darek1 19.07.04, 22:25 Fajno było bez prądu co nie ? Mogli by tak częściej , wtedy człowiek by doceniał bardziej wynalazki i cuda techniki. No i widzimy jacy jesteśmy bezradni bez prądu .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiuppo Re: Zapadła ciemność 20.07.04, 10:12 Z Prawa Energetycznegon (USTAWA z dnia 10 kwietnia 1997 r.): " Roz. 1 Art. 4. 1. Przedsiębiorstwa energetyczne zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją paliw lub energii do odbiorców mają obowiązek utrzymywać zdolność urządzeń, instalacji i sieci 24) do realizacji dostaw paliw lub energii 25) w sposób ciągły i niezawodny, przy zachowaniu obowiązujących wymagań jakościowych. 2. Przedsiębiorstwa energetyczne zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją paliw lub energii mają obowiązek zapewniać wszystkim podmiotom świadczenie usług polegających na przesyłaniu paliw lub energii wydobywanych lub wytwarzanych w kraju, z uwzględnieniem warunków technicznych i ekonomicznych, na warunkach uzgodnionych przez strony w drodze umowy 26). 3. Świadczenie usług, o których mowa w ust. 2, nie może obniżać niezawodności dostarczania oraz jakości paliw lub energii poniżej poziomu określonego odrębnymi przepisami, a także nie może powodować niekorzystnej zmiany cen oraz zakresu dostarczania paliw lub energii do innych podmiotów przyłączonych do sieci. " U mnie na Równoległej (dla przypomnienia - stacja energetyczna 110/15 kV jest za oknem) pady zasilania są do 10 razy w tygodniu. Zastanawiam się kogo obciążyć kosztami - ADM czy ZEWT Legionowo? Konia z rzędem temu, kto jest w stanie pracować na komputerze bez UPS-a przy takich padach. W Wawie takich numerów nie widziałem od lat 15-u... Współczuje firmom z Ł. Robienie afktur na piechote przy świeczkach pewnie jest zabawne. Jak to wogóle jest mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
darek1 Re: Zapadła ciemność 20.07.04, 21:06 Oj masz pecha - powinieneś zadzwonić do Legionowa i ich postawić do pionu. W centrum Łomianek gdzie ja mieszkam wyłączenia są góra 4-5 razy do roku , ale najbliższe okolice też nie narzekają. Po prostu jakaś nie naprawiona do końca awaria w transformatorze czy na lini lub dużo nowych domów podłączają. Nie wiem gdzie Równoległa. Zapytam kumpla z podstacji i dam ci znać o co tam chodzi na twojej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Zapadła ciemność 20.07.04, 23:20 darek1 napisał: > Oj masz pecha - powinieneś zadzwonić do Legionowa i ich postawić do pionu. W > centrum Łomianek gdzie ja mieszkam wyłączenia są góra 4-5 razy do roku , ale > najbliższe okolice też nie narzekają. Ja też mam 4-5 razy w roku i narzekam. Uwazam, że w XXI wieku brak prądu mógłby byc usprawiedliwiony w przypadku jakiegos kataklizmu (huragan, atak Talibów itp.). A tu mocniej zawieje wiatr i już awaria. Czy 4-5 razy w roku awaria to jest normalne?! Tego nigdzie nie ma. Awaria prądu to powinno być wydarzenie, o którym opowiadają starsi ludzie ("pamietam, było to jeszcze przed tym wyłączeniem pradu na 20 minut" itd.). Leginowskie i Łomiankowskie służby energetyczne zatrudniają prawdopodobnie jakichś nieudaczników. Nikt nie robi wycinki drzew przy trakcji, U mnie jest słup, na którym zawsze coś się rozłącza. Nikt tego nie naprawi raz a dobrze. Lepiej przyjeżdżać co dwa miesiące i coś tam łatać. W ogóle łaskę robią, że przyjeżdżają. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Zapadła ciemność 21.07.04, 09:05 Akurat w USA czy w Afryce nie potrzeba kataklizmow, zeby byly przerwy w zasilaniu. Wystarczy popatrzec na tamtejsze instalacje - wszystko prowizorka po slupach powbijanych byle gdzie i byle jak. O ZEWT Legionowo na razie nie moge powiedziec dobrego slowa: 1. Dlaczego Ł. podlegaja pod L., skoro to inna strona swiata wogole? Po co zasuwac do ZE prawie 30 km dookola Wisly skoro linia zasilajaca Ł. wychodzi ze stacji Mościska? Tak na marginesie, to drogi w Ł. naleza do Zarzadu Drog Publicznych w Ozarowie... (przynajmniej Wislana). 2. Probowalem zalatwic zmiane taryfy i placic rachunki - juz nie dziwia mnie niedoplaty czy nadplaty na 30 gr wysylane poleconym... A kogo zatrudniaja? Mysle, ze tak samo jak gdzie indziej, tylko ze nie znaja jeszcze slowa prywatyzacja jak np. w STOEN. W zwiazku z czym podejscie do pracy inne - dasz w lape, to ci zrobia. Naiwasem mowiac nadal na mnie wrazenie robi pewien pokoik, gdzie siedzialo 5 niewiast w wieku produkcyjnym, a na tabliczkach przed wejsciem wisialo 5 razy mgr. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Zapadła ciemność 21.07.04, 13:07 hiuppo napisał: > Akurat w USA czy w Afryce nie potrzeba kataklizmow, zeby byly przerwy w > zasilaniu. Wystarczy popatrzec na tamtejsze instalacje - wszystko prowizorka po slupach powbijanych byle gdzie i byle jak. OK, ale co mnie obchodzi Ameryka. Tam się różne rzeczy dzieją. Ja mieszkałem w Warszaawie, Komorowie, mam rodzinę i znajomych w róznych polskich miastach - nigdzie takich jak w Łomiankach problemów z elektrycznoscia od czasu upadku komuny nie było i nie ma. Myślę, że taka prosta czynność jak przejechanie 2 x w roku wzdłuz trakcji i wycięcie za wysokich gałęzi załatwiłoby sprawę 90% awarii. Odpowiedz Link Zgłoś
darek1 Re: Zapadła ciemność 21.07.04, 17:01 Co do pracy naszego pogotowia : podobno zrobili redukcję 50 % ,straszą następną redukcją , a chłopaki zasuwają po godzinach za friko bo boją się stracić robotę. A co do drzew : oni dawno by powycinali ale niestety nasze prawo jest takie że nie wolno im bez różnych pozwoleń. Ochrony przyrody , Ochrony Środowiska itd. Rozumiem cię ale wierz mi oni też chcieli by dobrze ale niestety nasze prawo jest jakie jest. Inna rzecz: że jak by elektrownia nie zrobiła redukcji to napewno by szybciej naprawiali usterki. .............. Wiwat kapitalizm. A my biedne szaraczki cicho bo jak nie to odłączą nam i kuniec !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Zapadła ciemność 21.07.04, 09:06 darek1 napisał: > gdzie Równoległa. Zapytam kumpla z podstacji i dam ci znać o co tam chodzi na > twojej ulicy. Będę zobowiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
ku1972 Re: Zapadła ciemność 20.07.04, 22:59 24h po burzy ciemno na ulicy Fabrycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Zapadła ciemność 21.07.04, 09:06 Po wczorajszej burzy mi sie zresetowaly wszystkie liczniki w samochodzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Zapadła ciemność 21.07.04, 12:58 hiuppo napisał: > Po wczorajszej burzy mi sie zresetowaly wszystkie liczniki w samochodzie :) To super! Masz nowe auto. Odpowiedz Link Zgłoś