Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pracował jak na umowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 23:15
    No wreszcie ktos sie wział jak należy. Ludzie z branzy - przy takiej
    rotacji jak jest w Solidzie to kest Was tylu, ze puscicie Solid(no)
    firme z torbami. Do trybunałów, mosci panowie, do trybunałów!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: mario Re: Pracował jak na umowie IP: 89.107.158.* 02.12.09, 17:01
        To bardzo ważny wyrok dla polskiego rynku pracy.
        Takie praktyki stosuje większość polskich firm, od Poczty i TPSA przez
        supermarkety i montownie, po ochronę i gastronomię.
        Takich osób jak tytułowy bohater jest w Polsce przynajmniej milion.
        • Gość: uczestnik jeszcze Orange, Era i Sferia - robia to samo IP: 94.254.216.* 02.12.09, 17:35
          To jest wyzysk jak szukalem pracy to proponowano umowe zlecenie a jako nagrode
          umowe o prace - zenada. Do kitu z takimi firmami to tylko swiadczy o braku
          szacunku dla czlowieka i nie mowie o stanowiskach na racepcji ale
          specjalistycznych.
          • Gość: Wolak Re: jeszcze Orange, Era i Sferia - robia to samo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.09, 18:50
            Problem znajduję się w innym miejscu. Zadajcie sobie pytanie
            dlaczego to pracodawcy uciekają się do takich metod? Jak znajdziecie
            odpowiedź to wszystko stanie się jasne, że to wysokość składki na
            ZUS w 80% przypadków jest przyczyną takich zachowań. Pozostałe to:
            15% - niska stawka zapłaty za pracę (np. od Ikei) i stawki za tą
            pracę u firm konkurencyjnych, 5% - nieodparta chęć zysku.
            • moroux Re: jeszcze Orange, Era i Sferia - robia to samo 02.12.09, 18:54

Dysponujesz jakimiś badaniami na poparcie tej tezy czy po prostu tak sobie
              piszesz? Bo równie dobrze można by odwrócić proporcje.

----------------------
              The better of...
            • Gość: gnago Re: jeszcze Orange, Era i Sferia - robia to samo IP: 77.255.156.* 02.12.09, 21:38
              Brednie chłopie. Jeśli praca na umowę zlecenie jest podstawowa to odliczany jest pełne ub. jedynie urlop się nie należy. Także sk..iel żeruje jedynie na człowieku i nadgodzinach.
            • Gość: lenka Re: jeszcze Orange, Era i Sferia - robia to samo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 07:32
              Akurat w tym przypadku to Solid ruguje wszystkich pozostałych z
              rynku dając najniższe stawki, wystarczy popatrzeć na wygrywane przez
              nich przetargi, niszczą tym samym rynek i inne, uczciwie
              zatrudniające ludzi, firmy.W ich przypadku to jest wyłącznie chęć
              zysku poprzez wyzysk ludzi.
          • Gość: az Ech, socjalizm, socjalizm! IP: 77.255.254.* 02.12.09, 18:53
        • Gość: fgfgf Re: Pracował jak na umowie IP: 90.156.118.* 03.12.09, 00:46
          Dla mnie to jest bardzo proste. Albo pracuje sie na umowe o dzielo i zarabia
          powiedzmy 5tys, albo na umowe o prace za polowe. Myslicie, ze z czego pracodawca
          placi skladki na ZUS? Z waszych pieniedzy. Ma budzet ma pracownika przy danej
          czynnosci i jemu jest wszystko jedno czy zaolaci do zus-u, czy wam na konto.
          Naprawde tak to dziala, pieniadze nie biora sie z powietrza(przynajmniej nie w
          firmach). Zycze powodzenia w walce o nizsze wynagrodzenia. :)
          Chyba, ze mowimy o ludziach zatrudnionych za psie pieniadze. Tu faktycznie cos
          mozna wyrwac, bo placic juz mniej wam sie nie da. chociaz...
          • Gość: lenka Re: Pracował jak na umowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 08:14
            Widać, że nie wiesz jak to działa - dostajesz ofertę na pracę w
            firmie A - za minimalna płacę, ale z obietnicą, że zarobisz drugie
            tyle pracując dodatkowo w firmie B na u-z, wypracowując godzinowo
            dodatkowo 2 etaty. I tym samym masz 1276 brutto z etatu za ok 180
            godz. miesięcznie w firmie A i ok 1200 zł na rękę za dodatkowe 360
            godz. w firmie B. Na trzy etaty na umowie o pracę musiałby zarobić
            najmniej 3828 zł brutto - ok 2860 netto, dostaje ok 2100 netto więc
            gdzie tu korzyść z umowy zlecenia?W tej grze chodzi o korzyść
            pracodawcy,a nie pracownika.
      • Gość: Lektor Pracował jak na umowie IP: *.chello.pl 02.12.09, 17:48
        Wszyscy moi znajomi zatrudniani przez szkoły językowe pracują na
        umowach o dzieło, w wypadku, gdy żaden inny pracodawca nie opłaca im
        ZUS-u, zakładają jednoosobowe firmy i opłacają ubezpieczenie z
        wynagrodzenia otrzymywanego za godziny przepracowane w szkole. I
        jeszcze nie słyszałam, by jakikolwiek pracodawca uznawał tę sytuację
        za krzywdzącą...
        • Gość: buc Re: Pracował jak na umowie IP: *.toya.net.pl 02.12.09, 18:10
          "jeszcze nie słyszałam, by jakikolwiek pracodawca uznawał tę sytuację
          za krzywdzącą..." ja też nie!!! Ale czy pracobiorca również??? Czesc :/
        • Gość: niktos Re: Pracował jak na umowie IP: 188.33.184.* 02.12.09, 19:36
          Placa sobie ok 380 PLN na zus i ubezpieczenie zdrowotne, zapytaj ich po 40
          latach pracy ile beda mieli emerytury po takim samozatrudnieniu. To jest
          strzelanie sobie w kolano. Jak sie jest mlody to sie nie mysli o tam pozniej to
          wychodzi i prosze nie mowcie ze dostajecie 5000 PLN netto i z tego odkladacie na
          emeryture oprocz ZUS. Na pewno iles tam porcent ludzi tak robi ale jestem pewny
          ze 80% pozniej na starosc bedzie protestowalo ze ma glodowe emerytury.
          • Gość: zią Re: Pracował jak na umowie IP: 89.230.161.* 02.12.09, 21:14
            jakie emerytury? za 30 lat po zbankrutowanym zusie nie bedzie nawet sladu, nikt
            nic nie bedzie z niego dostawal
            • Gość: ggg Re: Pracował jak na umowie IP: 90.156.118.* 03.12.09, 00:51
              Ja pier... ludzie naprawde wierza, ze obecny sytem emerytalny przetrwa nastepne
              50 lat!!!! Niesamowite!!! :))
              • Gość: mario Re: Pracował jak na umowie IP: 89.107.158.* 03.12.09, 11:20
                Czemu ma nie przetrwać? Podniosą odpowiednio wiek emerytalny i tyle.
          • Gość: yyyaaa Re: Pracował jak na umowie IP: *.chello.pl 02.12.09, 22:35
            jakie 380 PLN? chyba przez pierwsze 2 lata dziecino
            potem płacisz od średniej krajowej (niecałej) w sumie minimum 750
            sprawdź choćby w ZUS i nie wypowiadaj się jak się nie znasz
          • Gość: Kroolik Re: Pracował jak na umowie IP: *.devs.futuro.pl 02.12.09, 22:40
            Czyli receptą jest myślenie za ludzi, bo sami nie potrafią? Nie ma
            to jak mądrzy i dobrzy politycy, co się nade mną pochylą z troską.
            Może mi jeszcze nosek wytrą, jak się posmarkam. Śmieszne te twoje
            wywody o narzekaniu na starość.

Pan ochroniarz chyba wiedział co podpisuje. Jak się nie podobało, to
            mógł iść na kasę w Ikei, tam dają UOP. To nie jest żaden bohater,
            tylko zwykły cwaniak, który teraz będzie ex post naciągał pracodawcę
            na kasę. Biedaczysko, zmusili go. Pewnie mu ręce wykręcili i kazali
            podpisać umowę zlecenie...
            • rydzyk_fizyk Re: Pracował jak na umowie 03.12.09, 10:22
              Niestety nie dotarła do ciebie istota wyroku.

Papierek nazwany "umową zlecenia" w rzeczywistości był umową o pracę
              ze wszelkimi konsekwencjami dla pracodawcy.
            • Gość: zlosnik28 Re: Pracował jak na umowie IP: *.152.158.21.dsl.dynamic.eranet.pl 03.12.09, 12:26
              Na pewno wiedział co podpisuje ale nie miał wyjścia. Z czegoś musi utrzymać
              rodzinę. A cwaniaczek to jesteś ty!! Lepiej abyś nigdy nie musiał być w takiej
              sytuacji. Krooliku. Znam firmę, która bierze od zleceniodawcy 22PLN za godz.
              pracy Pracownika Ochrony a jemu z tego płaci 5,6zł. I też zatrudnia w dwóch
              firmach w tej drugiej oczywiście na zlecenie.
              • Gość: ochrona Re: Pracował jak na umowie IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 20:27
                powiem tak to są plotki te twoje 22 pln
                u nas też mówili jakie to kontrakty ma firma ,aż nas uświadomił inspektor i pokazał fakturę z obiektu całe 9,50 i to była duża stawka dalej to 8,00 7,5 a nawet 6,55 więc znam te ploty typu agencja ma ze 20 a nam 5 załóz sobie firmę a ja przyjdę do ciebie do pracy za 10 pln.
            • zdrajcaojczyzny ubeckoesbecka banda byznesmętów 08.02.10, 21:37
              Kroolik, imho to przez takich jak Ty, trudno odbudować nasz kraj:( Ojczyzna
              potrzebuje odważnych ludzi z zasadami i złośliwe zżymanie się/Twoje płacze nie
              pomagają! Zacznij naprawiać miast obrzucać błotem odważnego człowieka, jakm
              niewątpliwie jest Pan Maciej.
              ...a może Ty masz coś za paznokciami?... byłe służby?...
      • Gość: Agrodnik Przyganiał kocioł garnkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:51
        Ciekawe ile Agora ma studenciaków, którzy co miesiąc podpisują umowy? Hej,
        Agoro, przyznajże się!
        • dexterek011 Re: Przyganiał kocioł garnkowi 02.12.09, 21:03
          Mnóstwo, Pracowałem w Agorze przez prawie 4 lata w jednym z Oddziałów Lokalnych.
          I sytuacje, gdy dziennikarze są zatrudniani na umowę zlecenie są nagminne. I nie
          dotyczy to tylko studentów, ale też wieloletnich dziennikarzy. I taki stan
          rzeczy potrafi utrzymywać się przez wiele lat, tak więc z Agorą jest jak w
          starym przysłowiu" "Diabeł przebrał się w ornat i ogonem na msze dzwoni".
          • radocha1 Re: Przyganiał kocioł garnkowi 03.12.09, 07:01
            dexterek011 napisał:
            I sytuacje, gdy dziennikarze są zatrudniani na umowę zlecenie są
            nagminne. I nie dotyczy to tylko studentów, ale też wieloletnich
            dziennikarzy. I taki stan rzeczy potrafi utrzymywać się przez wiele
            lat

Marny przykład.
            Wyobraź sobie, że nie tylko przez wiele lat.
            Przez całe zawodowe życie. I nie tylko w Polsce.
            Tak już jest - gdy się jest dziennikarzem, rzeźbiarzem, skrzypkiem,
            poetą czy adwokatem.
            To wolne zawody. Nikt nie zabrania brać setek tysięcy za obraz
            czy felieton.
            Nikt nie zmusza do bycia marnym dziennikarzem czy trębaczem - więc
            taki wyrobnik niech zmieni zawod - niech zostanie tokarzem czy
            sklepową.
            Wtedy będzie miał etacik.
            • Gość: mario Re: Przyganiał kocioł garnkowi IP: 89.107.158.* 03.12.09, 11:23
              W tym sęk że pracując w sklepie też będzie miał dzieło albo zlecenie. Czytałeś w
              ogóle artykuł?
      • Gość: marcin Pracował jak na umowie IP: *.bb.online.no 02.12.09, 19:01
        Powszechna bardzo praktyka . Sadziłem sie z moim byłym pracodawcą przez 2 lata
        tj.Pogotowiem Ratunkowym , na szczęcie sąd przyznał mi racje i wygrałem
        .Bardzo powszechne jest dawanie umów cywilno prawnych nawet gdy wyczerpane są
        znamiona umowy o pracę .
        • Gość: . Warto do tego dodać jeszcze samozatrudnienie. IP: *.chello.pl 02.12.09, 19:16
          Samozatrudnienie jest również nadużywane. Np. jedna z sieci ze sprzętem IT zatrudnia tak nawet sprzedawców w sklepach! I dzieje się tak od lat.
      • Gość: Tomek Re: Pracował jak na umowie IP: *.google.com 02.12.09, 19:43
        > Wyrok w mojej sprawie jednoznacznie wskazuje, że
        > takie zatrudnienie jest niezgodne z prawem - mówi Maciej Guz.

No to jestem ciekawy, a nie jest napisane, jaką pan Maciej dostał karę za
        złamanie prawa.
        • Gość: Lw Re: Pracował jak na umowie IP: *.jura.au.dk 02.12.09, 19:59
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> > Wyrok w mojej sprawie jednoznacznie wskazuje, że
          > > takie zatrudnienie jest niezgodne z prawem - mówi Maciej Guz.
          >
          > No to jestem ciekawy, a nie jest napisane, jaką pan Maciej dostał
          karę za
          > złamanie prawa.

Jest to zlamanie prawa przez pracodawce, a nie przez pracownika.
          • Gość: Tomek Re: Pracował jak na umowie IP: *.google.com 02.12.09, 22:07
            Na jakiej podstawie tak uważasz?

Na chłopski rozum wydawałoby się, że obie strony zgodziły się na warunki
            zatrudnienia niezgodne z prawem.
            • Gość: bu Re: Pracował jak na umowie IP: *.chello.pl 02.12.09, 22:32
              strony mogły się zgodzić, tyle,że nie na to co jedna i druga chciała, a
              faktycznie wykonywała - radzę poczytać Kodeks Pracy o tu poniżej
              Art. 22. § 1
              Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy
              określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu
              i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika
              za wynagrodzeniem.
              § 1/1 
              Zatrudnienie w warunkach określonych w § 1 jest zatrudnieniem na podstawie
              stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy.

A poza tym, to żaden njus ;-P takich spraw jest na pęczki w sądach - a mądrale z
              GazWyb odkryli Antarktydę... jeżuś...
              • Gość: Tomek Re: Pracował jak na umowie IP: *.google.com 03.12.09, 00:37
                Nadal nie rozumiem, co te dwa paragrafy mają tu tłumaczyć.

Pan Maciej podpisał umowę niezgodną z prawem, czyli umowę o dokonanie
                przestępstwa, tak czy nie?
                • Gość: Pawel Re: Pracował jak na umowie IP: *.chello.pl 03.12.09, 08:58
                  Pan Maciej podpisał umowę, która zgodnie z prawem jest umową o pracę. Może mieć
                  tytuł "Umowa o świadczenie usług za darmo", a i tak zgodnie z treścią jest to
                  umowa o pracę. Tak więc Pan Maciej podpisał dokument, który jest zgodny z prawem.

Natomiast pracodawca złamał prawo, ponieważ nie wywiązał się z obowiązków
                  związanych z umową o pracę, gdyż niezgodnie z prawem potraktował ją jako umowę
                  zlecenie.

Sąd nie badał zgodności umowy z prawem, tylko potwierdził faktyczne istnienie
                  stosunku pracy.
      • Gość: xxx Skończy się likwidacją 30% stanowisk IP: *.acn.waw.pl 02.12.09, 19:51
        bo będzie trzeba podnieść ceny za usługi ochroniarskie i spora część firm
        zrezygnuje z tych usług... taniej będzie się dodatkowo ubezpieczyć... Ale
        reszta będzie miała normalne umowy o pracę. Czy to lepiej... nie wiem...

Możliwość druga - w 70% w tej branży pracują byli policjanci, wojskowi itp. im
        wcale nie zależy na umowie o pracę, bo stracą emeryturę... efekt - stracą
        pracę ludzie, dla których to jest główne źródło utrzymania, reszta się będzie
        godzić na te warunki...

jak nie kijem, to pałką...
        • Gość: gnago Re: Skończy się likwidacją 30% stanowisk IP: 77.255.156.* 02.12.09, 21:40
          Na pewno lepiej i sytuacja się oczyści.
        • Gość: lenka Re: Skończy się likwidacją 30% stanowisk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 07:43
          I tu się dziecino nie znasz, bo akurat byli mundurowi mogą dorobić
          na emeryturze więcej niż zwykły emeryt czy rencista, a rodzaj umowy
          im zwisa, bo nie liczy się jej nazwa a wysokość dochodu.
      • Gość: m Pracował jak na umowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 00:29
        kurcze, pracowałem pół roku na umowę o dzieło - de facto była to
        normalna praca od 8 - 18 - dzień w dzień w tym samym miejscu i w
        zespole z kierownikiem. Mogłem domagać się zatem odprowadzenia
        składki po odejściu???
        • Gość: zxc Re: Pracował jak na umowie IP: *.chello.pl 03.12.09, 08:26
          Jeśli udowodnisz to w sądzie, też pracowałem na taka umowę, i uważam że to
          wyzysk ! I że pensja powinna być niższa ale żeby składki były odprowadzane, i
          prawo do płatnego odpoczynku było...
          Składki mogą zmaleć gdyby wszyscy je odprowadzali !
          Teraz rzadko kto chce zatrudniać na umowe o prace, bo to obowiązki są...
      • Gość: zlosnik28 Pracował jak na umowie IP: *.152.154.213.dsl.dynamic.eranet.pl 03.12.09, 08:26
        Wiem coś o tym bo pracuję w branży. Byli esbecy, którzy są właścicielami tych
        firm mają 2 firmy. W jednej pracownicy mają etat z minimalną pensją, w drugiej
        zlecenie. Zapomnijcie o urlopach czy innych takich tam. Stawka 5 zł i jak
        chcesz się utrzymać musisz pracować 300 godz albo więcej. Ogromna rotacja
        pracowników. Nieustanny mobbing. Niski prestiż zawodu i niskie zarobki. Tak
        wygląda praca Pracowników Ochrony
      • tomashec Pracował jak na umowie 03.12.09, 08:46
        pracowałem 5 lat na umowę zlecenie...przerobiłem art 22 bardzo dobrze, bo
        chciałem sie sądzić z pracodawcą, ale niedawno dał mi etat...poszedłbym
        chetnie do sądu o uznanie stosunku pracy i wypłate ekwiwalentów za te 5 lat,
        ale na bank mnie po tym wyleją. Zatem, pytanie: kiedy się przedawniają moje
        roszczenia?
        • goral.z.kopalni Re: Pracował jak na umowie 03.12.09, 11:29
          Po 3 latach
      • j-50 Sam mniodek dla szefa-cwaniaka 03.12.09, 08:51
        Srusów nie odprowadza z umowy o dzieło, a robol potem emerki nie ma.
        A tymczasem panu Tusku szuka ratunku dla państwa i emerów. Panu
        Tusku! Łojnąć ustawkę w tej sprawie! Ja sam na jawnych fuchach
        wyrabiam sporo. Nic nie mam naprzeciw, aby z tego było łojone na
        moją emerkę.
      • Gość: Jackooo Re: Pracował jak na umowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 08:58
        A w Comarchu w Krakowie niby jak jest?:D wszyscy zasuwają na umowę zlecenie i
        jelenie siedzą po 8 godzin w pracy - najbardziej podoba mi się tam wkręcony
        ludziom mit: żeby miec umowę o pracę w comarchu trzeba mieć wykształcenie wyższe
        no więc studenciaki zasuwają po kilka lat na umowę zlecenie - jak widać problem
        dotyczy chyba wszystkich branż.
        • goral.z.kopalni Re: Pracował jak na umowie 03.12.09, 11:30
          W nordei jest podobnie
      • Gość: Turek A potem komornik "nie będzie umiał" odebrać forsy IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.09, 10:05
        i co po wygranej? Mnie cwaniaczki w białych kołnierzykach z firmy e-learning wyrolowali na 9800 i choć wygrałem w sądzie to jakoś komornik nie mógł odebrać, bo pod tym adresem była inna firma.<br> POLSKA TO OBRZYDLIWY KRAJ KOMBINATORÓW, OSZUSTÓW I ZŁODZIEJI JAK Z TRZECIEGO ŚWIATA RODEM...
      • Gość: hahhaahahaaaa A Wybiórcza dziennikarzy oczywiście zatrudnia na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 10:09
        umowę o pracę... Oj, bo pęknę ze śmiechu. A redaktor czy dziennikarz oburza
        się, że zatrudniali jak na umowę, ale było zlecenie. Zakład, że redaktor czy
        dziennikarz sam od lat pracuje na zlecenie. Jeśli nie na umowę o działo....
        Szczyt hipokryzji we współczesnych mediach.
      • Gość: Mokotowski Pracował jak na umowie IP: *.chello.pl 03.12.09, 11:38
        Ten wyrok powinien być też czerwonym światełkiem dla Agory, która
        również w ten sposób zatrudnia wielu pracowników.
        • Gość: M Re: Pracował jak na umowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 13:20
          Ciekawe czy ten artykulik napisał "zleceniobiorca" ? :) Swoją drogą dwulicowość
          ludzi z Wyborczej poraża.
      • Gość: IKEA IKEA nie Ikei IP: *.ib.tcz.pl 03.12.09, 11:46
        Nazwa marki IKEA to akronim - skrót utworzony z pierwszych liter imienia,
        nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar
        Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Pisze sie ja wielkimi literami z zachowaniem
        formy nieodmiennej.
        • Gość: ikaea Re: IKEA nie Ikei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 12:18
          Skoro skrót IKEA się nie odmienia, gdyż jest to skrót, to powinno się go czytać
          i-ka-e-a, a nie i-ke-a. Np. Kupiłem nowy regał w i-ka-e-a.
          Chociaż można również uznać to za skrótowiec i odmieniać, jak np. jechałem
          pekaesem, kupiłem coś w ikaei (nie w ikei). Tak?
      • Gość: renata Pracował jak na umowie IP: *.krak.tke.pl 04.12.09, 14:13
        Najlepsze jest to, że nawet urzędy pracy mają w swoich ofertach propozycje pracy na umowę-zlecenie. Na wszystko jest rozwiązanie:
        Myślę, w obecnej sytuacji w naszym kraju, ludzie w wieku emerytalnym nie powinni pracować, chyba, że we własnych firmach, ale wtedy powinni zawieszać świadczenia emerytalne. Wielu młodych ludzi nie ma pracy, albo wyjeżdża np. do Anglii, zamiast w Polsce płacić podatki od wynagrodzeń, nie wiem jak się to naszemu państwu opłaca. Renciści mogą całkiem nieźle dorabiać, nie rozumiem, skoro mogą pracować to po co im renta? Też w takich przypadkach powinni mieć zawieszona rentę. Emerytowani lekarze-specjaliści, czy naukowcy itp, ale SŁAWY!!! mogliby być wzywani na konsultacje, czy pracować na jakąś część etatu, w celu uczenia młodych talentów i przekazywania swojej wiedzy. To powinno dotyczyć tylko SŁAW, w różnych dziedzinach. W dobie kryzysu? Może chodzi o to by jak najwięcej bezrobotnych wyjechało z kraju?? nie wiem co o tym sądzić!!! Czy ktoś w rządzie się nad tym w ogóle zastanawiał??? chyba nie. Przecież tylu byłych policjantów, czy innych zawodów przechodzi na wcześniejszą emeryturę i dorabia!! PARANOJA!! jak chcą, to proszę, ale niech zawieszają emeryturę. Pracodawcy też obowiązkowo powinni wtedy odprowadzać składki od takiego rencisty, czy emeryta, niech zarabia na większą emeryturę. W naszym kraju prowadzona jest "ciekawa" polityka. jeszcze jedno- niższe składki dla rencistów i emerytów prowadzących własną działalność-kolejna bzdura, niech zawieszają świadczenia, płacą wszystkie składki, przecież to tylko wszystkim na dobre wyjdzie. w przyszłości dzięki opłacanym składkom będą mieli wyższe świadczenia rentowe, czy emerytalne, a ZUS, czy inne fundusze tylko na tym zyskają, choćby na zwiększeniu liczby pracowników, którzy potrzebni będą do obsługi większej liczby klientów.
        • Gość: gość Re: Pracował jak na umowie IP: 188.33.68.* 04.12.09, 15:37
          KOLEGO-SŁYSZAŁEŚ,ŻE DZWONI TYLKO NIE WIESZ GDZIE-JAK EMERYT DORABIA
          TO TEŻ MU ODCIĄGAJĄ ZUS-CZYLI PŁACI PODWÓJNY ZUS
        • Gość: bambino Re: Pracował jak na umowie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 11:32
          W Australii tak jest: albo emerytura albo praca.Kraj ten nieźle prosperuje. I te
          sławy też powinno to obowiązywać. Sławny spec chce sobie dorobić po emeryturze?
          Niech napisze książkę, skoro jest taką sławą na pewno ludzie chętnie ją kupią.
      • Gość: lenka Sednem płaca minimalna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 07:49
        Owszem, na tych umowach pracownicy zarabiają powyżej minimalnej, ale
        przepracowując godziny za dwa etaty. Mało kto wie, że stawka, która
        pozwala na wypracowanie wynagrodzenia minimalnego to ok 7 zł, a
        większość umów zleceń opiewa na ok 5zł (zdarzają się nawet 3,50).
        Uznanie umowy-zlecenia za umowę o pracę rodzi konsekwencje
        wyrównania pracownikowi do minimalnego wynagrodzenia i tu się
        zacznie kabaret.
      • Gość: Portier Pracował jak na umowie IP: 188.33.37.* 13.12.09, 15:33

Przez dwa lata walczyłem z tą samą firmą, zbierałem dokumenty,
        wydawałem gazetki, prowadziłem stronę internetową, a na koniec
        oddałem sprawę do PIP pewny swego. I co? I guzik! PIP plecie bzdury
        o dwóch niezależnych podmiotach itp, a jakie tu dwa podmioty skoro
        nawet plakietki innej nie miałem, nie mówiąc już o miejscu pracy,
        kierownictwie czy godzinach. Zapraszam na moją stronę na której
        opisałem całą potyczkę z SS - www.portier.pl.tl

• Gość: www.portier.pl.tl Solid Security łamie polskie prawo! IP: 94.254.186.* 13.12.09, 15:35
        Przez dwa lata walczyłem z tą samą firmą, zbierałem dokumenty,
        wydawałem gazetki, prowadziłem stronę internetową, a na koniec
        oddałem sprawę do PIP pewny swego. I co? I guzik! PIP plecie bzdury
        o dwóch niezależnych podmiotach itp, a jakie tu dwa podmioty skoro
        nawet plakietki innej nie miałem, nie mówiąc już o miejscu pracy,
        kierownictwie czy godzinach. Zapraszam na moją stronę na której
        opisałem całą potyczkę z SS - www.portier.pl.tl
        • Gość: solid,konsalnet Re: Solid Security łamie polskie prawo! IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 20:32
          Prawidłowo prawo pozwala na to jak by tak nie było Budżet płacił by 5 razy więcej ty byś miał 180 h x 10 pln netto dalej byś płakał a POLSKA miała by długi większe więc nie da się tak musi być umowa zleconko jak nie dzieło sam sobie odłóż
      • Gość: Gicio Pracował jak na umowie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.12.10, 12:27
        Ciekawe ja pracowałem przez 20 miesięcy w firmie PIAST na umowę zlecenie. Z stawką mniejszą o 1zł od tych co pracowali na umowę o pracę a mam więcej godzin przepracowanych niż oni. A minęło już trzy miesiące jak tam nie pracuję. Czy ja mogę dochodzić swych praw tak samo jak pan Maciej Guz?.
        Były ochroniarz.
      • Gość: ochrona budżet Państwa IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 20:22
        O czym wy piszecie skoro firmy wygrywają przetargi na ochronę ZUS , US , JEDNOSTKI WOJSKOWE, ITP po 4,58 netto za 1 rbh do 11,00 za JW i nie ma rażąco niskiej ceny ale to są ZAKŁAD PRACY CHRONIONEJ czyli tak na prawdę Państwo zwraca od 300 do 1300 za jednego zatrudnionego więc się opłaca ale nie budżetowi tak na prawdę- wniosek instytucją i budżetowi/ale nie do końca/ to jest na rękę bo płacą 5 razy mniej i w kasie Państwa pozostaje więcej kasy . Każda agencja chętnie by chroniła za 16 pln netto a pracownik dostał by składkę zus ,urlop za 180 h ale niestety wolny rynek namnożył firemek założonych przez byłych pracowników pseudo inspektorów nadzoru , handlowców itp którzy dzisiaj łapią obiekty poniżej opłacalności więc zatrudniają na um.zlecenie lub dzieło , a często płacą pod stołem firemki te nigdy nie złapią dobrych prywatnych obiektów za dobre stawki jak ma solid czy konsalnet bo są firmami tyci tyci a nie którzy mądrzy aministratorowie obiektów wiedzą co to znaczy zatrudnić tanią firmę same problemy a niestety w budżetówce na to nie patrzą i liczy się kasa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka