony ruch.
      Poza tym ten teren przeznaczony jest pod zabudowę mieszkalną. Sklepy powstaną najprawdopodobniej na Armii Poznań, może przy KD.

• roberto19633 Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 15:34
        No tak ale taki sklep, jeżeli jest osiedlowy ,to nie tylko negatywy, ale również pozytywy, w postaci pieczywa,nabiału oraz świeżych osiedlowych informacji.
        • toyara Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 16:38
          Ja za ogrodzeniem wolę mieć ogródek niż sklep. Gdybym kupiła działkę na W-wskiej, nie byłabym tym faktem zaskoczona.

Sądzę, że jakieś miejsca pod działalność handlowo-usługową będą przewidziane, choć niekoniecznie w samym środku osiedla.

• gazeta60 Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 15:52
        No tak, przy Kościelnej Drodze na pewno będą ale to kwestia wielu lat. Myślę że taki mały sklepik nie jest zbytnio uciążliwy i powinny być pod taką działalnośc zabezpieczone miejsca tym bardziej na osiedlu mieszkaniowym. Przecież to dla wygody mieszkańców. Niedługo Łomianki Dolne staną się małym miasteczkiem. Widzę, ze ten teren szybko się zasiedla. Przydałby się autobus, przedszkole, złobek a nawet szkoła.
        • marmit1 Re: Łomianki Dolne 23.09.10, 09:42
          gazeta60 napisała:

> Widzę
          > , ze ten teren szybko się zasiedla. Przydałby się autobus, przedszkole, złobek
          > a nawet szkoła.

Dodam kanalizację i asfalt (a przynajmniej równa droga). Przede wszystkim zaś umocnienie wałów, żeby Wisła nie wylała.

Autobus ma jeździć Kościelną Drogą i Wiślaną.
          • gazeta60 Re: Łomianki Dolne 25.09.10, 19:45
            Tak, wały to podstawa. Czy coś wiemy o jakichkolwiek działaniach w celu umocnienia wałów?
            • roberto19633 Re: Łomianki Dolne 25.09.10, 22:23
              gazeta60 napisała:

> Tak, wały to podstawa. Czy coś wiemy o jakichkolwiek działaniach w celu umocni
              > enia wałów?

>>> Tak trwa budowa bloków w Łomiankach Dolnych. Siła woli nowych mieszkańców
              pozwoli zatrzymać falę powodziową.
              Zaczynają się wybory, rzeka stała się mało medialna, Developer musi sprzedać mieszkania, dlatego koło wałów zapadła zasłona medialnego milczenia. Do czasu następnej fali.
              • lomark1 Re: Łomianki Dolne 28.09.10, 13:13
                roberto19633 poryczałem się ze śmiechu:-D:-D:-D
      • gazeta60 Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 15:55
        Planowane są dwa duże osiedla mieszkaniowe( niestety) i powinna być odpowiednia infrastruktura.
        • toyara Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 16:36
          Może i powinny być. Póki co, jak już wcześniej wspomniałam, trwa budowa sklepu, o ile dobrze pamiętam, podzielonego na 3-4 mniejsze.

Było wyłożenie planów. Były składane uwagi. Zawsze jest możliwość wyrażenia opinii, uwag.
          Warto o tym pamiętać.
          • wolo_p Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 16:53
            Sklep się napewno przyda, ale weźmy pod uwagę kwestie ekonomiczne. Jeśli mamy mały osiedlowy sklepik, traktujemy go jak "emergency". Robimy zakupy: chlebek, mleczko, gazetka, czasem jekiś napój i... i już. Wiele takich miejsc upadło z uwagi na spędzanie wolnego czasu we wszelkiego rodzaju marketach. Jeśli taki powstanie w naszej okolicy, róbmy tam zakupy (od razu mówię, że nie jestem udziałowcem żadnego nowopowstającego sklepu, ani nikt z moich znajomych i przyjaciół takowego w naszej okolicy nie zamierza otworzyć). Jak to będzie sklepik do załatwiania zapomnianych sprawunków, za 3 miesiące pozostanie nam znowu biegać na Rolniczą.
            • toyara Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 17:17
              W takim razie: kawiarnia (ten zapach świeżo parzonej kawy), piekarnia (podobnie tylko zapach inny) i cukiernia by się przydała, o winiarni nie wspomnę:))
              Byłoby pod ręką, zbyt gwarantowany:)
              • kmsanczia Re: Łomianki Dolne 22.09.10, 17:44
                Marzycielka. ;)
                • uprl Re: Łomianki Dolne 24.09.10, 11:47
                  Pewnie jeszcze kilka lat i coś siłą rzeczy powstanie...
              • lomark1 Re: Łomianki Dolne 28.09.10, 13:11
                Gdzie ta kawiarnia miałby być? Na Chopina???????????????????????
    • marmit1 Re: Łomianki Dolne 24.09.10, 15:09
      Muszę pogadać z żoną. Kiedyś prowadziła sklep w Łomiankach, ale przestało się opłacać.
    • lomark1 Re: Łomianki Dolne 28.09.10, 13:11
      "Piękne miejsce".......z gustami się podobno nie dyskutuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka