Dodaj do ulubionych

Linie nocne c.d.

12.03.07, 21:39
Do 19 marca gminy mają przedstawic uwagi w sprawie kursów nocnych MZA.
Ciekawe co myślą nasze władze. przypominam propozycję,Łomianki: od ulicy
Pułkowej ulicami: Kolejową, Wiślaną, Warszawską, Brukową i dalej Kolejową.
Możliwa 2 linia od strony Wólki Węglowej przez Dąbrowę.
Obserwuj wątek
    • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 12.03.07, 22:28
      idź na sesje, K72, to się dowiesz ;))
      • zarnowiecki Re: Linie nocne c.d. 13.03.07, 08:49
        Jakoś zapanowało ogólnie rzecz biorąc cisza w sprawach KMŁ. Ach jak gwarno było
        na tym forum o KMŁ jeszcze miesiąc temu. Miano kupować autobusy, dyskutowano jak
        oceniać, komu zlecić przewozy, co lepsze bilet wspólny, czy tak jak jest. Ach,
        była ponoć jakaś ekstra kontrola. I .. raptem sprawy się urwały. Znikły. I to
        część, w dosłownym tego słowa znaczeniu, bo posty usunięto. Cisza. Czyżby ktoś
        przestraszył się czegoś przestraszył, a może zabrakło kompetencji i
        merytorycznego przygotowania, a temat kontrowersyjny? Przypominam to, co jeszcze
        zostało: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=54480237
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=54429162
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=54837199
        A ja myślałem; ktoś to wszystko podsumuje. Może wreszcie ktoś połączy Dąbrowę z
        Łomiankami? Kiedy na Brukowej wsiadać będę do autobusu, a nie wbijał się w się w
        ściśnięty jak sardynki w puszce tłum? Czy pojawią się nowe autobusy i
        przestaniemy się bać, bo jeżdżące starocie rozpadną się wraz z nami? A nocne
        linie uruchomione zostaną tak by pasowały do nocnej komunikacji stolicy? A może
        zlikwidują tą jeżdżącą zabytkami firmę i zlecą przewozy tańszym, lepszym
        przewoźnikom?
        • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 13.03.07, 09:03
          Posiedzenia Komisji technicznej rady miasta odbywają się w czwartki.
          Pytania w sam raz do postawienia w ramach wolnych wnisków.
        • esscort Re: Linie nocne c.d. 13.03.07, 09:42
          A ja wciąż nie mogę zrozumieć tego, jak niezwykła rola przypisywana jest temu
          forum. Czasem odnoszę wrażenie, że niektórym osobom wydaje się, ze to forum
          jest jakimś ciałem decyzyjnym, że tu wypracowuje się jakieś koncepcje itp.
          Weźmy powyższą wypowiedź Zarnowieckiego - ubolewa, że tyle tu dyskutowano, a
          teraz cisza, więc należy domniemywać, że nic się nie dzieje. W dodatku
          Zarnowiecki wpadl na trop kryminalny: skasowano na forum jakiś wątek - w
          domyśle: pewenie jest to element jakiegoś grubszego ukręcania sprawie tzw. łba
          itp. Podobnnie mają inni. Np czasem Kowalik, ktorej wydaje się, że prowadzi tu
          jakiś ożywiony dyskurs z władzami łomianek - doradza, ostrzega, polemizuje...
          Ludzie! Tu jest internet! Życie realne jest gdzie indziej. I całe szczęście, bo
          przecież nie macie chyba wątpliwości, że gdyby było odwrotnie, gdyby to tutaj
          zapadały decyzje dotyczące naszego życia, to już dawno w Łomiankach zgasłyby
          latarnie, w urzędzie trwalaby wyprzedaż ostatnich mebli, a w basenie
          przeprowadzanoby pokazy kobiecych walk w błocie dla grup arabskich turystów.
          • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 13.03.07, 10:03
            ... może dla pokazów kobiecych walk w błocie ... warto spróbować Ess, hm?
            • esscort Re: Linie nocne c.d. 13.03.07, 10:19
              Ja bym nie ryzykował. Pewnie Kowalik by wszystkich zabajtlowała i została
              burmistrzem. A wówczas nic by nie był, nawet walk w błocie:)
              • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 13.03.07, 10:35
                Kowalik jak Kononowicz? I nic nie będzie? Nie sądzę :)
          • kw40 Re: Linie nocne c.d. 13.03.07, 12:07
            To fakt forum jest przeceniane. A swoja droga czy nie byloby super gdyby radni
            odpowiadali wlasnie na forum na rozne pytania. Mysle, ze nie kazdy chce lub
            moze przyjsc na sesje Rady lub dyzur radnego. Slyszalem o gminie, w ktorej do
            burmistrza mozna wyslac zapytanie droga elektroniczna i otrzymac od
            kompetentnego urzednika konkretna odpowiedz. Jest to standard wart nasladowania.
            • kmsanczia Re: Linie nocne c.d. 13.03.07, 12:13
              No właśnie, ja np nie mam śmiałości do wystąpień publicznych, a spotkanie sam na
              sam (!) z radnym to już przekracza nawet moje wyobrażenia (jak tu się ubrać,
              biała bluzka i plisowana granatowa spódnica??). ;]]

Dlatego postuluję o wolność pytań i odpowiedzi na forum. Decyzje nie muszą tu
              zapadać.
          • zula_zul Re: Linie nocne c.d. 14.04.07, 02:43
            esscort napisał:

> A ja wciąż nie mogę zrozumieć tego, jak niezwykła rola przypisywana jest temu
            > forum. Czasem odnoszę wrażenie, że niektórym osobom wydaje się, ze to forum
            > jest jakimś ciałem decyzyjnym, że tu wypracowuje się jakieś koncepcje itp.
            > Weźmy powyższą wypowiedź Zarnowieckiego - ubolewa, że tyle tu dyskutowano, a
            > teraz cisza, więc należy domniemywać, że nic się nie dzieje. W dodatku
            > Zarnowiecki wpadl na trop kryminalny: skasowano na forum jakiś wątek - w
            > domyśle: pewenie jest to element jakiegoś grubszego ukręcania sprawie tzw.
            łba
            > itp. Podobnnie mają inni. Np czasem Kowalik, ktorej wydaje się, że prowadzi
            tu
            > jakiś ożywiony dyskurs z władzami łomianek - doradza, ostrzega, polemizuje...
            > Ludzie! Tu jest internet! Życie realne jest gdzie indziej. I całe szczęście,
            bo
            >
            > przecież nie macie chyba wątpliwości, że gdyby było odwrotnie, gdyby to tutaj
            > zapadały decyzje dotyczące naszego życia, to już dawno w Łomiankach zgasłyby
            > latarnie, w urzędzie trwalaby wyprzedaż ostatnich mebli, a w basenie
            > przeprowadzanoby pokazy kobiecych walk w błocie dla grup arabskich turystów.
            Brawo to mi się podoba, masz rację!!!!
          • zula_zul Re: Linie nocne c.d. 14.04.07, 02:45
            esscort napisał:

> A ja wciąż nie mogę zrozumieć tego, jak niezwykła rola przypisywana jest temu
            > forum. Czasem odnoszę wrażenie, że niektórym osobom wydaje się, ze to forum
            > jest jakimś ciałem decyzyjnym, że tu wypracowuje się jakieś koncepcje itp.
            > Weźmy powyższą wypowiedź Zarnowieckiego - ubolewa, że tyle tu dyskutowano, a
            > teraz cisza, więc należy domniemywać, że nic się nie dzieje. W dodatku
            > Zarnowiecki wpadl na trop kryminalny: skasowano na forum jakiś wątek - w
            > domyśle: pewenie jest to element jakiegoś grubszego ukręcania sprawie tzw.
            łba
            > itp. Podobnnie mają inni. Np czasem Kowalik, ktorej wydaje się, że prowadzi
            tu
            > jakiś ożywiony dyskurs z władzami łomianek - doradza, ostrzega, polemizuje...
            > Ludzie! Tu jest internet! Życie realne jest gdzie indziej. I całe szczęście,
            bo
            >
            > przecież nie macie chyba wątpliwości, że gdyby było odwrotnie, gdyby to tutaj
            > zapadały decyzje dotyczące naszego życia, to już dawno w Łomiankach zgasłyby
            > latarnie, w urzędzie trwalaby wyprzedaż ostatnich mebli, a w basenie
            > przeprowadzanoby pokazy kobiecych walk w błocie dla grup arabskich turystów.

Brawo to mi się podoba, masz rację!!!!

• j46 Re: Linie nocne c.d. 15.04.07, 17:31
              Tu nie należy upraszczać sprawy. Bo to nie tylko problem 1,51 zł za kilometr,
              ale również i cała masa innych spraw. NO choćby taki drobiazg, jak z taryfy ZTM
              4,8 zł za bilet normalny do Łomianek ( www.ztm.waw.pl./taryfa.php )
              zrobić obowiązującą w KMŁ bilet? Przy taryfie ZTM, czyli 4,8 zł za bilet, KMŁ
              mogłaby przekazywać zyski budżetowi gminy, jeżdżąc równocześnie komfortowymi
              nowymi autobusami.
              A wracająć do essa i ski, ja mimo wszystko uważam, że jest celowa dyskusja na
              tym forum, choć zbyt często prowadzi na manowce.
              • esscort Re: Linie nocne c.d. 15.04.07, 18:07
                j46 napisał: ja mimo wszystko uważam, że jest celowa dyskusja na
                > tym forum, choć zbyt często prowadzi na manowce.

A czy ktos napisal, ze nie należy dyskutować?! Ja tez tak uważam, i to nawet
                nie "mimo wszystko". Ale tylko dziwie się za każdym razem gdyktos napisze tu
                swoje przemyslenia i zaraz dziwi sie, ze nikt w urzędzie nie wykonuje jego
                sugestii, ze nie zwoluje sie w tej sprawie nadzywaczajnej sesji itp. Ja jestem
                za przykladaniem do forum właściwej miary i nie przypisywanie tutejszym
                wirtualnym pogawedkom zbyt duzego wplywu na rzeczywistość.

• nomad997 Re: Linie nocne c.d. 21.04.07, 13:33
                j46 napisał:

> NO choćby taki drobiazg, jak z taryfy ZTM
                > 4,8 zł za bilet normalny do Łomianek ( <a
                href="www.ztm.waw.pl./taryfa.php"
                target="_blank">www.ztm.waw.pl./taryfa.php</a> )
                > zrobić obowiązującą w KMŁ bilet? Przy taryfie ZTM, czyli 4,8 zł za bilet, KMŁ
                > mogłaby przekazywać zyski budżetowi gminy,

Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem
                A tak na poważnie, to jeszcze raz apeluję o posługiwanie się faktami, a nie
                kolejnymi hasłami.

Jakoś nie widzę tłumów w KMŁ kasujących bilety jednorazowe – większość posiada
                bilety okresowe.
                A co do kwoty 4,80zł za przejazd jednorazowy, to jest to kolejny przykład
                naginania faktów – pasażer raczej nie korzysta tylko z KMŁ, ale przesiada się
                dalej w Warszawie do pojazdów ZTM. I wtedy jednorazówki KMŁ (w obu kierunkach) +
                bilet dobowy miejski ZTM okazują się w ostatecznym rozrachunku droższe, niż
                zakup biletu dobowego sieciowego ZTM za 9,60zł.

I sprawa druga – jeżeli pasażer chce skorzystać z autobusu w ramach jednej
                strefy biletowej, to kasuje bilet jednorazowy normalny (bądź ulgowy) za 2,40zł
                (bądz 1,20zł). Dopiero w sytuacji gdy przekracza granicę strefy biletowej, musi
                zakupić bilet za 4,80zł.
                • j46 Re: Linie nocne c.d. 21.04.07, 16:04
                  Nomad, fajnie się to czyta tylko, dlaczego tak mało wiarygodne. Znam dane
                  dotyczące biletów jednorazowych i jest to znacząca część pasażerów. Osobiście
                  oceniam, że większości z nich wystarczy sam dojazd Ł-ką.
                  Argument dotyczący stref to chyba ŻART. Przez granicę stref przejeżdżają prawie
                  wszyscy pasażerowie, Ł-ki. O badaniach w zakresie kierunku ruchu pasażerów z
                  Łomianek po Warszawie nic nie wiem, a może ty je już znasz, jeżeli wyciągasz tak
                  daleko idące wnioski.
                  Nie znaczy to, że sprawa wspólnego biletu czy wspólnej obsługi sieci nie jest
                  brana pod uwagę. Nie tylko ja się nad tym zastanawiam. Twoje posty są
                  interesujące, tylko proszę o unikanie populizmu i demagogii.
                  • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 21.04.07, 17:45
                    j46 napisał:
                    > Twoje posty są
                    > interesujące, tylko proszę o unikanie populizmu i demagogii.

Jak to mówią: uczył Marcin Marcina...
                    Bowiem już na początku postu j46 widnieje to:
                    > Znam dane dotyczące biletów jednorazowych i jest to znacząca część pasażerów.
                    Co to znaczy "znacząca"? 50%, 30%, a może 70%?

>Osobiście oceniam, że większości z nich wystarczy sam dojazd Ł-ką.
                    Według jakich szacunków ta ocena? Na ile wiarygodna? Na czym oparta? Na widoku
                    z okna Warszawskiej 122?
                    Jestem trochę złośliwa, i owszem, bo od kontrolera KMŁ oczekiwałam większej
                    precyzji w prezentacji danych.

Dzień dobry wszystkim:)
                  • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 21.04.07, 18:41
                    j46 napisał:

> Znam dane
                    > dotyczące biletów jednorazowych i jest to znacząca część pasażerów.

Z tymi badaniami, które zamawia zainteresowany to wiadomo jak jest – pewnie
                    gdyby KMŁ zamówiła badanie nt. najlepszego przewoźnika to ciekawe kto by wygrał...

> Osobiście
                    > oceniam, że większości z nich wystarczy sam dojazd Ł-ką.

Bilety jednorazowe stanowią nikły procent (stwierdzone na podstawie obserwacji)
                    – kasują je głownie osoby z zewnątrz które muszą dojechać do Łomianek, i potem z
                    nich wrócić. Dodatkowo te bilety kupują osoby, które jadą do Warszawy, i tam
                    kupują bilety dobowe.
                    Takich osób które korzystają tylko z pojazdów KMŁ jest nikły procent, bo i po
                    trasie linii Ł nie ma takich obiektów, które mogą generować duże potoki
                    pasażerskie.

> Nie znaczy to, że sprawa wspólnego biletu czy wspólnej obsługi sieci nie jest
                    > brana pod uwagę.

A o tym się mówi już od wielu lat. Właśnie toczą się w ZTM rozmowy z prywatnymi
                    przewoźnikami, którzy będą honorować u siebie bilety okresowe ZTM, a w zamian
                    będą dostawać refundacje z ZTM. Czy KMŁ też uczestniczą w tych negocjacjach?

Tylko proszę nie pisać, że KMŁ nie dostały zaproszenia, więc w rozmowach nie
                    uczestniczą.
                    Po deklaracji dyrektora ZTM, zainteresowane firmy same przyszły, i negocjują.

Jeżeli ktoś czeka, że przyjedzie do Łomianek dyrektor ZTM, padnie na kolana
                    przed Radą Gminy, ucałuje w stopy jaśnie panującego Burmistrza, i poprosi czy
                    łaskawie Łomianki nie zachcą z nim ponegocjować, to sobie jeszcze zarząd KMŁ i
                    Rada długo poczekają.

• drabbu Re: Linie nocne c.d. 21.04.07, 22:39
                      nomad997 napisał:
                      > Bilety jednorazowe stanowią nikły procent (stwierdzone na podstawie
                      obserwacji)

Obserwacje Nomad997 sa błędne.

Według informacji podanych przez Prezesa Spółki na niedawnym posiedzeniu
                      Komisji Technicznej w roku 2006 Spółka sprzedała:
                      ok. 437 tysięcy biletów jednorazowych normalnych,
                      ok. 550 tysięcy biletów jednorazowych ulgowych.
                      Czyni to razem niemal milion biletów jednorazowych.

Przewieziono ok. 4 milionów pasażerów. Czyli spośród nich 1/4 wykupiła
                      jednorazowe bilety.
                      Nie można uznać, żeby 25 procent było "nikłym procentem".
                      a gdyby nawet - to czego ma to dowodzić?)

Na oficjalnej stronie warszawskiego ZTM nie udało mi się znaleźć żadnej
                      wzmianki o "toczących się rozmowach z prywatnymi przewoźnikami". Sa informacje
                      o "wspólnym bilecie" ALE NIE z przewoźnikami autobusowymi, a kolejowymi -
                      Kolejami Mazowieckimi oraz WKD. Na przykład, ZTM nie podjął żadnych rozmów
                      z prywatnymi firmami autobusowymi (których jest multum), wożącymi pasażerów
                      do i z Otwocka.

Jak podał "Dziennik" (w notatce z 17 kwietnia b.r.) Inspekcja Transportu
                      Drogowego przeprowadziła na kilku warszawskich pętlach kontrolę stanu
                      technicznego autobusów MZA. Sprawdzono 18 wozów i zdjęto z trasy aż 14!
                      Jeden z nich miał dziurawy dach, kilka łyse opony, a jeszcze inne -
                      przerdzewiałe zawiasy przegubów, grożące "rozdwojeniem się" autobusu. Notatka
                      kończy się następująco:
                      "Wyniki kontroli nie są niczym zaskakującym. Dyrekcja MZA tłumaczy się tak
                      samo: brakuje jej mechaników, pieniędzy na nowy tabor i na części zamienne".

W tym stanie rzeczy naprawdę obawiałbym się bardzo o zdolność MZA do obsługi
                      jeszcze Łomianek. Lepiej pozostać przy własnej komunikacji i stopniowo ją
                      rozwijać.
    • honky_tonk Re: Linie nocne c.d. 20.03.07, 20:40
      Orientuje się ktoś z państwa co postanowiono w sprawie ewentualnych autobusów w
      nocy z Warszawy do Łomianek?
      • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 20.03.07, 20:57
        A co ma być?
        Przecież autobusy KMŁ zapewniają nocne połączenia przy minimalnej frakwencji.
        • honky_tonk Re: Linie nocne c.d. 20.03.07, 21:06
          a nic... tak zagaiłem
          • k72 Re: Linie nocne c.d. 20.03.07, 22:10
            Pewniaki to Otwock i Legionowo.
        • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 20.03.07, 22:42
          > Przecież autobusy KMŁ zapewniają nocne połączenia przy minimalnej frakwencji.

A, zatem już wiadomo ;)
          • krzysztof.bernatowicz Re: Linie nocne c.d. 20.03.07, 23:00
            Chcialbym w koncu sie wypowiedziec w tej kwesti.

Otoz zainicjowalem ten projekt gdyz byl on w moim programie wyborczym do Rady
            Powiatu i czuje sie odpowiedzialny w pewien sposob za projekt "nocna EŁKA".

W ostatnia sobote jechalem nocna elka i frekwencja byla moim zdaniem
            zadawalajaca(ok polowa autobusu byla zapewniona).

Po drugie nawet jesli nie ma zawsze wielkiej frekwencji, to uwazam, ze takie
            autobusy musza i powinny byc, jako istniejaca alternatywa do podrozy "do"
            lub "z" Warszawy samochodem.

3 argument dotyczy bezpieczenstwa mlodych ludzi mieszkajacych w Lomiankach.
            Lepiej wylozyc troszke wiecej pieniedzy, zeby byly takie autobusy i mlodzi
            ludzie mogli normalnie wrocic z kina, teatru, imprezy do domu, niz zeby szli
            pieszo z Warszawy do Łomianek przez las.

Znam duzo opowiesci o napadach na mlodych ludzi przy lasku na Mlocianch.

Poki nie ma autobusow z warszawy(a watpie ze one beda) to nocna elka wedlug
            mnie jest pozadana i niezbedna.
            • k72 Re: Linie nocne c.d. 20.03.07, 23:17
              Ja i tak wolę nocą taxi, ale popieram komunikację lokalną.
              • logan.marki Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 10:08
                Jak pisze prasa Stołeczna, Łomianki nie wyraziły zainteresowania komunikacją
                nocną ZTM.

Ps. Naprawdę ciekawą macie tą Radę Gminy ;-) Nie ma to jak być frontem na
                potrzeby mieszkańców.
                • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 10:32
                  Mój drogi o sprawie nikt nie poinformował Rady Miasta, a poza tym póki co
                  naprawdę w Łomiankach mamy własną komunikację. Autobusy jeżdzą również w nocy,
                  w tygodniu nocą "wożą powietrze". W weekend owszem jest wieksze
                  zainteresowanie.
                  Tu jest rozkład
                  www.kmlomianki.info/rj%2006.htm
                  • logan.marki Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 10:45
                    papirus22 napisał:

> Mój drogi o sprawie nikt nie poinformował Rady Miasta, a poza tym póki co
                    > naprawdę w Łomiankach mamy własną komunikację. Autobusy jeżdzą również w nocy,
                    > w tygodniu nocą "wożą powietrze". W weekend owszem jest wieksze
                    > zainteresowanie.

Wiesz co powiedział Burmistrz Marek podczas dyskusji o propozycji ZTM –
                    powiedział że gdyby patrzeć na sprawę od strony ekonomicznej i przewidując
                    liczbę potencjalnych pasażerów (bo wiadomo że na przemieście tłumów nigdzie nie
                    będzie), to linia nocna jest absurdem.
                    Ale jeżeli się spojrzy na sprawę od strony społecznej, to linia nie niezbędna,
                    choć ma kosztować w przypadku Marek ponad 150 tysięcy rocznie (za 4 kursy w
                    ciągu nocy).
                    • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 10:50
                      Burmistrz Marek w przeciwieństwie do nas nie utrzymuje własnego Zakładu
                      Komunikacji Miejskiej.
                      Nie da się porównywać tych dwóch miejscowości
                      .
                      • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 11:13
                        Nie ma icsd, takich długów, braku dotacji unijnych, nie ma zadłużenia na
                        poziomie 100% budzetu, nie ma zastoju inwestycyjnego, ostatniego miejsca na
                        Mazowszu w wodociągach, rozsypującej się komunikacji bo poprzednik nie
                        dofinansowaywa i wielu innych problemów.
                        Mamy komunikację i jeżeli faktycznie trzeba zwiększyć częstotliwośc w nocy
                        (oczywiście pisze tylko o weekendzie), ktos powinien napisac pismo do urzedu,
                        zgłosić problem, a nie tylko marudzic na forum-szczególnie jak jest nie z
                        Łomianek.
                        Choć na forum jest wielu mieszkańców, tak naprawdę decyzje próbują za nas
                        mieszkańców podejmować tutaj osoby spoza naszego miasta, a to loganmarki, a to
                        Robek czy kowalik z W-wy? Nie jest to dziwne?
                        • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 12:00
                          Rady Miasta nikt nie poinformował - jak napisał Papek. Pewnie powinna Warszawa
                          ze sztandarami zawitać na sesję aby propozycja została zauważona :)

A jak ktoś chce sobie nocnym pojeździć to powinien napisać pismo do urzędu,
                          zgłosić problem, a nie marudzić ... Teraz to już Papek jest radnym pełna gębą! Z
                          pismem grzecznie należy się zgłosić aby radny był łaskaw się dowiedzieć, czego
                          to znowu ktoś chce lub sobie wymyślił.

ps. jeżeli będziesz chciał coś załatwić w Łomiankach, Papek - zwróć się do tych
                          co naprawdę podejmują decyzje - Logan.marki, Kowalik i moja skromna osoba.
                          Gratuluję bystrości Papek :))))
                          • logan.marki Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 12:23
                            Powiem szczerze, że nie wiem co napisać.
                            Bo tylko wcześniej napisałem, że Łomianki się jako nieliczne wyłamały, i nie
                            przyjęły propozycji ZTM, a inne gminy (np. Marki) zrobiły to bez żadnego
                            zbędnego marudzenia, choć to wielce nieekonomiczne z punktu widzenia budżetu
                            miasta. W efekcie dowiedziałem się że chcę (rzekomo) za kogoś podejmować decyzje.

Coraz bardziej odnoszę wrażenie, że niektórzy już mają jakąś manię – kiedyś to
                            oni wszystko krytykowali, a teraz jak oni są u władzy to krytykują tych, którzy
                            ośmielą się napisać jakieś złe słowo o obecnej władzy. A na dodatek wszędzie
                            wietrzą spisek i jakieś działania osób, które kiedyś sami krytykowali na tym forum.
                            • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 12:48
                              Krytykuj, krytykuj, nikt nie broni tylko jakoś dziwnie krytykują Ci co nie
                              mieszkają w łomiankach. Ciekawe co?:)))
                            • pencroff Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 13:04
                              logan.marki napisał:
                              wszędzie
                              > wietrzą spisek i jakieś działania osób,

Nie o spisek tu idzie. Rzecz zmierza do tego, by kandydat na nowego uczestnika
                              tego forum składał najpierw egzamin (zapewne przed osobną Komisją Rady
                              Miejskiej pod przewodnictwem Papirusa), a potem ślubowanie na wierność
                              ustalonym regułom.

Reguły na razie (proszę pamiętać, że to dopiero skromny początek) ustalono dwie:
                              1) nie pisz!
                              jeżeli nie mieszkasz w Łomiankach i nie możesz wykazać się przodkami
                              mieszkającymi tu przynajmniej od czterech pokoleń. A gdybyś Koleżanko, Kolego -
                              nie mieszkał, antenatów nie miał, a do tego jeszcze ośmielił się cokolwiek
                              w Łomiankach "dystrybuować", albo w bezczelności swojej na KPA powoływać -
                              ooo, to naprawdę masz przechlapane! To przecież oczywiste, że NIC rodowitych
                              mieszkańców nie obchodzi i nie wzrusza, co by jacyś "zewnętrzni" mieli do
                              powiedzenia o tutejszych sprawach.

2) nie pisz!
                              nawet jeżeli z poprzednim punktem jesteś w porządku. Bo wtedy piszesz - zamiast
                              pójść na sesję i postulaty swoje przed szlachetne oblicza Rady zanieść i
                              uniżenie je przedstawić.
                              A w ten sposób czyniąc - łamiesz niecnie ustawę Esscorta-Krzysioma (o której
                              było wczoraj).

Dalsze reguły, paragrafy i prawidła - w opracowaniu.
                              • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 13:23
                                No nie przesadzajmy, ale to co postuluje tu Kowalik i Robek oraz kilka innych
                                osób, to branie przez Radę Miasta i Burmistrza opinii z forum jako głosu
                                mieszkańców w dyskusji nt. różnych problemów Łomianek.
                                Jak brać ten głos w dyskusji skoro sporo osób nie jest z Łomianek? Do czego
                                sami się często przyznają i nie robię z tego jakiegoś wielkiego zarzutu, no
                                może poza Robkiem:)
                                Jak rozstrzygać na podstawie anonimowego wpisu co rada czy burmistrz ma zrobić
                                w danej sprawie? W czasach Sokołowych, sprawy podoszone na forum, już
                                pozbawione anonimowości były wielokrotnie przez uczestników podnoszone, a teraz
                                ubolewam nad tym bo na razie przynajmniej nikt sie nie pojawia, a byłoby miło:)

O ile sprawie dziury, można podjechać i ją sprawdzić i załatać o tyle np. w
                                sprawie komunikacji trudno dyskutować tutaj i wyciągac jedynie słuszne wnioski.
                                Ktoś przez jakiś czas utzrymywał, że jest niezbędna komunikacja od osiedla
                                równoległa i gmina to zrobiła, po czym zamknęła te komuniakcję, bo jeździło nią
                                powietrze.

Dlatego przestrzegam przez wydawnaiem jedynie słusznych wyroków, a forum jest
                                niecenzurowane, wolne, kazdy może pisać co chce. Póki co cenzury nie ma. Nikt
                                nie sprawdza 4 pokoleń wstecz, bo jak sprawdzić anonimowa osobę:)
                                • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 13:36
                                  ciekawie ująłeś swoje mysli, Papek.

Odnośnie mojej osoby - musisz się uzbroić w cierpliwość. Jesteś bystrym
                                  człowiekiem (poznać można choćby z forum:)) więc bez wątpienia zorientujesz się
                                  od kiedy będę juz zamieszkiwał w Łomiankach.
                                  Oczywiście sądzisz, że począwszy od tej wiekopomnej chwili moje dotychczasowe
                                  oceny rzeczywistości łomiankowskiej legną w gruzach i zostaną odbudowane (z
                                  Twoją oczywiście pomocą) w formie jedynie słusznej. Być może tak się stanie ale
                                  powiem Ci w zaufaniu, Papek, na Twoim miejscu bym kwesti powyższej nie liczył na
                                  wiele.

Obserwuj więc uważnie moje posty - czekaj cierpliwie na radykalną zmianę :))))
                                  • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 13:40
                                    pamiętaj o tym aby się zameldować albo przynajmniej wypełnić rubrykę
                                    zamieszkania NIP3 w Łomiankach:)
                                    Nie liczę na to że nagle po kilku latach wspierania dzielnie poprzedniej ekipy
                                    zmienisz ocenę jej działalności. Liczę raczej ze może jednak częśc twoich
                                    podatków wpłynie do budżetu Łomianek, bez względu na to kto rządzi, więc masz
                                    na to szansę.
                                    • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 13:45
                                      no no!
                                      dostałem awans!

Teraz to posiadam kilkuletni staż w wspieraniu! Rozumiem, że bez tego stażu
                                      awansu bym nie dostał? Ok. Niech będzie jak uważasz
                                      • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 13:46
                                        ps.
                                        podatki płacę, w Łomiankach również.
                                        • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 14:32
                                          dochodowy????
                                          • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 20:30
                                            papirus22 napisał:
                                            > dochodowy????

Tak,Papi. Nie mieszka, nie sympatyzyje, poplecznikiem jest kogośtam/czegośtam,
                                            GŁ dystrybuował - ale podatki (te dochodowe, czyli w jego przypadku nienależne
                                            tej gminie - bo nie mieszka (jeszcze buduje) ) mógłby płacić, prawda?
                                            Fajnie by było, gdyby w Łomiankach nikt nowy, spoza Ł. się nie pojawiał, nie
                                            ośmielał zamieszkiwać, czy pracować w łomiankowych firmach (i urzędach)
                                            a podatki strumieniem wpływały do gminnej kasy. Także od tych
                                            niemieszkających...
                                            Rozmarzyłam się...;]
                                            • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 21:29
                                              zwróć uwagę, że ja zazwyczaj czepiam się Ciebie i Kowalik, nie mam nic do
                                              innych forumowiczów. Was bardzo lubie od dawna dlatego macie specjalne względy
                                              u mnie, zresztą ja u Was też:)))
                                              No wiesz wszystko możliwe, niedawno ktos z rządu proponował, żeby podatek
                                              dochodowy pracowników nie wpływ w ich miejscu zamieszkania, a zatrudnienia. Jak
                                              coś rząd wymyśli to może wprowadzić. No ale Robek miał mieszkać, dobrze że
                                              chociaż od nieruchmości płaci?, choć tu łaski nie robi. Płaci się tam gdzie
                                              posiada się nieruchomość.
                                              • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 22:48
                                                papirus22 napisał:
                                                > zwróć uwagę, że ja zazwyczaj czepiam się Ciebie i Kowalik,

Do kogo to piszesz? Do Kowalik???
                                                • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 22:52
                                                  do Was razem dla mnie nie ma różnicy.
                                                  • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 22:59
                                                    papirus22 napisał:
                                                    > do Was razem dla mnie nie ma różnicy.

No własnie tak myślałam. Nie przeszło. Oj, Papi...
                                              • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 23:47
                                                wiesz Papek,
                                                żałuję, że mnie poniosło z tymi podatkami. Lepiej w Twojej dziwnej (chorej to
                                                byłoby niekulturalnie) brzmiało jak pisałeś, że żadnych nie płacę, że obcy,
                                                obrzydliwy itd.

Zapomnijmy zatem. O łasce nie wpomnę.

ps. może lubeniu i o tych specjalnych względach rozwiniesz w nowym wątku - ten
                                                już zaśmieciliśmy wystarczjąco.
                                • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 20:58
                                  Nie wiem, czy bardziej mnie wkurza czy śmieszy, co Papi wypisuje.

> Jak rozstrzygać na podstawie anonimowego wpisu co rada czy burmistrz ma
                                  > zrobić w danej sprawie?

Ktoś, kto czyta, np. radny - może pomyśleć i przemyśleć, to, co ktoś anonimowy
                                  napisał. A może w tym co pisze jest jakaś racja? Może należy zajrzeć do
                                  przepisów i zobaczyć, czy ten ktoś ma rację, gdy pisze, że według przepisów
                                  jest tak i tak?
                                  Może należy, będąc radnym, poddać innemu koledze radnemu, który nie czyta
                                  forum, że taka sprawa była poruszana i że może należy to rozważyć
                                  (albo "olać"), w zależności od decyzji kolegów radnych.
                                  Ja jakoś tak mam, że nie uważam, że pozjadałam wszystkie rozumy. Jak czegoś nie
                                  wiem, to chętnie słucham zdania innych, często wielu osób. Nie poprzestaję też
                                  na ich opinii - szukam w przepisach, orzecznictwie, komentarzach.
                                  A kiedy ktoś mi coś powie, czego nie wiedziałam, a co mi się może przydać - też
                                  sprawdzam, czy ma rację.

> No nie przesadzajmy, ale to co postuluje tu Kowalik i Robek oraz kilka innych
                                  > osób, to branie przez Radę Miasta i Burmistrza opinii z forum jako głosu
                                  > mieszkańców w dyskusji nt. różnych problemów Łomianek.
                                  > Jak brać ten głos w dyskusji skoro sporo osób nie jest z Łomianek?

Proponuję zapomnieć, Panie radny, skąd do Pana dochodzą głosy. Moim zdaniem -
                                  nieskromnie to powiem - przydatne w działalności radnego. Ja umiałabym
                                  skorzystać z tego, co mi ktoś podaje "na tacy".
                                  Tu nie chodzi o to, czy piszą mądrze mieszkańcy obecni, byli, czy przyszli.
                                  Gdyby władza chciała wiedzieć, co mieszkańcy (czy raczej ich większość) sądzą
                                  o danym problemie, to przeprowadziłaby konsultacje społeczne. Tych w sprawie
                                  opłat a. nie było. Zatem proszę, Papi, się nie zasłaniać tym, że nie wiadomo,
                                  czy ten czy inny głos jest czy nie jest z Łomianek. Jeżeli ktoś pisze
                                  rozsądnie, to trzeba pomyśleć (najpierw indywidualnie, we własnej głowie), czy
                                  da się z tego wyciągnąć jakąś korzyść - dla siebie, dla mieszkańców, dla gminy.

Kowalik niczego nie postuluje. Kowalik przedstawiła stan prawny i to, jak NIK
                                  ocenia taką wysokość stawki. Decyduje rada i burmistrz, nie Kowalik czy Robert.

>W czasach Sokołowych, sprawy podoszone na forum, już
                                  > pozbawione anonimowości były wielokrotnie przez uczestników podnoszone, a
                                  >teraz ubolewam nad tym bo na razie przynajmniej nikt sie nie pojawia, a byłoby
                                  >miło:)

Gdzie się nikt nie pojawia? Na dyżurze? Kowalik o dyżurze zapomniała. Ale
                                  telefon Twój na BIPie znalazłam, mogłabym zadzwonić. Tylko że z tego, co
                                  dotychczas widzę - nie ma po co.

• papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 12:47
                            Rob jak zwykle piszesz bzdury, masz do tego prawo:)
                            Niezapomnij jednak, że Łomianki mają własną komunikację miejską, cieszy się ona
                            dużą popularnością, częstotliwośc jest ok (autobusy jeżdzą 2 razy częściej niż
                            warszawskie podmijeskie), oznacza to że czeka się 2 razy krócej. Teraz chodzi o
                            to, aby jak najmniej do niej dokładać, zdanie się tylko na autobusy warszawskie
                            z takim rozkładem jaki my posiadamy, może oznaczać dużo większe koszty niż
                            obecne dopłaty. Raczej nasze starnia powinny iśc w kierunku wspólnego biletu i
                            pełniejszego pokrycia tras przejazdowych w łomiankach, ale to już nie zalezy
                            tylko od nas.

Transport zbiorowy jest zadaniem własnym gminy w przeciwieństwie do innych
                            chorych pomysłów
                            • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 13:07
                              Nie zapomniałem, że Łomianki posiadają własna komunikację, Papek.

Jak zapewne zauważyłeś (byc może nie zrozumiałeś lub nie pasuje to do Twojej
                              spiskowej teorii) nie wypowadałaem się nt jakości, celowości itp. komunikacji.
                              Nie korzystam i nie planuję korzystać.

W poście poprzednim równiez nie oceniałem komunikacji łomiankowskiej - ale to
                              już byc może przekaracza Twoje możliwości czytania tekstu ze zrozumieniem.

ps. nie martw się - w razie problemów pomogę. Przeca podejmuję decyzje z W-wy :)))
                              • papirus22 Re: Linie nocne c.d. 21.03.07, 13:11
                                dzieki, w końcu się do czegos przydasz.
                                • dorota62 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 18:29
                                  Papirus, z tym że nasza komunikacja cieszy się powodzeniem to trochę
                                  pojechałeś. Bo niby jaka jest alternatywa? Ludzie jezdza, bo MUSZĄ. Ja z powodu
                                  tej komunikacji kupilam samochód, mój syn niestety jest na nią skazany. I
                                  często gęsto po 23 zasuwa od cmentarza włoskiego na piechotę, bo ostatni
                                  autobusik 22.48. A nie dałoby się dołożyć choć jednego przed tym o 0.30? Kiedyś
                                  był, ale okazał się nierentowny. Tylko ja mam to w nosie - niech sobie jeden
                                  nierentowny jezdzi, bo to autobusy są dla ludzi a nie odwrotnie.
                                  • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 21:50
                                    dorota62 napisała:

> Papirus, z tym że nasza komunikacja cieszy się powodzeniem to trochę
                                    > pojechałeś. Bo niby jaka jest alternatywa? Ludzie jezdza, bo MUSZĄ.

Zawsze można sprawdzić tę popularność.
                                    Wydłużyć trasę linii 701 przynajmniej do Kiełpina przez centrum Łomianek, dać
                                    tabor przegubowy (aby się wszyscy pomieścili) i się ta „popularność” komunikacji
                                    KMŁ sama zweryfikuje poprzez wybór społeczeństwa.

Tylko się boję, że wtedy wszystkie kursy KMŁ staną się nierentowne, dochody
                                    spółki z biletów spadną do minimum i tak pryśnie sen o wspaniałej komunikacji
                                    KMŁ niczym bańka mydlana.
                                    • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 22:00
                                      Mam watpliwości co do "prysniecia" snu.
                                      Gdyby ktokolwiek czuł w tej lini jakiekolwiek pieniądze mielibyśmśmy prywatnych
                                      przewożników, tak jak to ma miejsce w Otwocku, Legionowie czy Wieliszewie.
                                      • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 22:09
                                        krzysiom1 napisał:

> Mam watpliwości co do "prysniecia" snu.

ZTM sam nie zrobi tego kroku, bo on nie patrzy na komunikację z punktu widzenia
                                        dochodowości. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać im szansę, i niech się
                                        wykażą na terenie Łomianek. A ludzie sami zdecydują z kogo usług wolą korzystać.

Przecież skoro KMŁ jest taka wspaniała, to nie ma co się bać konkurencji.
                                        A jeżeli się okaże, że ZTM dosłownie „wyssie” większość pasażerów z KMŁ, to
                                        będzie koronny powód nad zamknięciem tego tworu, gdyż będzie jak na tacy dowód,
                                        że ludzie są gotowi porzucić „usługi” tej wspaniałej firmy przy pierwszej
                                        lepszej okazji.
                                        • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 22:13
                                          nomad997. Bierz 10 autobusów w leasingo i hajda na wojnę z KMŁ!
                                          • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 22:19
                                            krzysiom1 napisał:

> nomad997. Bierz 10 autobusów w leasingo i hajda na wojnę z KMŁ!

Ale co to za argument?
                                            Skoro coś jest podobno takie wspaniałe, i spełnia wszelkie oczekiwania
                                            pasażerów, nie powinno się bać konkurowania o pasażera – przecież pasażerowie
                                            nie zamienią lepszego na gorsze.

Niech ludzie wybiorą – KMŁ czy ZTM – obaj przewoźnicy na tej samej trasie w
                                            Łomiankach, i ludzie wybiorą kogo wolą.

Tylko już na Dąbrowie mieszkańcy pokazali z czyich usług wolą korzystać – i
                                            linia KMŁ tak szybko jak powstała, tak szybko została zlikwidowana, bo woziło po
                                            5 osób na kurs, i to w godzinach szczytu – a w tym samym czasie w 701 ludzie
                                            ugniatali się jak sardynki w puszce.

• krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 22:23
                                              Nie rozumiem o co Ci chodzi i skąd ta niechęć do KMŁ.
                                              Nikt nie twierdzi że KMŁ jest idealna- wręcz przeciwnie jest powszechnie
                                              krytykowana, jednocześnie jest "nasza" i jeżdzi do Wawy z częstotliwością
                                              której jakikolwiek innny przewoźnik nie zapewni.
                                              Jednak ocenianie pracy KMŁ tylko przez pryzmat autobusów nocnych jest
                                              nieporozumieniem.
                                              • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 22:29
                                                krzysiom1 napisał:

> Nikt nie twierdzi że KMŁ jest idealna- wręcz przeciwnie jest powszechnie
                                                > krytykowana, jednocześnie jest "nasza" i jeżdzi do Wawy z częstotliwością
                                                > której jakikolwiek innny przewoźnik nie zapewni.

Tylko czy to jest korzystne – Piastów płaci około 1 150 000złotych rocznie, na
                                                co się składają dopłaty do 716, 717, SKM chyba WKD i pewnie do Kolei Mazowieckich.

A Łomianki ile wkładają do KMŁ... i jeszcze jest kłopot bo trzeba wszystko
                                                utrzymać i kupować tabor. A Piastów płaci, i nic go nie obchodzi.

• krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 04.04.07, 22:41
                                                  Wybacz, że nie zacznę dyskusji na tym poziomie ale nie chce mi się sprawdzać
                                                  tych danych. Koszt km jest chyba porównywalny w KMŁ, MZA i u prywaciarzy.
                                                  Nie da się za to porownać kursowania wszelkich 7XX z Ł.
                                                  Uważam, że KMŁ jest kiepsko zarządzana a obecne jej władze nie mają
                                                  jakiegokolwiek pomysłu na rozwój spółki-jednak będę bronił potrzebę istnienia
                                                  KMŁ.
                                                  • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 05.04.07, 10:04
                                                    krzysiom1 napisał:

> Nie da się za to porownać kursowania wszelkich 7XX z Ł.

I tu się srogo mylisz. Pierwsze lepsze 3 przykłady:
                                                    Linia 709 do Piaseczna – co 5 minut w szczycie
                                                    Linie 718/805 do Marek – razem dają kurs co 8 minut w szczycie
                                                    Linie 723/801 do Legionowa – razem dają kurs co 5 minut w szczycie.

I co trzeba podkreślić – te linie są obsługiwane taborem tylko przegubowym. I co
                                                    z tego że KMŁ ma dużo kursów, jak moce przewozowe są o połowę mniejsze, niż
                                                    przegubowych autobusów kursujących na w/w liniach, przy podobnej liczbie kursów.
                                                    A tamte gminy płacą mniej niż 40% tego co Łomianki dokładają obecnie do KMŁ.

A skoro KMŁ nie ma przegubowych autobusów, to musi mieć 2 razy więcej kursów,
                                                    aby przewieść tyle samo pasażerów - czyli: 2 razy więcej spalonego paliwa, 2
                                                    razy więcej wydane na pensje kierowców, 2 razy więcej napraw i konserwacji
                                                    taboru itd.

I jeszcze trzeba myśleć o wymianie taboru, utrzymaniu tego wszystkiego – a
                                                    kosztuje do dużo więcej.
                                                  • ciuciubabka3 Re: Linie nocne c.d. 05.04.07, 10:27
                                                    Cierpliwości nomad,za 4 lata nie będzie KMŁ i obecnych władz.
                                                    Nie mają mieszkańcom nic do zaproponowania.
                                                    Szkody tylko tego czasu do końca kadencji.
                                                  • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 05.04.07, 10:36
                                                    Cos się na mnie uparł?
                                                    Nie mam pojęcia jak działa KMŁ bo siedziałem w ich autobusie dwa razy w życiu.
                                                    Moją opinię opieram na opiniach codziennych uzytkowników Ł którzy generalnie
                                                    (pomijając tabor) ją chwalą.
                                                    Inna sprawa to władze spółki które przez tyle lat "trwają" zamiast myśleć jak
                                                    się rozwiajać. Nie wierzę, że są w stanie rozsądnie zarządzać firmą otrzymując
                                                    nawet pełne dopłaty do biletów ulgowych.
                                                  • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 05.04.07, 11:32
                                                    krzysiom1 napisał:

> Cos się na mnie uparł?

Jak się uparłem? Jedynie wskazuję nieprawdziwe fakty, które podajesz.
                                                    Prawda jest taka, że KMŁ niczym nie zachwyca – ani jakością usług, ani ilością
                                                    kursów – tyle samo kursów można spokojnie wykupić u ZTM za mniej niż połowę
                                                    obecnych dopłat do KMŁ.

* * * * *
                                                    Obecnie ZTM planuje od połowy roku wprowadzenia nowych usług – ma się dogadać z
                                                    prywatnymi przewoźnikami (np. z Wołomina, Legionowa, Karczewa, Otwocka,
                                                    Pruszkowa) którzy będą honorowali u siebie bilety okresowe ZTM, zamontują
                                                    kasowniki w swoich pojazdach i odpowiednio dostosują rozkład. W zamian ZTM
                                                    będzie płacił pewną kwotę przewoźnikowi, od każdego pasażera jaki zostanie
                                                    przewieziony na podstawie ważnego bilety okresowego ZTM.

Czy zarząd KMŁ prowadzi negocjacje z ZTM, aby i w ich autobusach były honorowane
                                                    bilety okresowe ZTM?
                                                  • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 05.04.07, 11:59
                                                    Nie bronię KMŁ tylko decycji o nie korzystaniu z nocnych autobusów ZTM.
                                                    Mamy KMŁ taką jaką mamy, więc głupio płacić dodatkowo ZTM-owi.
                                                    Ocena działania KMŁ to oddzielna sprawa.
                                                    Pewnie w banalnie prosty sposób można policzyć ile by nas kosztowała dokładnie
                                                    taka sama usługa jaką wykonuje KMŁ w wydaniu ZTM czy prywatnego przewożnika.
                                                  • k72 Re: Linie nocne c.d. 05.04.07, 14:51
                                                    I co z tego że będzie nas woził ZTM. Na linie podmiejskie puszczają nieco
                                                    zużyte Ikarusy. Wystarczy zobaczyc na linie do Marek, Legionowa, a nawet na 701
                                                    choc był przez pewien czas obsługiwał linię przewożnik z Grodzisk Maz.
                                                  • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 06.04.07, 14:45
                                                    k72 napisał:

> I co z tego że będzie nas woził ZTM. Na linie podmiejskie puszczają nieco
                                                    > zużyte Ikarusy. Wystarczy zobaczyc na linie do Marek, Legionowa, a nawet na 701
                                                    > choc był przez pewien czas obsługiwał linię przewożnik z Grodzisk Maz.

Tabor to sprawa wtórna – obecny KMŁ jest jeszcze starszy.

Ale trzeba zwrócić uwagę na jedną rzecz – KMŁ powstała z myślą o tym, że ma być
                                                    tańsza – tańsza niż usługi ZTM. Tymczasem nie trzeba wielkich analiz finansowych
                                                    aby stwierdzić, że można wykupić na mniej niż 40% obecnych kosztów
                                                    funkcjonowania KMŁ, tyle samo kursów w ZTM.

Jaki jest więc sens utrzymywania czegoś, co jest o wiele droższe, i na dodatek
                                                    na tle obecnych trendów w aglomeracji warszawskiej ma się jak kwiatek do kożucha?

Czy Łomianki przez KMŁ mają się stać na tle okolic skansenem, gdzie tylko
                                                    dociera komunikacja, która w żaden sposób nie jest powiązana z resztą systemu
                                                    komunikacyjnego w aglomeracji?

• esscort Re: Linie nocne c.d. 06.04.07, 16:02
                                                    nomad997 napisał:
                                                    ... nie trzeba wielkich analiz finansowych aby stwierdzić, że można wykupić na
                                                    mniej niż 40% obecnych kosztów funkcjonowania KMŁ, tyle samo kursów w ZTM.

A możesz z grubsza napisać, jak to wyliczyłeś bez "wielkich analiz"?

• j46 Re: Linie nocne c.d. 06.04.07, 21:34
                                                    Gadać hadko.
                                                    Z tymi kosztami to nie do końca tak. Choć może się mylę, wiec mnie oświećcie.
                                                    Może i KMŁ nie jest doskonała, ale zależy od naszych władz. Jest, więc w pełni
                                                    dyspozycyjna na rzecz gminy. Kwestią są jak zwykle pieniądze. Linie nocne
                                                    kosztują, linie do Dąbrowy czy Łomianek Dolnych też. Sądzę, że nikt nie będzie
                                                    chciał obsługiwać takich linii za darmo. Pamiętajmy Warszawska linia nocna miała
                                                    jeździć tylko do Wiślanej, a reszta gminy to pies? Nasza nocna linia jeździ
                                                    jednak trochę dalej a i tak obsługuje średnio około 30 osób podczas kursu, jest
                                                    więc mocno deficytowa. Z Dąbrową jest też dodatkowy problem, bo ulice nie są
                                                    drożne nawet dla małych autobusów. Warszawa być może obsłużyłaby nas taniej, ale
                                                    czy lepiej? Czy uzyskamy spodziewane korzyści? Trudno to w pełni ocenić. Trzeba
                                                    równocześnie pamiętać, że bliższa koszula ciału, a Warszawie Warszawa niż
                                                    Łomianki. Nie widzę potrzeby się spieszyć. Istnieje struktura, która zaspokaja
                                                    lokalne potrzeby społeczne na przyzwoitym poziomie. Trzeba spowodować by jej
                                                    koszty zdecydowanie zmalały, a jakość usług wzrosła. To jest możliwe do
                                                    realizacji i liczę, że przy poparciu władz gminy zostaną zrealizowane przez
                                                    Zarząd KMŁ.
                                                  • j46 Re: Linie nocne c.d. 06.04.07, 21:44
                                                    Zapomniałem dodać, że linie podmiejskie ZTM kosztują blisko dwa razy więcej niż
                                                    bilet na Ł-kę. Tak, więc dopłacać będzie nie tylko Gmina, ale również jej
                                                    mieszkańcy. Bo przy takim poziomie cen biletów, jaki ma ZTM Komunikacja KMŁ była
                                                    by dochodowa, nawet bez żadnych dopłat ze strony gminy!
                                                  • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 06.04.07, 22:39
                                                    46 napisał:

> Gadać hadko.
                                                    > Z tymi kosztami to nie do końca tak. Choć może się mylę, wiec mnie oświećcie...

... Warszawa być może obsłużyłaby nas taniej, al
                                                    > e
                                                    > czy lepiej? Czy uzyskamy spodziewane korzyści? Trudno to w pełni ocenić...

Od osoby dokonującej kontroli w KMŁ spodziewałem się rozwiązań problemów - nie
                                                    zaś zadawania pytań.
                                                  • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 07.04.07, 16:44
                                                    j46 napisał:

> Istnieje struktura, która zaspokaja
                                                    > lokalne potrzeby społeczne na przyzwoitym poziomie.

Zamiast pisać już oklepane slogany (które padły już dziesiątki razy w różnych
                                                    okolicznościach) proszę odpowiedzieć na pytanie: Skoro KMŁ jest taka dobra, to
                                                    dlaczego mieszkańcy Dąbrowy jak już dostąpili tego zaszczytu, i zostali objęci
                                                    dostępem do linii KŁM, to jakoś nie chcieli korzystać z usług, tylko wybierali
                                                    ugniatanie się w 701?

Tylko proszę nie pisać kolejnej porcji sloganów i haseł, ale odpowiedzieć na
                                                    pytanie.
                                                  • dorota62 Re: Linie nocne c.d. 07.04.07, 18:07
                                                    A to akurat proste pytanie. Czysta ekonomia. Jeden bilet miesięczny na
                                                    WSZYSTKIE linie w stolicy i okolicy to taniej, niż jeden bilet miesięczny na
                                                    wszystkie linie w stolicy + jeden bilet miesięczny na KMŁ. Tak o połowę mniej
                                                    więcej. Gdyby Łomianki nie upierały się przy KMŁ i woził nas ZTM wystarczyłoby
                                                    jakieś 70 zł. żeby jeździć po całej W-wie i okolicach. Minusem byłyby pewnie
                                                    rzadziej kursujące autobusy. O kosztach dla gminy się nie wypowiadam, bo nie
                                                    mam o tym pojęcia.
                                                  • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 07.04.07, 19:31
                                                    dorota62 napisała:

> O kosztach dla gminy się nie wypowiadam, bo nie
                                                    > mam o tym pojęcia.

To łatwo policzyć.
                                                    Obecnie gminy płacą 25% kosztów funkcjonowania linii na swoim terenie do granic
                                                    Warszawy. Cały deficyt komunikacji ZTM wynosi 60%, a stawka za jeden
                                                    wozokilometr to 6,03zł. A 25% z 6,03zł to 1,51zł.

Nie pozostaje więc nic więcej, jak tylko dowiedzieć się, ile kilometrów pokonują
                                                    linie Ł i Ł Bis na terenie gminy Łomianki w ciągu roku, i mamy liczbę, ile by
                                                    chciał dopłat ZTM przy zachowaniu obecnej ilości kursów.

I mamy łatwo policzone ile by kosztował ZTM, a ile się obecnie co roku dokłada
                                                    do KMŁ, i co jest bardziej opłacalne z punktu widzenia pasażera, jak i gminy,
                                                    oraz czy warto się bawić w utrzymywanie KŁM razem z dobrodziejstwem inwentarza.

Tylko obawiam się że nikt nie policzy ile tak naprawdę by kosztował ZTM, bo by
                                                    się jeszcze okazało że ZTM jest sporo tańszy, i by radni sami sobie podłożyli
                                                    przysłowiową świnię.
                                                    I wtedy upadły by te wszystkie hasła i slogany powtarzane o KMŁ, i trzeba by
                                                    wymyślić nowy powód dlaczego jednak warto mieć swoją spółkę komunikacyjną.

• nomad997 Re: Linie nocne c.d. 09.04.07, 12:00
                                                    I zapadła cisza...
                                                    Skoro już wiemy jak policzyć ewentualne koszty linii ZTM, to gdzie się podziali
                                                    wszyscy zatwardziali obrońcy istnienia KMŁ? Czyżby już dokonali przeliczenia, i
                                                    wynik nie wyszedł po myśli KMŁ?

Ale z drugiej strony to takie pospolite zjawisko na forum – zawsze jak upadają
                                                    hasła i slogany i przechodzi dyskusja do faktów (z którymi ciężko polemizować)
                                                    to się dla wielu temat kończy.
                                                  • esscort Re: Linie nocne c.d. 09.04.07, 12:46
                                                    nomad997 napisał:

> I zapadła cisza...
                                                    > Skoro już wiemy jak policzyć ewentualne koszty linii ZTM, to gdzie się
                                                    podziali wszyscy zatwardziali obrońcy istnienia KMŁ? Czyżby już dokonali
                                                    przeliczenia, i wynik nie wyszedł po myśli KMŁ?>
                                                    > Ale z drugiej strony to takie pospolite zjawisko na forum – zawsze jak upadają
                                                    > hasła i slogany i przechodzi dyskusja do faktów (z którymi ciężko polemizować)
                                                    > to się dla wielu temat kończy.

I czemu sie Nomad dziwisz? To przecież jest normalne. Tak jest na każdym forum:
                                                    każdy powie, co wie lub co mu sie wydaje i dyskusja zamiera. Pojawiaja sie nowe
                                                    tematy. Oczekiwałeś, że wynikiem tej dyskusji będzie jakieś forumowe dzialanie
                                                    w sprawie KMŁ? Albo, że na podstawie tej (amatorskiej przecież) dyskusji ktoś z
                                                    piątku na sobote rozwiąże spółkę autobusową? To by dopiero było dziwne.
                                                    A poza tym, to skąd wiesz, że sprawa jest tak oczywista. Ja się obawiam, że
                                                    gdyby była tak oczywista, to nigdy KML by nie powstała. Myslisz, że ktoś
                                                    decyduje się na utrzymywanie tej spółki, bo ma taki kaprys lub ambicje? Wątpie.
                                                    Obawiam się, że dyskutujemy tu trochę amatorsko i nie mając wszystkich danych.
                                                  • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 09.04.07, 13:45
                                                    Nomad. Pogoda kiepska, w TV same powtórki więc dlaczego sam się nie weżmiesz za
                                                    obliczenia? Km możesz wyliczyć z byle jakiej automapy lub odbiornika z gp-sem.
                                                    Mam jednak wątpliwoścoi czy przekonasz ZTM do utrzymywania więcej niż jednej
                                                    linii i to tylko do centrum Łomianek-tak jak proponowali w przypadku autobusu
                                                    nocnego.
                                                  • robert_58 Re: Linie nocne c.d. 09.04.07, 22:18
                                                    no wylicz Km.. kilometry i przekonaj, proszę :)
                                                  • czesiu71 Re: Linie nocne c.d. 10.04.07, 10:37
                                                    Ale to już było...
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=55670568&a=55696497
                                                  • czesiu71 Re: Linie nocne c.d. 10.04.07, 10:41
                                                    A w temacie sensu istnienia KMŁ i ew. alternatyw dyskusja do czerwoności
                                                    rozgorzała w wątku:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=54837199&v=2&s=0
                                                  • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 10.04.07, 10:55
                                                    czesiu71 napisał:
                                                    > A w temacie sensu istnienia KMŁ i ew. alternatyw dyskusja do czerwoności
                                                    > rozgorzała w tym wątku...

Fakt, do czerwoności...;)

• nomad997 Re: Linie nocne c.d. 10.04.07, 14:25
                                                    krzysiom1 napisał:

> Nomad. Pogoda kiepska, w TV same powtórki więc dlaczego sam się nie weżmiesz
                                                    > za obliczenia? Km możesz wyliczyć z byle jakiej automapy lub odbiornika z
                                                    > gp-sem.

A dlaczego mam liczyć kilometry. Po co jest KMŁ?
                                                    ZTM jest w stanie takie podstawowe informacje podać od ręki, z dokładnością
                                                    pomiarów do jednego metra, uwzględniając wszystkie dni poprzednie i świąteczne w
                                                    danym roku rozliczeniowym. A nawet jak potrzeba to podadzą ile pomiędzy
                                                    przystankiem A i B przejeżdża jedna, bądź wszystkie linie, uwzględniając dowolne
                                                    kryteria w ciągu godziny, doby, tygodnia, miesiąca, roku.

> Mam jednak wątpliwoścoi czy przekonasz ZTM do utrzymywania więcej niż jednej
                                                    > linii i to tylko do centrum Łomianek-tak jak proponowali w przypadku autobusu
                                                    > nocnego.

To jest śmieszny argument. Tyle gmin dogaduje się z ZTM, same sobie układają
                                                    trasy, ZTM wylicza im odpowiednie do długości trasy rachunki dopłat – dlaczego w
                                                    przypadku Łomianek miałoby być inaczej?
                                                    A trasa linii nocnej, to była tylko wstępna koncepcja ZTM – wersja minimalna.
                                                    Zarówno Marki, Ząbki, Zielonka, czy Piastów i Pruszków też dostały takie wstępne
                                                    propozycje, i wynegocjowały sobie bez problemu o wiele dłuższe trasy, i ZTM nie
                                                    robił im żadnego problemu.

Ps. Oj widzę że się panicznie boicie ZTM. Wymyślacie śmieszne argumenty, które
                                                    można obalić bez problemu, a które to mają świadczyć o wyższości KMŁ nad ZTM.

• zarnowiecki Re: Linie nocne c.d. 22.04.07, 19:13
                                                    Z trudem zoriętowałem się, że nic w tym wątku nie jest po kolei. Te aktualne
                                                    odpowiedzi są gdzieś w środku. Może po to by było trudniej zorientować się. Więć
                                                    pozwolę sobie pisnąć na końcu. Ponadto jestem zdziwiony jak strony dyskusji
                                                    wzajemnie sobą manipulują. Ale może tak trzeba.
                                                    Na pewno przejęcie komunikacji łomiankowskiej przez Warszawę jest korzystne
                                                    finansowo dla gminy. No, bo policzmy. Około 90 kursów dziennie /to według
                                                    rozkładu, w dni normalne ponad 100, a w inne i wakacje mniej/ A każdy kurs to
                                                    mniej więcej 2 x 7 km w Warszawie czyli 90 x 2 x 7 x 365 = około 460 000km.
                                                    Prezes KMŁ podawał, że przebieg autobusów w roku 2005 - 1 350 000km /patrz leć
                                                    sokole/ czyli koszt obsługi komunikacji miejskiej wyniesie (1350000-460000 ) x
                                                    1,51 zł =1 343 900 zł. Czyli gmina zaoszczędzi 1 000 000 zł. Podobno gminie
                                                    brakuje pieniędzy a one leżą na drodze. Czy Łomianki stać na taki luksus, w
                                                    postaci spółki z jej rozwalającymi się autobusami, radami nadzorczymi i
                                                    żądaniami kolejnych coraz większych dopłat? A że możemy przesiąść się w równie
                                                    stare autobusy Warszawski, jaka różnica. My skorzystamy ma włączeniu się do
                                                    aglomeracji.
                                                  • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 22.04.07, 19:30
                                                    "My" w znaczeniu gmina? "My" w znaczeniu mieszkańcy?
                                                    Bo to - pomimo wszystko - DWA RÓŻNE "MY".
                                                    Ale masz rację - z ekonomicznego punktu widzenia utrzymywanie KMŁ jest
                                                    nieopłacalne. Miało rację bytu, gdy nie było alternatywy. A teraz taka
                                                    alternatywa jest.
                                                    Można by oszczędzić trochę kasy gminnej i kieszenie mieszkańców (koszt biletów
                                                    dwóch przwożników).
                                                    Ale o tym już było...
                                                  • czesiu71 Re: Linie nocne c.d. 10.05.07, 15:15
                                                    Problem KMŁ będzie wracał z każdym rokiem starzenia się autobusów, których
                                                    większość ma 16-17 lat, a pochodzących z XXI wieku są 3 (słownie trzy) na 24
                                                    wozy. KMŁ to byt na równi pochyłej i wcześniej czy później czeka go koniec.
                                                    Alternatywą wobec oddania się pod skrzydła ZTMu wydaje sie jednak odprzedanie
                                                    jakiejś firmie z kapitałem zagranicznym, które obecnie podbijają nasz
                                                    komunikacyjny rynek np. Veolia, Mobilis.
    • vivi22 Re: Linie nocne c.d. 11.05.07, 19:59
      ja jestem zdecydowanie za. Często zdarza się, że pracuję do 23 i później
      (proszę nie zastanawiać się co to za praca hihihi) i nie mam jak wrócić. Jeźdzę
      z Pragi samochodem w tej chwili bo komunikacja taka sobie. Gdyby jeździł
      autobus na stałe to samochód stałby w garażu.
      Gmino, poproszę...
      • czesiu71 Re: Linie nocne c.d. 16.05.07, 09:08
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,4134895.html
        Pozazdrościć!
        • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 16.05.07, 11:28
          czesiu71 napisał:

> miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,4134895.html
          > Pozazdrościć!

A Łomianki sobie tylko popatrzą. Wszak widmo że u nas, to ludzie o 21 już siedzą
          pod kołdrą w łóżku szykując się do snu, po co więc linia nocna ZTM.

A kto ma inny styl życia, to niech sobie chodzi na piechotę... bo się KMŁ kursy
          nie opłacają.
          • krzysiom1 Re: Linie nocne c.d. 16.05.07, 11:49
            Ile razy można tłumaczyć, że są nocne Ł-ki którymi można dużo dalej dojechać
            niż proponowanymi przez ZTM nocnymi które miały dojeżdżać do ul Wiejskiej?
            • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 16.05.07, 12:22
              krzysiom1 napisał:

> Ile razy można tłumaczyć, że są nocne Ł-ki którymi można dużo dalej dojechać
              > niż proponowanymi przez ZTM nocnymi które miały dojeżdżać do ul Wiejskiej?

A ile razy można tłumaczyć, iż każda gmina dostała tylko propozycję trasy od ZTM
              (Łomianki też). Jak pokazało życie gminy, które zdecydowały się na linie nocne
              ZTM same ustaliły swoje trasy, i zostały one bez problemu zaakceptowane przez ZTM.

Sytuacja jaka będzie wydaje się być komiczna – Łomianki zostaną z dwoma
              pseudo-nocnymi kursami linii Ł. A malutki Chotomów będzie miał przez 7 dni w
              tygodniu autobus co godzinę przez całą noc.

• czesiu71 Re: Linie nocne c.d. 16.05.07, 12:39
                I to z samego centrum Warszawy, spod Centralnego, dokąd dojeżdżają linie ze
                wszytskich dzielnic i jest możliwość przesiadki. Przypominam ofertę ZTMu - za
                jedyne 3888 złotych za miesiąc!
                Ale dopuszczenie ZTMu do łomiankowskiego rynku komunikacyjnego zagroziłoby
                pozycji KMŁ i być może oznaczłoby początek jej końca, czego jak wiemy, nie
                przeżyliby decydenci naszego miasta. Więc dalej dokładajmy coraz większy szmal
                do tego interesu, jeździjmy coraz starszymi autobusami i bądźmi dumni, że Nasze
                Miasto ma swoją niezależną komunikację miejską!
                • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 17.05.07, 14:50
                  czesiu71 napisał:

> Ale dopuszczenie ZTMu do łomiankowskiego rynku komunikacyjnego zagroziłoby
                  > pozycji KMŁ i być może oznaczłoby początek jej końca, czego jak wiemy, nie
                  > przeżyliby decydenci naszego miasta.

I właśnie o to chodzi. Za istnieniem KMŁ opowiadają się głównie ludzie, którzy z
                  niej nie korzystają – czy to nie śmieszne – i mówią że tak jest lepiej dla gminy
                  i mieszkańców.
                  A jednocześnie ci sami ludzie jak ognia boją się ZTM (jakby to był jakiś diabeł
                  wcielony) – kiedy się pisze, aby dać ludziom wolny wybór, i zapewnić równomierny
                  dostęp do usług ZTM oraz KMŁ i niech sami wybiorą z kim chcą jeździć, a tego kto
                  przegra tę wojnę o pasażera pogonić na 4 wiatry, to się zawsze dyskusja kończy
                  tym, że ktoś pisze iż KMŁ jest najlepsza i już. To jak ona taka wspaniała, to
                  dlaczego mieszkańcy Dąbrowy nie chcieli jeździć z takim wspaniałym przewoźnikiem?
                  • kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 17.05.07, 15:05
                    >To jak ona taka wspaniała, to dlaczego mieszkańcy Dąbrowy nie chcieli jeździć
                    > z takim wspaniałym przewoźnikiem?

Bo mieli alternatywę.
                    Podziwiam, Panowie - mnie już się nie chce o KMŁ/ZTM pisać.
                    Głową muru nie przebijesz;)
                  • esscort Re: Linie nocne c.d. 17.05.07, 15:09
                    nomad997 napisał: dlaczego mieszkańcy Dąbrowy nie chcieli jeździć z takim
                    wspaniałym przewoźnikiem?

Nie znam sie na komunikacji autobusowej i w zasadzie z niej nie korzystam, więc
                    do meritum sie nie mieszam, ale chciałem zauważyć, że wczoraj podczas spotkania
                    mieszkańców Dąbrowy z utęsknieniem mówiono o Ełce. Padł nawet głos, że Dąbrowa
                    powinna zarządac, by jedna Ełka jechała przez Dąbrowę. Z wyjaśnień wynikało, że
                    sprawa rozbija się o zbyt wąskie ulice. AS zatem nie jest prawdą, że Dąbrowa
                    nie chce Ełki. Dąbrowa Marzy o ełce, tylko ze ełka nie marzy o Dąbrowie

• kowalik22 Re: Linie nocne c.d. 17.05.07, 15:18
                      tylko ze ełka nie marzy o Dąbrowie

:)))))
                      Ełka ma marzenia?
                    • nomad997 Re: Linie nocne c.d. 17.05.07, 15:21
                      esscort napisał:

> Dąbrowa Marzy o ełce, tylko ze ełka nie marzy o Dąbrowie

Czyli powtórka z rozrywki – wtedy też mówiono jak to mieszkańcy Dąbrowy pożądają
                      Ł-ki, chyba nawet były jakieś podpisy, i powstało to co powstało.
                      Tylko że istnienie tego klona Ł-ki skończyło się tak szybko, jak zaczęło, bo
                      nawet w godzinach szczytu jeździły po dosłownie 3 osoby – pewnie te same, które
                      za Ł-ką optowały.

Jak widać na powyższym przykładzie, ludzie może i teoretycznie by chcieli –
                      wszak to zawsze jakaś dodatkowa komunikacja, i łatwiejsze życie, nawet gdyby
                      mieli z niego skorzystać raz do roku – tylko już z codzienną frekwencją może być
                      krucho.

• esscort Re: Linie nocne c.d. 17.05.07, 15:58
                        nomad997 napisał: ludzie może i teoretycznie by chcieli ̵
                        > 1;
                        > wszak to zawsze jakaś dodatkowa komunikacja, i łatwiejsze życie, nawet gdyby
                        > mieli z niego skorzystać raz do roku – tylko już z codzienną frekwencją m
                        > oże być
                        > krucho.

Tylko że te same argumenty dotyczą ełki nocnej, za którą agitujesz. Gdyby
                        patrzeć na frekwencję, to na pewno taniej dla miasta byłoby płacić za taksówki
                        tym, którzy wracaja w nocy do domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka