zarnowiecki
08.04.13, 15:03
Dziwne są te Łomianki! Ktoś dziś piszący na tym forum zwrócił uwagę na wywiad z burmistrzem. Zaiste porażający.
Człowiek społecznego zaufania, jakim jest burmistrz, nie powinien aż tak mijać się z prawdą! A mija się i to znacznie:
„Dzisiaj mogę z dumą powiedzieć, że obie spółki gminne: ZWIK i KMŁ pierwszy raz w historii tej gminy nie przynoszą strat, które pokrywane były z budżetu gminy (kilka mln zł rocznie!). Zmiany były możliwe, ponieważ radni nie mają większego wpływu na działalność spółek” wypowiada się."
Faktycznie, te zmiany wprowadził jego poprzednik. Obie spółki zaczęto rozliczać zgodnie z przepisami z wykonywaniu usług na rzecz mieszkańców,w oparciu o umowy podpisane przez poprzednika, a nie pokrywać tylko straty, które generowały . KRS nie ujawnia jeszcze wyników z roku 2012, ale za 2011 są . I na stronie 1157 w KRS KMŁ łomianki ma mimo to stratę w wysokości 855 426 zł, a łączny koszt utrzymania spółki wynosił ( dopłaty) 3 824 000 + 855 426 zł = 4 679 426 zł Jest kosztem wyższym niż w 2011 roku który wynosił 3 822 923. I o jakich oszczędnościach jest tu mowa? Zwłaszcza jeżeli uwzględnimy znaczny wzrost cen biletów w tym okresie!
Powyższy rachunek jest w pewnym stopniu uproszczony bo nie uwzględnia dodatkowych dopłat Gminy do KMŁ wynikających, że spłaty kredytu za zakupione autobusy a to kolejne miliony!
Podobnie było w Wodociągach.
Ale tego mało, burmistrz jeszcze raz podkreśla: „Nagle po 16 latach wybudowano węzeł Brukowa, powstała Brukowa-BIS, zagospodarowano teren po śmietnisku i powstało Centrum Handlowe (mamy duże wpływy do budżetu z tego terenu). Obie spółki gminne dotąd przynoszące straty dziś wykazują zyski. Jak spółka gminna traciła, to ktoś miał zysk? Kto? No właśnie…” Można by ponownie pisać o spółkach, ale po co nie jestem burmistrzem. Natomiast co ma burmistrz do centrum Handlowego i węzła nie wiem. Była to inwestycja zewnętrznego kapitału, a gmina nie miała żadnego wpływu na czas powstania, kształt obu obiektów, no chyba że przecinania wstęgi zaliczyć do takich działań.