anonymous6 22.12.13, 00:21 Przed chwila kilkanascie razy wyłączano i włączano prąd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzony-bravo pewnie radni nie dali kasy 22.12.13, 00:35 to umiłowany za dzwignie pociąga;P Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 00:41 Jak to co się dzieje. Trzeba się przyzwyczaić. Mieszkasz 10 km od stolicy kraju w środkowej Europie, kraju należącego do Łunii Jerwropejskiej Jej mać, w XXI wieku. Od lat 70-tych ubiegłego wieku nie było żadnych inwestycji w infrastrukturę energetyczną, kable wiszą luzem na słupach szargane wiatrem i zalewane deszczem. Nikt tego nie naprawi, bo to oznacza koszty inwestycyjne. Lepiej jest zostawić jak jest i brać ciężką kasę za utrzymanie stanu badziewia. powstałe kilka lub kilkanaście lat temu spółki zarządzające energetyką mają gdzieś inwestycje, bo to wymaga wyłożenia pieniędzy z kasy firmy. Lepiej ściągać haracz od ludzi i jakoś do emerytury się doczołgać. A później to niech się już inni męczą i tłumaczą. Przygotuj się zatem na coraz częstsze wyłączenia prądu, bo nikt w ciągu kilku najbliższych lat się za to nie weźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 09:00 Napisałeś epistołę, która o wczorajszym przypadku wyłączania non-stop napięcia mówi dosłownie nic. Jak widać, nie tracisz czasu :)) Jak masz takie potrzeby to możesz otworzyć temat na tym forum. Tutaj pytający zadał krótkie pytanie i na pewno oczekuje krótkiej, rzeczowej odpowiedzi bo być może stało się jakieś nieszczęście. W tym właśnie czasie wyły syreny i jeździły non-stop straże (nie tylko łomiankowskie). Może ma to związek z tymi wyłączeniami, więc pytanie na pewno jest zasadne. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 09:44 k.jurek napisał: > Napisałeś epistołę, która o wczorajszym przypadku wyłączania non-stop napięcia > mówi dosłownie nic. Jak widać, nie tracisz czasu :)) > Jak masz takie potrzeby to możesz otworzyć temat na tym forum. Tutaj pytający z > adał krótkie pytanie i na pewno oczekuje krótkiej, rzeczowej odpowiedzi bo być > może stało się jakieś nieszczęście. W tym właśnie czasie wyły syreny i jeździły > non-stop straże (nie tylko łomiankowskie). Może ma to związek z tymi wyłączeni > ami, więc pytanie na pewno jest zasadne. Za to ty, w przeciwieństwie do mnie, udzieliłeś pełnej i wyczerpującej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 12:15 Ja właśnie szukałem na ten temat informacji i natknąłem się na Twoje androny, które nawet nie chciało mi się do do końca czytać. Oczywiście nadal nic nie wiem. Jak masz jakieś informacje to proszę Ciebie o napisanie krótkiego info na ten temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 18:20 tgserwis napisał: > Jak to co się dzieje. Trzeba się przyzwyczaić. Mieszkasz 10 km od stolicy kraju > w środkowej Europie, kraju należącego do Łunii Jerwropejskiej Jej mać, w XXI w > ieku. > Od lat 70-tych ubiegłego wieku nie było żadnych inwestycji w infrastrukturę ene > rgetyczną, kable wiszą luzem na słupach szargane wiatrem i zalewane deszczem. Ja nie wiem, czy były jakieś inwestycje, na oko ich nie widzę, ale jednak coś się w ciągu ostatnich 5-10 lat poprawiło. Pamiętam, że wcześniej prąd w Łomiankach przestawał płynąć przy każdym większym wietrze (nie mówiąc już o burzy). Czasem te awarie naprawiano w 2 dni. W ciągu roku było co najmniej kilkanaście takich awarii. Od jakiegoś czasu takie awarie są zdecydowanie rzadsze, a naprawiane są szybciej. Nie wiem, jaki jest tego powód (może to przypadek), ale różnicę widać zdecydowaną (puk, puk) PS Nie wiem, co ma do tego UE. Nie jestem fanem wszystkiego co unijne, ale myślę, że akurat w tej dziedzinie to UE daje dobre wzorce. W USA czy Ameryce Południowej jest to zdecydowanie gorzej zorganizowane, kompletna samowolka i improwizacja, a takie widoki encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSBWsKJe6JPDrrCzExMhDd2-O7FBMogqTyA3sSO6OgyCd5BrIdG są powszechne. Nie trzeba tam jechać, widać to także np. na filmach Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 23:39 Nie wiem, może w Ł rzeczywiście jest lepiej, ale w Sadowej znacznie gorzej. Ten rok jest wręcz rekordowy, nie było chyba tygodnia by nie miała miejsca jakaś przerwa w dostawie prądu. O ile jestem w stanie zrozumieć przerwy podczas wyjątkowo silnych wiatrów czy burz, to nie rozumiem tak częstych jak w tym roku, niezależnie od pogody. I ty właśnie kłania się brak inwestycji. W ciągu ostatnich lat zbudowano wiele domów a transformator jest ten sam od bardzo dawna. Słupy pamiętają jeszcze czasy Gierka i zaczynają się sypać. W wakacje na jednej z pustych działek kable się urwały i dyndały sobie sypiąc dookoła iskrami na drzewa i krzaki. Panowie z elektrowni zamiast to naprawić, po prosu odłączyli zasilanie tych kabli i pojechali w diabły. A co ma do tego UE? Ano to, że energetyką, telefonią czy bardzo wieloma innymi dziedzinami gospodarki zarządzają zagraniczne koncerny których celem nie jest budowa i rozwój lecz jak najszybsze i jak największe zyski. Takim przykładem który bardzo wielu mieszkańców Ł miało okazję poznać na własnej skórze może być Netia. Nie ma własnej infrastruktury, nie inwestuje w nic poza własnymi biurami, korzysta z kabli, rozdzielni i wszystkich innych urządzeń TPSA i dzięki temu zarabia ciężką kasę. Która później trafia nie do polskiej gospodarki lecz w ręce zagranicznych inwestorów. Z energetyką jest identycznie. WSZYSTKIE grupy energetyczne mają zagranicznych udziałowców. A ich celem nie jest budowa lecz zarabianie. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Co sie dzieje z pradem???? 24.12.13, 00:03 tgserwis napisał: > Nie wiem, może w Ł rzeczywiście jest lepiej, ale w Sadowej znacznie gorzej. Ten > rok jest wręcz rekordowy, nie było chyba tygodnia by nie miała miejsca jakaś p > rzerwa w dostawie prądu No to współczuję, bo wiem, co to znaczy. Tak właśnie było kiedyś na Dąbrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Co sie dzieje z pradem???? 27.12.13, 18:40 Też nie lubię przydługich wynurzeń tgserwisa ale w tym wypadku ma 100% racji. Po prostu sypie się infrastruktura, której nikt nie utrzymuje. W Czosnowie i okolicach przerwy w zasilaniu to codzienność, rekord to ponad 24h bez prądu. W dzisiejszych czasach nie potrzeba wojny, wystarczy wyłączyć prąd i jest katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
o.lomianki Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 10:20 Jak to , co się dzieje z prądem . Gmina pewno zalega za prąd . Burmistrz zamknął DK teraz zamknie Łomianki . A było tak pięknie w kampanii wyborczej "oddam mieszkańcom Łomianki"'zapomniał dodać że odda bez DK itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 12:04 To nie wina burmistrza. Prędzej te chwilowe wyłączenia są przez te sputniki lub drony co nad nami latają :)) Odpowiedz Link Zgłoś
22_radny Re: Co sie dzieje z pradem???? 22.12.13, 17:25 tabit napisał: > nie pij więcej tabit, oszołomie - wyluzuj, choć w święta. Odpowiedz Link Zgłoś
anonymous6 Re: Co sie dzieje z pradem???? 23.12.13, 13:14 Czy możecie mi proszę napisać której części mojego pytania nie rozumiecie? W żadnym z Waszych wpisów nie ma odpowiedzi. Czy naprawdę jesteśmy już tak bardzo zidiociałym społeczeństwem? Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Co sie dzieje z pradem???? 23.12.13, 21:19 Sensownie odpowiedział tylko tgserwis. Wg. prof.Żmijewskiego zużycie polskiej energetyki sięga 75 %. Co druga nasza elektrownia ma przeszło 40 lat. Linie, bloki i transformatory są po prosty stare. Nie wiem skąd znalazł Esscort taki obrazek, ale przejechałem USA 3-krotnie, po parę miesięcy i takich obrazków nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Co sie dzieje z pradem???? 23.12.13, 23:56 Obrazek jest z Ameryki Południowej Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Faktycznie coś się dzieje... 23.12.13, 23:21 To nadal są problemy?... W sobotę 21-ego wieczorem też kilka razy wywaliło i to w całych Łomiankach, w dodatku w bardzo niefajny sposób, bo prąd wracał na ułamek sekundy. Idealnie, żeby uszkodzić sprzęt elektroniczny czy lodówkę. Widocznie zakłócenia były na linii 110 kV Mościska-Łomianki, albo coś poważnego na rozdzielni na Równoległej. Oczywiście nie ma co nawet próbować pisać reklamacji - ZE jest dobry tylko w wystawianiu bardzo wysokich faktur za prąd, pojęcie jakości nie istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
anonymous6 Re: Co sie dzieje z pradem???? 09.01.14, 16:22 Odpowiedź z PGE: "W odpowiedzi na Pana emaila informujemy że , chwilowe zaniki napięcia w nocy 22.12.2013r po północy spowodowane były zadziałaniem automatyki samoczynnego ponownego załączenia rezerwy ( szr) zainstalowanej na głównym punkcie zasilania w Łomiankach przy ulicy Kolejowej działającej przy krótkich przemijających zwarciach. Za utrudnienia przepraszamy." Odpowiedz Link Zgłoś