lecsokole 17.09.06, 20:57 Zapraszamy do obejrzenia zdjęcia świetnego zespołu Elektycne Gitary w koszulkach lecsokole.pl Symbol lecsokole staje się powoli symbolem walki z obłudą obecnej władzy, z czego jesteśmy bardzo, bardzo dumni:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papirus22 Re: lecsokole na pikniku 17.09.06, 21:26 a nie ma wyraźniejszych zdjęć:) Odpowiedz Link Zgłoś
zenia13 Re: lecsokole na pikniku 17.09.06, 22:39 Może się Państwu przedstawię, jestem mieszkanką osiedla Tęcza od dwóch lat i bardzo mi zalezało na tym aby poznać obyczaje panujace w Łomiankach i jak to powiada Pan Burmistrz zintegrować się z sasiadami, na moim osiedlu owszem nie mam problemów,ale aby dowiedzieć się czegoś wiecej zaczełam czytac Gazetę Łomiankowską i oczywiście Nasze Łomianki i po dwuletniej lekturze obu gazet zaczełam się zastanawiać dlaczego gazeta łomiankowska wydawana za pieniądze wszystkich podatników została tubą Pana Burmistrza,a może jestem w błędzie i to Pan Burmistrz wydaje za własne pieniądze jeśli tak jestem gotowa posypać głowę popiołem i uroczyście przeprosić jeśli mam rację to niech Pan Burmistrz zacznie zwracać nam mieszkańcom pieniądze bo nie mam zamiaru w tym uczestniczyć. Słowa uznania dla wydawców Naszych Łomianek za bardzo ciekawe artykuły, fajne zdjęcia sprawozdania z sesji rady miejskiej, szczyptę humoru,oraz wspomnienia dawnych czasów pisane przez jeszcze żyjących mieszkańców. Owszem byłam na festynie podobno Dni Łomianek tylko dlaczego nie widziałam tam przedstawicieli stowarzyszeń ( KOŁ,SODW) i jak to baba przeprowadziłam dochodzenie okazało się że w/w stowarzyszenia dostały odmowę postawienia swoich stoliczków przy kórych planowali rozdawać gazetę i po prostu czysto po ludzku porozmawiać na tematy bolace nas wszystkich,więc pytam czy za dużo chcieli przecież to święto powinno być świętem nas wszystkich a może mi się tylko wydaje. Więc zmuszeni przez Pana Burmistrza do obrony swoich praw załatwili sobie miejsce na prywatnym parkingu i tam współnie z Komitetem Wyborczym POTRZEBA ZMIAN rozdawali swoje wydawnictwa Panie dostawały śliczne kwiatki,od sympatycznych Panów, było miło i elegancko takich Dni Łomianek nam POtrzeba. Teraz do lecsokole dzięki Wam za wasze zaangażowanie i dotarcie do ludzi z wasza gazetą Łomianki bez Cenzora trzymajcie tak dalej. Koszulki na koncercie bombowe ciekawe czy Pan Burmistrz był zadowolony teraz pytanie czy te koszulki mozna gdzieś kupić.Pozdrawiam wszystkich na odpowiedż Pana Burmistrza nie liczę bo podobno nie odpowiada na pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: lecsokole na pikniku 17.09.06, 23:01 Zeniu. Dzięki za fajną wypowiedź! Myślę,że nasz Sokól zapomniał, iż w ciągu jego dwóch kadencji lud łomiankowski bardzo się zmienił. To już nie są "małorolni"(przepraszam małorolnych!)którym mozna wcisnąc każdy kit ale jest coraz więcej nowych myślących mieszkańców, niedających się złapać na lep propagandy Sokoła. Odpowiedz Link Zgłoś
margolcia1984 Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 10:32 Bardzo dziękujemy za kolejny głos poparcia. Tak, burmistrz odmówił prawa wystawienia się komitetom, więc trzeba było szukać innej drogi dotarcia do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 10:48 margolcia1984 napisała: burmistrz odmówił prawa wystawienia się komitetom, Jakie bylo uzasadnienie odmowy prawa wystawienia sie komitetom na "Festynie pierwszej kategorii" :)? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 10:56 Wiadomo jakie, "piknik apolityczny". ;) Ale tak prawdę mówiąc to nikt nikogo pod pistoletem do tego kramiku chyba nie ciągnął, skoro ludzi interesował kandydat na burmistrza to czego tu zabraniać? Cenzura nie zna granic, dobrze że chociaż saksofonista Elektrycznych nie musiał występować topless. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 11:18 Wyobraźcie sobie Grądka lub Sokoła zdzierającego saksofoniście koszulkę na scenie............ Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 11:21 Czy oby chłopakom wypłacili kasę? :(( Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 11:24 Na pewno wyplacili, bo bali się, że Kuba Sienkiewicz w koszulce Leć sokole będzie siedział pod urzędem grając jakieś antysokołowe pieśni. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasznik11 Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 12:01 Zenia zwróciła uwagę na rzecz bardzo istotną, a dotyczącą Gazłomu. Gazłom rzeczywiście jest wydawany za nasze pieniądze , a ślepo służy tracącemu resztki poparcia społecznego Sokołowi. Fantastyczne były te tekstu o drodze po wale. Tam nawet argumenty przeciw tej drodze były jak najbardziej za tą drogą. Orkietra gra do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel22 Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 17:13 Swojego czasu pozwoliłem sobie napisać do Gazety Łomiankowskiej sprostowanie. Oczywiści odmówiono jego druku. Nadzal walczę z nimi w tej sprawie, bo w swej nadgorliwości popelnili bład. A sprostowanie dotyczzyło sławetnego 80 miejsca gminy w rankingu. Oto one: Sprostowanie Gazeta Rzeczpospolita przeprowadzając ranking gmin, podzieliła oceniane gminy na trzy grupy, według ich podstawowych cech charakterystycznych. Stwarzając tym samym trzy odrębne rankingi /są one na stronach: 8, 16 i 32 dodatku /. W każdym z nich występują gminy zajmujące kolejno pierwsze i następne miejsca. Łomianki zajęły 80 miejsce w jednym z tych rankingów, który dotyczył gmin miejsko-wiejskich. Tak, więc pisanie, że gmina zajęła 80 miejsce w rankingu gmin, bez określenia w kategorii, jakich gmin, mija się z prawdą. W dalszej części artykuł Gazety Łomiankowskiej autor koncentruje się na zajęciu przez Łomianki najwyżej punktowanego miejsca /10 pkt/ z tytułu kryterium wzrostu zadłużenia w latach 2002-2005. Zgodnie z prawem gmina wykazała takie, a nie inne zadłużenie. Trzeba jednak pamiętać o milionach złotych długu gminy, które nie zostały objęte sprawozdaniem finasowym. Obciążą one w przyszłości budżet gminy. Podam tylko dwa przykłady: 1)Zadłużenie w stosunku do mieszkańców, którzy wpłacili na komitet wodno-kanalizacyjny, a nie otrzymali zwrotu pieniędzy, ani nie zostali podłączeni do sieci, wynosi kilka milionów. 2) Zbyt nisko określane koszty przejazdów, które gmina jest zobowiązana dotować, spowodowało, że spółka Komunikacja Miejska w Łomiankach wszystkie pieniądze z amortyzacji przeznaczała na bieżącą działalność. W efekcie gmina musi kupować spółce kolejne autobusy. I będzie musiała kupować dalsze o łącznej szacunkowej wartości 8 000 000 zł. Takich spraw jest więcej. Nie będę pisał szczegółowo o ICDS. Każdego roku w planach inwestycyjnych ICDS figuruje jako wielomilionowy wydatek. Faktycznie nie jest to żadna inwestycja, jedynie spłata kolejnej raty kredytu kupieckiego za ten budynek. Wracając do meritum. Ekonomicznie rzecz analizując, zgodnie ze słowami burmistrza, kredyty te winny zostać przeznaczone na inwestycje, czyli na rozwój gminy. W przeciwnym przypadku kredyty te zostały by „przejedzone” przez gminę. W rankingu jest kryterium pozwalające na ocenę przyrostu inwestycji, nazywa się ono „przyrostem zadłużenia w do nakładów inwestycyjnych w latach 2002-2005”. Gmina z tego tytułu otrzymuje jedną z niższych ocen - 1,7 pkt, ponad dwa razy mniej niż gminy przodujące /najgorsi otrzymali 0,6 pkt, najlepsi 3,9 pkt/. Burmistrz oświadcza, że gmina korzysta z kredytów inwestycyjnych dość odważnie. Powstaje pytanie, dlaczego owe kredyty nie przekładają się na nowe inwestycje. W dodatku zaniepokojenie budzi bardzo niskie tempo wzrostu dochodów własnych wynoszące 2,9 pkt. /najgorsi otrzymali 2,2 pkt, najlepsi 8,5 pkt./ Wskaźnik ten decydować będzie o wzroście możliwości płatniczych gminy, a więc o spłacie i możliwości zaciągania dalszych kredytów. Nie będę analizował pozostałych wskaźników o charakterze ekonomicznym, ponieważ wykazują one podobne tendencje jak omawiany powyżej. Niezrozumiały jest w tej sytuacji wielki optymizm burmistrza w sytuacji, gdy finanse gminy mają tak kruchą podstawę, a zadłużenie niebezpieczne zbliża się do dozwolonej granicy kredytowania wynoszącej 60 % budżetu gminy. Sekretarz KOŁ Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 17:36 Dziękuje za najnowszy numer Łomianek bez cenzury. A burmistrza stać jedynie na świstki firmatu a-5 na słupach, z czarną ramką, jak na klepsydrach, z opisem wielkich własnych dokonań. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.kobieta Re: lecsokole na pikniku 18.09.06, 21:56 Dziś znalazłam w skrzynce Białą Gazetkę :) Jeszcze nie czytałam, ale niebawem nadrobię. Ale tych swistków a5 nie widziałam a chciałabym, chciaaaała... Odpowiedz Link Zgłoś
weki Re: lecsokole na pikniku 19.09.06, 08:41 Na koncercie byłem, koszulki - bomba. Jednak najfajniejsza (czyt. żenująca) była reakcja Sokoła na niedzielnej mszy na cmentarzu. Przemówienie było zdominowane skargami na brudną kampanię w czasie "święta mieszkańców naszej gminy". Biedactwo, musiał się poskarżyć. Odpowiedz Link Zgłoś