Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do przedstawicieli handlowych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 17:17
    Jestem na IV roku studiów i chciałbym znaleźć jakąś stałą pracę, zastanawiałem
    się nad PH, ale napiszcie NA CZYM TO WŁAŚCIWIE POLEGA. To coś jak akwizytor,
    mam chodzić od drzwi do drzwi i namawiać żeby coś kupili?

Załóżmy, że trafiam do firmy produkującej np; okna. I teraz mam chodzić po
    domach i lecieć z tekstami:
    - dzień dobry, nie potrzebuje pan przypadkiem okna?

Tak to wygląda? Sorry za głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem na czym ta
    praca polega a nigdzie nie mogę znaleźć konkretów. Wiem, że są plany
    sprzedażowe, ale KOMU I JAK to sprzedawać? Jest może jakaś baza klientów do
    których mnie wysyłają czy jak to wygląda? Bo jakoś ciężko mi uwierzyć, że
    można chodzić od domu do domu proponując każdemu np; nowe meble.
    Z góry dzięki za wyrozumiałość i wyjaśnienie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: prawda Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:00
        "i chciałbym znaleźć jakąś stałą pracę,"
        to przede wszystkim nie szukaj pracy na stanowisku przedstawiciela

chodzenie od drzwi do drzwi jak najbardziej tak tylko nie mieszkań a
        firm,sklepów lub aptek

plany sprzedażowe są i rankingi i wyścig szczurów

pzdr
        • Gość: dd Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:04
          "Jestem na IV roku studiów "

czyli 4 lata z życiorysu w plecy ...

i takie masz ambicje załapać się na domokrążce i chodzić i pytać czy
          nie chce pan może cegły?

podupcony kraj
          • Gość: . Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:26
            Lepsze takie ambicje, niż siedzenie na bezrobociu i marudzenie że pracy nie ma.
          • Gość: Adam Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 18:35
            > czyli 4 lata z życiorysu w plecy ...

Jestem innego zdania, jeszcze rok i będzie mgr :))
            Poza tym przez te 4 lata nie próżnowałem. Pracowałem w call center, jako kelner,
            jako barman, byłem kurierem, także coś zawsze się robiło. Teraz po prostu
            chciałbym znaleźć poważniejszą pracę i nie ukrywam, także bardziej dochodową.
            • Gość: tomiiii Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:44
              barman kurier a teraz jak już zdobedziesz ten mgr chcesz być
              akwizytorem .....BRAWA
              • Gość: . Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:47
                Widzisz, a ja na to inaczej patrzę.

Barman, kurier - chce pracować i nie płacę moich podatków na jego zasiłek.

A Ty kolego jakie zaszczytne stanowisko piastujesz?
              • Gość: Adam Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 18:47
                > barman kurier a teraz jak już zdobedziesz ten mgr chcesz być
                > akwizytorem .....BRAWA

Najbardziej to chce być dyrektorem dużego banku, ale obawiam się, że nikt raczej
                nie doceni moich kompetencji :)
                Nie rozumiem takich ludzi jak Ty. To źle, że chcę pracować? Żyjemy w takim kraju
                w jakim żyjemy, pracę w jakimś biurze pewnie mógłbym znaleźć, ale 1200zł to mi
                nawet na wynajęcie mieszkania nie wystarczy.
        • Gość: Adam Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 18:32
          > "i chciałbym znaleźć jakąś stałą pracę,"
          > to przede wszystkim nie szukaj pracy na stanowisku przedstawiciela

Dlaczego? W większości firm są chyba podstawy, także z głodu raczej nikt nie
          umrze, ale jeśli się mylę, to mnie wyprowadź z błędu.

> chodzenie od drzwi do drzwi jak najbardziej tak tylko nie mieszkań a
          > firm,sklepów lub aptek

A jest jakaś baza danych tych firm, czy sam mem je sobie wyszukiwać? I jak takie
          wyszukiwanie wygląda? Umawiam się na ewentualne spotkanie telefonicznie czy walę
          "bez zapowiedzi"?
          • Gość: cc Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:41
            Dlaczego? W większości firm są chyba podstawy, także z głodu raczej
            nikt nie
            umrze,

CZŁOWIEKU wiesz jaka walka jest w działach sprzedaży ?? znasz
            przedstawicieli powyżej 50 roku życia? znasz przedstawicieli którzy
            pracują w jednej firmie od np 30 lat? może takich jest z 2% i już ci
            mówie ŻE ONI SĄ Z POLECENIA

rotacja - to najbardziej niestabilny zawód jaki może być

"jest jakaś baza danych tych firm"

jest . czasami nie ma ale to dotyczy może 5% przypadków . czasami
            próbujesz się umwaiać jak widzisz że to nic nie daje tzn nikt nie
            chce się z tobą umówić wtedy walisz z buta

co ciekawego studiujesz?
            • Gość: . Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:51
              TO że nie ma starszych PH to jest Polska specyfika, na zachodzie to trochę inaczej wygląda. W specjalistycznych branżach średnia wieku jest coraz wyższa.

Sprawa rotacji, ok. Ale z drugiej strony przedstawiciel nigdy nie będzie bezrobotny bo zawsze są poszukiwany. A czemu? Np. w fabryce jedna maszyna zastąpi 100 robotników. A w sprzedaży 100 maszyn nie zastąpi jednego dobrego handlowca.
            • Gość: Adam Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 18:52
              > CZŁOWIEKU wiesz jaka walka jest w działach sprzedaży ?? znasz
              > przedstawicieli powyżej 50 roku życia? znasz przedstawicieli którzy
              > pracują w jednej firmie od np 30 lat? może takich jest z 2% i już ci
              > mówie ŻE ONI SĄ Z POLECENIA
              >
              > rotacja - to najbardziej niestabilny zawód jaki może być

OK, może masz rację, ale ja nie mam 50 lat i nie wiem na 100% czy będę pracował
              jako PH, na razie chcę się tylko czegoś dowiedzieć o tej pracy.

> co ciekawego studiujesz?

ekonomie
          • Gość: . Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:46
            Jest wiele "ale". Wszystko zależy jakiej firmy jesteś przedstawicielem handlowym. Bo jest różnica między PH sprzedającym np. czipsy, a PH sprzedającym np. stal dla deweloperów. Różnica jest też w zarobkach. Czym bardziej specjalistyczna branża, tym lepiej. Przeważnie wtedy umawiasz się telefonicznie, z kierownikami, prezesami w zależności czego dotyczy sprzedaż. Masz wtedy też bazę firm. Oczywiście odwiedzasz też firmy które już kupują od ciebie towar, budując relacje biznesowe ponieważ zawsze może konkurencja wejść. W przypadku wspomnianych wcześniej czipsów to chyba rzeczywiście wygląda to tak że łażą/jeżdżą od sklepu do sklepu (nie znam nikogo tak pracującego więc dlatego warto to sprawdzić).
            • Gość: dd Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:49
              i co ph sprzedajaćy stal ma stabilną stałą prace?
              • Gość: . Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:54
                Zależy co oznacza stabilność. Jeżeli chcesz znaleźć pracę taką jak większość osób tu na forum, czyli 8 godzin dziennie, w jednej pracy dotrwać do emerytury i tyle, to to nie jest stabilna praca. Ale jeżeli chcesz trochę zarobić, mieć wpływ na to ile zarabiasz \(a nie narzekać w stylu - tak ładnie papiery ułożyłem na biurku i nie dostałem podwyżki :) ) to jest to dobra praca.
      • Gość: peha5ipół Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.spray.net.pl 21.01.10, 19:03
        Adam,
        nie słuchaj 20parolatków, którzy wysylaja CV i myślą jak pracownicy

wyobraź sobie, że masz firmę i chcesz zwiększyć obroty, dochody,
        powiększyć rynek etc.
        musisz wtedy zatrudnić PH, który będzie ich pozyskiwał - Ty mu
        odpalisz małą działkę z marży, obrotów whatever a on będzie poginał,
        sprzedawał TWOJE produkty i do tego będzie zadowolny.

W handlu zawsze bedzie sie zarabiało dużo, czesto zmienialo prace i
        rotowalo ludzi - normalne. czesc PH zaklada swoje firmy a czesc
        zmienia prace, czesc rezygnuje - jak ktos odchodzi z handlu to znaczy,
        ze znalazl sie w sprzedazy przypadkowo. Podobnie jak wlasciciele firm
        - widziales żeby ktorys mial czas na wysylanie cv albo mial czas
        siedziec na forum i narzekac?

Kiedyś jak bedziesz chcial zalozyc swoj biznes - też bedziesz musial
        sprzedawac - taka prawda.
        pozdro i powodzenia
        • Gość: fff Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 21.01.10, 19:48
          co ciekawego studiujesz?

ekonomie

o koorwa ... szukaj jako ph
      • Gość: PH Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.as.kn.pl 22.01.10, 08:07
        Akwizytor to nie jest to samo co PH. Nie chodzisz po żadnych domach.
        Przedstawiciel odpowiedzialny jest za pozyskiwanie i obsługę klientów, którzy
        współpracują z firmą. Oczywiście są plany sprzedażowe, liczba klientów itd.
        Narzędziem pracy jest telefon, samochód, laptop(zależy od potrzeb) i TY.
        Zarobki...zależy od firmy, specyfikacji branży. W jednej branży będziesz jeździł
        i zbierał tylko zamówienia, a w drugiej będziesz opracowywał strategię żeby
        zacząć np. współpracować z wybranym klientem.
        • Gość: Adam Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 10:52
          Wyjaśni mi tą kwestię o zbieraniu zamówień. Załóżmy, że znajdę sobie jakichś
          stałych odbiorców. Po co mam do nich jeździć co chwilę? Czy nie lepiej byłoby
          gdyby np; dzwonili i mówili, że potrzebują nową partię towaru tego czy tamtego?

Ja przyjmuję taki zamówienie, zgłaszam to do firmy i ktoś inny jest już
          odpowiedzialny za dostarczenie, czy również PH jest odpowiedzialny z
          dostarczenie towaru?

>W jednej branży będziesz jeździł
          > i zbierał tylko zamówienia, a w drugiej będziesz opracowywał strategię żeby
          > zacząć np. współpracować z wybranym klientem.
          • Gość: emilla111 Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.111.238.66.static.crowley.pl 22.01.10, 11:23
            Adamie, a zastanawiałeś się nad wyborem specjalności? Czy uczelnia proponuje
            jakieś sensowne do wyboru? Poza tym, czy nie chcesz się rozwijać w swojej
            (wystudiowanej) dziedzinie? Ekonomia to szeroka dziedzina, skoro wytrwałeś 4
            lata, to powoli powinieneś mieć pomysł na temat pracy mgr...

Moim skromnym zdaniem, w czasach kryzysu trudno zdobyć posadę ph nie mając
            doświadczenia. Zresztą nie wiem czy masz na oku jakąś konkretną branżę w której
            byś się widział?

Jak czytałam twoje posty to odniosłam wrażenie że chcesz znaleźć się w tym
            zawodzie dla zarobków, bo "1200 nie wystarczy na opłaty...".
            Ja rozumiem że chcesz dobrze zarabiać, masz swoje potrzeby itd. ale może
            poszukaj też innych dobrze płatnych zawodów?
            • Gość: leo Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 22.01.10, 11:44
              to jest jak najbardziej akwizycja tylko że dotaniesz samochód i
              komórke . musisz jeżdzić i namawiać klientów . czasami moga cie
              obrazić i wyrzucić jak to w akwizycji a ty wtedy masz wrócić do nich
              oknem.bardzo czesto jak nie wykonasz planu zostaniesz zwolniony -
              stąd właśnie taka rotacja. nazwa została zmieniona na przedstawiciel
              w celach motywacyjnych . dajecie się niektórzy nabrać jak 6 latki .
              wasza naiwność jest porażająca
              • Gość: . Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 22.01.10, 14:51
                Nazwa nie została zmieniana, od dziesiątek lat na zachodzie istniał zawód Sales Representative. Wyobraź sobie osobę która jest przedstawicielem handlowym firmy produkującej np. analizatory biochemiczne. Jeżeli nie widzisz między tą osobą a akwizytorem różnicy, to już chyba jej nie zobaczysz. Najzwyczajniej nie jesteś w stanie tego ogarnąć.

Pozdrawiam.
              • Gość: PH Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.as.kn.pl 24.01.10, 10:58
                jeśli wchodzisz oknami do klienta...widocznie słaby jesteś AKW/PH. Chodzisz do
                klienta po 20x i liczysz na zmęczenie materiału...to Powodzenia :)
      • annataylor Re: Do przedstawicieli handlowych 22.01.10, 15:59
        kiedys pomagalam pewnemu PH - polegalo to na tym, ze jezdzilismy po
        sklepach i sie pytalismy jak schodzi towar, co schodzi najgorzej, co
        najlepiej, czego brakuje itp itd. plus podpisywanie umow partnerskich.
        ogolnie to bylo jezdzenie po miescie i lazenie po sklepach, czasem nam
        kawe zrobili i bylo gadanie o pierdołach :)

ale nie ukrywam, ze trzeba umiec negocjowac i byc dobrym psychologiem
        :) czasem klienci sa trudni i wredni
        • Gość: leo Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 22.01.10, 18:04
          kawe zrobili i bylo gadanie o pierdołach :)

ludzie tłumacze wam bez akwizycji w tej robocie nie wykonacie
          planów . nie wykonacie planów kilka razy to was nie bedzie .

możecie sobie zmienić nazwe na manager regionu , bedzie jeszcze
          większa motywacja
          • Gość: PH Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.01.10, 22:03
            Do Leo pytanie. Pracujesz jako PH? Z wypowiedzi wydaję mi się, że raczej nie.
            Nie ma co się kłócić o nazwę. PH nie chodzi po domach i nie wciska ściemy, że
            wszystko dostaniesz za darmo kupując garnek za 200zł.
            Tu jest zupełnie inaczej. Klientów możesz trafić różnych, jedni wyrzucą bo tacy
            są, inni współpracują. Jeśli pracujesz w znanej firmie dla branży...jest
            łatwiej. Klient patrzy na cene, współprace itd.
            • monia420 Re: Do przedstawicieli handlowych 22.01.10, 22:51
              Po pierwsze trzeba zacząć od tego czym jest sprzedaż - to kluczowa
              działalność KAŻDEJ FIRMY. Nie realizujesz planu - firma zaczyna
              znikać - znikasz i Ty, realizujesz, i to z nawiązką - firma ma się
              coraz lepiej - Ty też się cieszysz, bo dobrze zarabiasz, a może nawet
              prezes podaje Ci rękę w windzie:) Czy się ten zawód nazwie po polsku,
              czy po angielsku potrzeba w nim ludzi zdeterminowanych,
              doświadczonych i mądrych. Nie ważne jest wykształcenie, ale TARGET i
              tylko jego poziom wyznacza przydatność...i to nie każdemu pasuje, nie
              każdy to wytrzymuje...

Ja uważam, że jak student chce zostać PH, to będzie to dla niego
              najlepsza szkoła przed innymi poważnymi pracami. Ktoś wspomniał o
              branży - to ważne, żeby sprzedawać, to co się zna najlepiej. Co jest
              najbliżej ekonomii? Niech się student zastanowi z kim najprędzej się
              dogada, o czym najchętniej będzie mówił... wtedy to już nie będzie
              akwizycja nożami, ale regularna praca, pewnie też z pasją...
              • Gość: PH Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.as.kn.pl 23.01.10, 09:14
                popieram :) Pzdr
                • Gość: leo Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 23.01.10, 12:00
                  oczywiście że pracuje jako przedstawiciel . od 10 lat . jest to
                  akwizycja
                  • Gość: . Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 23.01.10, 12:04
                    Dobrze, tylko napisz jeszcze w jakiej branży pracujesz, jak bardzo specjalistyczny dział rynku.

Bo jeżeli sprzedajesz np. kartki pocztowe do kiosków to możliwe że wygląda to jak akwizycja.
                    • Gość: leo Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 23.01.10, 12:24
                      branża farmaceutyczna
                      • Gość: leo Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 23.01.10, 12:27
                        i dodam że lubie moją prace . ale powtarzam z uporem maniaka LUDZIE
                        to jest AKWIZYCJA
                        • Gość: leo Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 23.01.10, 12:34
                          kartki pocztowe czy stalowe pręty nie ma to żadnego znaczenia .
                          przedstawiciel to jest to samo co akwizytor .
                          • Gość: PH Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.as.kn.pl 24.01.10, 10:53
                            Faktycznie musisz pracować jako akwizytor. I ci wmawiają, że jesteś PH a Ty
                            widzisz tu podstęp :P Parę lat temu byłem w takiej firmie na rozmowie.
                            Przyjechałem, a tam, wszędzie hasła akwizycja to .... akwizycja jest zabroniona
                            itd. Pan mi wmawiał, że jestem PH i koledzy wysadzą mnie w Lesznie i cały dzień
                            mam chodzić sprzedawać płyty ale....nie po domach! To nie akwizycja! Po firmach
                            drogi PH! Więc idziesz chodnikiem i wchodzisz do firm:)
                            Widocznie jesteś słabym PH, a o technikach sprzedaży chyba nie słyszałeś.
      • Gość: koko Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.10, 17:23
        ..idż do biura pracować!!!!zginiesz w terenie !!!!!
        tam trzeba być twardym a nie mięczakiem co się ładnie uśmiecha.
        • Gość: Tomek Re: Do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 15:58
          Powiem tak PH to najbardziej głupi zawód w Polsce. Jak słyszę o tych wszystkich
          technikach sprzedaży i tego typu głupotach to jest szok. Kiedyś jeden koleś
          Trener mówi - to nie ważne go chce kupić klient najważniejsze co ty chcesz mu
          sprzedać. Takie głupoty. Powiem tyle że pracuje w branży już chyba 4 lata i to
          jest chłam . A szczególnie w Polsce!!!!!!!!!klienci mają cie za jakiegoś
          intruza, nie przychodzą na spotkania, w pracy każdy mówi tobie że jest to łatwe,
          ale nikt nie chce być PH ......Najgorzej mają PH Medyczni bo lekarze to cóż
          ....słoma im z butów wystaje......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka