Dodaj do ulubionych

zawieszenie świateczne broni

23.12.05, 18:04
Żadnych agitek od 23 do 26 a potem w sylwestra i w nowy rok. A jeżeli ktoś
musi to niech zacznie nowy temat z pierwszym słowem Przepraszam.
A tak na marginesie moja poprzednia ksywa nie była wygodna, a ktoś z dużym
prawdopodbienstwem przypadkowo posnał moje hasto. Tak więć umiera
skokollomiankowski a rodzi się nowy agent j46
Obserwuj wątek
    • randolff Re: zawieszenie świateczne broni 23.12.05, 18:11
      Popieram. Dla zachowanie dobrego świątecznego nastroju nie poruszaszajmy
      politycznych spraw. Okażmy też miłosierdzie bliźnim i przez te kilka dni
      przestańmy kopać (już prawie) leżących.
      • papirus22 Re: zawieszenie świateczne broni 23.12.05, 20:23
        hey jakich leżących, oni sie dobrze czują, i zbyt pewnie, bez obaw smieja się z
        nas i zacierają ręce, ja mogę wytrzymac tylko do wigili, do 20.00 póxniej to
        nie wiem czy dam radę.
    • esscort Re: zawieszenie świateczne broni 23.12.05, 18:18
      Rozumiem, ze j46 to 2 razy j23.
      • j46 Re: zawieszenie świateczne broni 23.12.05, 18:32
        Oczywiście, nadajesz się na kryptologa. Smacznego karpia i wele innych uciećh
        podczas świąt.j2x23
        • vampi_r Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 25.12.05, 23:34
          Bo już nie mogę wytrzymać...
          • mwsylwia Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 25.12.05, 23:48
            Ależ oczywiście, jak święta to święta - a prawda nieświąteczna obowiązuje nas
            znowu od najbliższego wtorku :)

vampi_r napisał:
            > Bo już nie mogę wytrzymać...
            • vampi_r Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 26.12.05, 02:36
              No dobra... to jeszcze tylko 21 godzin i 24 minuty.
              Jakoś wytrzymam... moze...
              • krzysiom1 Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 26.12.05, 23:05
                No dobra!
                Święta,Święta i po Świętach...
                Proponuję odwieszenie zawieszenia bo jakoś tak smutno się zrobiło.
                • mazowianka Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 26.12.05, 23:10
                  vampi-r,nie czekaj dłużej,ulżyj sobie,
                  będziesz lepiej spał.
                  • vampi_r Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 02:40
                    No dobra. Tylko przez ten czas zapomniałem już, komu chciałem przywalić...

Apropos. Widział kto bajm-młota?
                    • krzysiom1 Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:18
                      vampi_r napisał:
                      >
                      > Apropos. Widział kto bajm-młota?
                      >
                      Jakoś od spotkania w sprawie przebudowy Brukowa/Kolejowa się nieujawnia!
                      Spiskują z Sikorskim
                      • labes Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:25
                        > Jakoś od spotkania w sprawie przebudowy Brukowa/Kolejowa się nieujawnia!
                        > Spiskują z Sikorskim
                        Słyszałam, że Sikorski ma problem z podpisami na sesjach. Czy naprawdę złożono
                        doniesienie do prokuratury ?. Jemu się należy. Choć szkoda trochę gówniarza.
                        Może jak dostanie wyrok to skończy studia bo z popirania Pana B nie wyżyje.
                        Przedstawia się za magistra prawa kanonicznego, czy jaokś tak. Zreszta w
                        gminbie chyba wszyscy prawnicy to po prawie kanonicznym ?
                        • lolaxyz Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:29
                          Moze wg prawa kanonocznego tak mozna (te podpisy) :)))
                          • labes Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:33
                            lolaxyz napisała:

> Moze wg prawa kanonocznego tak mozna (te podpisy) :)))
                            Oczywiście, że można za zgodą Dziekana ........ Kiliszka czy jaoks tak
                            • labes Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:40
                              Kiliszka czy jaoks tak
                              A propos byłam wczoraj na mszy o 100 Dziekan przemawiał nawet przeprosił że tak
                              długo ale wczoraj nie trzeba było WIERZĘ w BOGA więc mógł dłużej.
                              Ludzie ....jemu z tym Sokołem razem we łbie się całkiem przewóciło. Obaj
                              nawieedzeni by tylko pouczali co jest właściwe a co nie. Rozum im całkiem
                              odebrało. Nawet zaczął od mocherowych beretów. Ten popapraniec też musi odejść.
                              Precz z Sokołem. Precz z Grądkiem. Precz z Mazanem. Precz z Kiliszkiem. Precz z
                              Preczem
                              • lolaxyz Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:45
                                A kto to ten Kiliszek? Precza tez nie znam :))
                                • labes Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:50
                                  lolaxyz napisała:

> A kto to ten Kiliszek? Precza tez nie znam :))
                                  Kiliszek to proboszcz parafi. Precza także nie znam ???
                                  • krzysiom1 Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:56
                                    Lola to Ty o naszym plebanie jeszcze nie słyszałaś?
                                    Ja wg niego nie jestem parafianinem bo się powinienem zapisać do parafi!
                                    Z PZPR mu się chyba pomyliło.
                                    Może jeszcze dwóch wprowadzających powinienem mieć?
                                    Dużo by jeszcze pisać!
                                    Precz z Kiliszkiem.
                                    • lolaxyz Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 10:00
                                      No nie znam, chociaz miałam nawet pokuse jechać wczoraj do Łomianek do kościoła
                                      ale nie znam godzin mszy wiec nic z tego. Moje dziecko boi sie stojącego zegara
                                      u nas :-))
                                      • brycezion Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 12:25
                                        Przyznam się Wam,że zrobiło mi się bardzo przykro,gdy przeczytałem ataki na
                                        ks.Kiliszka.Rozumiem oburzenie niektórych forumowiczów,ale myślę,że jest On
                                        poprostu zmanipulowany przez burmistrza,tak jak bardzo wielu mieszkańców
                                        Łomianek.Kiedy przygotowywaliśmy pierwszy numer Biuletynu KOŁ,zapytałem
                                        ks.Kiliszka,czy będzie mógł być wykładany w kościele,obok Gazety
                                        Łomiankowskiej.Dałem Mu projekt pierwszego numeru do przeczytania z pytaniem,czy
                                        ma jakieś uwagi.Nie miał.Ale po wydrukowaniu nie zgodził się by był
                                        rozprowadzany w kościele.
                                        Potem opublikowałem na forum 19.4.05 artykuł "Granice przyzwoitości".
                                        Ks.Kiliszek prowadzi bardzo dobrze duszpasterstwo swojej parafii.
                                        Wielka szkoda,że nie rozumiejąc PROBLEMÓW Łomianek,swym cichym przyzwoleniem
                                        wspiera de facto opinię wśród praktykujących katolików o religijności,uczciwości
                                        a więc dobrym zarządzaniu miastem przez burmistrza.
                                        Łomianki to w zdecydowanej większości katolicy.
                                        Słuszne oburzenie na występy burmistrza lub jego ludzi w kościele,BĘDĄ
                                        ZINTERPRETOWANE jako atak na KOŚCIÓŁ!!!Nie o to nam chyba chodzi???
                                        Myślę,że sprawę można załatwić inaczej...
                                        • esscort Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 12:34
                                          Czyli klopot polega na tym, że ksiądz proboszcz niepotrzebnie wdaje się
                                          (świadomie lub pod wpływem manipulacji) w "bieżącą politykę". Czyniąc to,
                                          pozwalając na wykorzystywanie kościoła do celów propagandowych, siłą rzeczy
                                          naraża się na krytykę. Tym bardziej, że - jak sam piszesz - burmistrzowi
                                          pozwala na niemal kazania, a np. KOŁ nie pozwala połozyć gazetki. Może ktoś
                                          powinien z księdzem w tej sprawie porozmawiać.
                                        • drabbu Re: Jeszcze o proboszczu 27.12.05, 16:08
                                          brycezion napisał:
                                          >Ks.Kiliszek: Wielka szkoda,że nie rozumiejąc PROBLEMÓW Łomianek,swym cichym
                                          przyzwoleniem
                                          > wspiera de facto opinię wśród praktykujących katolików o
                                          religijności,uczciwośc
                                          > i
                                          > a więc dobrym zarządzaniu miastem przez burmistrza.

Tym razem bardzo chętnie się zgadzam z opinią Bryceziona. Pozostaje tylko
                                          dodać, że zdarza się, że nasz burmistrz głosi w kościele "kazania" czasem
                                          dłuższe od kazań proboszcza.
                                          Mam jednak jedno zastrzeżenie, co do tego, że: >jest On
                                          > poprostu zmanipulowany przez burmistrza,tak jak bardzo wielu mieszkańców
                                          > Łomianek.
                                          Otóż nie jest ks.Kiliszek niedoświadczonym młodzieńcem, tylko starszym już
                                          panem, proboszczem, ma tytuł doktora filozofii chrześcijańskiej. Sądziłbym
                                          więc, że sam odpowiada za to, że pozwala sobą manipulować.

> Słuszne oburzenie na występy burmistrza lub jego ludzi w kościele,BĘDĄ
                                          > ZINTERPRETOWANE jako atak na KOŚCIÓŁ!!!Nie o to nam chyba chodzi???

Nam nie, jednak to ks.proboszcz powinien być świadom, że ściąga przez to
                                          niechęć.

Jeżeli się nie mylę (a gdyby - to uroczyście odwołam to, co poniżej) to właśnie
                                          w czasie prowadzenia naszej parafii już przez ks. Kiliszka uległ zniszczeniu, a
                                          potem rozbiórce stary kościół łomiankowski. I to jest dla mnie największa wina
                                          ks. proboszcza. Były liczne protesty parafian, bardzo przywiązanych do tego
                                          kościoła i inicjatywy społeczne ku jego ocaleniu - wtedy, kiedy było to jeszcze
                                          możliwe. Zostały zlekceważone. Przyznam się, że wciąż nie mogę spokojnie
                                          patrzeć na pustkę jaka po nim pozostała. Zdjęcia można zobaczyć zaraz na
                                          początku wkładki ilustracyjnej w książce "Dawne Łomianki", s.245-251.
                                          Według wielu poważnych teologów - np. ks.prof. Hryniewicza - "piekło jest
                                          puste". Jeśli tak, to pozostaje mieć nadzieję, że choć z czyśca ks.Kiliszek za
                                          to nie wyjrzy przez ładnych parę lat.

Forum Łomianki
                                          • drabbu Re: Jeszcze o proboszczu - post scriptum 27.12.05, 16:25
                                            Sprawy parafii św. Małgorzaty i proboszcza były już opisywane na forum;
                                            znalazłem nast. wątki:

Parafia św. Małgorzaty
                                            Rozebrano stary kościół
                                            Proboszcz i kościół

przejrzałem i niemal wszystkie wypowiedzi są mocno krytyczne.
                                  • lolaxyz Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 09:57
                                    Jak proboszcz to chyba powinien pouczac, zwłaszcza w kościele. Trochę mnie
                                    dziwi, że sokół z ambony ale może mają umowe - sokół w kościele a proboszcz na
                                    sesjach rady.
                                  • frags Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 12:38
                                    Ja chodzę na msze do kościoła w Burakowie. Bardzo ujmujący proboszcz i ksiądz
                                    dziekan. Na 12 tą są msze dla dzieci - naprawdę fajnie zorganizowane. Nie ma
                                    tego nadętego stylu, jak w kościele łomiankowskim, a jest miło i normalnie.
                                    Polecam każdemu.
                                    • krzysiom1 Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 13:13
                                      Akurat niepopieram jakiejkolwiek działalności ks. Kiliszka.
                                      Duszpasterskiej niedane było mi poznać bo dopóki się nie "zapiszę" to nie
                                      przychodzi po kolędzie(!)
                                      Odmówiono również kilku dziciakom prawa uczestnictwa w przygotowaniach do
                                      bierzmowania bo podobno się spóżnili z "zapisaniem" na przygotowania.
                                      Facet ma jakąś manię prześladowczą z tym "zapisywaniem"?
                                      Moja noga nie postanie w tym kosciele dopóki tak miły ksiądz będzie tam
                                      proboszczem.
                                      • frags Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 13:23
                                        W kościele bywam z rzadka i zwykle z potrzeby a nie przymusu. Potrzeby mojej,
                                        mojej żony, potrzeby wypełnienia tego, że zobowiązałem się wychować dziecko w
                                        wierze. Kościół łomiankowski z nadętym księdzem moich potrzeb nie zaspokaja. Po
                                        kolędzie ksiądz do nas nie dotarł, bo... się nie zapisaliśmy. Ponieważ szanuję
                                        wtedy, gdy mnie szanują, uznałem, że mam go w d... Ksiądz Proboszcz w Burakowie
                                        powiedział, że ochrzci moją córkę, ale musi mieć pismo z mojej parafii, czyli z
                                        Łomianek. Pojechała tam żona, bo ja podobno jestem impulsywny. Dostała pismo,
                                        ksiądz był nadęty, wręcz obrażony. Więcej tam nie pójdę. Zaczęło się źle od
                                        pierwszego w Łomiankach święcenia wielkanocnego. Tłum dziki ludzi kłębił się w
                                        hallu kościoła, bo cały budynek zamknięto. Zapytałem jakiegoś parafialnego
                                        mądralę dlaczego - odpowiedział, że jest błoto i wierni by nanosili brudu.
                                        Poradziłem mu, żeby w takim razie odprawiano tylko msze polowe - na schodach,
                                        bo jak wierni brudzą, to wiernych w ogóle nie należy wpuszczać za próg. Nadął
                                        się. Taka to widocznie tradycja w tym kościele.
                                        • kmsanczia Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 13:30
                                          Kościół łomiankowski zawsze miał niefart do proboszczów, ciekawe że w Burakowie
                                          i na Dąbrowie wręcz przeciwnie. W Ł. jak tylko pojawił się fajny ksiądz i dzieci
                                          go polubiły od razu zostawał zsyłany za karę do jakiejś dziury na końcu Polski.
                                          Proboszcz z pewnością nie jest biednym, naiwnym, zmanipulowanym człowieczkiem.
                                          Po prostu lubi się przytulic do ciepłej, konserwatywno-moherowej władzuni,
                                          chociaż pewnie nie pogardziłby też opozycją, gdyby tylko zasiadła na odpowiednio
                                          wysokim stołku. I z pewnością my tez nie jesteśmy na tyle głupi żeby na
                                          podstawie zachowania jednego proboszcza wyrabiac sobie zdanie o całej instytucji
                                          Kościoła.

A swoją drogą to ciekawe, niby trzeba się specjalnie zapisac do parafii, a
                                          jednak jak chcesz cos załatwic w innej, to okazuje się że jesteś przypisany do
                                          tamtej z racji miejsca zamieszkania.
                                          • krzysiom1 Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 13:35
                                            Bo wg. przepisów koscielnych parafianinem stajesz się po zameldowaniu a nie po
                                            zapisaniu do parafi.
                                            Tylko ks. Kiliszek nie chce tego zrozumieć.
                                            Przerabiałem już kilka parafii łącznie z Katedrą Św Jana i nigdzie takiej
                                            paranoi niespotkałem.
                                          • frags Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 13:35
                                            Tak i nie. Po prostu Proboszcz w Burakowie zapytał mnie gdzie mieszkam,
                                            powiedziałem mu, a on na to, że to nie jest jego parafia i takie są kościelne
                                            przepisy, że muszę przynieść z mojej geograficznie parafii zaświadczenie. Ale
                                            był taki miły i sympatyczny, że uznałem, że to żądna sprawa. Potem kiedy
                                            chrzciliśmy córkę było naprawdę bardzo ciepło i pięknie to się odbyło. Rzadko
                                            piszę tyle dobrego o księżach, ale Ksiądz Proboszcz z Burakowa moim zdaniem
                                            zasługuje na same miłe słowa.
                                          • frags Re: Czy zawieszenie broni jeszcze obowiązuje? 27.12.05, 13:36
                                            kmsanczia myślisz, że nadęty z Łomianek lubi się przytulać do beretów??? A to
                                            diabełek. Nie gardzi moherkiem, nie gardzi opozycją, nie gardzi konserwą.
                                            Liberał, cy libertyn?
                        • mwsylwia Re: Czy radny Sikorski nadal studiuje? 27.12.05, 13:35
                          Np właśnie, w czasie świąt pewna plotka dotarła do mnie.
                          Podobno radny Sikorski został skreślony z listy studentów prawa. Ja juz dawno
                          nie wierze w tą jego wiedze prawniczą i dziwię się ludziom, którzy do niego po
                          porady prawne chodzą. Ale może sie mylę??
                          Czy ktos cos wie?
                          A może nasz Radny by sam powiedział nam o co chodzi.
                          • mazowianka Re: Czy radny Sikorski nadal studiuje? 27.12.05, 16:37
                            Oczywiście, że Sikorski został skreślony,
                            z listy studentów wiem to z pewnego
                            żródła,i żadnych porad nie powinien
                            udzielać,bo nie ma do tego prawa.
                            Ktoś wcześniej się pytał,czy jest
                            żłożone doniesienie do prokuratury,
                            o ten sfałszowany podpis,oczywiście
                            że jest,czekamy na dalszy ciąg.
                          • krzysiom1 Re: Czy radny Sikorski nadal studiuje? 27.12.05, 16:38
                            Ja to juz kilka dni wcześniej słyszałem.
                            • papirus22 Re: Czy radny Sikorski nadal studiuje? 27.12.05, 19:33
                              ja tez potwierdzam słyszałem z pewnego żródła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka