Dodaj do ulubionych

darmowe oświetlenie podwórka

22.02.09, 15:26
Ostatnio znajomy poinformował mnie, że Gmina sponsoruje oświetlanie prywatnych
posesji.
Podobno całe oświetlenie podłączone jest do gminnej sieci elektrycznej i
zapala się razem z oświetleniem gminnym.
Koszta za elektryczność i konserwacje ponosi Gmina.
Jeżeli ktoś nie wierzy, proszę podjechać na Torfową 17,15,13. Droga, przy
której leżą te działki jest prywatna, a oświetla je 6 lamp po 70 Wat. W gwoli
wyjaśnienia główna droga (gminna) oświetlana jest tylko przez 3 stare,
wysłużone lampy.
Te 6 lamp na tej prywatnej działce tak ładnie oświetla nie tylko prywatną
drogę, ale i podwórka, że nie jeden z mieszkańców naszych "biednych i
zadłużonych" Łomianek pozazdrości takiego światełka.

Polecam się dowiadywać w Gminie, bo znajomy się dowiadywał i ma dowody, że
oświetlona działka nie jest drogą gminną i stanowi własność prywatną, a
wszystkie koszta ponosi Gmina.
Ponadto nigdzie nie ma wspomniane o tej inwestycji w oficjalnych źródłach gminy.
Sprawy takie nadzoruje Kierownik Referatu Infrastruktury i Inwestycji,
Sidorzak Arkadiusz i to z nim można się umawiać na takie interesy.
Widać są równi i równiejsi.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • lomek2 Re: darmowe oświetlenie podwórka 22.02.09, 21:34
      A od kiedy to oświetlenie działa?
      • 0burzony Re: darmowe oświetlenie podwórka 22.02.09, 23:09
        od sierpnia 2008r.
        • lomek2 Re: darmowe oświetlenie podwórka 23.02.09, 15:14
          No top super! Kolejny kamyczek do ogródka.
          • brycezion Re: Oświetlenie ulic 23.02.09, 16:00
            1.Należy rozróżnić 2 sprawy : kto jest użytkownikiem ulicy, a kto właścicielem
            terenu po którym poprowadzona jest ulica.
            W Łomiankach poza Rolniczą, Wiślaną i Kampinowską, użytkownikiem reszty ulic
            jest gmina. I ma obowiązek oświetlenia ich.
            2. Natomiast stan własności jest skomplikowany.
            Wg. danych z połowy 2007 Referatu Geodezji UM w zakresie terytorialnym
            potrzebnym dla potrzeb Spółki wod-kan. przedstawia się następująco :
            Skarb Państwa - 73 tys. m2
            Gmina - 69 tys. m2
            Prywatni - 48 tys. m2
            NN tzn. nie znany właściciel - 292 tys. m2
            Gdyby więc oświetlone były tylko te ulice, których teren należy do gminy, łatwo
            policzyć, że oświetlonych byłoby ok. 15% ulic.
            • brycezion Re: Oświetlenie ulic 23.02.09, 16:04
              P.S. Szczegółowy wykaz własności ulic w układzie zlewni podaje Biała Księga
              "Analiza gospodarki inwestycyjnej 1999-2006" str. 5.
              • lomek2 Re: Oświetlenie ulic 23.02.09, 22:28
                W kontekście rewelacji które napisałeś wytłumacz mi, jak to się dzieje, że w
                przypadku prośby o wyrównanie drogi gmina twierdzi cytuję "gmina nie może
                inwestować na terenach prywatnych".
                Czy mam rozumieć że oświetlenie nie jest inwestowaniem? Czy gmina ma jakiegoś
                wykonawcę oświetlenia, który pracuje za darmo, za darmo dostarcza słupy, lampy,
                okablowanie, robi projekty. Czy Gmina Łomianki podpisała z rejonem energetycznym
                umowę, że drogi prywatne oświetlane są bezpłatną energią elektryczną?
                Jeśli tak, to proszę o informację które drogi prywatne zostaną w najbliższym
                czasie za darmo oświetlone. Może i moja się załapie, skoro na kanalizę nie mam
                żadnych widoków.

Chyba powinienem częściej na forum bywać, bo bez tego głupieję jak się okazuje.
                • 0burzony Re: Oświetlenie ulic 24.02.09, 11:03
                  No właśnie sam tego nie wiem i się dzielę tą informacją z innymi.
                  Według Pana kierownika, oświetlanie to nie inwestycja.
                  A to że droga jest szeroka, sprawia że uznana jest za gminną.
                  Bezsens totalny.
                  Ponadto brak jakiejkolwiek wzmianki o instalacji tego oświetlenia, brak
                  informacji ile energii zużywa, ile do tego dopłacamy.
                  Wszystko zrobione po cichu i bez rozgłosu.
                  Gmina twierdzi, że oni nie montowali slupów, ale właściciele się wydali, że
                  załatwili sobie oświetlenie. Nikt nie potrafi przedstawić faktur, dowodów
                  zakupu, paragonów, ani pism zezwalających na taką inwestycję.
                  • brycezion Re: Oświetlenie ulic 24.02.09, 14:31
                    1. Aby droga została uznana za gminną, musi być uchwała Rady.
                    2. Podam jednak przykład z mojego osiedla, jak to się odbywa z oświetleniem itp.
                    W ramach budowy osiedla Z-d Energ. W-wa Teren postawił słupy, wybudował stację
                    trafo i podłączył oświetlenie. Drogi były szutrowe. Był rok 1983.
                    Co parę lat przyjeżdżał spychacz i równał drogi, czasem wysypywano żużel.
                    Właścicielem dróg było Zrzeszenie Budowy Domów Jednorodzinnych, ale ponieważ
                    dostało większość terenów nieodpłatnie od Skarbu Państwa, nie żądało od gminy
                    żadnych rekompensat za drogi.
                    Gmina przejęła drogi uchwałą dopiero po 20 latach. Następne parę lat trwało
                    przejęcie notarialne na własność gminy i to po licznych moich interwencjach w
                    Referacie Geodezji aby uporządkowano wreszcie sprawę własności.
                    W naszym przypadku sprawa była szczególnie prosta, bo nie narażała gminy na
                    koszt wykupu gruntów, a jednak tak długo trwała.
                    3.Nie jestem w stanie od ręki odpowiedzieć Lomkowi do czego zgodnie z prawem
                    jest zobowiązana gmina w przypadku terenów prywatnych. Pamiętam, że był wyrok
                    NSA w/s deweloper osiedla kontra prezydent Poznania. Ulice wewnątrz osiedlowe
                    NSA uznał za drogi publiczne i zdaje się Poznań musiał zwracać jakieś koszty.
                    Prawo u nas jest dość pokrętne. Za komuny nikt się nie zajmował takimi
                    "głupstwami" jak księgi wieczyste czy prawo własności. Po 89 roku zmienia się
                    wszystko dość powoli. Sprawy reprywatyzacji np. nadal w Polsce nie są rozwiązane
                    do końca.
                    4. Wydaje się, że u nas działo się do tej pory tak, że mieszkańcy nie zbyt dbali
                    o uregulowanie problemów własnościowych, gmina nie mając pieniędzy nie śpieszyła
                    się z wykupem czy przejmowaniem gruntów pod drogi, a jedynie minimalnymi
                    nakładami "gasiła pożary". Wszyscy żyli od budżetu do budżetu, od wyborów do
                    wyborów.
                    Należy dodać, że wielu mieszkańców przekazało swoje grunty pod drogi
                    nieodpłatnie, a nadal nie mają asfaltu.
                    5. Dopóki nie będzie wyjaśniona sprawa terenów NN (podobno zlecono firmie
                    warszawskiej badanie ksiąg, choć Referat Geodezji zatrudnia parę osób) i
                    poczynione uzgodnienia z właścicielami terenów prywatnych, tak długo sprawy
                    infrastruktury będą napotykać na różne trudności. A szkoda, że nie zajęto się
                    tymi sprawami bardziej energicznie w świetle możliwych dotacji z UE.
                    • lomek2 Re: Oświetlenie ulic 24.02.09, 14:49
                      W takim razie zadam pytanie wprost: czy decyzja o oświetleniu drogi ma czy nie
                      ma nic wspólnego z miejscem zamieszkania radnych, urzędników gminnych, ich
                      rodzin i znajomych?
                      A może istnieje jednak jakiś sensowny klucz wskazujący na kolejność montowania
                      oświetlenia? Innymi słowy, czy da się wyjaśnić zamontowanie oświetlenia na tej
                      właśnie drodze a nie na innej w to miejsce?
                      • brycezion Re: Oświetlenie ulic 24.02.09, 16:06
                        Lomek2 : 1. Nigdy nie byłem radnym, na moim osiedlu nie mieszkał nigdy nikt z
                        radnych, czy gminnych urzędników lub ich rodzin. O znajomych nie wiem. W UM
                        byłem znany jako prezes Zrzeszenia (1982-83, funkcja społeczna), a potem jako
                        działacz społeczny. Nie umiem więc Ci odpowiedzieć na I pytanie.
                        Jak to się dzieje w innych rejonach - pytanie retoryczne.
                        2. Niestety u nas tak jest, że kto bardziej "krzyczy", temu załatwia się sprawę.
                        Tymczasem uważam, że kolejność oświetlenia kolejnych rejonów gminy powinna iść
                        zgodnie z rozwijającym się zasiedlaniem.
                        3. Radziłbym zacząć od sprawdzenia w Referacie Geodezji inż. Kodymow czy Twoja
                        ulica ma status ulicy gminnej i jaki jest jej stan własności gruntów.
                        4. Na koniec - czy jest ujęta w WPI (u v-burmistrza Tarnawskiego lub pani Skarbnik).
                        • lomek2 Re: Oświetlenie ulic 25.02.09, 04:02
                          Nie miałem na myśli Twojej osoby. Pytanie było retoryczne - do tych którzy
                          czytają służbowo ;)
                      • 0burzony Re: Oświetlenie ulic 24.02.09, 16:10
                        lomek2 napisał:

> W takim razie zadam pytanie wprost: czy decyzja o oświetleniu drogi ma czy nie
                        > ma nic wspólnego z miejscem zamieszkania radnych, urzędników gminnych, ich
                        > rodzin i znajomych?
                        > A może istnieje jednak jakiś sensowny klucz wskazujący na kolejność montowania
                        > oświetlenia? Innymi słowy, czy da się wyjaśnić zamontowanie oświetlenia na tej
                        > właśnie drodze a nie na innej w to miejsce?
                        >

hehe
                        pomijając fakt zamieszkiwania na tej ulicy pani naczelnik Urzędu Skarbowego dla
                        Warszawy Bielany (czyli i Łomianek) i koneksji jednej pani z byłym burmistrzem,
                        Sokołowskim to chyba nie ma jakiegoś konkretnego powodu.

Ale najlepsze jest to, że brak jakichś papierów na pozwolenie, pozwolenie na
                        oświetlanie z gminnych pieniędzy, a tamci dumni chodzą, ze załatwili sobie :/
                        Po prostu cyce opadają
            • 0burzony Re: Oświetlenie ulic 23.02.09, 16:36
              użytkownikiem, jak i właścicielem sa osoby prywatne
              Ponadto droga ta jest ślepa, a na dodatek nie ma połączenia bezpośredniego z
              drogą gminną
              Jest to po prostu działka, mająca swoich właścicieli, która jest ustanowiona
              drogą. Ma 6 metrów szerokości.

Wiem jak wygląda sprawa drogi gminnej, powiatowej i tutaj takiej nie ma. Nie
              pełni ona ponadto ważnej roli dla "komuniakcji" Gminy, bo jak wcześniej
              wspomniałem, jest ślepa i nie połączona z drogą gminną w sposób niezależny, ani
              na żadnych uwarunkowaniach cywilno-prawnych
    • zreg6 Re: darmowe oświetlenie podwórka 23.02.09, 10:45
      Czyżby syn P.SIDORZAK radnej, vice przewodniczacej Rady ? No to
      ładnie , fajne stanowisko mamusia synkowi załatwiła. A jeśli chodzi
      o oświetlenie ul. Torfowej czy to jest prawdą? Jeżeli tak to jest
      kary godne.Coś mało dyskusji na ten temat na tym forum .Widać od
      razu kto tu pisze ,w wiekszosci poplecznicy władzy.Ciekawe ,które
      ulice gminne w Łomiankach nie są jeszcze oświetlone , a może już
      wszystkie ? dlatego sponsoryje się oświetlenie prywatnym.Myślę ,że
      na to pytanie wielu wyborców chciałoby mieć odpowiedz.
      łomiankach
      • woynowski1 Re: darmowe oświetlenie podwórka 23.02.09, 10:54
        O panu inż Sidorzaku zostało napisane chyba wszystko.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=73129388&a=73205463
        Czyżbyście czuli oddech wyborców na swych plecach?
        • 0burzony Re: darmowe oświetlenie podwórka 23.02.09, 11:16
          co do tego pana to jedna sugestia:
          to że ktoś pracował w Urzędzie i teraz pracuje jego dziecko, to rzecz nagminna w
          naszym Urzędzie, ale to że ktoś wskakuje od razu na stanowisko kierownika bez
          konkursu i wykazania się kompetencjami, to trochę dziwne
          Ponadto osoba, która twierdzi, że drogą gminną jest szeroka droga, a oświetlanie
          drogi nie jest inwestycją, trochę nie pasuje mi na osobę kompetentną do
          pełnienia tego stanowiska
        • zreg6 Re: darmowe oświetlenie podwórka 23.02.09, 13:27
          Reasumując; większość włodarzy w naszej gminie to powiązania
          rodzinne i koleżeńskie ,po prostu dobrała się klika ,jak w komunie .
          Ich nic nie interesuje tylko swoje stolki , wynagrodzenia i diety.A
          przy wyborach wydawało się,że będzie miodzio .
          • 0burzony Re: darmowe oświetlenie podwórka 23.02.09, 15:53
            no tak, ale tu nie jest temat przeznaczony oczernianiu danej osoby, tylko
            sytuacji jaka ma miejsce

Ja na przykład jestem bardzo oburzony tym, że za moje podatki jakimś chłaptusom
            oświetlana jest droga

Kolega mówił, że pisał o to by to zlikwidować, żeby założyć im liczniki i
            obciążyć kosztami za energie wstecz. Nic jednak nie pomogło.
            Dostawał tylko informacje zbywające, a na koniec chcieli mu też założyć światło,
            tylko że on musiał ponieść koszta założenia, co mu się nie kalkuluje :/
            A na założenie oświetlenia u tamtych żadnych dokumentó, nic. Poprostu podłączyli
            i pewnie jeszcze Gmina im finansowała przyłącze.

To mnie poprostu wkurza, że nie ma jak temu się przeciwstawić
            • zarnowiecki Re: darmowe oświetlenie podwórka 24.02.09, 12:47
              Podobno, podobnego, prawdopodobnego nie prawdopodobnego. Stwierdzony został
              fakt.Bez rozpoznania dokładniejszego sprawy trudno raczej osądzać co dokładniej
              się dzieje.
              Sprawa jest prosta trzeba się zwrócić do Urzędu by wyjaśnił sprawę. I wtedy
              można ją ocenić. A tak to jedynie bicie piany.
              • 0burzony Re: darmowe oświetlenie podwórka 24.02.09, 16:23
                zarnowiecki napisał:

> Podobno, podobnego, prawdopodobnego nie prawdopodobnego. Stwierdzony został
                > fakt.Bez rozpoznania dokładniejszego sprawy trudno raczej osądzać co dokładniej
                > się dzieje.
                > Sprawa jest prosta trzeba się zwrócić do Urzędu by wyjaśnił sprawę. I wtedy
                > można ją ocenić. A tak to jedynie bicie piany.

I znowu nie czytający info.
                Nie podobno, tylko na pewno, Gmina się miga od odpowiedzi. Są wysłane chyba z 6
                pism, na każde 2 tygodnie czekania, a odpowiedź: "Gmina nie prowadzi inwestycji
                na terenie nie należącym do Gminy"
                I powtarzam jeszcze raz, w Księdze wieczystej oświetlanej działki Gmina nie
                figuruje, a właścicielami są osoby prywatne.
                Toczy się konflikt sąsiedzki i Gmina wie, że to jest droga prywatna.
                Nawet jest pismo od Kierownika Referatu Geodezji i Opłat Adiacenckich
                stwierdzające, iż ten odcinek drogi Torfowej nie jest drogą gminną, a to chyba
                coś oznacza ?

jeszcze jakieś dowody potrzeba ?
                jedną osobę to w gminie zbywają, bo co może jedna osoba ? Ale jak zacznie się
                tym interesować większa grupa osób, to Urząd zobaczy że patrzy im się na ręce i
                muszą zważać co robią
                Są też pisma nakazujące wskazanie pozwolenie na budowę tego oświetlenia, jak też
                w przypadku braku wskazania usunięcie go i naliczenie kosztów za zużytą energię.
                Niestety, jako odpowiedź tylko pismo, ze gmina nie prowadzi inwestycji na
                terenie nie należącej do niej :/

Jak w czymś jeszcze mam pomóć to chętnie ... "Panie niedowiarku"
                • krzysiom1 Re: darmowe oświetlenie podwórka 24.02.09, 16:59
                  <Nawet jest pismo od Kierownika Referatu Geodezji i Opłat
                  <Adiacenckich
                  ????
                  Mamy takiego kierownika? Od jakich opłat?
                  Przecież u nas takich opłatnie ma.
                  Po co nam kierownik od czegoś czego nie ma?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka