trublood 28.11.10, 19:28 Kto wg. was wygrał tę historyczną już debatę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qaz2510 Burmistrz Pszczółkowski! 28.11.10, 19:35 pozwolę sobie przepisać samego siebie:) Byłem, zobaczyłem i zdania nie zmieniłem. Ktoś napisał, ze TD zachowywał się zwiezle i mertyorycznie, a dla mnie po prostu [b]ten człowiek zupełnie nie ma nic do powiedzenia, to jest totalna pomyłka i ten jego tekst, że na rzecz Sokołowskiego wycofał się z ostatnich wyborów, że razem wspołpracowali - nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że ci co nie głosowali na Grądzkiego, to ludzie, którzy nie chcieli powrotu tego co było przez 8 lat jego rządów, a Dąbrowski takim wyznaniem strzelił sobie w kolano! Chciałem również podziękować publiczności, która popierała Burmistrza Pszczółkowskiego, za godne i kulturalne zachowanie. Informuję również, że jestem zażenowany zachowaniem zwolenników p. Dąbrowskiego, która notorycznie gwizdała , tupała i buczała podczas wypowiedzi p. Pszczółkowskiego z redaktorem Tadziem na czele. Delikatnie mówiąc ich zachowanie było dalekie w ogólnoprzyjętej kulturze. Po debacie która będzie można zobaczyć na www.lomianki.info jestem przekonany, że wybór może być tylko jeden: ODDAJMY GŁOS NA BURMISTRZA PSZCZÓŁKOWSKIEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
viaderko Re: Burmistrz Pszczółkowski! 28.11.10, 19:54 Jeżeli można wygrać przez to, że się nie jest gorszym to wygrał Pszczółkowski. Nie zachwycił mnie, ale i nie zraził. Natomiast Dąbrowski olał mieszkańców, zupełnie się merytorycznie nie przygotowując. Przez całą debatę nie powiedział jednego zdania, które byłoby promykiem nadziei, że facet ma jakiś program. A szczytem wszystkiego było nie zadanie ani jednego pytania obecnemu burmistrzowi! Jeżeli ktoś poszedł na debatę, żeby zobaczyć co Dąbrowski ma do powiedzenia, to stracił tylko czas. Brak szacunku dla mieszkańców to chyba właściwe słowo... Odpowiedz Link Zgłoś
zorro500 Re: Burmistrz Pszczółkowski! 28.11.10, 20:04 Z relacji na forum jednoznacznie wynika, że wygrał Pszczółkowski. Nawet jego forumowi zwolennicy nie próbują bronić swojego faworyt, widac byla plama na całego. Zakladają tylko nowe wątki do krytyki Pszczołkowskiego i PO zeby odwócić uwagę od debaty. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Burmistrz Pszczółkowski! 28.11.10, 20:21 Trochę widać, czemu nie chciano pokazać TD. Słabo mówi, jest słaby merytorycznie. Wydaje mi się, że Dąbrowski nie wygrał żadnego punku debaty. Odpowiedź na pierwsze pytanie w sprawie wodociągu kompletnie zmarnował. Najlepszy był w odpowiedzi na pytanie nr 2. Natomiast kompletnie nie rozumiem zabiegu zrezygnowania z pytań. To pozwoliło Pszczółkowskiemu przez 4 minuty mówić, co chciał. Dąbrowskiego pogrążyła także publiczność, która - zapewne w trosce o powagę debaty ;) - zachowała się niezbyt grzecznie, była kilkakrotnie upominana. Nie wiem, jak to "wyjdzie" w nagraniu, ale może to byc gwoździem do trumny.Oczywiście daleki jestem od twierdzenia, że przegrana de bata = przegrana w wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
fargo_2 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 20:04 Zwycięzca jest tylko jeden: Wiesław Pszczółkowski rozbił Pana Dąbrowskiego na atomy. T.D nie powiedział nic konkretnego. Dodatkowo strzelił sobie w jedno kolano mówiąc o swoich koneksjach z Sokołowskim, a w drugie odpowiadając na pytanie zadane przez Pana Pszczółkowskiego na temat dróg, że trzeba użyć spec ustawy i wywłaszczyć ludzi! A brak pytań dla Pana Pszczółkowskiego to już byłą tragedia! Najbardziej podobał mi się Pan Rusiecki, widząc jak bardzo Pan Dąbrowski przegrywa był tak zdenerwowany, aż wydawało mi się że udusi się gumą do żucia którą miał w buzi, chyba jeszcze nie widziałem nikogo kto żuł gumę z taką szybkością :D Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 20:14 Brak pytań ze strony p. Dąbrowskiego mnie też zaskoczył. Tyle jest spraw w Łomiankach, konfliktowych i niekonfliktowych, o które można pytać. O które pyta wielu forumowiczów (przykład pierwszy z brzegu: Al Chopina). To świadczy o tym, że kandydat ma bardzo słabą orientację w tym zakresie, albo jego własny sztab fatalnie pracuje i nie przygotowal go na debatę. A wystarczyłoby uważnie poczytać nasze forum, żeby takich pytań sformulować nie trzy, ale trzydzieści. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw1908 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 20:51 mam tylko pytanie dlaczego o tej debacie nie było wiadomo wcześniej, bo jak się dowiedziałem to pan Dądrowski musiał wracać z drogi do Częstochowy a więc nie wiedział i nie był przygotowany stąd brak pytań dla pana Pszczółkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 20:55 stanislaw1908 napisał: > mam tylko pytanie dlaczego o tej debacie nie było wiadomo wcześniej, bo jak się > dowiedziałem to pan Dądrowski musiał wracać z drogi do Częstochowy a więc nie > wiedział i nie był przygotowany stąd brak pytań dla pana Pszczółkowskiego. Coraz lepsze argumenty i coraz fajniejsza ściema o tym, że nkt nie pisał i nie mieli informacji:D Chyba Pan Maciej z lomianki.info napisał, że wysyłał kilka razy informacje i prośbe o ustosunkowanie się do zaproszenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 20:57 wiedział od 23.11 - to było wytłumaczone na debacie przez Pana Rocha Siemianowskiego, gdzieś w postach też jest info od organizatora Wczoraj był na bazarku Dabrowski, wiec chyba też wiedział o debacie. Skonczcie z tą propagandą! fakty mówią same za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 07:59 Jest szaleństwem, aby przyjść na debatę i zrezygnować z zadawania pytań (arogancja) a jednocześnie optować za spec ustawą. TD pokazał tym samym, że jest zdolny bez mrugnięcia okiem wywłaszczać ludzi, czyli cel jest ważniejszy od ludzi. Poszedłem na debatę, aby zaczerpnąć wiedzy o Panu Dąbrowskim, ponieważ różne mity o nim krążą i nie jest to osoba powszechnie dobrze znana. Wyszedłem zdegustowany tą debatą, ponieważ żaden z nich mnie nie przekonał. Prowadzący debatę miał szalone pomysły modyfikujące wcześniej ustalony scenariusz. I wreszcie publiczność i jej zachowanie. Dobrze, że organizatorzy nie przewidzieli pytań z sali. Wtedy byłaby na pewno niezła rozróba i co drugi wyszedłby z tej imprezy żywy. Będziemy mieć taką władzę, na jaką zasługujemy, „jaki naród taka władza" Na razie dobry burmistrz nam nie potrzebny - nawet nie ma takiego kandydata. Jest to przykre :(( Odpowiedz Link Zgłoś
trublood Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 20:06 Moi Drodzy, czuję tak wielkie zażenowanie związane z tą debatą ponieważ Publiczność zachowywała się skandalicznie!!!!!!!!!Bojówki przyszły na tę debatę ,ale nie ze środowiska obecnie urzędującego burmistrza tylko z TŁ od Pana Dąbrowskiego ! Nie wiem jakie są wasze odczucia,ale moje jest takie,że Pan Wiesław Pszczółkowski był bardzo zdenerwowany tą sytuacją, ale zachował klasę trzeba to przyznać on i jego cały sztab (jeśli tak można nazwać osoby z nim związane) zachowywali się bez najmniejszych zastrzeżeń ! Jakież było moje wielkie zaskoczenie gdy Ci ludzie,którzy są tak nagminnie oczerniani na łamach gazetki Twoje Łomianki - w czasie debaty zachowali najwyższe standardy kultury podczas gdy druga strona załamała wszelkie obowiązujące kanony dobrego wychowania.Nikt z prawej strony sali po której siedzieli zwolennicy urzędującego burmistrza ani razu nie przerwał Pana Dąbrowskiemu ani go nie wygwizdywał.Podczas gdy druga strona robiła to nagminnie! Kto zezwolił na przynoszenie gwizdków na tę debatę ???? Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 20:27 trublood napisał: > Kto zezwolił na przynoszenie gwizdków na tę debatę ???? A kto rozdawał gwizdki w kampanii wyborczej? dla mnie to proste jak 2+2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 20:28 Przyszło bardzo dużo osób. Należą się podziękowania organizatorowi i oczywiście dwóm kandydatom na burmistrza - że wzięli udział, że zachowywali się bez zarzutu. Miejmy nadzieję, że naprawdę zawsze juz będą debaty, ale że kandydaci odważa się odpowiadać na nieznane pytania. No i oczywiście z pewnością debaty następne na pewno na tej największej sali (sportowej), a transmisja TV będzie na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 20:43 Ja chciałbym również podziękować Panu Rochowi Siemianowskiemu za profesjonalne i obiektywne poprowadzenie debaty. Panie Rochu - dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 20:51 Też uważam, że prowadzący był OK. No może chwilami miał problemy - np. "głosowanie" widowni w sprawach proceduralnych. Takich rzeczy się nie robi. Powinien albo sam zdecydować, albo zapytać kandydatów. Zagubił sie też przy pytaniu nr 1 (z tury pytań wzajemnych) Pszczółkowskiego Ale to juz takie czepianie się - generalnie prowadził b. dobrze, mimo chwilami napiętej atmosfery przez wywołanej przez część publiczności Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 20:54 Dlatego ja te potkniecia tłumaczę "zachowaniem" zwolenników TD. Tak czy siak Pan Roch się sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 21:10 Tak. I chyba żadna strona nie ma do niego większych uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 21:26 esscort napisał: > Tak. I chyba żadna strona nie ma do niego większych uwag. Esscorcie, to tylko na razie. Poczekaj do jutra. Ta druga strona ochłonie trochę z szoku, napije się kropelek (sztab TŁ powinien był zamówić całą zgrzewkę), Pwz zdejmie plaster, nieco pomyślą, a zobaczysz, ile uwag się pokaże - i pod iloma "nowymi" nickami. Pan Siemianowski będzie mial się z pyszna, okaże się, że to wszystko przez niego. Że wstawał i przez to kandydat nie mógł się skupić. Że to on gwizdał i tupał. Choć wszyscy jako żywo widzieli, że było odwrotnie i panował nad widownią - to tak właśnie będzie wyglądać rzeczywistość w obiektywie sztabu TŁ. Zawsze tak wygląda. widownią - Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 22:14 myślę że tak nie będzie. Każdy będzie mógł sobie debatę obejrzeć, więc raczej trzeba obiektywnie komentować Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 22:17 Przecież juz widac na forum, ze były różne debaty. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: debata sama w sobie była sukcesem 28.11.10, 22:27 Sadzisz zatem, że słówko "obiektywnie" jest znane i respektowane w kręgach "TŁ" ? Ja mam duże wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 22:04 Naprawdę ciekaw jestem relacji z debaty "Twoich Łomianek". Chyba jeszcze będzie wydanie przed wyborczą niedzielą? Redaktor Tadek chyba nie pominie okazji? Będzie znowu co komentować... Odpowiedz Link Zgłoś
fargo_2 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 22:22 No z tego co mi wiadomo to Pan Rusiecki po debacie powiedział że było 50:50... :D ŻENADA!!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 22:35 fargo_2 napisał: > No z tego co mi wiadomo to Pan Rusiecki po debacie powiedział że było 50:50... > :D ŻENADA!!! :D Ten pan to jedna wielka żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
superprzygodny Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 28.11.10, 22:35 fargo_2 napisał: > No z tego co mi wiadomo to Pan Rusiecki po debacie powiedział że było 50:50... Ale mogę się założyć, że w duszy myśli zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
lucca.mint Re: Kto WYGRAŁ debatę ? proste- Pszczółkowski 28.11.10, 23:11 Debata to największe osiągnięcie demokracji daje pogląd na obu kandydatów,którzy stają twarzą w twarz i ukazują publiczności co mają do powiedzenia. Poszedłem na tę debatę bez ugruntowanego jeszcze wyboru,ale skłaniając się w stronę nowego kandydata Dąbrowskiego.Usiadłem sobie wśród jego zwolenników.Z miejsca poczułem silne zażenowanie,bo jak się okazuje wybrałem niewłaściwą stronę... Nie dość,że pan Dąbrowski marnie się zaprezentował ,nie przedstawił ŻADNEGO PROGRAMU to jeszcze pokazał ludzi którzy za nim stoją!Zadaję sobie pytanie czyje to będą w przyszłości te Twoje Łomianki,bo hasło pana Dąbrowskiego jest:"Łomianki mogą być znowu Twoje" to hasło n ie do końca jest jasne i czytelne.. Otacza pana Dąbrowskiego szereg powiązanych interesów i ci ludzie od razu ujawnili się na tej debacie.Pan kandydat bez pomocy suflera był totalnie zagubiony. To buczenie,te gwizdy to tupanie w czasie wystąpień burmistrza Pszczółkowskiego zdeklasowało pana Dąbrowskiego czy on o tym wcześniej nie pomyślał - jaki to będzie efekt w odczuciu normalnych ludzi ??!! Na negatywnej kampanii nie jeden kandydat się przejechał !!! Tymczasem po stronie wyborców pana Pszczółkowskiego siedzieli skromni,normalni ludzie którzy kulturalnie zachowywali się w czasie wystąpień pana TD.Tą kulturą zdyskredytowali chamstwo zapalonych wyborców pana TD! Pan niedoszły burmistrz Grądzki w tym negatywnym towarzystwie,pokrzykujący również wystawił sobie niechlubne świadectwo. Na pewno po tej debacie zagłosuję na Pszczółkowskiego!!!Bo jest to kandydat z klasą i co najważniejsze wiadomo co można po nim oczekiwać.. Dużo zrobił przez 4 lata i dam mu kolejną szansę działania dla dobra gminy. Dąbrowski to człowiek ZNIKĄD I NIE MA ŻADNEGO PROGRAMU !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trublood Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 00:42 > Dąbrowski to człowiek ZNIKĄD I NIE MA ŻADNEGO PROGRAMU !!!! Człowiek,który nie umiał nawet zadać żadnego pytania kontrkandydatowi! :) O i tu już się naprawdę wystawił :D Skoro taki zły jest obecny pan Burmistrzunio to czemu nie zadał mu żadnego pytania,mógł przecież wszystko wytknąć skoro tak zle pracuje dla gminy.Nie zrobił tego,bo nie ma żadnego argumentu... ani żadnej wizji na rozwój Łomianek!W tej gazetce tyle piszą jak to tego nie zrobił obecny burmistrz albo o tym jak to na posiedzeniach rady padają wyzwiska itp itd. tylko czemu podczas tejże debaty było kompletnie na odwrót!!To zwolennicy Tadeusza dali popis chamstwa.Ale to było ustawione wszystko... wyreżyserowane totalnie! Był znak to gwizdano ,albo tupano. Pszczółka nie musi się zniżać do tego typu niskich zagrywek,bo ostatnie 4 lata i to co zrobił dla gminy same mówią za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
olenkoska Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 01:03 Witam Państwa, Ja również miałam okazję na żywo obserwowac debatę pomiędzy 2 kandydatami na Burmistrza naszego miasta .Myślałam ,że będzie ona wyglądac tak jak debata w telewizji,że zapoznam sie z programami kandydatów.Jakie było moje rozczarowanieta debatą i wystąpieniami. Mam wielki dylemat,jestem zagorzałą zwolenniczką PIS,zagorzałą słuchaczką Radio Maryja.W I turze więc było dla mnie oczywistym głosowanie na Pana Grądzkiego.Co mam zrobic teraz ?Moim naturalnym wyborem był Pan Dabrowski - znam jego mamę Panią doktor Dabrowską od lat,rodzina religijna,praktykujaca.Może i dobrze,że nie przyszła na tę debatę bo na pewno by jej tylko było wstyd........jakimi ludzmi otacza się jej syn-po stronie Pana Dąbrowskiego wszyscy zamożni biznesmeni Łomianek-pewnie sponsorzy.A ich zachowanie-skandaliczne-krzyczeli,gwizdali gwizdkami,nawet mój ulubieniec Pan Grądzki krzyczał i gwizdał-a ja myśle ze osobie, która zajmuje tak wysokie stanowiska w gminie to nieprzystoi. Tyle publicznośc i poplecznicy Pana Dabrowskiego-Perlik i inni bogacze w złocie i futrach z norek.Sam Pan Dąbrowski-okazało się,że nie ma żadnego programu a cała jego kampania oparta jest na opluwaniu kontrkandydata.Nic nie zaproponowal,nie ma pomysłu na żądzenie gminą-ale skąd niby ma miec skoro jak sie dowiedzialam nie ma zadnego doswiadczenia w administracji państwowej , a jedyne czym zarządzał w życiu to ceglarnia-zresztą doprowadzając jej właściciela na skraj bankructwa.Pan Dąbrowski nie ma nawet mętnego pojęcia jakie problemy ma nasza gmina o czym chyba najlepiej świadczy FAKT,ze Pan Dąbrowski nie zadał kontrkandydatowi ani jednego pytania.Ponadto zachowywał się jak by miał coś do ukrycia-nie patrzył ludziom w twarz,wielokrotnie zmieniał miejsce siedzenia-jakby się bał,że ktoś go zdemaskuje.Ciągle oczekiwał pomocy od swoich popleczników.Wygląda na to ze został wystawiony jako figurant miejscowych bogaczy,którzy mają pieniądze a teraz chcą miec jeszcze i władzę.Po tej debacie dopiero oprzytomniałam,ze Dąbrowski to cwaniak który swój cały wizerunek zbudował na kłamstwach i dobrej opinii jego matki ,którą wszyscy szanujemy.Ja sie na to nie nabiorę,chcę aby Łomianki miały normalnego gospodarza a nie oszusta co pokazuje w gazecie,że odbiera nagrode,która wcale nie była przeznaczona dla niego. Mimo moich przekonań (PIS) w tych wyborach nie bedę kierowała się sympatiami politycznymi ,tylko dobrem naszej gminy.Pszczółkowski już się sprawdził-pięknie wyglądająca ulica Warszawska,inne ulice,zorganizowanie obrony przed powodzia na wałach,piękne nowe autobusy-wiem ,że jak przyjdzie zima to wszystko będzie solidnie odśnieżone tak jak zeszłego roku-o 5 rano juz były poodśnieżane przystanki (!) W debacie pan Pszczólkowski zachował sie jak na gospodarza przystoi-z otwartym spojrzeniem patrzył ludziom w twarz, a ludzie od niego - normalni,skromni -tacy zwykli mieszkańcy jak ja - nie krzyczeli,nie gwizdali-umieli uszanowac kontrkandydata.Po Panu Pszczółkowskim wiem,czego mogę się spodziewac.Ciężko pracował przez 4 lata,co tydzień chodzi do kościoła, więc dlaczego częśc mieszkańcow go nie lubi ?Teraz już wiem ,że jest to wynik wielomiesięcznej manipulacj i plotek tych wszystkich cwaniaków co stoją teraz za Dąbrowskim.Mają pieniądze -stac ich nawet na wydawanie gazety służącej tylko do opluwania przeciwników ,która nawet nie ma adresu ani telefonu redakcji. Po tej debacie dla mnie wszystko jest już jasne. Na Dąbrowskiego NIE ZAGŁOSUJĘ.Ale pójdę i będę głosowac ( na Pszczółkowskiego) -ŻEBY TYLKO DĄBROWSKI NIE ZOSTAŁ BURMISTRZEM I NIE DOPROWADZIŁ NASZEJ GMINY DO RUINY TAK JAK ZROBIŁ TO Z CEGLARNIĄ. Gazety "Twoje Łomianki " nie wezme już więcej do reki- nie chcę czytac tych kłamstw bez pokrycia Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 10:12 Debatę wygrały Łomianki. Obejrzałem tylko drugą część, bo pierwsza się zacina, a jeszcze są dwie następne. Gwizdy rzeczywiście były niesmaczne, ale były po obu stronach. Niepotrzebnie prowadzący się zastanawiał przez 2 minuty na co przeznaczyć 40 sekund nie wykorzystanego czasu. Wizja rozwoju Łomianek, jak dla mnie niewystarczająco przedstawiona przez obu kandydatów. Dąbrowski powiedział tylko o wodzie i kanalizacji, a Pszczółkowski mówił o wielu rzeczach, ale mało konkretnie. Rozwój polega na tym, że planujemy, gdzie będą media, gdzie drogi, gdzie szkoły, gdzie bloki, gdzie sklepy. Jak zabezpieczyć się przed powodzią, jaka zabudowa jest planowana w Łomiankach Dolnych, gdzie jest dużo wolnego terenu, itd. itp. Tu powinno się powiedzieć, czy pozwalamy na bloki w Łomiankach, czy preferujemy zabudowę jednorodzinną. Pytanie o integrację wg mnie zbędne, bo trudno oczekiwać, żeby urząd integrował ludzi, chociaż tu lepiej odpowiedział Dąbrowski, bo mówił o stronie internetowej i pytaniach do burmistrza. Zadałem jedno pytanie mailem obecnemu burmistrzowi, ale pozostało bez odpowiedzi. Natomiast rzecznik gminy odpowiada na pytania emailem. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 10:25 Mylisz integrację mieszkańców ze sposobami komunikowania się z urzędem. Chodziło o to, że w Ł. jest dużo ludzi nowych, którzy nie interesują się okolicą, bo tylko tu śpią, a dzieci chodzą do szkół w W-wie. Obaj nie za bardzo zrozumieli o co chodzi (jak przy większości pytań, błądzili koło tematów, ale na zadane pytania żaden nie odpowiedział sensownie, mimo że znali je wcześniej) chociaż TD wspomniał chyba o gazłomie (ale niepotrzebnie poleciał w przerobienie go na biuletyn, wiemy komu zawdzięcza taką podpowiedź :>), a WP o tym, że integrację trzeba zacząć od najmłodszego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 10:39 Z tą integracją poprzez najmłodsze pokolenie to wcale nie jest takie głupie. Ja 90% moich sąsiadów poznałam dzięki dzieciom i ich kontaktom z rówieśnikami. A pozostałe 10% dzięki konsekwentnej walce mojego męża z żulami i palaczami śmieci. No i żaden z kandydatów nie wspomniał, że integrować się "międzyosiedlowo" można przez FORUM :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 10:46 Jasne że tak, to jest jeden ze sposobów. Tylko po co na wstępie mówić, że uważa że żadna integracja nie jest potrzebna. Właśnie jest potrzebna i możliwa, tylko nikt nie ma na to pomysłu, a przez to sami tracą potencjalnych wyborców, bo jak było widać na debacie 90% publiki to starzy mieszkańcy Ł. Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 10:48 dorota.alex napisała: > > No i żaden z kandydatów nie wspomniał, że integrować się "międzyosiedlowo" możn > a przez FORUM :-) No fakt, można. Ale co z tego, kiedy dyskutantów nigdy nie spotka się w realu. Proponowałem kiedyś mecz malkontenci kontra optymiści, ale pozostało bez odzewu. Zresztą pewnie można rozczarować się po spotkaniu w realu. Wielki dyskutant w rzeczywistości może mieć kłopot, żeby zdanie sklecić :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 10:51 A ja znam wielu dyskutantów forumowych w realu :-) Trzeba się tylko trochę postarać. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 15:06 dorota.alex napisała: > A ja znam wielu dyskutantów forumowych w realu I co, rzeczywiście nie potrafią sklecić zdania? :> Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 17:21 Czasami im się udaje. Nawet ze składnią i dykcją zazwyczaj dają sobie rade :-) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 11:31 marmit1 napisał: Dąbrowski, bo mówił o stronie internetowej i pytaniach do burmistrza. Zadałem jedno pytanie mailem obecnemu burmistrzowi, ale pozostało bez odpowiedzi. Natomiast rzecznik gminy odpowiada na pytania emailem. To oczywiście dobry pomysł, stosowany w wielu gminach, ale przecież to nie żadna integracja mieszkańców, ale integracja burmistrz-mieszkaniec :) Najczęściej pewnie odpowiada ktoś z urzędu (zorientowany w danym temacie), a burmistrz firmuje. U nas można przyjść na sesje i osobiście wygarnąć burmistrzowi co się chce :))) Burmistrz raczej chciał powiedzieć nie że inegracja nie jest w ogóle potrzebna, ale że nie ma sensu robienie niczego na siłę i że zróżnicowanie poszczególnych osiedli jest rzeczą naturalną i oczywistą, i w sumie cenną (w warszawie też inna jest chomiczowka, a inny mokotów). I takie miasteczko jak łomianki, gdzie pewnie większość osób mieszka krócej niz 10 lat nie "zrośnie" się łatwo. I faktycznie może się zrosnąć w II czy III pokoleniu. Jesli dzieci będą tutaj chodziły do szkoły, miały możliwość rozwijania zainteresowań po szkole, to będą się na wzajem znały - będą się ingerowały w w różny sposób - czy na boisku, czy w domu kultury, czy też (czemu nie?) przytulając się na ławeczce Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 12:05 Ale takie poznawanie się dzieci poprzez wyrastanie razem jest naturalne i burmistrz nie ma tu nic do rzeczy. ;) Chodzi o to, żeby nowo osiedlający się mieszkaniec był zachęcany do zainteresowania się tym, co się dzieje tu na miejscu. Propagandowy, tandetnie wydawany gazłom czy z drugiej strony narzekanie, że niepotrzebnie wydaje się gminną kasę na imprezy masowe są bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 12:17 Co ja sądzę o gazłomie, to wiadomo :))) Moim zdaniem niższy od oczekiwań wynik burmistrza to m.in "zasługa" takiego a nie innego gazłomu. Bo jeśli przez lata się daje ludziom propagandę, to nie ma się co dziwić, że czytelnik się przyzwyczaja i czyta tylko ogłoszonie i komunikaty ;) A czy burmistrz nie ma nic do rzeczy w sprawie wspólnego dorastania dzieci? Trochę chyba ma. Bo jak będą dobre szkoły, place zabaw, jakieś imprezy, boiska, to dzieciom łatwiej się integrować. Znam dzieci, które właściwie nikogo z Łomianek nie znają, bo jeżdżą do Warszawy do szkoły od podstawówki, a na zajęcia dodatkowe też. A czy osiedlający sie jest zainteresowany tym co się dzieje wokół niego? To też kwestia cech osobniczych. Ale oczywiście to ważne. Najłatwiej to się odbywa wokół jakiejś "sprawy". Ja na przykład poznałem większość sąsiadów z ulicy (w sensie, że przedstawiliśmy się sobie, chwile pogadaliśmy i poznaliśmy też trochę swoje charaktery) gdy powstała inicjatywa wspólnego zrobienia nawierzchni na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 12:23 No tak, tylko że pytanie było 'co pan jako burmistrz zrobi w kierunku integracji mieszkańców', czy jakoś tak. Bo że mieszkańcy sami się integrują, powstają jakieś inicjatywy lokalne itp to inna sprawa. Ale znów co z tego, że mamy ICDS, kiedy podobno wynajęcie sali jest koszmarnie drogie, a na żeby pójść na fitness trzeba wykupić półroczny karnet. ;) Przy SP1 obiecano, oby ewentualny nowy burmistrz dotrzymał słowa poprzednika. :> Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 12:24 kmsanczia napisała: > Przy SP1 obiecano boisko Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Kto WYGRAŁ debatę ? 29.11.10, 17:17 I pewnie wtedy , gdy zimą machałeś szuflą odśnieżając ulicę. Wtedy czasami do domu się nie chce wracać jest taka miła okolicznościowa atmosfera. Ale rzeczywiście zajęcia pozalekcyjne, SKS i basen za free dla młodzieży do 18 lat. Kino też by się przydało nic zbayerowanego- takie studyjne, by sobie mogli pogadać o filmie. Po co mają za ICDS , browary bezmyślnie obciągać. ICDS jest fajne, tylko nie zawsze jak widać młodzież stać na bywanie w nim, i to koniecznie trzeba zmienić. Jak nie z tym Burmistrzem to z następnym. Odpowiedz Link Zgłoś